X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2024, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka-Szajba wrote:
    Ja po wizycie… nie bylo usg ;-(

Dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży, ze względu na ciśnienie. Spadła mi też hemoglobina, ale bez tragedii- 12,1.

Mam wizytę 18.01, tam zrobią komplet badań, i dadzą l4, bo mój doktor powiedział że na tym etapie i w tym stanie mam siedzieć na tyłku w chacie.

Ale czemu nie zrobili Ci USG? Zgadzam się z Julką, że to trochę dziwne… Nie wyobrażam sobie wizyty bez tak ważnego badania, a jeszcze Cię skierowali na patologię ciąży 🙄

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2024, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Ale czemu nie zrobili Ci USG? Zgadzam się z Julką, że to trochę dziwne… Nie wyobrażam sobie wizyty bez tak ważnego badania, a jeszcze Cię skierowali na patologię ciąży 🙄
    Mimisia ale jak tu jest jeszcze brak informacjii dotyczący płci. O ile się nie mylę to już na 1 a napewno na 2 prenatalnych mówią plec. Na 100%. Dlatego tyle placi się za badania wykonują fachowcy. I mają lepszy sprzęt niż nasi ginekolodzy . Tutaj dziewczyna jestv28 tc i nic nie wie. Na tym etapie usg obowiązkowo. Nawet na NFZ przysługuje usg. Ja w tej sytuacji bym poszła do innego gin . Chodzi o sprawdzenie czy napewno wszystko jest ok. Na tym etapie wszystko trzeba już pilnowac

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2024, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Mimisia ale jak tu jest jeszcze brak informacjii dotyczący płci. O ile się nie mylę to już na 1 a napewno na 2 prenatalnych mówią plec. Na 100%. Dlatego tyle placi się za badania wykonują fachowcy. I mają lepszy sprzęt niż nasi ginekolodzy . Tutaj dziewczyna jestv28 tc i nic nie wie. Na tym etapie usg obowiązkowo. Nawet na NFZ przysługuje usg. Ja w tej sytuacji bym poszła do innego gin . Chodzi o sprawdzenie czy napewno wszystko jest ok. Na tym etapie wszystko trzeba już pilnowac

Akurat z tą płcią, to może faktycznie dzidziuś się tak odwraca, że chowa to co ma między nogami 🙈
    Niemniej brak USG na takim etapie też by mnie zaniepokoił i faktycznie chyba bym poszła jeszcze do kogoś innego, zwłaszcza, że jeszcze jest wysokie ciśnienie.

• Matka-Szajba Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2024, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego zarejestrowana jestem już do poradni patologii ciąży i do końca będę chodzić tam, bo jest ona w szpitalu gdzie będę rodzić, i mam nadzieję że do badań się przyłożą, szczególnie usg tak jak piszecie - przepływy itp - a nie jak mój gin na zasadzie „chyba wszystko jest ok, bo za duzo nie widac bo masz kilka kg wiecej”

Tak jak dzisiaj mi powiedzial - „o matko tyjesz prawie kg na tydzien, to ty zaraz 200 kg bedziesz wazyla” - nie ukrywam ze zabolało

preg.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2024, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka-Szajba wrote:
    Dlatego zarejestrowana jestem już do poradni patologii ciąży i do końca będę chodzić tam, bo jest ona w szpitalu gdzie będę rodzić, i mam nadzieję że do badań się przyłożą, szczególnie usg tak jak piszecie - przepływy itp - a nie jak mój gin na zasadzie „chyba wszystko jest ok, bo za duzo nie widac bo masz kilka kg wiecej”

Tak jak dzisiaj mi powiedzial - „o matko tyjesz prawie kg na tydzien, to ty zaraz 200 kg bedziesz wazyla” - nie ukrywam ze zabolało
    Ale po kg nie stwierdzisz czy jest wszystko ok. Podam przykład. Moja mama byka w ciazy ze mną chyba w 8 miesiącu i była nad morze. I miala bardzo mały brzuch nawet Panie się dziwiły gdzie to dziecko się chowa. A jak mnie urodziła ważyłam 2500 . Wiec waga i kg czy wielkość brzucha o niczym nie powie. Mówisz że masz duże ciśnienie kontrolujesz np bialko w moczu? To nie jest sztuką zapisać się do poradni ciazy tylko sztuka jest doprowadzić ciążę do bezpiecznego terminu i czuć się zaopiekowana przez swojego ginekologa.

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2024, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka-Szajba wrote:

Ło matko. Gdzie tacy lekarze się uchowali, koszmar 🥴 Mam nadzieję, że w tej nowej poradni zajmą się Tobą i maleństwem już znacznie lepiej 🥰 A ten tekst o wadze to 🤦‍♀️ Brak słów normalnie na takie buractwo.

Wysłany: 12 stycznia 2024, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, badania robię prywatnie bo mam w pakiecie z pracy. Wszystko ok ;-)
    Wierzę że w poradni będzie już okej

preg.png
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka-Szajba wrote:
    Tak, badania robię prywatnie bo mam w pakiecie z pracy. Wszystko ok ;-)
    Wierzę że w poradni będzie już okej
    Ale to chyba wizyty na nfz skoro bez usg? Tak jak dziewczyny nie wyobrażam sobie pójść na wizytę bez usg. A prenatalne robiłaś, skoro nadal nie wiadomo jaka płeć?

