X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Syllwia a czemu nie zmienisz lekarza? Ja wiem, że tak w środku ciąży to nic fajnego, ale nie raz, nie dwa dziewczyny zmieniały nawet pod sam koniec jak były niezadowolone z opieki. Powinnaś czuć się zaopiekowana, powinnaś w 100% ufać lekarzowi i jego opiniom, diagnozom. A po Twoich postach nie widać, żebyś była z niego zadowolona ;) co jak co, ale jeszcze 3 miesiące ciąży przed nami.
    Dlatego że chce rodzic w tym szpitalu gdzie jest on a w tym szpitalu nie wiem do kogo innego mogłabym iść...

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalyscie afere z metformina? Sylwia bierzesz jeszcze? Jakas masakra to! Jak takie leki sa zanieczyszczone trujacymi substancjami to ja sie zastanawiam co z suplementami? Witaminami? To teraz boje sie brac juz cokolwiek. A zywnosc tez nie lepsza🤦‍♀️😮

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Czytalyscie afere z metformina? Sylwia bierzesz jeszcze? Jakas masakra to! Jak takie leki sa zanieczyszczone trujacymi substancjami to ja sie zastanawiam co z suplementami? Witaminami? To teraz boje sie brac juz cokolwiek. A zywnosc tez nie lepsza🤦‍♀️😮
    Na szczęście nie, odstawiłam w 22 tc ale ciul wie co jadłam.... Może ta zatruta.... To jest dramat ale żeby być pewnym to trzebany było mieć wszysrko własne... Domek na wsi kury krowy kaczki świnie, pole szklarnie 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2019, 10:40

• słonykarmel Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku, byłam ciekawa i jednej, i drugiej jak mniej więcej to wygląda :)
    u mnie wychodzi, że będę miała niby kurs standardowy, miało być 6 spotkań a będzie 4, może 5, po 1,5 godziny, czyli godzinowo tyle co w weekendowy... trochę mało, ale w sumie jakby było 12 spotkań raz na tydzień to też byśmy byli uwiązani i może byśmy nawet nie zdążyli do porodu i też źle a tak może do Świąt będzie zrobione, poza tym ja mam parę spotkań z położną środowiskową jeszcze i coś tam czytam, oglądam, dobrze, że w ogóle pójdziemy :)

a czy musicie mieć do szkoły rodzenia zaświadczenie od lekarza, że możecie chodzić na to i ćwiczyć, czy coś takiego?

• Elo Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulkowa wrote:
    Ja jestem po wizycie. Stasiu waży 830 g. Ja w sumie od początku ciąży mam +6 kg. Jestem w szoku bo od ostatniego ważenia przytyłam tylko 800 g. Przez 4 tygodnie 😲 brzuch wielki apetyt jeszcze większy i taki wynik....😂 Teraz za 2 tygodnie tylko na zastrzyk muszę iść i kolejna wizyta po nowym roku.

Agulkowa Twój wynik (przyrostu wagi) mnie wprawił w osłupienie, bo ja od ostatniej wizyty +3kg, młoda ważyła wczoraj 581 g, więc to nie jej "wina", no ewidentnie popłynęłam z jedzeniem😂

yN7Pp2.png
  • bummy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tez ostatnio sporo jem.. o ile w pierwszym trymestrze nie mialam apetytu w ogole tak od jakichś dwoch tygodni mam kryzys.. i to głównie smak na jakieś czekoladki choc staram sie jak najmniej.. w dodatku zrobilo sie zimno coraz mniej ruchu człowiek ma.. mam za tydzien wizytę to zobaczymy jak to wyglada :)

