Marzec 2025 🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry 🙂 Czytam Was cały czas, ale jakiś marny nastrój mnie dopadł. Dziś pierwszy raz wylapałam serduszko, więc i szeroki uśmiech się pojawił ☺️ Ktoś pytał o łożysko na przedniej ścianie - ja mam. Do tej pory słyszałam tylko pogłos serduszka (a może nie wiedziałam gdzie szukać?), dziś już wyraźnie - aż sobie nagrałam kilka sekund 😁
@maglew dlaczego nie elastyczna? Myślałam żeby kupić i zobaczyć czy maluch zechce w ogóle być noszony w chuście, ale wybór jest taki, że samemu ciężko się zdecydować... Dla kompletnego laika bardziej byś poleciła kółkową czy jednak wiązaną?
@Nova ja sporo o plamieniach czytałam (u mnie już się uspokoiło) i dużo było o tym, że niskie łożysko może właśnie powodować plamienia, bo (nie chce głupot pisać, a teraz pewnie tego nie znajdę) podrażnia szyjkę (?). Jesteś pod kontrolą, więc postaraj się nie martwić i dużo leż.
Piszecie o wadzę. Moja waga od pierwszej wizyty urosła o 2kg. A to znaczy, że prawie wróciłam do wagi z początku ciąży (jeszcze z pół kg 😉). Jestem "duża", a mimo to jak poszłam do ginekologa, gdy zaczynaliśmy starania, nie powiedział na ten temat ani słowa. Jestem mocno uczulona na "proszę schudnąć" bez robienia żadnych badań, czy przychodząc z zupełnie innym problemem (choćby zawroty głowy - "proszę schudnąć, przejdzie", ból kręgosłupa "schudnie pani, minie" czy pęknięty staw skokowy "to na pewno przeciążenie, trzeba zrzucić trochę wagi. Zdjęcie RTG? Ale po co?" 🤦🏻♀️). Więc jak trafiam na lekarza, który kieruje na badania zanim przyczepi się do wagi - to się go trzymam 🙃
@Katri94 teraz jeszcze ruchów nie czuję, ale w pierwszej ciąży, w trzecim trymestrze czasem maluch miał czkawkę 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 09:25
NovaS lubi tę wiadomość
💔 04.10.2024 🩵 16tc -
Cześć dziewczyny 🥰
My wczoraj na urodzinach, było nawet miło i sympatycznie, więc moja niechęć by tam iść jakoś szybko minęła. W ramach kolacji był grill i przekąski, więc byłam z lekka przerażona pod kątem mojego cukru... Ale zjadłam kiełbaskę, sałatkę z zieleniny, kilka pieczonych ziemniaczków i cukier po posiłku 115 (norma do 140) a rano na czczo poniżej 90 ☺️ wniosek tak trochę żartobliwie, jeść niezdrowo i bawić się pół nocy 🤣
Rano oczywiście kontrola serduszka, ale maluch wymęczony jak mama, mało ruchu w brzuszku ale serducho biło jak dzwon ❤️
Dzisiaj leniwa niedziela, będziemy odpoczywać, film, jakaś lekka zupka na obiad (mąż dziś gotuje), pewnie spacer i będziemy podziwiać zdjęcia mojego brata z wakacji, właśnie są na Majorce...
