X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    No dziwne ale podobno moze tez byc bez goraczki. Ale to w sumie moja diagnoza nie wiem czy lekarz tak samo stwierdzi zobaczymy. Eh zawsze cos. A moj M caly popuchniety od zeba i czeka az mu przejdzie samo 🤣

Nikodemka z pomiarami to roznie moze byc zwlaszcza jak dziecko dziwnie lezy. Spora czesc tez przybiera duzo dopiero pod koniec 🙂
    Calkiem normalne bo przechodziłam przez to. Angina taaaka wielka a goraczki brak- i chyba dlatego pierwsza lekarka zbagatelizowala to.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Calkiem normalne bo przechodziłam przez to. Angina taaaka wielka a goraczki brak- i chyba dlatego pierwsza lekarka zbagatelizowala to.

O dobrze wiedziec! Ale antyniotyk tez trzeba brac prawda? To pewnie tydzien w domu bedzie...

Sofijka tak racja, juz tez kiedys nawet widzialam porownanie skladow parowek to te dla dzieci mialy nawet gorszy! To samo chhba soczki i inne. Skład słoiczków tez trzeba sprawdzac. Dzieki za podanie grupy, warto sie zapisac zeby miec wieksze pojecie :) Tutaj gdzie mieszkam to tak nie ma w aptece tylu lekow bez recepty co w polsce, takie probiotyki np tez malo kto kupuje sam, w pl to jednak jest to bardzo popularne. Ale to tez jest tak ze ludzie sie sami lecza bo tak czy siak musieliby sami za to placic malo jest refundowanych, u nas jak jest na recepcie to jest refundowane, jest tez czesc lekow prywatnych ale zawsze zamiennik refundowany jest.

Ja sie zastanawiam ze skoro takich lekow nie badaja to co z suplami? A jak tam takie toksyczne substancje? 🙈

• iriiska Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Cześć Dziewczyny. Ja dzisiaj miałam USG. Dzidziuś ładnie rośnie, wazy już 1100 g i z nim wszystko jest super. Niestety moje lozysko się nie uniosło. Jest centralnie przodujące. Niby do 32 tygodnia jest jeszcze szansa, ale coraz mniej. Jak tylko się pojawi jakieś krwawienie, to od razu na IP. Mam jeszcze trochę nadzieje, ale raczej nastawiam się na pobyt w szpitalu po 30 tygodniu i przyspieszoną cesarkę.
    Wow ale już jest duzy! :) Łożysko jeszcze ma szansę się podnieść, w razie czego jesteś pod dobrą opieką i lekarze wiedzą co robić. Trzymam kciuki oby jednak się podniosło :)

Olalasz lubi tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Cześć Dziewczyny. Ja dzisiaj miałam USG. Dzidziuś ładnie rośnie, wazy już 1100 g i z nim wszystko jest super. Niestety moje lozysko się nie uniosło. Jest centralnie przodujące. Niby do 32 tygodnia jest jeszcze szansa, ale coraz mniej. Jak tylko się pojawi jakieś krwawienie, to od razu na IP. Mam jeszcze trochę nadzieje, ale raczej nastawiam się na pobyt w szpitalu po 30 tygodniu i przyspieszoną cesarkę.
    Czyli zeszło.nizej ? Bo miałaś brzezne też.a na której ścianie ? Fajnie że.dzidizjs taki duży już :)

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Czyli zeszło.nizej ? Bo miałaś brzezne też.a na której ścianie ? Fajnie że.dzidizjs taki duży już :)
    Nie. Okazuje się, ze od początku było centralnie przodujące. Na ścianie przedniej.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    Wow ale już jest duzy! :) Łożysko jeszcze ma szansę się podnieść, w razie czego jesteś pod dobrą opieką i lekarze wiedzą co robić. Trzymam kciuki oby jednak się podniosło :)
    Dzięki! Ja tez jeszcze nie tracę nadziei. Ale czuje się jakbym siedziała na tykającej bombie.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Nie. Okazuje się, ze od początku było centralnie przodujące. Na ścianie przedniej.
    Kurcze to.lekarz cię w błąd wprowadził. Trzymam kciuki! :* Ja mam wizyte za tydzien . Dzisiaj wogole mam jakiś słaby dzień dziewczyny

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Lubie za dzidzie nie lubię za łożysko ale jeszcze czas i trzymam kciuki ✊ z drugiej strony pomyśl że jeśli się nie podniesie i pójdziesz do tego szpitala w 33 tc to ile spokoju tam będziesz miaal! 4 tyg zleca a ty będziesz czuła się bezpiecznie i odpoczniesz przed porodem 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2019, 22:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko pamiętasz jak niedawno pisałam o wadze? W szpitalu wyszło 508 za kilka dni na polowkowych też 508 i termin wg usg z 12.03 na 17 i co i teraz już było całkiem inaczej i nagle 2 tyg większy! Nie przejmuj się, mieści się w skali a to się liczy.

Nikodemka lubi tę wiadomość

• Ushio Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć,
    Ja niestety biore jeszczę tą nieszczęsną metformine.Wiztę mam dopiero w przyszły piątek i zobaczymy co mi endokrynolog powie.

