Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny
My wczoraj spędziliśmy dzień na budowie, musieliśmy ustalić parę rzeczy
@alta marea dobrze, że jesteś znów
Trochę mieliście stresów...
Ja się już nie orientuję w cenach nosideł 🙃 fajnie, że teraz promki
My mamy kavke multiage z 2022, kupiliśmy przy pierwszym dziecku i sprawdza nam się
Chusty też mamy, ale od drugiego dziecka. Miałam konsultacje po porodzie,w domu
Kupiłam chustę everyslings- bawełna z tencelem, super się nią mota
Oprócz tego mam też kółkowa, ale jej jakoś nie lubię
Dostałam niedawno od koleżanki chustę elastyczna, spróbujemy ją na początek, jestem jej ciekawa
Nosidło kupiliśmy jak synek miał 8 miesięcy i jechaliśmy najpierw nad morze, a później na roztocze, bardzo nam się sprawdziła, nie braliśmy wózka
Drugi synek z nosidła korzystał jak miał 5 miesięcy
@Truskawkowykompot o mamoo,co za szpitale... patrzą chyba żeby szybciej, zrobić cc i nara,przykre
@Jednorozec czy masz u siebie w mieście albo okolicy jakąś grupę kobiet w ciąży/młodych matek?
Fajnie mieć taką grupę na żywo,a jak nie to traktuj to forum też jako miejsce gdzie możesz się wygadać, napisać co Ci leży na wątrobie
@Hope a może nosidło z vinted/olx? My przy dwójce kupiliśmy jedno budżetowe z olx,w dobrym stanie,to jest też dobry sposób
@Zosia tak,ja ostatnio zauważyłam, że szybciej się męczę i mam zadyszki
-
Ja też mam bardzo ograniczone zasoby energii... takze rozumiem Was.
Dziś na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z urogineokologiem i się dowiedziałam, że rozchodzą mi się mięśnie brzucha, tzw. Brzuch stozkowaty...
😮💨 obkleiłam się sqma prowizorycznie tejpami podgladajac yt i spróbuję się dostać szybko do fizjo.
Czy ktoraś z Was miała tą przypadłość ?starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
⏳14.10 - połówkowe

-
Masz możliwość skonsumować z doradcą noszenia? Może gdzieś są kursy? Fajnie podotykac różnych, popróbowaćaqq wrote:Ale dałyście mi do myślenia z tymi nosidłami, pierwsze dziecko, nie mam pojęcia co się przyda.. Trochę kusi, ale cena..
Dla mnie to była dobra inwestycja 🙂 -
Ja chyba z chustą poczekam i po porodzie umówię się na konsultację z chustonoszenia i wtedy kupię. Jednak pierwsze dziecko to mogę mieć problem żeby zwyczajnie podnieść dziecko, a co dopiero zamotać w tej chuście 🙈
Powiem Wam, że ja też odczuwam samotność w ciąży. Mąż mnie wspiera, ale to nie wystarcza. Drażni mnie, że nikt do mnie nie dzwoni, nie pisze chociaż zapytać jak tam, nawet nie mówię o jakiś spotkaniach. Mieszkam daleko od rodziny, nawet mama do mnie nie dzwoni tylko zawsze ja muszę. Nie mówiąc już o tym że mam trójkę rodzeństwa i zero zainteresowania. Nie chcę wyjść na taką co myśli tylko o sobie, ale nosz kurde, mam wrażenie że wszyscy mają mnie w dupie, a ja mam już dość bycia zawszę tą która podtrzymuje kontakt.
Co do sprzątania, to tutaj muszę pochwalić mojego męża. Jak tylko okazało się że jestem w ciąży to od razu powiedział że mam nic nie sprzątać i on się wszystkim zajmie. Co prawda nie sprząta tak często jak ja to robiłam, zwłaszcza łazienki, ale chociaż ja nauczyłam się odpuszczać i że nie musi tu być ciągle czysto. Jak się dobrze czuję to co najwyżej ogarnę kuchnie - pozmywam, zrobię obiad i tyle.30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 = 242 g
🩺 01.12 - połówkowe
🩺 01.12 - wizyta

-
Dżozu wrote:Ja też mam bardzo ograniczone zasoby energii... takze rozumiem Was.
Dziś na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z urogineokologiem i się dowiedziałam, że rozchodzą mi się mięśnie brzucha, tzw. Brzuch stozkowaty...
😮💨 obkleiłam się sqma prowizorycznie tejpami podgladajac yt i spróbuję się dostać szybko do fizjo.
Czy ktoraś z Was miała tą przypadłość ?