Co do plamień ... Ja miała bardzo długi czas i tak, diagnoza była taka że to wytwarzające się łożysko było dość nisko i podczas ruchów dziecka ocierało się o szyjkę, podrażniając ją, pękały mikro naczynka i potem pojawiały się plamienia. Lekarz mówił wtedy, że kwestia tygodnia dwóch, jak się uniesie i rzeczywiście po ok 2 tyg jak ręką odjął. Także spokojnie, najważniejsze, że z dzieckiem wszystko dobrze 🥰eliz, NovaS lubią tę wiadomość
Wytrwała z Nadzieją na Happy End 🩷
Starania od 2021 🫶
💔 Luty 2022
💔 Listopad 2022
💔 Styczeń 2024
Cykl stymulowany Aromek 💊 i Ovitrelle 💉 i mamy ⏸️ 03/07/2024
🫶 4/07 Beta 10,8 prog. 37,69
🫶 06/07 Beta 58,6 prog. 39 🥹
🫶 08/07 Beta 160,2 prog. 47,16 🥹
🫶 10/07 Beta 487,9 prog. 42,98 🥹
🫶 13/07 Beta 1815,4 prog. 36,30 🙏 dołożona jedna dodatkowa tabletka utrogestan (dmuchamy po 3 stratach)
🩺👩⚕️ Wizyta 17/07 ✊🫶
Na pokładzie: Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, IO, PCOS, MTHFR, Badanie drożności OK 🤗
Leki 💊💊💊
✔️ Metformax
✔️ Euthyrox
✔️ Utrogestan
✔️ Wit D3
✔️ Acidum Folicum
✔️ Kwas foliowy z Naturell
✔️ B - Complex
✔️ Koenzym Q10
✔️ Selen
✔️ Acard
✔️ Zincteral
✔️ Clexane od pozytywnej bety
Dla Małego Cudu WSZYSTKO 💪✊ -
NovaS wrote:Hey dziewczyny, u mnie zaczął się 14 tyg ale niezbyt dobrze, więc mnie nie było. Znowu plamienie miałam w czwartek - w piątek od razu do lekarza - brak przyczyny , dziewczynka wszystko ok ale nie wiadomo skąd plamienie- może macica gdzie się po obcierają może z polipa. Dodatkowo łożysko jak narazie mam nisko więc jestem pod obserwacją? Miałyście tak też i czy podniosła wam się? Ja już świruje.
ale znowu w sobotę plamienie teraz już krew z resztkami proga a później już brązowe plamienie i tak przez cały dzień. Totalne osłabienie, leżę tylko i śpię..
Dzisiaj niedziela, czuję się lepiej ale dalej brązowe plamienie. Nic nie boli jak narazie więc odpoczywam.
Odpoczywajcie!
Ja plamiłam między 9 a 12/13 tygodniem, codziennie, na brązowo. Przyczyny nie znaleźli. Ustały same z siebie i już jest czysto
Łożysko mam na przedniej ścianie i w dnie, więc też nisko.
Najważniejsze żeby się nic nie odklejało. Skoro jesteś pod kontrolą lekarza i nie znaleźli przyczyny, trzymajmy się tego że to nic groźnego.
Macica się rozciąga w czasie ciąży. U 95% kobiet łożysko przesuwa się do góry z upływem czasu i tylko 1 na 200 przypadków nadal ma łożysko w dnie na koniec ciąży.
Tak naprawdę pozycją łożyska zaczynamy się martwić (a raczej ją baczniej obserwować), jeśli jest nisko w 20 tygodniu, czyli na połówkowych. Większe ryzyko łożyska przodującego mają osoby po ivf (dzień dobry, ja xd) i po przebytych cesarkach
Mam nadzieję że i u ciebie i u mnie wszystko się fajnie podniesie z upływem czasu. Bardzo bym nie chciała rodzić przez cc, więc kciuki 🤞'96👩❤️👨'90
START STARAŃ 09.22
START LECZENIA 01.24
♀️ PCOS, AMH 5,1
♂️ oligospermia ok. 1 mln/ml
02.24 - IUI przepływowa ❌️
04.24 - cykl naturalny na letrozolu ❌️