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2024, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Ale to chyba wizyty na nfz skoro bez usg? Tak jak dziewczyny nie wyobrażam sobie pójść na wizytę bez usg. A prenatalne robiłaś, skoro nadal nie wiadomo jaka płeć?
    No wlasnie teraz usg to podstawa. Ale pytałam.mojej koleżanki co pracuje w służbie zdrowia to mowila ze usg tez przysługuje jak się chodzi na NFZ. No chyba jakoś lekarz musi wiedzieć czy wszystko jest dobrze. Zwłaszcza na tym etapie.

Wysłany: 12 stycznia 2024, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:

Ginekolog nfz - usg robił z łaską na moją prośbę. Prenatalnych nie robiłam bo mnie nie było na nie stać - w tamtym momencie mój mąż nie pracował. Ale teraz udało mi się rozszerzyć pakiet medyczny pracy, i po weekendzie jadę do Medicovera umówić się na USG dokładne. Chociaż jedno. Wiem że późno, ale zawsze. W każdym razie szkoda że tak późno otworzyłam oczy jakiego miałam prowadzągo ;(

preg.png

Wysłany: 12 stycznia 2024, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może ogarniemy grupę na messenger? Nie było by łatwiej nam rozmawiać?

preg.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2024, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka-Szajba wrote:
    Ginekolog nfz - usg robił z łaską na moją prośbę. Prenatalnych nie robiłam bo mnie nie było na nie stać - w tamtym momencie mój mąż nie pracował. Ale teraz udało mi się rozszerzyć pakiet medyczny pracy, i po weekendzie jadę do Medicovera umówić się na USG dokładne. Chociaż jedno. Wiem że późno, ale zawsze. W każdym razie szkoda że tak późno otworzyłam oczy jakiego miałam prowadzągo ;(
    Jestem w szoku ze miałaś takiego ginekologa. Współczuję. Mam nadzieję że masz lekka prace

Wysłany: 12 stycznia 2024, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Jestem w szoku ze miałaś takiego ginekologa. Współczuję. Mam nadzieję że masz lekka prace
    Skladam aparaty sluchowe pod mikroskopem ;)

preg.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2024, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę to teraz tylko żeby w tej poradni odpowiednio się Tobą zajęli, trzymamy kciuki. A jakie ciśnienie się u Ciebie pojawiło ?

Dziewczyny na limango kampania lullalove, może którejś się przyda 😊 Ja sama skorzystałam

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰

Wysłany: 13 stycznia 2024, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Kurczę to teraz tylko żeby w tej poradni odpowiednio się Tobą zajęli, trzymamy kciuki. A jakie ciśnienie się u Ciebie pojawiło ?

Dziewczyny na limango kampania lullalove, może którejś się przyda 😊 Ja sama skorzystałam

Kochana na poprzedniej wizycie 15.12 doktorek włączył mi dopegyt - bo na każdej z wizyt cisnienia typu 160/90 lub 150/80 - po leku trochę spadło, ale nadal nie podobało mu się wysokie rozkurczowe, poza tym moja waga, i to że jestem wieloródką. Może trochę chciał się „pozbyć problemu” ale to dobrze, bo może tam w poradni trafię na kompetentnego lekarza…

preg.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co znowu taka cisza?

Jak wyprawki i dalsze wizyty ?

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰

Wysłany: 16 stycznia 2024, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyprawka sie zbiera w koszyku na allegro ;D

Wizyta w czwartek…

preg.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Chciałam napisać że miałam wczoraj wizytę. Moja malutka przybrała ale dalej mało waży. 1700. Przepływy są prawidłowe. Idę znów w pon na podgląd wagi i przepływy sprawdzenie. I najprawdopodobniej kładę się do szpitala aż do rozwiazania. Żeby być pod stała opieka. Trzymajcie kciuki za nas. Abym nic złego się nie stało. W domu zostawiam 5 letnia córkę. Jestem zrozpaczona cala ta sytuacja.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Cześć dziewczyny. Chciałam napisać że miałam wczoraj wizytę. Moja malutka przybrała ale dalej mało waży. 1700. Przepływy są prawidłowe. Idę znów w pon na podgląd wagi i przepływy sprawdzenie. I najprawdopodobniej kładę się do szpitala aż do rozwiazania. Żeby być pod stała opieka. Trzymajcie kciuki za nas. Abym nic złego się nie stało. W domu zostawiam 5 letnia córkę. Jestem zrozpaczona cala ta sytuacja.
    Julka, a w którym tygodnia ta waga? Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze, musi być!
    Ja aż się boję, bo dzisiaj jadę na prenatalne na 16, mam nadzieję że maluch dobrze rośnie.

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Julka, a w którym tygodnia ta waga? Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze, musi być!
    Ja aż się boję, bo dzisiaj jadę na prenatalne na 16, mam nadzieję że maluch dobrze rośnie.
    Mira waga w 33 tc.

‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