Nie chcę chlapnąć głupoty, ale w pewnym momencie chyba każdej ciężarnej rozchodzą się mięśnie brzucha. Plis poprawcie mnie jeśli się mylę.
Byłam dwa miesiące temu u fizjo i rozchodziły mi się już chyba na dwa centymetry. Zapowiedziała, że rozejdą się jeszcze bardziej. Mam nie robić brzuszków, wstawać przez bok itp. Tylko, że mi się już troszkę w pierwszej ciąży rozeszło
Ale czy stożkowaty brzuch mam, to nie wiem 🤔 Chyba, że to nierozłączne sprawy.
Ps. Tejpow na brzuch nie naklejam, bo jak delikatnie bym nie usuwała, odrywają mi się ze skórą 😳 -
Hej dziewczyny, właśnie dotarliśmy do domu i nawet z marszu się rozpakowaliśmy więc jutro zapowiada nam się leniwa niedziela 😊 u nas dzisiaj dokładnie półmetek ciąży i też naszły mnie różne rozkminy i lekki zjazd psychiczny, że ta druga połówka to będzie szereg nowych wyzwań i spraw do ogarnięcia a ja jestem w wielu kwestiach totalnie zielona... ale jakoś damy radę, bo nie ma wyjścia 🙂
Dziewczyny, jesteście wszystkie mega dzielne i wierzę że dajecie z siebie 100%. Nie ma co się tyrać i czasem trzeba odpuścić. Gorzej jak otoczenie tego nie rozumie, albo co gorsza - komentuje, bo to serio potrafi przybić. Ale to świat wariuje, a nie my 🙂🙃
Przy okazji chciałam się pochwalić moim vintedowym zakupem ciuszków dla małej. Jestem zachwycona 😊
Kasiastaraczka, Kłębuszek, aqq, _Hope, Arga, Sagi lubią tę wiadomość
-
Ja na chustę zdecydowałam się dopiero przy drugim dziecku,bo pierwsze nie wymagało takiego noszenia,ja miałam też tylko jedno dziecko do zaopiekowania,on leżał sobie w koszu Mojżesza,ja robiłam różne rzeczy,na spacery wózek,nie parzyłKłębuszek wrote:Ja chyba z chustą poczekam i po porodzie umówię się na konsultację z chustonoszenia i wtedy kupię. Jednak pierwsze dziecko to mogę mieć problem żeby zwyczajnie podnieść dziecko, a co dopiero zamotać w tej chuście 🙈
Powiem Wam, że ja też odczuwam samotność w ciąży. Mąż mnie wspiera, ale to nie wystarcza. Drażni mnie, że nikt do mnie nie dzwoni, nie pisze chociaż zapytać jak tam, nawet nie mówię o jakiś spotkaniach. Mieszkam daleko od rodziny, nawet mama do mnie nie dzwoni tylko zawsze ja muszę. Nie mówiąc już o tym że mam trójkę rodzeństwa i zero zainteresowania. Nie chcę wyjść na taką co myśli tylko o sobie, ale nosz kurde, mam wrażenie że wszyscy mają mnie w dupie, a ja mam już dość bycia zawszę tą która podtrzymuje kontakt.
Co do sprzątania, to tutaj muszę pochwalić mojego męża. Jak tylko okazało się że jestem w ciąży to od razu powiedział że mam nic nie sprzątać i on się wszystkim zajmie. Co prawda nie sprząta tak często jak ja to robiłam, zwłaszcza łazienki, ale chociaż ja nauczyłam się odpuszczać i że nie musi tu być ciągle czysto. Jak się dobrze czuję to co najwyżej ogarnę kuchnie - pozmywam, zrobię obiad i tyle.
Więc nie ma co na siłę kupować chust 😁 jeśli będziecie widzieli, że potrzebuje więcej bliskości,noszenia,a wózek parzy to wtedy warto zdecydować się na konsultacje z doradcą noszenia
Przykre to osamotnienie...ja zazwyczaj też jestem tą, która wychodzi, nawiązuje kontakt z bliskimi
Na szczęście teraz mam mało czasu na takie rozkminy i żyję sobie ze swoimi najbliższymi,czyt.mąż i synowie
Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
Też mi się wydaje, że rozejście jest fizjologiąSagi wrote:Nie chcę chlapnąć głupoty, ale w pewnym momencie chyba każdej ciężarnej rozchodzą się mięśnie brzucha. Plis poprawcie mnie jeśli się mylę.