3i49jw4z40m3ifku.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elo, nie martw sie, przylaczam sie do Ciebie :D Wlasnie zbieram sie na wizyte, zobaczymy czy nie dostane ochrzanu za przyrost wagi 🤭
    Tez mam o wiele wiekszy apetyt w porownaniu do pierwszego trymestru. Powoli nastawiam sie psychicznie, ze jednak moze skonczyc sie na +10kg. Mam troche wyrzutow sumienia, bo przez te wykonczenie mieszkania jemy co popadnie i nieregularnie... Nie jest to zdrowa dieta.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • bummy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Elo, nie martw sie, przylaczam sie do Ciebie :D Wlasnie zbieram sie na wizyte, zobaczymy czy nie dostane ochrzanu za przyrost wagi 🤭
    Tez mam o wiele wiekszy apetyt w porownaniu do pierwszego trymestru. Powoli nastawiam sie psychicznie, ze jednak moze skonczyc sie na +10kg. Mam troche wyrzutow sumienia, bo przez te wykonczenie mieszkania jemy co popadnie i nieregularnie... Nie jest to zdrowa dieta.
    Ja bym sie cieszyla jakby to bylo tylko 10kg.. poki co mam 4kg+ ale nie sadze bym ten przyrost byl dalej tak powolny.. Nikodemka to masz trudniej jesli nie masz czasu zeby kontrolowac co jesc i o jakiej porze...

3i49jw4z40m3ifku.png
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elo wrote:
    Agulkowa Twój wynik (przyrostu wagi) mnie wprawił w osłupienie, bo ja od ostatniej wizyty +3kg, młoda ważyła wczoraj 581 g, więc to nie jej "wina", no ewidentnie popłynęłam z jedzeniem😂
    Elo nawet nie wiesz w jakim ja jestem szoku. Bo ja nie jem ja pochłaniam jedzenie. Słodkie to już na kg kupuje 😂 spodziewałam się dużo więcej ... Ale nie powiem, że mnie taki wynik nie cieszy 😎

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bummy - moze zle to ujelam, przygotowuje sie raczej na >10 kg :D
    Moze jakos ogarne sie z tym zarciem, bo juz mam coraz mniej sily na latanie przy mieszkaniu... Skupie sie wtedy na sobie.
    Stresuje sie dzisiejsza wizyta, sama nie wiem czemu. Moze dlatego, ze ten lekarz sie nie zna. Boje sie, ze zle mi zmierzy szyjke i wyjde zmartwiona, ze skrocila sie od polowkowych.

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dalej 2.5 kg na plus a nieraz to nawet mniej🙄 wiecie może ile melisy można wypić? Dziennie? Czy to jest jakoś limit czy mogę ile chce?

kate2friend lubi tę wiadomość

• Katy Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz pewnie mam z 11kg na plusie czyli tyle ile na koncu pierwszej ciazy...Obym nie dobila do 20 bo sie zalamie 😂 Jem wiecej, ale sie nie obzeram jakos bardzo xd

Co do melisy to nie mam pojęcia;)

Umowilam sie na to usg na 17.12 czyli wtedy kiedy mam tez wizyte u swojego lekarza xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie wiem ile teraz waze bo mi sie waga zepsula 😀 Brzuch urosl i to sie ciesze ☺️ Wprowadzilam w plan zmuszanie sie do jedzenia, picia i slodyczy ☺️ I dziala 🤣

• Agulkowa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś mam nerwa aż mnie brzuch zaczął boleć... Co chwilę latam po jakiś terminach. Dziś się dowiedzieliśmy, że urlop nam się skrócił o 4 dni. Jeszcze najlepiej tu zostać o dzień dłużej bo kolacja wigilijna w pracy jest. Kuźwa najlepiej nie wyjeżdżać.... Niby pierdoły a WKU... Bo był urlop zaplanowany od marca. Normalnie mnie nosi dzisiaj😤

Sylwia melisę można pić bez jakiś większych ograniczeń. Wiadomo jak ze wszystkim po prostu umiar trzeba zachować.

Natalia pokaż brzuch. Ocenimy czy urósł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2019, 17:19

syllwia91 lubi tę wiadomość

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Ja dzisiaj miałam USG. Dzidziuś ładnie rośnie, wazy już 1100 g i z nim wszystko jest super. Niestety moje lozysko się nie uniosło. Jest centralnie przodujące. Niby do 32 tygodnia jest jeszcze szansa, ale coraz mniej. Jak tylko się pojawi jakieś krwawienie, to od razu na IP. Mam jeszcze trochę nadzieje, ale raczej nastawiam się na pobyt w szpitalu po 30 tygodniu i przyspieszoną cesarkę.