Na szczęście biorę najmniejszą dawkę (symforin 500) więc ewentualne odstawienie będzie szybkie. Gorzej jakbym była na 2000 tak jak miałam przed ciązą to by zajęło kilka tygodni.

Podobno według ministerstwa nie ma się czego obawiać i jest to napompowane przez media ale lepiej dmuchać na zimne.

Dodatkowo tak jak rozmawiałyście o ginekologach, mój niestety poszedł na l4 na 2 miesiące. Być może wróci w styczniu. Wybrałam niby zastępczego na te 3-4 wizyty ale jakoś szcególnie nie przypadł mi do gustu.

Nie wiem ile mała waży, bo po co informować pacjentkę? Nawet mi jej ostatnio nie pokazał

ex2bp07wmlrj3tme.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Lubie za dzidzie nie lubię za łożysko ale jeszcze czas i trzymam kciuki ✊ z drugiej strony pomyśl że jeśli się nie podniesie i pójdziesz do tego szpitala w 33 tc to ile spokoju tam będziesz miaal! 4 tyg zleca a ty będziesz czuła się bezpiecznie i odpoczniesz przed porodem 😘
    Staram się tak na to patrzeć. Boje się tylko, żeby z powodu silnego krwawienia nie trzeba było zakończyć ciąży wcześniej. Ale mam nadzieje, ze tak się nie stanie.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Kurcze to.lekarz cię w błąd wprowadził. Trzymam kciuki! :* Ja mam wizyte za tydzien . Dzisiaj wogole mam jakiś słaby dzień dziewczyny
    Lekarz mi nie mówił wcześniej jaki to typ łożyska. Na USG mam tylko komentarz, ze brzeg łożyska pokrywa UW. Ale jak pokrywa w całości to jest centralnie przodujące. A Ty masz brzeżnie,tak?

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za uspokojenie dziewczyny. Mam nadzieje, ze na wizycie za 3 tygodnie bedzie juz wiekszy :)

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Lekarz mi nie mówił wcześniej jaki to typ łożyska. Na USG mam tylko komentarz, ze brzeg łożyska pokrywa UW. Ale jak pokrywa w całości to jest centralnie przodujące. A Ty masz brzeżnie,tak?
    Mam wpisane łożysko brzeznie przodujące usytuowane na przedniej ścianie

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2019, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Staram się tak na to patrzeć. Boje się tylko, żeby z powodu silnego krwawienia nie trzeba było zakończyć ciąży wcześniej. Ale mam nadzieje, ze tak się nie stanie.
    Tego już niestety nie możemy przewidzieć, dlatego dla mnie tak ważne jest mieć już ten 3 trym bo już dzieci są w miarę bezpieczne, nie wiem czy znacie to ale ja zawsze słyszałam że lepiej urodzić w 7 miesiącu jak 8... Dalej może tak ludzie myślą nie wiem nie rozumiem tego ale tak bardzo chce już 7 miesiąc 🙏

• Olalasz Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2019, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Mam wpisane łożysko brzeznie przodujące usytuowane na przedniej ścianie
    No to jest chyba lepsza wersja. Pewnie wszystko tez zależy od tego jak blisko jest szyjki. I chyba tez tylko cc wchodzi w grę?

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    No to jest chyba lepsza wersja. Pewnie wszystko tez zależy od tego jak blisko jest szyjki. I chyba tez tylko cc wchodzi w grę?
    Niby nie tylko aleproby naturalnego przy brzeznym jest jednak ryzykowaa

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 04:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ten nasz zbawienny trzeci trymestr zaczynamy od 27+0 czy 28+0?

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 04:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Ja tez po usg. Szyjka dluga, lozysko nadal nisko, dziecko ulozone miednicowo... jedyne co mnie martwi to to, ze Kacpi jest mały. Waży 567 g, jest o tydzień mniejszy. Mam nadzieje, ze to jednak blad pomiaru, bo znowu lezal w jakiejs dziwnej pozycji, ciezko bylo go zmierzyc. Eh.

Moje też wyszło małe na ostatnim badaniu... Od początku dzidzia była o tydzień wieksza a tu nagle na ostatniej wizycie wyszła mniejsza przawie 2 tyg:(

Jednak póki co to tylko 1 pomiar (błąd pomiaru to już jakieś +/-100gr). Najważniejszy jest przyrost i kolejne badania. Niektóre dzieci rodzą się po prostu mniejsze :/

Choć ja aktycznie troszkę się zdenerwowałam bo od początku ciązy jem na siłę, przytyłam już 8kg z nadzieją że tym razem dzidzia bedzie pięknie rosła. Oby to był tylko błąd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2019, 04:32

• Jejku Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    A ten nasz zbawienny trzeci trymestr zaczynamy od 27+0 czy 28+0?
    To chyba zależy, jedne źródła podają tak, drugie inaczej. Ale byłam wczoraj na wizycie, 27+3, i lekarz powiedział, że witamy w III trymestrze ;)

iriiska, vanilia120, Elo, kate2friend lubią tę wiadomość

2fwagov3v67bgll4.png
    gg64roeqsrk054fy.png
‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