X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20251114-130544.jpg

Ulka pozdrawia! Wszystko u niej dobrze, połówkowe prawidłowe. 473 g, pół kg dziecka 🥰 póki co tyłkiem nadal w dół.

Kamień z serca😍

Patisonek 25, Kasiastaraczka, Daga121222, Kłębuszek, Truskawkowykompot, _Hope, Arga, ZOSIA88, aqq, Kokosq, Go0cha, bambusek-94, Sagi, POPROTKA, alijaa90 lubią tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️

⏳14.10 - połówkowe

preg.png
  • Truskawkowykompot Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    POPROTKA wrote:
    Cześć dziewczyny, bardzo dawno mnie tu nie było!
    U nas wszystko dobrze – po połówkowych wyszło, że będzie książę, czyli synek 💙✨

Ale przychodzę z innym tematem… Od 23. tygodnia ciąży walczę z cukrzycą ciążową i za nic w świecie nie mogę ustabilizować cukrów na czczo. Cały czas mam wyniki powyżej 92 — np. 96, 100.
    W dzień ogarniam, po posiłkach jest ok, ale te poranne to jakaś masakra 🙈

Może któraś z Was też tak miała i znalazła sposób na to słodkie przekleństwo?
    Co Wam pomogło? 💛
    A może wieczorem przed snem lekki spacerek żeby spalić nadmiarowe cukry przed snem? I kolacja nie za wcześnie i nie za późno, ważne żeby nie było też długich przerw między posiłkami i przed spaniem a śniadaniem. Bo wtedy też cukry skaczą. Ja np mam tak, że taką normalną kanapkę muszę zjeść o 20-21 , nie mogę się głodzić bo w poprzednich ciążach też tak miałam że na czczo było blisko setki. No i ja jeszcze wstaję w nocy do dzieci i to też zaburza cukry z rana.

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    20251114-130544.jpg

Ulka pozdrawia! Wszystko u niej dobrze, połówkowe prawidłowe. 473 g, pół kg dziecka 🥰 póki co tyłkiem nadal w dół.

Kamień z serca😍
    Jakie ładne imię i dziś już rzadko spotykane 😊 Też jestem fanką takich.

Dżozu lubi tę wiadomość

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Ogólnie wynik 96 nie jest zły. 10 lat temu byś nie miała cukrzycy ciążowej 🤣🫣Jak wyszła Ci krzywa? Węglowodany podwyższają cukry więc białe pieczywo, ryż odpada jeśli chcesz mieć mniejsze. Jeśli jesz 5-6 razy dziennie to też insulina ciągle wystrzela w górę i cukry też. Optymalne jest 3 posiłki ale wiadomo jak jest w ciąży z głodem 🫣😅 Ogólnie niskoweglowodanowa dieta jest dobra
    No właśnie, takie cukry były jeszcze niedawno normalne. Pani w laboratorium mi mówiła kiedyś o tym zaniżaniu/zawyżaniu norm, że to jeden wielki szwindel jest, żeby więcej ludzi było chorych, więcej lekarstw się sprzedawało itp.

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Gratuluję synka! 🥳😍💙

Jeśli chodzi o cukry to ja w poprzedniej ciąży miałam problem właśnie z pomiarami na czczo i w końcu udało mi się je ogarnąć dodatkowym posiłkiem przed snem (jogurt naturalny, warzywa typu pomidor/ogórek plus jedna kanapka z białego pieczywa z wędliną i żółtym serem). Tak dorodziła mi moja diabetolog i wyniki były dobre. Jakby nie udało się dietą, to miałam dostać kilka jednostek insuliny na noc. Po posiłkach u mnie wtedy problemu nie było.
    Trzymam kciuki żeby udało się opanować cukry 🤞
    O to to, miałam tak samo, nie można się głodzić przed snem.

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero jutro będę mieć wyniki

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przekąsek w szpitalu, przy pierwszym porodzie miałam krakersy i herbatniki, przy drugim nic nie brałam, bo jakoś ogólnie nie miałam czasu podjadać w szpitalu. Albo spałam albo karmiłam i byłam wykończona ciężkimi porodami. Teraz też nic nie biorę, tylko podstawowe rzeczy. Ważne żeby wziąć ze sobą dużo wody do picia i szczególnie w butelce z dzióbkiem, żeby nie trzeba było wstawać co chwilę, nie wiadomo czy będzie cc czy sn to w każdym przypadku usiąść i siedzieć jest ciężko 😆

A jak coś to zawsze ktoś może podwieźć smakołyki 😊 A taszczyć niepotrzebnie też trochę tak bez sensu. Już same pampersy, podkłady mnóstwo miejsca zajmują w torbie.

