!! MARZEC 2021 !!
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam pytanie do dziewczyn, które otrzymały pieniądze za l4 od zus. Czy dostałyście 100% ? Ostatnio cos słyszałam, że niby sie więcej dostaje bo liczą weekendy a dzis słyszałam, że przez tarcze moze być problem i teraz się zastanawiam jak to wygląda nie wiem jak się nastawić 🤣 ja nie wiem czy przytylam okaże się w czwartek u lekarza.
-
Chorobowe przypadające w okresie ciąży wynosi faktycznie 100% podstawy wymiaru i przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, czyli także za weekendy. Podstawe do chorobowego stanowi odsetek średniego wynagrodzenia naliczony z ostatnich 12 miesięcy (wliczając w to premie, wynagrodzenia za urlop, prowizję itd). Nie wiem jak wyglądało Twoje wynagrodzenie w ostatnim roku, więc mogą być tutaj różne sytuacje.02.03.2021 - Weronisia jest już z nami ❤
Czekamy na Adusie ❤️ -
Agnieszka_s wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które otrzymały pieniądze za l4 od zus. Czy dostałyście 100% ? Ostatnio cos słyszałam, że niby sie więcej dostaje bo liczą weekendy a dzis słyszałam, że przez tarcze moze być problem i teraz się zastanawiam jak to wygląda nie wiem jak się nastawić 🤣 ja nie wiem czy przytylam okaże się w czwartek u lekarza.
Misiaa bóle przeszły? Zapomniałam jak to jest w ciąży i że bóle są wszechobecne - strasznie to denerwujące.
Umówiłam się na połówkowe, dopiero na 6.11. W ten czwartek idę na normalną wizytę, zobaczymy co lekarz powie.
Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
17.09 będzie piękna zdrowa córeczka!!❤❤ -
Jak dziewczyny samopoczucie? Jakiej firmy kupić butelkę? Taka wrazie czego 😉 właśnie kompletuje na allegro do koszyka i się zastanawiam 😉
Beati dawaj znać po wizycie 😍 no obawiam się, że ZUS teraz będzie miał czas zobaczymy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2020, 17:45
-
Beti bóle mi już przeszły
Agieszka ja mam butelkę jedną z madeli bo od laktatora i drugą avent taką uspokajakącą
Kurde tez sie zastanawiam nad wypłatą z zus bo w listopadzie powinnam dostac pierwszy przelew od nich...ciekawe jak to bedzie wygladalo...pisalam do nich to mi odpisali ze przelew bedzie w ciagu 30 dni od liczac od dnia po wpływie wszystkich dokumentow czyli l4 od lekarza i druku z3 od pracodawcy..24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
Agnieszka_s wrote:U mnie pracodawca szybko wysłała papiery, ciekawe jak na tym wyjdziemy 🤣 mysle o tej avent pewnie dorzucę do kosza . Dzis zapełniony na 300 zl, a tam praktycznie nic nie ma 🤣
Dziś stałam przy kuchni z 40min. I niestety tak mnie brzuch ciągnie że się wyprostować nie mogłam. Położyłam się na 2h, troszkę przeszło ale każde wstanie powoduje znów ból...wzielam magnez forte x2 i nospe forte troszkę przeszło. Na tyle że.moglamniac pod prysznic i znów zaczęło...bol jest dziwny jakby mięśnie mnie bolały po silnym skurczu. Ból jest ciągły, więc mam nadzieję że to więzadła dają o sobie znać..Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
Agnieszka...300zl? To cos Ty do tego ooszuka wlozyla?24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
9tc... VI.2021 😇💔
Beatii przeciążyłaś się bidulko 😗 ale moje bobo dzis tez wariuję bo na spacerze kuło mnie w podbrzuszu. Szukam jeszcze torby do wozka bo nie miałam w zestawie i tez nie mogę się zdecydować. A czy Wy tez jesteście takie :odmóżdżone" bo u mnie jest dramat ani się wysłowić i z pamięcią licho.
