X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak siè tak witamy to ja się witam w 10tyg :P ;)
    Jadę wlasnie do dentystki,coś czujè,ze zanim mnie ogarnie i dojade do pracy to chyba padnè z głodu :/

anuschka, Englein, milagro lubią tę wiadomość

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Englein Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    U mnie niestety nic nie przejdzie... Od razu kulka w gardle i koniec. Nawet w restauracjach się dziwili że zamawiam bez sałatek, albo czasem i bez dekoracji :D Zastanawiałam się nad jakimiś koktajlami warzywno-owocowymi to chyba jest moja ostatnia nadzieje. Niestety nawet zupy krem nie przechodzą, wszystko musi zjadać TŻ :D
    Dlatego ja zaczelam robic smoothie owocowe i przemycam surowy jarmuz lub szpinak. Szczegolnie banan lub truskawki dobrze zabiaja smak powyzszych (jak dla mnie). Ja dodaje wode kokosowa lub mleko migdalowe (ostatnio lepiej mi smakuje niz normalne krowie). Niemniej...wczoraj ledwo zmeczylam i to sam owocowy. Ale polecam probowac, mozna dodac jakies ziarna, orzechy, z lyzeczke oleju kokosowego nierafinowanego (zwieksza przyswajalnosc wszystkiego dobra,ktore wypijamy).

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udanych wizyt i miłego dnia życzę ! :)

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dzien dobry, ogarnelam Was :)
    Jak fajnie sie czyta dobre wiadomosci :)

Nelus, ale zlecialo , super :)

co do adaptera, tez sie zastanawiam i predzej czy pozniej kupie. Tu mam podobne nastawienie jak do detektora tetna czy Tens. TENS u nas dziewczyny kupuja na porod, choc niektore twierdza,ze majac bole krzyzowe to pomagalo tylko na początku. Nie mniej, na razie o tym nie mysle :)

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja również witam sie w drugim trymestrze. Gratuluje udanych wizyt:) mi warzywa tez ciężko przechodza ew kalafior gotowany lub brokuly

MatyldaG, Englein lubią tę wiadomość

hchy43r8kkymthav.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczcie jak się czasy pozmieniały. Nasze mamy i babcie nie miały pampersów, żadnych adapterów, detektorów tętna, monitorów oddechu, baloników Anibal. Jak kupowały wózek to były do wyboru 2 modele :). Nie było takiego wyboru i ilości ubranek jak teraz. Niektóre kobiety nie miały ani razu przeprowadzonego USG, niektóre dopiero pod koniec ciąży miały jedno USG. dzieci nie wychowywały się w tak sterylnych warunkach jak teraz, jednak też aż tak nie chorowały. U mnie w podstawówce żadne dziecko nie miało alergii, obecnie moja teściowa, która pracuje w przedszkolu mówi, że w każdej z grup wiekowych jest kilkoro dzieci z alergią. Nasze mamy i babcie to były dopiero silne babki :) Nie zamartwiały się i nie leciały od razu do lekarza jak tam je zakuło czy tam zabolało. A pomimo to rodziły zdrowe i szczęśliwe dzieci.
    Nasze pokolenie mam XXI wieku jest zupełnie inne..... :)

Ot na takie przemyślenia mnie dziś wzięło tak przy śniadanku :)

m@rtynka, MatyldaG, kr0pka, Anita12, Englein, taka_ja lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również witam się w 13 tygodniu :)

Anita12, Englein, taka_ja lubią tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• blekitna Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus ja biorę zwykłe witaminy dla kobiet w ciąży dodatkowo jem sporo warzyw i owoców. Z witamin w tabletkach tylko część się wchłania do organizmu bo są syntetyczne.

Ten mój brzuch to chyba efekt drugiej ciąży.

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • befra Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero w sobotę się przywitam w nowym tygodniu ale za to mogę się przywitać pół kg lżejsza :-). Jeszcze troszkę i będę 4 kg na minusie :-)

Gosiek78 lubi tę wiadomość

1a0db63d28.png + tydzień wg om
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja surowych warzyw nie bardzo... a jakieś zielone koperki i inne takie z zup wybieram albo w ogóle cedze :p za to Lubie owoce i jem dużo, nie przepadalam jedynie za jabłkami a wczoraj sobie starlam i takie zjadłam :p przy okazji uwalilam sobie pół paznokcia :p

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• MatyldaG Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które mają mdlosci i wymioty, od poniedziałkowej wizyty nastawiam sobie w nocy budzik na 2 i jem kanapkę, jak się przebudze jeszcze to kolejna kolo 5 i powiem wam że jak wstaje to już nie widzę nad kiblem, mdli mnie trochę nadal ale nie tak bardzo. Jednak stałe dostarczanie pokarmu cała dobę działa. Spróbujcie może wam też ulzy trochę

UC1Cp1.png
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG - nie chciałoby mi się wstawać o 2 w nocy i jeść kanapkę :) Podziwiam podziwiam :)

MatyldaG lubi tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Marrtusia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Was witam dzisiaj bez mdlosci:) Normalnie nie wierze,pierwszy raz od 6 tygodni dobrze sie czuje:)

Gosiek78, MatyldaG lubią tę wiadomość

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja i tak muszę kupić suplement jakiś. Wyniki mam super (dużo lepsze niż w poprzednich ciążach), ale i ginka i endokrynolożka powiedziały, że przez to, że ciąża, potem 2 lata karmienia, teraz od razu z karmienia przeszłam w stan ciążowy to się boją, żebym nie miała za dużo braków.
    Ja narazie mam -1,5kg, brzuch taki jak przed ciążą.

