Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie wiem, jako matka dwóch dzieci nie widzę potrzeby . Wszytko jedno pranie i do szafki. Chłopcy nie mieli żadnych alergii ani innych problemów i przeznam się bez bicia że bardzo krótko prałam te ubranka oddzielnie włl specjalnym płynie. Potem wrzucałam normalnie z naszymi rzeczami bo mi się nie chciało a zwłaszcza przy drugim dziecku. Wiem wyrodna jestem 😂Kłębuszek wrote:Wiesz co, przeczytałam to akurat w książce "Mamy dla mamy", żeby ubranka nowe wyprać właśnie kilka razy. Zrozumiałam że to właśnie po to, żeby wypłukać te wszystkie chemikalia.
Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
Ja bazuję na używanych ubrankachKłębuszek wrote:Przyznaję jest to przerażające. Podobnie jest z jedzeniem, jest coraz gorszej jakości. Tak naprawdę nie mamy pojęcia co jemy i to jest okropne. To co w takim razie proponujesz? Te ubranka używane już tych wszystkich syfów nie mają? Ile razy trzeba wyprać takie ubranie żeby się pozbyć tych wszystkich chemikaliów?
Pierwsze pranie z nappy fresh
U nas pierwszy syn miał spore alergie,ja na diecie bez bmk,bj, orzechów,kakao, wyszedł z tego,ale początki były ciężkie. Dodatkowo zmiana proszków na eko bazujących na płatkach mydlanych,sodzie,boraksie,do tej pory w tym pierzemy
Jedzenie też niefajne...ale coś trzeba jeść
Młodszy synek- dopiero teraz prowokujemy jajo,bo miał sporą alergie. Teraz chyba całkiem ok,ale jeszcze nie przeszliśmy do krótko gotowanych
Widać, że ma alergię na opryski - pomidory od mojej mamy z ogródka pożerał w ogromnych ilościach,że sklepu nie przechodzą...od razu buzia czerwona
To jest bardzo trudny temat,bo coś trzeba jeść,w coś się ubrać
Myślę, że trzeba dopasować do swojej rodziny
Ach,no i ja jeszcze starając się o dziecko zmieniłam środki czystości na eko-najpierw tylko soda i ocet,a teraz różne eko, które nam pasują i mąż ich używa,bo smrodku octu nie mógł zaakceptować 😂 twierdził, że pekluje łazienkę 🤣 -
Jednorożec89 wrote:Nie wiem, jako matka dwóch dzieci nie widzę potrzeby . Wszytko jedno pranie i do szafki. Chłopcy nie mieli żadnych alergii ani innych problemów i przeznam się bez bicia że bardzo krótko prałam te ubranka oddzielnie włl specjalnym płynie. Potem wrzucałam normalnie z naszymi rzeczami bo mi się nie chciało a zwłaszcza przy drugim dziecku. Wiem wyrodna jestem 😂
Hahahaha spoko, ja nie oceniam. Ciężko jest być rodzicem. U mnie pierwsze dziecko to wiadomo że mętlik w głowie i nie wiadomo co jest dbaniem o zdrowie a co już popadaniem w paranoję. Człowiek chce dobrze, ale nie na wszystko ma wpływ i to niestety dotyczy wszystkiego. Ubrań, jedzenia, lekarzy no a komuś trzeba w końcu zaufać, bo nie jesteśmy w stanie zrobić wszystkiego same.
bambusek-94 lubi tę wiadomość
30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
🩺 03.11 - wizyta
🩺 01.12 - połówkowe