Misaa nic q sumie wkladki laktacyjne, wkladki porodowe, 2 butelki takie pierdółki i tyle wyszło 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2020, 21:35
-
Agnieszka mam nadzieję że to tylko przeciążenie, dwie pierwsze ciąże miałam na podtrzymaniu już od 17tc. Dlatego głowa mi pracuje i obawiam się o Adę. Ja również mam odmóżdżenie najgorsze jest to że nie mogę się wysłowić.Ada urodziła się 18.03.2020 przez CC
👶-2007 synuś
👶-2009 córcia
13.07 🧪- 23 mlU
17.07 🧪- 133 mlU
28.07🧪 - 8656 mlU
11.08 ❤
Beati jantez mysle ze sie po prostu przeciazylas..wszystko bedzie dobrze
To mowicie ze juz czujecie dobrze maluszkow? Kurde ja caly czas niby czuje codziennie jakies takie stlumione pukniecia szczegolnie jak jade autem i mam pas zapiety ale sama juz zwatpilam czy to aby napewno to :pIlona92 lubi tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
9tc... VI.2021 😇💔
Cześć dziewczyny. Jak po weekendzie ?
Ja właśnie czekam na lekarza.
Co do brzucha to u mnie już jest dość pokaźny. Na plusie tez już mam ponad 4 kg, ale w poprzedniej miałam +20 także nastawiam się na to samo.
Co do ruchów to ja czuje często śmieszna dyskotekę jakby się o materace ktoś obijal🙈
Nie są regularne bo dziecko małe w porównaniu do miejsca, które jest w macicy plus wody płodowe ect. Co do ciągnięcia w dole to więzadła się naciągają i dlatego broń Boże wyciągać mocno rak do fory. Ja nie dawno tak zrobiłam i prawie pękałam. 🙈
Butelkę mam z aventu gdyby co, ale myśle usilnie nad laktatorem. No i muszę obszyć wózek No strasznie wyblakł materiał a nie chce innego. -
Agnieszka o tak odmozdzenie w ciąży to standard. Problemy z wysławianiem ect. Ponoć są badania , ze udowodniono wpływ ciąży na zamieranie niektórych komórek w mózgu na rzecz innych odpowiedzialnych za wychowanie dziecka
Aleksandra 84 lubi tę wiadomość
-
Ilona dawaj znać po wizycie 😉 zazdroszczę, że czujesz juz ruchy tez bym chciała.
Misiaa mi się wydaje, że u Viebie czuć ruchy bo to nie pierwsze wiec na pewno daje znać, ze wszystko ok 😉
Moj mąż czasami się zastanawia co chcialam mu przekazać 🤣.
Rozmawiałam dzis z siostra , ze chce kupić te rzeczy higieniczne ale ona uważa, że za szybko i szczerze nie wiem czy faktycznie nie lepiej w styczniu kupić..Ilona92 lubi tę wiadomość
-
Akurat ja już sobie powoli kupuje wszystko, co promocja to coś wezmę.
Ja wolałabym mieć już wszystko kupione do końca roku, żeby się nie martwić. I pewnie już od 3 trymestru będę wozić torbę do szpitala ze sobą. Ale każdy ma inne podejście, ja muszę czuć się bezpiecznie i mieć poczucie kontroli- ale to wynika z mojego charakteru 😉.Beatti, Ilona92 lubią tę wiadomość
02.03.2021 - Weronisia jest już z nami ❤
Czekamy na Adusie ❤️ -
Ja jeszcze nad rzeczami higienicznymi dla malucha sie nie zastanawialam ale zrobilam juz liste i dla siebie i dla dziecka zaczne powoli kupowac po wyplacie.. ale tprbe do szpitala z koszulami, tecznikami i laktatorem mam juz spakowana :p wole dmuchac na zimne
Ilona92 lubi tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
9tc... VI.2021 😇💔
Hej!
Ach, jak fajnie - te zakupy na początek!
Ja już wiele (a w sumie to prawie wszystko) mam po córeczce... Ale pamiętam, jaką mi to frajdę sprawiało!
Tak, nie dajcie się zwariować... ale korzystajcie i cieszcie się! nawet jeśli to 300zł ucieka tak szybko. Te rzecz wam się przydadzą i dadzą poczucie bezpieczeństwa!
Ja za pierwszym razem spakowałam torbę do szpitala dopiero w 9. miesiącu. i kilka dni później byłam w szpitalu! (Maja przyszła na świat 2 tyg. przed terminem). Tym razem chyba jednak spakuję się wcześniej...
A co do butelek - zależy, co tam planujecie... ja na początek kupiłam laktator aventa z 2 butelkami i w sumie nam to wystarczyło (karmiłam piersią, odciąganym mlekiem sporadycznie). Wydaje mi się, że większe zapasy butelek są potrzebne, jeśli często chcecie zostawiać Maluszka już na początku z kimś innym.
Potem po porodzie może być różnie - ale wtedy da się zamówić/dokupić na bieżącoIlona92 lubi tę wiadomość