X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2020, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy wam pisalam, te pampers pure protection pieluchy calkiem fajne sa. Mysle ze dla wrazliwcow tez ok bo mojej nic nie jest narazie a ona super wrazliwa. Faktycznie nie maja tyle chemii ile te zwykle, nie smierdza i maja taka warstwe na kupe (ale mieciutka jest bo w premium jest bardzo szorstka!) takze ja moge polecic. Tylko ta cena troche wysoka 😕

Katy zjedz chociaz moze kanapke cokolwiek..

• Olalasz Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zastanawiam, co jest w tych zwykłych pampersach😱 Ja jednak się nie zdecyduję. Raz, że chciałabym żeby moje dziecko miało jak najmniejszą styczność z chemią, a po drugie nie chciałabym żeby ślad po pieluchach mojego dziecka został na planecie na setki lat. Niestety ekologiczne pieluchy są droższe. Zastanawiam się tez nad wielopieluchowaniem. Macie jakieś doświadczenie w temacie?

Auricomka lubi tę wiadomość

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • Majowa_nadzieja Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Majowa - z jakiego powodu lekarz przewiduje, ze zacznie sie juz za 2 tyg? :)
    Matko, to sie zaczyna robic takie realne, a dopiero co zaczynalysmy ten watek 😳

Bo ja mam niewydolną szyjkę. I już jest poniżej 25 mm, jest miękka i krótka. Jeszcze zamknięta ale stwierdził że jak po tym tygodniu odstawie luteine to już pójdzie ładnie samo. Już też kazał mi wrócić do normalności, nie muszę leżeć więc to też ma wpływ ogromny.

16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa <3
    20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
    15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻

05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
    29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka :)
  • mamamika Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Majowa, ja też mam tyle różnych obaw. Ciągle gdzieś mi się kotłują w głowie. Czy wykarmie swoje dziecko, czy będę umiała ukoić jego płacz, czy rozpoznam co go boli.
    Te obawy na ostatniej prostej przed pierwszym dzieckiem, porodem są chyba normalne. Na szczęście mój mąż tak samo uspokaja jak Twój.

Czy boli Was spojenie łonowe? Czy to jest normalne na tym etapie że przy każdym ruchu, kroku bolą kości?
    Nie wiem właśnie czy taki ból to oznacza już rozejście spojenia czy może boleć z jakiegoś innego powodu?
    Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
    Jutro mam wizytę to zapytam ginekologa ale w necie wyczytałam że powinnam pójść do ortopedy albo fizjoterapeuty uroginekologicznego

Mnie boli bardzo ale mam wrażenie że to nie kości... Jakieś mięśnie lub ścięgna bardziej. Pachwiny i podbrzusze. Jak chodzę to dreptam prawie w miejscu i bardzo powoli bo przy dłuższych krokach bardzo boli. Coś jak przy mega zakwasach po wysiłku. Czuje któraś z Was coś takiego? W pierwszej ciąży mogłam być aktywna do samego końca, nic mnie nie bolalo i teraz zupełnie nie wiem czy to normalne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Ja się zastanawiam, co jest w tych zwykłych pampersach😱 Ja jednak się nie zdecyduję. Raz, że chciałabym żeby moje dziecko miało jak najmniejszą styczność z chemią, a po drugie nie chciałabym żeby ślad po pieluchach mojego dziecka został na planecie na setki lat. Niestety ekologiczne pieluchy są droższe. Zastanawiam się tez nad wielopieluchowaniem. Macie jakieś doświadczenie w temacie?
    Ja przez jakiś czas zastanawiałam się nad wielopieluchowaniem. Na fb jest kilka grup, na których można dużo dowiedzieć się na ten temat. Przez jakiś czas należałam nawet do jednej z takich grup i zgłębiałam temat. Powiem szczerze, że super idea ale moje najbliższe otoczenie bardzo mnie zniechęciło do tego aby zacząć wielopieluchować. Koszt startowy takich pieluch jest bardzo duży, na kupno chińskich wielopieluszek bym się nie zdecydowała bo nie wiadomo z czego robione i ponoć są ogromne - jedynie polskie wielopieluchy jak już coś bym stosowała. U mnie jest ten problem, że po macierzyńskim muszę wrócić do pracy więc dzieciątko niestety będę musiała oddawać do żłobka a tam raczej nie przeszły by wielopieluchy. Z bólem serca musiałam pogodzić się, że jednak wielopieluchować nie będę. Za to w innych sferach próbuję być bardziej eko. Ostatnio kupiłam w Carrefourze takie bawełniane worki siateczkowe wielokrotnego użytku na warzywa czy owoce.