syllwia91, amethyst, Dorjana, Katy lubią tę wiadomość

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz dobrze ze synek ladnie rosnie to nawet jak bedzie wczesniejsza cc to tez nie szkodzi. Byle dziecko bezpiecznie na swiat sprowadzic. A pod koniec ciazy to tez czesto jakies komplikacje wiec moze lepiej ze unikniesz tego ☺️

Dzis sie nie zabralam do fot, moze jutro. Moja corka Niki ma chyba angine a lekarz dopiero jutro. Wczoraj dostala silnych boli kosci i stawow myslalam ze wzrostowe, a dzis wstala i wyglada okropnie na chora popuchniete zawroty glowy i czopy w gardle, ale dziwne ze goraczki nie ma 😳

Olalasz lubi tę wiadomość

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po usg. Szyjka dluga, lozysko nadal nisko, dziecko ulozone miednicowo... jedyne co mnie martwi to to, ze Kacpi jest mały. Waży 567 g, jest o tydzień mniejszy. Mam nadzieje, ze to jednak blad pomiaru, bo znowu lezal w jakiejs dziwnej pozycji, ciezko bylo go zmierzyc. Eh.

Natalia05, Agulkowa, bummy, Inka150, talku, Dorjana, Katy lubią tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia daj jutro znać po lekarzy bo dziwnie tak angina bez goraczki... Zdrowia dla młodej.
    Olalasz dobrze, że jesteś pod dobrą opieką i że lekarz tego nie bagatelizuje. Do 32 TC jeszcze jest troszkę czasu więc wszystko może się zdarzyć. Waga Staska robi wrażenie 😎
    Nikodemka waga nie ma za bardzo się co sugerować bo już teraz każde dziecko inaczej przybiera. Teraz ma tydzień do tyłu a za miesiąc może mieć dwa do przodu.... Najważniejsze, że jest zdrowy☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2019, 20:53

Olalasz lubi tę wiadomość

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziwne ale podobno moze tez byc bez goraczki. Ale to w sumie moja diagnoza nie wiem czy lekarz tak samo stwierdzi zobaczymy. Eh zawsze cos. A moj M caly popuchniety od zeba i czeka az mu przejdzie samo 🤣

Nikodemka z pomiarami to roznie moze byc zwlaszcza jak dziecko dziwnie lezy. Spora czesc tez przybiera duzo dopiero pod koniec 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Natalia05, ostatnio byłam na wykładzie prowadzonym przez farmaceutę na Dniach Edukacji dla osób z chorymi jelitami (niestety mam chore jelitko :/ ) i powiem Ci, że tam sporo ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Np. Większość probiotyków dostępnych u nas na rynku jest nic nie warta, nie pamiętam jakie liczby podał ale coś chyba 80 czy też nawet 90%. Mówił aby nie kupować najtańszych probiotyków bo to zwykłe placebo, nic nam nie pomoże a może zaszkodzić. Sugerował aby kupować probiotyki, które mają udowodnione działanie w publikacjach naukowych, one są niestety drogie.

Mówił też aby uważać na produkty, które mają w sobie benzoesan sodu (jest dodawany do żywności jako konserwant) bo w połączeniu z witaminą C prowadzi do powstania silnie toksycznego benzenu, który jest rakotwórczy, wchodzi np. w skład asfaltu. Takie połączenie można spotkać w napojach słodzonych do picia. Mówił, że martwi go, że dużo rodziców daje takie napoje dzieciom. Masakra bo ludzie nie zdają sobie sprawy, że trują w ten sposób własne dzieci. Jeszcze sporo innych rzeczy mówił, ale to już pominę bo to nie grupa o żywieniu ;)

Polecam śledzić sobie stronę na facebooku "czytamy etykiety". Tam robią zestawienia grup produktów różnych marek i porównują ich składy. Buźkami oznaczają, które mają dobre składy, średnie i kiepskie. Tam też z tego co pamiętam były zestawienia produktów dla dzieci, np. porównanie składów kaszek dla dzieci różnych marek czy też słoiczków z jedzonkiem dla maluszków. I wierzcie mi nie każdy produkt z przeznaczeniem dla dzieci ma dobry skład co jednak jest smutne bo te produkty też nie mało kosztują.

amethyst lubi tę wiadomość

‹‹ 468 469 470 471 472 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