05.06.24 - start stymulacji 💉
15.06.24 - punkcja 🧪
20.06.24 - transfer
HCG 9dpt 77 ✨️
HCG 11dpt 189 🥹
HCG 19dpt 4655 🙃
27dpt mamy ❤️
❄️❄️❄️ czekają na swoją kolej
-
Hej dziewczyny, mnie dzisiaj w kościele zrobiło się bardzo słabo, musiałam wyjść, bo było blisko omdlenia. Chyba mi się trymestry poprzestawiały, bo w I czułam się super, a odkąd weszłam w II to większe zmęczenie mnie dopada. Także czas na L4 ewidentnie 😉
🌸Fluffy, ja się w piątek na wizycie dowiedziałam, że też mam łożysko na przedniej ścianie. No i to może być powód, że później będziemy czuć ruchy bobo. A czekam na to bardzo 🥰
🌸monii00, proszę o zapisanie kolejnej wizyty 11.10 ☺️
🌸Agula31, ale super model bobo 😅 Też chciałabym na pewno spróbować z chustą, muszę się zorientować czy są jakieś zajęcia w mojej okolicy
Mam nadzieję dziewczyny ze wasze plamienia szybko ustąpią a za te z was, które są zmartwione trzymam mocno kciuki za nadejście dobrych informacji ✊Starania o pierwsze 👶 od 10/2022
❌️ endometrioza
🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
24.06 transfer 4BA 🍀
7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
11.10 250g synka 🥰
6.11 II prenatalne: misiu waży 470g
-
RainbowDeer wrote:Ja plamiłam między 9 a 12/13 tygodniem, codziennie, na brązowo. Przyczyny nie znaleźli. Ustały same z siebie i już jest czysto
Łożysko mam na przedniej ścianie i w dnie, więc też nisko.
Najważniejsze żeby się nic nie odklejało. Skoro jesteś pod kontrolą lekarza i nie znaleźli przyczyny, trzymajmy się tego że to nic groźnego.
Macica się rozciąga w czasie ciąży. U 95% kobiet łożysko przesuwa się do góry z upływem czasu i tylko 1 na 200 przypadków nadal ma łożysko w dnie na koniec ciąży.
Tak naprawdę pozycją łożyska zaczynamy się martwić (a raczej ją baczniej obserwować), jeśli jest nisko w 20 tygodniu, czyli na połówkowych. Większe ryzyko łożyska przodującego mają osoby po ivf (dzień dobry, ja xd) i po przebytych cesarkach
Mam nadzieję że i u ciebie i u mnie wszystko się fajnie podniesie z upływem czasu. Bardzo bym nie chciała rodzić przez cc, więc kciuki 🤞
Hi RainbowDeer,
Dzięki za I informację.
Chyba jesteśmy w podobnej sytuacji bo ja również po IVF, Rozumiem z tego co piszesz że nadal masz to nisko, a jak ogólnie się czujesz.
Mi lekarka powiedziała że za 2 tyg na wizycie powinno już lepiej widać czy się coś podnosi. A coś podniosło się i ciebie między 14 a 16 tyg?
Wysyłam zaproszenie do przyjaciółek, bo podobna droga przed nami. Trzymaj się ciepło!
RainbowDeer lubi tę wiadomość
-
NovaS wrote:Hi RainbowDeer,
Dzięki za I informację.
Chyba jesteśmy w podobnej sytuacji bo ja również po IVF, Rozumiem z tego co piszesz że nadal masz to nisko, a jak ogólnie się czujesz.
Mi lekarka powiedziała że za 2 tyg na wizycie powinno już lepiej widać czy się coś podnosi. A coś podniosło się i ciebie między 14 a 16 tyg?
Wysyłam zaproszenie do przyjaciółek, bo podobna droga przed nami. Trzymaj się ciepło!