• White Innocent Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam córkę teraz pół na pół na wielo. W żłobku ma jednorazówki i w domu jak nie mam sił to też :P no i na noc też jej zakładam pantsy. Tylko ja zaczęłam jak miała jakoś 13 miesięcy dopiero. I powiem szczerze, że ja osobiście sobie nie wyobrażam wielopielo od samego początku przy mlecznych kupkach... Ale nie zniechęcam, to ja po prostu jestem miękka faja i mi by się nie chciało 15 razy na dobę składać tetry, a raczej taki sposób przy NB jest chyba najlepszy. W tej chwili mam kieszonki chińskie i polskie wkłady z Kokosi i AIO też Kokosi. To AIO nie ma sobie równych. Pancerniak jakich mało. No i te wzory <3 Ale niestety swoje kosztuje, bo koszt jednej pieluszki to +/- 90 zł. Przy synku pewnie też pomyślę o wielo dopiero po rozpoczęciu rozszerzenia diety, jak kupy się trochę unormują, wcześniej wiem, że po prostu mi się nie będzie chciało wiecznie prać, suszyć i składać. Ale generalnie polecam. Przy przewijaku mamy kosz 12l i jak wcześniej co drugi/trzeci dzień był pełen, tak teraz mógłby stać spokojnie i z 10 dni myślę, gdyby nie zapaszki :P widzę zdecydowaną różnicę jeśli chodzi o ilość produkowanych śmieci.

Woreczków wielorazowych na owoce i warzywa też już używam od dłuższego czasu, tak samo jak bawełnianych toreb. Teraz myślę, że jeśli się okaże, że tym razem będę potrzebowała wkładek laktacyjnych to też zamówię wielorazowe. I wkładki higieniczne chyba też. Używam bardzo rzadko niby, bo w sumie tylko na końcówki okresów i w trakcie owulacji, ale przecież każdy mały gest się liczy, co nie? ;)

Sofijka85, Olalasz lubią tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, oby dalsza część była lepsza, ale po dzisiejszym dniu teleportowalabym się do domu, jakby mało było wrażeń to Stasio wypadł nam z krzesełka do karmienia, zabraliśmy nasze i nigdy nic się nie stało a teraz jakimś cudem tacka się wypięła i wyleciał a miałam go już wyciągać bo właśnie skończył jeść kolacje, gdybym to zrobiła sekundę wcześniej to nic by się nie stało a chciałem tylko miseczkę odstawić na stół. Jeju mam takie wyrzuty sumienia, biedak rozciął wargę i krew poleciała z nosa.
    A zaszkodzić nam nic nie zaszkodziło bo Mały jak jechaliśmy na Święta do domu to była ta sama sytuacja i obstawiam że jakaś choroba lokomocyjna a mi jazda po krętych drogach nie służy.
    Talku jesteśmy w Bialce Tatrzańskiej

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jestem tak ambitna, żeby od razu wielopieluchować. Na początek mam bambusowe jednorazówki. Potem się umówiłam, ze koleżanka mi pożyczy na wypróbowanie. Rzeczywiście nie jest to tanie, ale można kupić używane. Mój małżonek się strasznie buntuje na ten system, ale zobaczymy :)

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talku mam pytanie :) z jakiej włóczki Twoja mama robiła kocyk? Ile motkow zuzyła i jakich wyszedł rozmiarów?
    Dziękuję z góry za odpowiedź! Chcę moją mamę doinformowac bo też kobieta ma zdolności :)

d16e329c5c.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    A o jakich ekologicznych myślisz?