Byłam dwa miesiące temu u fizjo i rozchodziły mi się już chyba na dwa centymetry. Zapowiedziała, że rozejdą się jeszcze bardziej. Mam nie robić brzuszków, wstawać przez bok itp. Tylko, że mi się już troszkę w pierwszej ciąży rozeszło
Ps. Tejpow na brzuch nie naklejam, bo jak delikatnie bym nie usuwała, odrywają mi się ze skórą 😳
Warto po porodzie pójść do fizjo urogin, żeby sprawdziła jak wraca ten brzuch do siebie,jak mają się mięśnie,czy duże to rozejście -
Bambusek super, że tak szybko ogarneliscie się po przyjeździe 🙂 Jutro będzie miłe lenistwo
Piękne ciuszki 🥰
bambusek-94 lubi tę wiadomość
-
Sagi wrote:Nie chcę chlapnąć głupoty, ale w pewnym momencie chyba każdej ciężarnej rozchodzą się mięśnie brzucha. Plis poprawcie mnie jeśli się mylę.
Ps. Tejpow na brzuch nie naklejam, bo jak delikatnie bym nie usuwała, odrywają mi się ze skórą 😳
Na sali było łącznie 5-6 dziewczyn, wszystkie ok 30 tc i ja 23 tc i tylko ja mam ten problem. Chodzi o to, że jak probujesz wstać to brzuch przybiera stożkowaty kształt i to niby swiadczy o rozchodzeniu mięśni. Ja cos takiego mam, ale myślałam, ze to normalne, po czym oglądałam brzuszki tych innych dziewczyn a tam nic 🤷♀️ widocznie za szybko wywaliło mi ten brzuszek 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada, 20:30
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
⏳14.10 - połówkowe

-
Dżozu wrote:Na sali było łącznie 5-6 dziewczyn, wszystkie ok 30 tc i ja 23 tc i tylko ja mam ten problem. Chodzi o to, że jak probujesz wstać to brzuch przybiera stożkowaty kształt i to niby swiadczy o rozchodzeniu mięśni. Ja cos takiego mam, ale myślałam, ze to normalne, po czym oglądałam brzuszki tych innych dziewczyn a tam nic 🤷♀️ widocznie za szybko wywaliło mi ten brzuszek 😅
Ja tydzień temu byłam u fizjo i też mi sprawdzała brzuszek i nie mam jeszcze rozejścia. Z tego co się orientuję to w pewnym momencie jest to fizjologia, ale faktycznie chyba na tym etapie trochę za szybko. A pilnowałaś do tej pory tego wstawania przez bok? Ja o tym usłyszałam już na początku ciąży i bardzo się pilnuję.30 l👩 +29 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 = 242 g
🩺 01.12 - połówkowe
🩺 01.12 - wizyta

-
Jak tak czytam to wydaje mi się, że też tak mam, ale mnie też przybyło od początku aż za dużo, więc może to też się łączy.. Ale fakt, że ja się mało pilnowałam ze wstawaniem, w sumie chyba dopiero teraz zaczynam bardziej zwracać na to uwagę..Dżozu wrote:Na sali było łącznie 5-6 dziewczyn, wszystkie ok 30 tc i ja 23 tc i tylko ja mam ten problem. Chodzi o to, że jak probujesz wstać to brzuch przybiera stożkowaty kształt i to niby swiadczy o rozchodzeniu mięśni. Ja cos takiego mam, ale myślałam, ze to normalne, po czym oglądałam brzuszki tych innych dziewczyn a tam nic 🤷♀️ widocznie za szybko wywaliło mi ten brzuszek 😅
-
Ja Was dziewczyny rozumiem.🤗
U mnie również ostatnio spadek sił. 😕
Mam też różne obawy.. Boję się trochę kolejnej cesarki 😱 i zastanawiam się coraz częściej czy dam radę ogarnąć wyjazdy do przedszkola, zakupy, lekarzy itd z trójką. 🫣 Nie mam nikogo do pomocy poza mężem, a on będzie głównie w pracy, więc ogólnie dom i dzieci są na mojej głowie, ale staram się myśleć pozytywnie. 😉 W końcu bardzo chcieliśmy tego malucha.