Pozycję łożyska miałam określoną w 13 tyg. Następna wizyta dopiero w 20 tyg. na połówkowych, więc nie wiem czy coś się zmieniło. Niestety wyjeżdżam na pare tygodni i stąd takie odstępy między wizytami 😔
Mój prowadzący nic nie mówił o tym łożysku, że jest za nisko czy cokolwiek, dopiero z prenatalnych się dowiedziałam jaka jest pozycja. Ale też nie drążyli tematu
Czuję się świetnie. Zupełnie jak nie w ciąży 😅
Oprócz sikania i bólu piersi zero objawów, nawet brzuch nie urósł. A od niedawna mam więcej energii więc jest super
Najbardziej mnie martwiły te plamienia, ale odkąd ustąpiły już się tak nie niepokoję. Mam nadzieję że i u ciebie się uspokoi i reszta ciąży będzie nuuuudna i bez niespodzianek ❤️
Nie ma co się martwić na zapas. Ważne że jesteś pod kontrolą lekarzy i trzymacie rękę na pulsie 🫡
'96👩❤️👨'90
START STARAŃ 09.22
START LECZENIA 01.24
♀️ PCOS, AMH 5,1
15.06.24 - punkcja 🧪
20.06.24 - transfer
HCG 9dpt 77 ✨️
HCG 11dpt 189 🥹
HCG 19dpt 4655 🙃
27dpt mamy ❤️
-
Zazdroszczę wam że niektóre z was dobrze się czują jakby nie czuły że są w ciąży wcale☺️
Mimo że u mnie nie jest tak źle to jednak mało mam tej energii zawsze muszę się w dzień położyć po zjedzeniu czegoś czasami źle się czuje albo zgaga dokucza. Może nie każdego dnia coś ale najbardziej doskwiera zgaga która jest męcząca
No ale takie uroki ciąży 😉
Oby energia was nie opuszczała 🤗
-
Drzemka dobra jest 😅 sama lubię w ciągu dnia się przespać ☺️
W sumie to ja od początku żadnych objawów nie miałam,nadal ich nie ma.
Teraz tylko latam jak szalona do lazienki na siusiu 😅 czasem jest tak,że wyjdę i wejdę spowrotem😂Katri94 lubi tę wiadomość
Ponad dwa lata starań.
👩🦰31lat,cukrzyca2,hiperprolaktynemia,otyłość, w ciągu roku -20kg
🧔33lat, luty badania nasienia - morfologia 0%
💊acard 150mg
💊3x1 no-spa , magnez
💉 neoparin 40mg
💉insulina
22.06.24 niepewne ⏸️🥹
05.07.24 - 5tydzień 🥹
18.07.24 - 6+6 -mierze 1,1cm ❤️ 146/min
31.07.24 - 8+5 -mierze 2.39cm❤️176/min
19.08.24 - 11+3-mierze 5.59cm ❤️ 165/min
28.08.24 -12+5 -mierze 6,84cm ❤️ 156/min - ryzyka niskie z testu Pappa
19.09.24 -15+6-ważę 155g i jestem chłopcem 💙
17.10.24 - 19+6 - ważę 328g 💙
24.10.24 II prenatalne wszystko OK , 100% chłopak , ważę 461g 💙
14.11.24 - wizyta u Gin.
21.11.24 - echo 💙 bąbla
-
eliz wrote:Drzemka dobra jest 😅 sama lubię w ciągu dnia się przespać ☺️
W sumie to ja od początku żadnych objawów nie miałam,nadal ich nie ma.
Teraz tylko latam jak szalona do lazienki na siusiu 😅 czasem jest tak,że wyjdę i wejdę spowrotem😂Wytrwała z Nadzieją na Happy End 🩷
Starania od 2021 🫶
💔 Luty 2022
💔 Listopad 2022
💔 Styczeń 2024
🫶 13/07 Beta 1815,4 prog. 36,30 🙏 dołożona jedna dodatkowa tabletka utrogestan (dmuchamy po 3 stratach)
🩺👩⚕️ Wizyta 17/07 ✊🫶
Na pokładzie: Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, IO, PCOS, MTHFR, Badanie drożności OK 🤗
Leki 💊💊💊
✔️ Metformax
✔️ Euthyrox
✔️ Utrogestan
✔️ Wit D3
✔️ Acidum Folicum
✔️ B - Complex
✔️ Koenzym Q10
✔️ Selen
✔️ Acard
✔️ Zincteral
🌸Madzik to naszczescie w nocy wstaje raz. Ale w ciągu dnia potrafię polatać Bąbel gdzieś tam siedzi i pewnie w ciągu dnia daje mi popalić 😅Ponad dwa lata starań.