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 36+0tc 😮

Mi Pampersy smierdza chemia, ale teraz pieluchomajtki sie najlepiej sprawdzają wiec synek takie nosi :p

Dzisiaj w nocy strasznie mnie bolal przez jakies 10 min brzuch miesiaczkowo, juz myslalam, ze cos sie zaczyna, ale przeszlo..

Makt, bummy, Majowa_nadzieja lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Jejku Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, witam w klubie. Mi wczoraj "stuknęło" skończone 36 tygodni i od wczoraj mega boli mnie dół brzucha i dół pleców - jak przy okresie. Miewałam tak wcześniej, ale po nocy przechodziło, a tym razem nie. I tak się zastanawiam czy to mnie powinno niepokoić zżyć raczej się z tym pogodzić na najbliższe tygodnie? ;)

2fwagov3v67bgll4.png
    gg64roeqsrk054fy.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku wrote:
    Katy, witam w klubie. Mi wczoraj "stuknęło" skończone 36 tygodni i od wczoraj mega boli mnie dół brzucha i dół pleców - jak przy okresie. Miewałam tak wcześniej, ale po nocy przechodziło, a tym razem nie. I tak się zastanawiam czy to mnie powinno niepokoić zżyć raczej się z tym pogodzić na najbliższe tygodnie? ;)
    A probowalas nospe brac? Niby jak dol pleców boli to powinno sie do szpitala jechać- kiedys mnie pielęgniarka opieprzyla ze caly dzień z bolem czekalam. Ale w twoim przypadku sprobowalabym prysznic i no spe i odpoczac

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzis w nocy to samo. Mialam dwa razy takie „ataki” bolu miesiaczkowego :/

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Elo Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:

ja sobie zażyczyłam jakiś zestaw startowy pieluch wielorazowych na babyshower😱 i zobaczymy co z tego wyjdzie, myślę, że też wejdziemy w system mieszany (czyli jednorazówki na wyjścia, na noc pewnie itp.), żeby sobie aż tak życia nie utrudniać i wtedy pewnie te Bambo Nature (zdaje się, że wypadają najkorzystniej).
    Być może wstępny koszt do używania pieluch wielorazowych jest dość wysoki, ale nie sposób porównać tego z kasą, którą się póżniej wydaje na jednorazówki.

yN7Pp2.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pieluchy Muumi, bo dostałam na babyshower, ale one drogie są bardzo. I jeszcze chcę dokupić właśnie Bambo Nature. Podobno te z Rossmana bambusowe są spoko.

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • Elo Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Mam pieluchy Muumi, bo dostałam na babyshower, ale one drogie są bardzo. I jeszcze chcę dokupić właśnie Bambo Nature. Podobno te z Rossmana bambusowe są spoko.

Mnie tylko nurtuje, ile tego będę potrzebować w tym najmniejszym rozmiarze, zakładam, że około 8 dziennie, czyli 240 / miesiąc i tak pewnie 2 miesiące zanim wskoczy na wyższy rozmiar...

yN7Pp2.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elo wrote:
    Mnie tylko nurtuje, ile tego będę potrzebować w tym najmniejszym rozmiarze, zakładam, że około 8 dziennie, czyli 240 / miesiąc i tak pewnie 2 miesiące zanim wskoczy na wyższy rozmiar...
    Nie wiem co prawda jak przeklada sie wielorazowka do jednorazowki ale u niemowlaka zuzywalam od 10 do nawet 20 na dobe

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Elo Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Nie wiem co prawda jak przeklada sie wielorazowka do jednorazowki ale u niemowlaka zuzywalam od 10 do nawet 20 na dobe

Hehe, no widzisz, ja się opieram na danych "z Internetu", powinnam założyć taki duży margines błędu :)

yN7Pp2.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elo wrote:
    Hehe, no widzisz, ja się opieram na danych "z Internetu", powinnam założyć taki duży margines błędu :)
    Chyba ze te wielorazowki sa jskies mega pojemne :p ale patrząc ze niemowle nawet 7 kup na dobe robi ...;p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 626 627 628 629 630 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