I też trochę nauczyłam się odpuszczać. Z jednym dzieckiem codziennie miałam ładnie wysprzątane, podłogi wymyte, ubrania wyprasowane itd a teraz przy dwójce łobuziaków, gorszym samopoczuciu i twardnieniach brzucha nie wszystko wygląda tak jakbym chciała, ale świat się z tego powodu nie zawali. 😉
Gadaniem z zewnątrz staram się nie przejmować, bo nikt nie wie ile wysiłku mnie to wszystko kosztuje. Są dni, że wszystko idzie sprawnie, ale są też takie, że mamy bałagan zabawek na podłodze i szybki obiad lub gotowca bo po prostu nie wyrabiam. 🤷♀️
Ja też mam rozejście mięśni brzucha, ale to moja trzecia ciąża (dwie poprzednie z naprawdę dużym brzuchem 🤭) i już przed ciążą nie było idealnie. 😬
-
Gdzieś na pewno coś się znajdzie, zobaczymy, ale może wstrzymam się aż mała będzie na świecie i zobaczymy jak to będzieKasiastaraczka wrote:Masz możliwość skonsumować z doradcą noszenia? Może gdzieś są kursy? Fajnie podotykac różnych, popróbować
Dla mnie to była dobra inwestycja 🙂
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Ja taki mam od drugiej ciąży. Nie jest to duże rozejście i chciałam coś z tym właśnie zrobić ale okazało się, że jestem w ciąży. Tejpy mnie uczuliły więc sądzę, że po połogu po prostu pójdę na kilka zabiegów. Ogólnie te mięśnie zawsze się rozchodzą po ciążach, jednym mniej drugim bardzo. Ja mam na około dwa palce ale robi się mi ten stożek więc coś będę z tym robić bo bez tego będę mieć później brzuch jak balon bo mięśnie są słabe i tak już nie raz miałamDżozu wrote:Na sali było łącznie 5-6 dziewczyn, wszystkie ok 30 tc i ja 23 tc i tylko ja mam ten problem. Chodzi o to, że jak probujesz wstać to brzuch przybiera stożkowaty kształt i to niby swiadczy o rozchodzeniu mięśni. Ja cos takiego mam, ale myślałam, ze to normalne, po czym oglądałam brzuszki tych innych dziewczyn a tam nic 🤷♀️ widocznie za szybko wywaliło mi ten brzuszek 😅
-
_Hope wrote:Ja Was dziewczyny rozumiem.🤗
U mnie również ostatnio spadek sił. 😕
Mam też różne obawy.. Boję się trochę kolejnej cesarki 😱 i zastanawiam się coraz częściej czy dam radę ogarnąć wyjazdy do przedszkola, zakupy, lekarzy itd z trójką. 🫣 Nie mam nikogo do pomocy poza mężem, a on będzie głównie w pracy, więc ogólnie dom i dzieci są na mojej głowie, ale staram się myśleć pozytywnie. 😉 W końcu bardzo chcieliśmy tego malucha.
I też trochę nauczyłam się odpuszczać. Z jednym dzieckiem codziennie miałam ładnie wysprzątane, podłogi wymyte, ubrania wyprasowane itd a teraz przy dwójce łobuziaków, gorszym samopoczuciu i twardnieniach brzucha nie wszystko wygląda tak jakbym chciała, ale świat się z tego powodu nie zawali. 😉
Gadaniem z zewnątrz staram się nie przejmować, bo nikt nie wie ile wysiłku mnie to wszystko kosztuje. Są dni, że wszystko idzie sprawnie, ale są też takie, że mamy bałagan zabawek na podłodze i szybki obiad lub gotowca bo po prostu nie wyrabiam. 🤷♀️
Ja też mam rozejście mięśni brzucha, ale to moja trzecia ciąża (dwie poprzednie z naprawdę dużym brzuchem 🤭) i już przed ciążą nie było idealnie. 😬
Ja też się bałam trójki ale dało się to ogarnąć spokojnie. Nawet z niemowlakiem było łatwiej bo tylko zgarniałam ją od ona większość sobie spała w tej łupinie, teraz z tym buntem dwulatka jest trudniej 😅 normalnie i drzemkę robi akurat w samochodzie.
Ale tak, z jednym to ja podłogi myłam codziennie jak zaczęła raczkować a teraz... 🫣🤣 -
Ja też mam ostatnio spadek energii nie mam siły na nic a jak zacznę coś robić to z przerwami bo dyszę jak parowóz 😅 o tyle mam dobrze ze 300 metrów odemnie mieszkają moi rodzice i jak mąż nie ma kiedy mi pomóc żeby odkurzyć i umyć podłogi bo ja resztę zrobię przez 2 dni bo w 1 dzień już nie ma szans żebym to ogarnęła to mama przychodzi mi pomóc.
Też czuję się taka osamotniona nikt nie zadzwoni zapytać co tam itd każdy czeka na mój tel też już zaczyna mnie irytować, nie wspomnę już że żeby ktoś przyjechał to też specjalne zaproszenie potrzebują ale powiedzialam dosyć tego. Niech się sami ogarną nic na siłę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada, 22:22
Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L 🐕
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm
Sanco niskie ryzyka Niunia 🩷
23.09 prenatalne 12+5tc 6.45 cm🐭
01.10 13+6tc CRL 8.23 cm 🐇
18.11 połówkowe