👩🦰31lat,cukrzyca2,hiperprolaktynemia,otyłość, w ciągu roku -20kg
🧔33lat, luty badania nasienia - morfologia 0%
💊acard 150mg
💊3x1 no-spa , magnez
💉 neoparin 40mg
💉insulina
22.06.24 niepewne ⏸️🥹
05.07.24 - 5tydzień 🥹
18.07.24 - 6+6 -mierze 1,1cm ❤️ 146/min
31.07.24 - 8+5 -mierze 2.39cm❤️176/min
19.08.24 - 11+3-mierze 5.59cm ❤️ 165/min
28.08.24 -12+5 -mierze 6,84cm ❤️ 156/min - ryzyka niskie z testu Pappa
19.09.24 -15+6-ważę 155g i jestem chłopcem 💙
17.10.24 - 19+6 - ważę 328g 💙
24.10.24 II prenatalne wszystko OK , 100% chłopak , ważę 461g 💙
14.11.24 - wizyta u Gin.
21.11.24 - echo 💙 bąbla
-
Hej dziewczyny 😃 miłej niedzieli ❤️
od piątku co chwilę jakieś wyjścia więc czas szybko leci. Dziś już po obiedzie na mieście, czekamy na teściów, maja nas odwiedzić.
Mam pytanie czy widać już u Was brzuchy ? Bo mi się wydaje że u mnie nic chociaż mąż mówi że widać. Ale ja nie jestem szczupła i też mam swój brzuszek. Ciekawe kiedy coś będzie widać.
Odnośnie drzemek, to ja mam jedną obowiązkową w ciągu dnia i właśnie mam zjazd 😅
Monii, możesz mi wpisać wizyty 25.09 i 7.10 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 15:33
29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Witajcie, u mnie już widać brzuch ale rano jest malutki a w dzień jakby robi się większy. Na noc to juz w ogóle po całym dniu czuje się taka napuchnięta jakąś. Czekam na ruchy, na razie wciąż jelita czuć i słuchać 😂
Od rana piękna pogoda, moje chłopaki dali mi pospać do 10 i zrobili śniadanie także niedziela zaczęła się dobrze. Potem byłam na rowerze z synem i się schodziłam nieźle także aktywność zaliczona na dzisiaj 💪
@Pusshka kiedy planujesz L4 i chciałam zapytać bo Ty masz chyba torbiel tak? Jeśli cię pomyliłam z kimś to sorki. Czy ta torbiel może pęknąć? Pytam tak z ciekawości bo chyba pisałaś że nie możesz w ogóle ćwiczyć/ nosić itp. zastanawiam się skąd to się wzięło i czemu np. nie wchłonęło się wcześniej.
Co do chusty, tkana z większą gramaturą będzie dobrze trzymała wiązanie i pozycję fizjologiczną dziecka, nie mówiąc już o wsparciu naszej pozycji i kręgosłupa. Posłuży też dłużej to jest też plus. Elastyczna chusta ma tylko jedno wiązanie które niekoniecznie może przypasować rodzicowi. W tkanej jest szeroki wybór wiązania no i też uniwersalność. Jak kupicie chustę 4.2-4.6metra to wasz mąż / partner o standardowym wzroście też się zamota.
Ja dla noworodka będę wiązać kangurka głównie ale spróbuję też kólkowej w pozycji brzuszek do brzuszka. Nie robiłam tego przy synku i żałowałam. A no i jeszcze jedna zaleta kółka, szybko się wiąże i nie trzeba jej całej rozplątywac przy zdejmowaniu więc jest jakby gotowa już na następne wiązanie.