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które już rodziły sn, czy wam podczas porodu pozwalali pić wodę? Ja zmieniam tym razem szpital i zastanawiam się czy w tym rodzić po ludzku będę mogła normalnie po ludzku pić wodę chociaż małymi łykami. W poprzednich porodach nie pozwolono mi pić wcale, wyobraźcie sobie 10-15h bez wody w skurczach z oxytocyną😆😂

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy cc miałam tylko wodę i herbatki na laktację , ogólnie nie byłam głodna po tym, byłam śpiąca, zmęczona i było mi zimno. Aż się boję znowu tego bólu 🫣

age.png

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:
    Dziewczyny, które już rodziły sn, czy wam podczas porodu pozwalali pić wodę? Ja zmieniam tym razem szpital i zastanawiam się czy w tym rodzić po ludzku będę mogła normalnie po ludzku pić wodę chociaż małymi łykami. W poprzednich porodach nie pozwolono mi pić wcale, wyobraźcie sobie 10-15h bez wody w skurczach z oxytocyną😆😂
    Straszne, dlaczego nie dali Ci pić?

age.png

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po cc jak tylko można bylo zjeść to miałam taka ochote cos slodkiego zjeśc że ciesze siw ze jednak coś wziełam ale mialam taka energie ze lepiej sie czulam niz w ciazy pomimo bólu rany.

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Straszne, dlaczego nie dali Ci pić?
    Żebym była cały czas na czczo gdyby nagle miała być cc.

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po pierwszej cesarce ratowały herbatniki, batoniki musli i musy owocowe. Jedzenie było paskudne i często zanim miałam czas w ogóle je ruszyć to już pozbierano talerze. 😬

Przy drugiej już nie ruszyłam swoich przekąsek, bo jedzenie było bardzo smaczne, a porcje takie, że trudno było zjeść. Pakowane były w pojemniki, więc nikt tego nie zbierał.

Teraz chcę rodzić tam gdzie za drugim razem, ale mimo dobrego jedzenia wezmę sobie kilka przekąsek do torby podręcznej.
    Brałam też zgrzewkę wody mineralnej w małych butelkach. 🙃
    Ogólnie mój szpital nie wymaga zbyt wielu rzeczy. Ostatnio bez problemu pomieściłam wszystko do średniej walizki i torby podręcznej, takiej którą miałam dla synka do wózka. Teraz planuję tak samo.
    Dla malucha potrzebowałam tylko pampersy, chusteczki nawilżane i krem do pupy. Zabrałam swoje ubranka, ale nawet ich nie użyłam.

🐝 2021🩷
    🐝 2023🩵
    ⏳🐝 2026🩵

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po cc też ratowały krakersy. Torbę do szpitala biorę minimalistyczną, zawsze pokowalam się według listy mamy ginekolog bo jest bardzo praktyczna

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • alta marea Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, baaaaardzo długo mnie tu nie było, ale to był mega stresujący czas. Zawsze Was podczytuję, ale ciężko było mi się zebrać na pisanie :)
    W ubiegłym miesiącu pojawiły się u nas komplikacje: podejrzenie pępiwiny dwunaczyniowej i wrastającego łożyska (placenta acreta). Na połowkowych pępowinę mega ciężko było zbadać, ale w rezultacie lekarz wykluczył. Co do łożyska narazie sytuacja ok, kolejne badanie u specjalisty w 29tc. Dzisiaj u nas 21+1, regularne i mocne ruchy mamy już od dwóch tygodni. Czekamy na trzeciego synka💙 🤭😊

Od 16tc mam też potwierdzoną cukrzycę ciążową, niczego innego się nie spodziewałam bo to już u mnie trzeci raz. Cukry na czczo też mam bardzo trudne do opanowania, ale najbardziej szaleją jak organizm jest wygłodzony. Mi też dietetyk kazał zjeść coś niewielkiego w nocy jeśli budzę sie glodna. Sprawodzy sposób tuż przed snem u mnie to 2-3 lyzki płatkow owsianych w pół szklanki zimnego mleka albo właśnie pół bułki kajzerki z mlekiem (nic z tych rarytasów nie lubię, ale najlepiej mi stabilizują cukier więc jem bo muszę, dla dziecka). Generalnie bardzo ważne są mimo wszystko węglowodany, jak totalnie ich unikam to cukry skaczą bardzo, więc na obiad jest zawsze pełnoziarnisty ryż lub makaron, na śniadanie pieczywo pelnoziarniste lub nocna owsianka. Spodziewam się, że ok 32 tc znów dostanę insulinę, bo dieta to będzie za mało.