-
Hi hi,no ja prasowanie zakończyłam przed pierwszym porodem 😂 teraz okazjonalnieKłębuszek wrote:Tak, ja tez zamierzam prasować przynajmniej przed pierwszym użyciem to pewnie kilka razy przeprasuję, potem pewnie już nie będzie czasu i siły 🙈 Tak samo planowałam kilka razy wyprać ubranka, tylko pytanie ile razy będzie wystarczające 😆
-
No to prawda, można popaść w paranoję...po prostu trzeba pod siebie dopasować i pod dziecko, zobaczyć co będzie mu służyłoKłębuszek wrote:Hahahaha spoko, ja nie oceniam. Ciężko jest być rodzicem. U mnie pierwsze dziecko to wiadomo że mętlik w głowie i nie wiadomo co jest dbaniem o zdrowie a co już popadaniem w paranoję. Człowiek chce dobrze, ale nie na wszystko ma wpływ i to niestety dotyczy wszystkiego. Ubrań, jedzenia, lekarzy no a komuś trzeba w końcu zaufać, bo nie jesteśmy w stanie zrobić wszystkiego same.
-
Kasiastaraczka wrote:Ja bazuję na używanych ubrankach
Pierwsze pranie z nappy fresh
U nas pierwszy syn miał spore alergie,ja na diecie bez bmk,bj, orzechów,kakao, wyszedł z tego,ale początki były ciężkie. Dodatkowo zmiana proszków na eko bazujących na płatkach mydlanych,sodzie,boraksie,do tej pory w tym pierzemy
Jedzenie też niefajne...ale coś trzeba jeść
Młodszy synek- dopiero teraz prowokujemy jajo,bo miał sporą alergie. Teraz chyba całkiem ok,ale jeszcze nie przeszliśmy do krótko gotowanych
Widać, że ma alergię na opryski - pomidory od mojej mamy z ogródka pożerał w ogromnych ilościach,że sklepu nie przechodzą...od razu buzia czerwona
To jest bardzo trudny temat,bo coś trzeba jeść,w coś się ubrać
Myślę, że trzeba dopasować do swojej rodziny
Ach,no i ja jeszcze starając się o dziecko zmieniłam środki czystości na eko-najpierw tylko soda i ocet,a teraz różne eko, które nam pasują i mąż ich używa,bo smrodku octu nie mógł zaakceptować 😂 twierdził, że pekluje łazienkę 🤣
No tak, ciężka sprawa. Ja mocno weszłam w dietę podczas starań do tego stopnia że nabawiłam się chyba jakiś zaburzeń odżywiania bo już nie wiedziałam co jeść. Alergie są bardzo niefajne, współczuję. Rozumiem Twoje podejście.30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
🩺 03.11 - wizyta
🩺 01.12 - połówkowe

-
Ja prasuje wszystko do dzisiaj 🤣🤣🤣
A co sprzątania mam parownice karcher praktycznie żadnej chemii nie używam
Kasiastaraczka, Kłębuszek lubią tę wiadomość
-
Oo to jest fajne,takie sprzątanie parą. Jak przeprowadzimy się do domu pewnie w coś takiego się zaopatrzymyJednorożec89 wrote:Ja prasuje wszystko do dzisiaj 🤣🤣🤣
A co sprzątania mam parownice karcher praktycznie żadnej chemii nie używam -
Hejka! My po połówkowych 21+3, bobas zdrowy, wszystko dobrze, 430g, a kolejna wizyta 24.11 i wtedy mam też badanie krzywej cukrowej 🫣 znowu trochę poczekam aż zobaczymy małego, ale jak jest wszystko dobrze, rusza się i czuć go bardzo wyraźnie to nie ma co 🤷♀️ wiadomo jeszcze są dni kiedy jest mniej aktywny, ale Pani doktor mówi, że dopiero 28 tydzień to czas kiedy te ruchy muszą być już regularne. Ostatnio odczuwam też ciągnięcia w pachwinach i dole brzucha, ale no wszystko pracuje, też potwierdziła to dzisiaj Pani doktor 😮💨
Daga121222, Patisonek 25, Jednorożec89, bambusek-94, Kłębuszek, Magnes, Sagi, _Hope, Kasiastaraczka, aqq, alijaa90 lubią tę wiadomość
1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
Jednorożec89 wrote:A a propos syfskiego jedzenia. Mam już jakiś czas okropną ochotę na vifona
Nie jesteś sama ja omijam w sklepie półki z knora łagodne pomidorowe albo ser w ziołach. Gorzej jak w TV leci reklama sera w ziołach 🤣 wtedy muszę przełączyć 🤣 zjadła bym 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:40
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L 🐕
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm
Sanco niskie ryzyka Niunia 🩷
23.09 prenatalne 12+5tc 6.45 cm🐭
01.10 13+6tc CRL 8.23 cm 🐇