-
Co do brzuszka to u mnie widać nie da się go ukryć mam wrażenie że bardziej go widać niż u innych 🙈nie wiem z czego to wynika ogólnie zawsze szczupła byłam bez brzucha i może jak to wszystko się rozciąga to bardziej wszystko widać ? Nie mam pojęcia ale no piłeczka jest 🥰😁
-
U mnie brzuszka jako takiego też nie ma. Mam dwie fałdki własne osobiste 🤣 i jakby ta niżej bardziej wypełniona. Ale po prostu środek między fałdkami musi się wypełnić ale to pewnie jeszcze trochę. Za to moja mama stwierdziła, że troszkę większa jestem w biodra i tak jakby na wysokości łączenia pupy i dolnej części pleców. Biodra rzeczywiście czuję, bo choćby jak zakładam bieliznę to przez te biodra ciężej przechodzi u mocniej przylega. Dlatego ostatnio wpadłam na swój ulubiony straganik na targu i kupiłam zwykle, bawełniane z wysokim stanem majtki i dorwalam tam koszule nocną rozpinaną z dwóch stron na wysokości piersi i to uwaga za 35 zł.... Bo jak wpisuje w net koszula do karmienia, ciążowa itp to cena wiadomo znacznie wyższa. Wzięłam ciemny kolor i kupię jeszcze pewnie ze dwie, trzy by mieć. Nie będzie nawet szkoda jak się zniszczy. Idziemy na spacerek ☺️
maglew, eliz lubią tę wiadomość
Wytrwała z Nadzieją na Happy End 🩷
Starania od 2021 🫶
💔 Luty 2022
💔 Listopad 2022
💔 Styczeń 2024
🩺👩⚕️ Wizyta 17/07 ✊🫶
Leki 💊💊💊
✔️ Metformax
✔️ Euthyrox
✔️ Utrogestan
✔️ Wit D3
✔️ Acidum Folicum
✔️ B - Complex
✔️ Koenzym Q10
✔️ Selen
✔️ Acard
✔️ Zincteral
Hey dziewczyny,
Zazdroszczę wam tej energii ja to się czuję z tymi plamieniami jak stara babka- tylko leżeć i nic. Wyjdzie na spacer to dla mnie jakbym po górach chodziła - dysze jak smog i po woluty tylko.
Na szczęście mój mąż wszystko robi w domu więc tyle ale sama już chciałabym coś porobić w domu, tak mi się chce ale nie mogę….
Pytanie do wszystkich- mnie to bolą piersi i sutki macie też ten sam ból? Ju nie wiem co wymyśleć. Kupilam już większy stanik i smaruje ale po prostu są takie drażliwe że hej! Piersi to samo - czasem mam wrażenie że wyeksponują.!
Waga się u mnie od początku podniosła z 2-3kg tylko więc szału nie ma ale brzuch mam jak bombka- rano płaski a wieczorem po całym dniu jedzenia tak mnie wydyma że aż jest twardy…
-
maglew wrote:@RainbowDeer
Czemu większe ryzyko łożyska przodującego mają osoby po ivf, czym to jest argumentowane? Szczerze myślałam że to wynika z fizjologii i predyspozycji kobiety.
Bardzo dobre pytanie 🤔
W necie znalazłam info, że przy naturalnym poczęciu ryzyko placenta praevia wynosi 1,5% a po IVF 5%
W jednym badaniu był taki wniosek:
The use of ART (artificial reproductive technologies) is associated with an increased risk of placenta previa. Our findings suggest that the increased risk may be caused by factors related to the reproductive technology.
Wnioski z innego badania: The embryo transfer process itself may affect previa development in this population
Jeszcze inne badanie przypisuje zwiększone ryzyko do przypadków, gdzie endo jest grubsze niż 12 mm w momencie podania zarodka:
Following IVF, the risk of placenta praevia is increased 4-fold in women with an endometrial thickness of >12 mm compared with women with an endometrial thickness of <9 mm
Sorry za te cytaty, ja chyba mam autyzm, ale w wolnym czasie drążę wszystko co mnie ciekawi 😅NovaS lubi tę wiadomość
'96👩❤️👨'90
START STARAŃ 09.22
START LECZENIA 01.24
♀️ PCOS, AMH 5,1
15.06.24 - punkcja 🧪
20.06.24 - transfer
HCG 9dpt 77 ✨️
HCG 11dpt 189 🥹
HCG 19dpt 4655 🙃
27dpt mamy ❤️
-
@NovaS wierzę że ci jeszcze ten ból piersi ustąpi.