Bardzo dużo pisałyście o wyprawkach. My dopiero zaczynamy, ale dla mam, które szukają nosideł - mega polecam nosidło hybrydowe Kavka multiage pro, to chyba najlepsze nosidła polskiego producenta na rynku. Mega polecane. Mają teraz promocję -20% na stronie, kod jest na insta, jeśli ktoś szuka to mega polecam bo oni nigdy nie robią promocji. My też dziś zamowilismy, niestety poprzednie sprzedałam bo myślałam, że więcej dzieci nie bedzie :D

Sagi, aqq, Dżozu lubią tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    Hej dziewczyny, baaaaardzo długo mnie tu nie było, ale to był mega stresujący czas. Zawsze Was podczytuję, ale ciężko było mi się zebrać na pisanie :)
    W ubiegłym miesiącu pojawiły się u nas komplikacje: podejrzenie pępiwiny dwunaczyniowej i wrastającego łożyska (placenta acreta). Na połowkowych pępowinę mega ciężko było zbadać, ale w rezultacie lekarz wykluczył. Co do łożyska narazie sytuacja ok, kolejne badanie u specjalisty w 29tc. Dzisiaj u nas 21+1, regularne i mocne ruchy mamy już od dwóch tygodni. Czekamy na trzeciego synka💙 🤭😊

Od 16tc mam też potwierdzoną cukrzycę ciążową, niczego innego się nie spodziewałam bo to już u mnie trzeci raz. Cukry na czczo też mam bardzo trudne do opanowania, ale najbardziej szaleją jak organizm jest wygłodzony. Mi też dietetyk kazał zjeść coś niewielkiego w nocy jeśli budzę sie glodna. Sprawodzy sposób tuż przed snem u mnie to 2-3 lyzki płatkow owsianych w pół szklanki zimnego mleka albo właśnie pół bułki kajzerki z mlekiem (nic z tych rarytasów nie lubię, ale najlepiej mi stabilizują cukier więc jem bo muszę, dla dziecka). Generalnie bardzo ważne są mimo wszystko węglowodany, jak totalnie ich unikam to cukry skaczą bardzo, więc na obiad jest zawsze pełnoziarnisty ryż lub makaron, na śniadanie pieczywo pelnoziarniste lub nocna owsianka. Spodziewam się, że ok 32 tc znów dostanę insulinę, bo dieta to będzie za mało.

Bardzo dużo pisałyście o wyprawkach. My dopiero zaczynamy, ale dla mam, które szukają nosideł - mega polecam nosidło hybrydowe Kavka multiage pro, to chyba najlepsze nosidła polskiego producenta na rynku. Mega polecane. Mają teraz promocję -20% na stronie, kod jest na insta, jeśli ktoś szuka to mega polecam bo oni nigdy nie robią promocji. My też dziś zamowilismy, niestety poprzednie sprzedałam bo myślałam, że więcej dzieci nie bedzie :D
    Moja córka miała pępowinę dwunaczyniową ale testy genetyczne wykluczył trisomie, ogólnie to częste jest. Córka jest trochę drobniejsza niż rówieśnicy ale rozwija się prawidłowo (oprócz mowy ale to też już rusza).

age.png

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:
    O matko,to jakieś tortury
    Ja piłam, sama położna tego pilnowała
    Jeść nie mogłam,bo mnie mdliło
    Tylko trochę musa owocowego zjadłam
    Położna zrobiła mi też słodką herbatę

Truskawkowykompot lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Moja córka miała pępowinę dwunaczyniową ale testy genetyczne wykluczył trisomie, ogólnie to częste jest. Córka jest trochę drobniejsza niż rówieśnicy ale rozwija się prawidłowo (oprócz mowy ale to też już rusza).

Testy nieinwazyjne czy amniopunkcja? U mnie nieinwazyje wyszly wszystkie ryzka niskie (nifty), na prenatalnych tez przeziernosc i wszystkie inne markery byly super niskie. Po polowkow gdzie ta pepowina wyszla ok, nikt nie sugerowal juz amniopunkcji

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:49

• ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:

To miałaś cieżki czas. Ja mam z lozyskiem o tyle problem, że może byc przodujące.

Co do nosidła a powiedz mi czy one czasem nie są zalecane bo slyszalam tyle negatywnych opini i sama planuje kupić chustę the slings ale pewnie takie nosidło jest wygodniejsze dla mamy. Jak to z tym jest może dziewczyny inne powiedzą nie chce tez dziecku robic krzywdy a wiem, ze przy 2 dzieci bez takiego gadżetu nie dam rady.

Dzisiaj sie tak zastanawiałam nad tym co mnie nauczyło macierzyństwo i moge powiedzieć, że odpuszczania.

Dżozu lubi tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiscie bez nosidla nie wyobrazam sobie zycia, dlatego szukalam zawsze najlepszego i ergonomicznego, bezpiecznego od rozmiaru 56. Kiedys przy pierwszym mielismy ergobaby. Kavka ma akcesoria newborn dla noworodkow. Chusta jest zawsze najlepsza, ale ja nie umiem sie motac i mnie to bardzo denerwuje i stresuje osobiscie. To bardzo indywidualny wybor, ja np potrzebuje ubrac na szybko. Mamy tez chuste kolkowa ale to tylko na zupelnie sam poczatek tak do 4-5kg i tylko jak sie uda nam w nia ubrac.
    Szukalam czegos co jest polecane przez specjalistow i aurat ten model Kavka bardzo nam pasowal. Ma swietne regulacje mozna je super dopasowac do dziecka jak chuste. U nas tez zawazylo to, ze moj maz tez chce nosic ale chusty by nigdy nie ubral.

‹‹ 269 270 271 272 273
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