A z tymi mamami i babciami to nie tak do końca. U mnie pierwsza ciąża 8 lat temu i też było tak jak kiedyś :)
    Nikt nie robił bety, w dzień miesiączki się robiło test, potem kupowało folik i czekało na wizytę. Ja pierwszą z usg miałam w 13tc, a chodziłam prywatnie. Jak miałam wyniki to i tak czekałam na wizytę, bo nie można było nic na necie znaleźć albo same sprzeczne informacje. Także nasze starsze siostry, kuzynki i koleżanki miały zupełnie inne ciąże niż nasze.

To bardzo fajnie z tym porodem rodzinnym :) W Polsce i w wodzie i w domu mają taką listę przeciwwskazań dyskwalifikujących, że nawet zdrowa kobieta nie ma szans urodzić w taki sposób :/

• chloet Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj idę na wizytę do mojej gin :) o dziwo spokojna jestem, ale to pewnie dlatego, że tydzień temu byłam na usg genetycznym.

PS Z ciekawostek: mnie w ciąży przestało smakować masło. Normalnie uwielbiam masło, a teraz wydaje mi się za słodkie (?) :D

rqkqj11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    Witam się w 13tygodniu! :) W piątek badania prenatalne, jeszcze tylko 2 dni :D

Czirisz powodzenia na wizycie!! :*

A dzieki dzieki chociaż to tylko kontrolne z macankiem bez usg, wiec nie bede mogla sie pochwalić :)

Drugi trymestr super dziewczyny już widać, że to wszystko bardziej realne :D

Czarnuszka niestety nasze pokolenie jest coraz słabsze. Karmione nie wiadomo czym nawet jeśli uznawane jest za zdrowe, żyjące w biegu i stresie. To wszystko ma swoj wplyw. Wygoda wzamian za stabilnosc życia. Ciężko mi sobie wyobrazic co będzie z czasami dzieci naszych potomków.

• monia99 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyszłam dzis w koncu ze szpitala wiec w koncu moge sobie troche poodpoczywac:) cały czas mnie strasza ciaza zagrozona:/ ale coz ntrzeba walczyc!

Gosiek78, MatyldaG, kr0pka, czirisz lubią tę wiadomość

oar843r8zdpkzcfz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Dziewczyny które mają mdlosci i wymioty, od poniedziałkowej wizyty nastawiam sobie w nocy budzik na 2 i jem kanapkę, jak się przebudze jeszcze to kolejna kolo 5 i powiem wam że jak wstaje to już nie widzę nad kiblem, mdli mnie trochę nadal ale nie tak bardzo. Jednak stałe dostarczanie pokarmu cała dobę działa. Spróbujcie może wam też ulzy trochę
    Mnie mdli nawet gdy jem:( ale w nocy też zjadam banana albo mace. A rano i tak bardzo jestem słaba i mam mdłości. Ja myślę, że mam mega wrażliwy organizm. Idę spać po godzinie wstaję do wc i już jestem strasznie słaba jakbym nie jadła kilka godzin.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Gosiek78 Debiutantka

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Kurczę nie mam tyle czasu, żeby tu Was cały czas śledzić, ale w wolnej chwili (oczywiście w pracy) nadrabiam zaległości.

Gratuluję wszystkim dobrych wyników, udanych wizyt!!

Co do tego jedzenia, to u mnie tak się żołądek zacisnął, że nie jem prawie nic i nie odczuwam głodu. Też sobie nastawiam alarm co trzy godziny, żeby wcisnąć w siebie choć jakiś jeden owoc, mały serek, warzywo. Od chleba mnie tak odrzuca, że jak tylko o nim pomyślę to dostaję ślinotoku, bleee.
    Ale wczoraj dzięki wizycie u znajomych odkryłam, że jajka z majonezem i szczypiorem i pieprzem mi służą, więc dorzucę do swojego okrojonego menu ;)

A i wreszcie udało mi się zapisać na prenatalne i test PAPPA, mam 17.09, o 7:45, ale na NFZ, więc nie marudzę, bo trochę zaoszczędzę.

Zdrówka dla Was wszystkich i udanego dzionka

0d325c870d.png
  • Gosiek78 Debiutantka

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia99 wrote:
    Ja wyszłam dzis w koncu ze szpitala wiec w koncu moge sobie troche poodpoczywac:) cały czas mnie strasza ciaza zagrozona:/ ale coz ntrzeba walczyc!

Trzymam kciuki :)

0d325c870d.png
‹‹ 267 268 269 270 271 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