U mnie od transferu do ok. 13 tygodnia piersi dosłownie napierdzielały, przewrócić się z boku na bok bolało. Z wejściem w 2 trymestr zrobiło się zdecydowanie lepiej 👌
Sutki bolą tylko czasami, dziwne to 😅
Polecam staniki sportowe (może nawet na noc jeśli Ci to pomoże) albo te do karmienia. Kupiłam jeden od Medeli i jest mega wygodnyNovaS lubi tę wiadomość
'96👩❤️👨'90
START STARAŃ 09.22
START LECZENIA 01.24
♀️ PCOS, AMH 5,1
15.06.24 - punkcja 🧪
20.06.24 - transfer
HCG 9dpt 77 ✨️
HCG 11dpt 189 🥹
HCG 19dpt 4655 🙃
27dpt mamy ❤️
-
RainbowDeer wrote:Bardzo dobre pytanie 🤔
W necie znalazłam info, że przy naturalnym poczęciu ryzyko placenta praevia wynosi 1,5% a po IVF 5%
The use of ART (artificial reproductive technologies) is associated with an increased risk of placenta previa. Our findings suggest that the increased risk may be caused by factors related to the reproductive technology.
Wnioski z innego badania: The embryo transfer process itself may affect previa development in this population
Jeszcze inne badanie przypisuje zwiększone ryzyko do przypadków, gdzie endo jest grubsze niż 12 mm w momencie podania zarodka:
Following IVF, the risk of placenta praevia is increased 4-fold in women with an endometrial thickness of >12 mm compared with women with an endometrial thickness of <9 mm
Sorry za te cytaty, ja chyba mam autyzm, ale w wolnym czasie drążę wszystko co mnie ciekawi 😅
🌸maglew, będę pracować do końca września, więc jeszcze tylko mała chwila ☺️
Tak, to ja mam torbiel endometrialną na lewym jajniku. Niestety jest ryzyko, że pęknie - przez to, że może się zawinąć w więzadła i wtedy od razu idę na stół operacyjny.. Dlatego tak ważne jest, żebym nie uprawiała żadnej aktywności fizycznej, jedynie spacery i spokojna joga (bez szalonych wygięć brzucha).
Niestety jest to jeden z objawów endometriozy i tak naprawdę ta torbiel raczej sama się nie wchłonie, po ciąży prawdopodobnie będę musiała ją wyciąć (chociaż wraz z jej wycięciem wytną spory kawał jajnika). Na razie cieszę się że od początku ciąży się zmniejszyła i teraz ma średnicę 4,5 cm, a w czerwcu miała nawet 9 cm i obawialiśmy się z ginem, że w ciąży będzie rosła
🌸Pinkflower, u mnie brzuszek już widać, wiadomo jak ubiorę coś obcisłego. A to dlatego, że mam figurę gruszki, brzuch zawsze płaski jak deska, więc teraz szybko się to rzuca w oczy 🙈 Osoby, które mnie znają to widzą, a dla nieznajomych pewnie wyglądam jakbym po prostu miała lekkie wzdęcie czy coś zjadła 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 17:36
Starania o pierwsze 👶 od 10/2022
❌️ endometrioza
🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
24.06 transfer 4BA 🍀
7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
11.10 250g synka 🥰
6.11 II prenatalne: misiu waży 470g
-
RainbowDeer wrote:Bardzo dobre pytanie 🤔
Sorry za te cytaty, ja chyba mam autyzm, ale w wolnym czasie drążę wszystko co mnie ciekawi 😅
Hm bardzo to ciekawe i przyznam że nie byłam tego świadoma. Nie masz raczej autyzmu, robienie researchu to normalna sprawa 💪😂