-
Ja jak mnie przyciśnie to pewnie to końcu go zjem . Jak przez całą ciążę raz się skusze to przecież nic mi się nie stanie co innego jakbym to jadła codziennie. A ja z vifonem mam to że zjem A pote odrzuci mnie na kilka miesięcy. W sumie mac też syfski A dajemy się skusićPatisonek 25 wrote:Nie jesteś sama ja omijam w sklepie półki z któremu łagodne pomidorowe albo ser w ziołach. Gorzej jak w TV leci reklama sera w ziołach 🤣 wtedy muszę przełączyć 🤣 zjadła bym 🫣
-
Jednorożec89 wrote:Ja jak mnie przyciśnie to pewnie to końcu go zjem . Jak przez całą ciążę raz się skusze to przecież nic mi się nie stanie co innego jakbym to jadła codziennie. A ja z vifonem mam to że zjem A pote odrzuci mnie na kilka miesięcy. W sumie mac też syfski A dajemy się skusić
Ja nie kupię dopóki sama nie pojadę na zakupy a zwykle jeżdżę z mężem albo mąż sam. Zapewne jak pokąd sama to w końcu nie wytrzymam i kupię 🤣Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L 🐕
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm
Sanco niskie ryzyka Niunia 🩷
23.09 prenatalne 12+5tc 6.45 cm🐭
01.10 13+6tc CRL 8.23 cm 🐇

-
My ostatnio z mężem odwiedziliśmy maka bo miałam mega ochotę. Ale myślę że "od święta" można 🙂🙃
Co do łóżeczka to dostaliśmy od siostry dostawkę Kinderkraft więc z niej skorzystamy. Wymierzyłam też sypialnię i wejdzie nam i dostawka i taki węższy wolnostojący przewijak z półkami pod spodem. Ale to po nowym roku planuję dopiero kupić i może na olx poszukam używanego.
Ja zaraz idę na szczepienie na covid, mam nadzieję że przejdę je bezobjawowo tak jak to na grypę.
M_onia lubi tę wiadomość
-
Ja od początku ciąży zjadłam dwa razy zupkę chinska, ale u mniej króluje barszcz czerwony z amino 😋 też miałam wątpliwości ale niestety pokusa okazała się silniejsza 🙈Jednorożec89 wrote:Ja jak mnie przyciśnie to pewnie to końcu go zjem . Jak przez całą ciążę raz się skusze to przecież nic mi się nie stanie co innego jakbym to jadła codziennie. A ja z vifonem mam to że zjem A pote odrzuci mnie na kilka miesięcy. W sumie mac też syfski A dajemy się skusić
-
A ja powracam tutaj po mocno stresującej niedzieli i widzę,że mam trochę zaległości na forum zaraz będę nadrabiać czytanie postów do herbatki 😅
Maluch coraz bardziej daje o sobie znać, jak do niedawna ruchy czułam tylko delikatne tak wczoraj jak mąż przyłożył mi rękę do brzuszka to już sam je dobrze czuł 😄
Was też tak czasem bolą plecy? Mnie co i rusz tak nad pośladkami. Ostatnio jak się położyłam z małą na macie to mąż mnie musiał z niej podnosić 🙈 -
Plecy to moja zmora, trochę pomaga siedzenie na piłceKokosq wrote:A ja powracam tutaj po mocno stresującej niedzieli i widzę,że mam trochę zaległości na forum zaraz będę nadrabiać czytanie postów do herbatki 😅
Maluch coraz bardziej daje o sobie znać, jak do niedawna ruchy czułam tylko delikatne tak wczoraj jak mąż przyłożył mi rękę do brzuszka to już sam je dobrze czuł 😄
Was też tak czasem bolą plecy? Mnie co i rusz tak nad pośladkami. Ostatnio jak się położyłam z małą na macie to mąż mnie musiał z niej podnosić 🙈
Kokosq lubi tę wiadomość
-
Kokosq wrote:A ja powracam tutaj po mocno stresującej niedzieli i widzę,że mam trochę zaległości na forum zaraz będę nadrabiać czytanie postów do herbatki 😅
Was też tak czasem bolą plecy? Mnie co i rusz tak nad pośladkami. Ostatnio jak się położyłam z małą na macie to mąż mnie musiał z niej podnosić 🙈
Mnie tak zaczęły boleć po dłuższej podróży autem i teraz po spacerach też to czuję, wcześniej tak nie miałam.30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
🩺 03.11 - wizyta
🩺 01.12 - połówkowe

-
No właśnie ostatnio i bóle w dole brzucha i po bokach i tak samo na plecach… ja już nawet czuję ból w nocy i muszę zmieniać pozycje z prawej na lewo i tak całą noc 🫣😂1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
Ha ha też kilka razy na mnie spoglądała z półki sklepowej, ale odchodziła mi chęć w sklepie 🤣jakbym miała w domu to bym zjadłaJednorożec89 wrote:A a propos syfskiego jedzenia. Mam już jakiś czas okropną ochotę na vifona