Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
alta marea wrote:Dziewczyny, które odczuwają już ruchy: jak to u was wygląda? U mnie nasiliło się od około tygodnia, mam takie dni że prawie nic nie czuć ale też takie, że non stop caly dzień mnie puka. Już sama nie wiem co lepsze, w sensie czym się nie martwic 😆 jestem też przekonana, że już trzeci dzień odczuwam czkawkę, nawet kilka razy dziennie. To nie za wcześnie? 😅
Ja pamiętam jak Wam tu pisałam, że się martwię bo mały jest mało ruchliwy ale zwyczajnie chyba był za mały żebym mogła go dobrze czuć, bo teraz kopie za każdym razem jak tylko usiądę albo się położę i te ruchy są też już dobrze widoczne przez brzuch 😅 A kopanie zaczyna codzień nad ranem tak, że tylko leżę bo już nie da się spać 😅 Śmiejemy się z mężem, że mały chyba nie lubi jak mama odpoczywa 😂 Ale mając porównanie do pierwszej ciąży to odczucia są zupełnie inne, teraz jak mąż przyłoży mi rękę do brzuszka to mały się wierci i kopie w tym miejscu, córka z kolei w tej sytuacji udawała, że jej tam nie ma i przestawała się ruszać 😂
Kasiastaraczka, Dżozu, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
alta marea wrote:Dziewczyny, które odczuwają już ruchy: jak to u was wygląda? U mnie nasiliło się od około tygodnia, mam takie dni że prawie nic nie czuć ale też takie, że non stop caly dzień mnie puka. Już sama nie wiem co lepsze, w sensie czym się nie martwic 😆 jestem też przekonana, że już trzeci dzień odczuwam czkawkę, nawet kilka razy dziennie. To nie za wcześnie? 😅
Ja mam wrażenie, a właśnie weszłam w 23 tydzień, że już od miesiąca, czyli na przełomie 18/19 zaczęłam odczuwać. Najpierw takie puknięcia, bąbelki, jak machanie skrzydełkami motylka, a teraz się śmieje, że jak ryba w siatce i z racji tego, że biegam to rano, wieczorem i czasem jak w pracy mam moment przed kompem to młody puka. I czkawkę też młody ma bo tak rytmicznie podskakuje momentami. Śmieszne to, widzę już wieczorem pod skórą, jak się przesuwa. Póki co to jest przyjemne, bo pamiętam z pierwszej ciąży zwłaszcza, jak mi walił w żebra aż mnie bolało pod koniec, bo malutki brzuch a duże dziecko.
Dżozu lubi tę wiadomość
-
Usia lubi sie kręcić już od 3 nad ranem 😆 i tez ma dni bardziej aktywne i też spokojniejsze.
Dziewczyny, zawstydzacie mnie tymi ciuszkami... ja nie mam nadal nic ... nawet miejsca do układania wyprawki 🙈🙈🙈
Ale kuzynka pisała w tym tygodniu, że mam nic nie kupować, bo wszystko ma i dostarczy mi to jakoś.
Daga121222, Kasiastaraczka, aqq, _Hope, Kokosq, Patisonek 25 lubią tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
⏳19.10 - wizyta ginekologiczna
⏳7.01.2026 - III prenatalne

-
U mnie też szału nie ma z wyprawka, tekstylia mniej więcej mam, ubranka to coś tam się pokazuje.Dżozu wrote:Usia lubi sie kręcić już od 3 nad ranem 😆 i tez ma dni bardziej aktywne i też spokojniejsze.
Dziewczyny, zawstydzacie mnie tymi ciuszkami... ja nie mam nadal nic ... nawet miejsca do układania wyprawki 🙈🙈🙈
Ale kuzynka pisała w tym tygodniu, że mam nic nie kupować, bo wszystko ma i dostarczy mi to jakoś.
Wczoraj zamówiłam cztery paczki na vinted: bodziaki, ciepłą bluzę i kombinezon misiowy. Apteka będę zamawiać w styczniu, muszę jeszcze ogarnąć biustonosze jakieś i nowy czajnik elektryczny ho ten który mam nie ma regulacji temperatury a ta funkcja przy małym dziecku to dla mnie must haveWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:40
-
Ja ciuszkami narazie się w ogóle nie przejmuje jak będzie mało to zamowie teraz te przesylki ida bardzo szybko. Wiele rzeczy dokupywalam po porodzie. Dla mnie wazniejsze jest, żebym miała wszystko do szpitala i na wyjście na tym się skupiłam gdybym tego nie miała to cały czas mialabym z tylu glowy ze nie jestem gotowa.
Dżozu lubi tę wiadomość
-
Ja za to zastanawiam się czy mam wszystko do szpitala 🤔
Jest tyle tego wszystkiego, że można oczopląsu dostać.
Co się sprawdzi do podmywania i pielęgnacji krocza po porodzie? Polecacie coś? Czy ta butelka do podmywania to rzeczywiście must have, czy obejdzie się bez niej?👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00 🥹, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
Kiedyś takich butelek w ogóle nie było ja rodzilam 4 lata temu i nie kojarze ich w ogóle.Daga121222 wrote:Ja za to zastanawiam się czy mam wszystko do szpitala 🤔
Co się sprawdzi do podmywania i pielęgnacji krocza po porodzie? Polecacie coś? Czy ta butelka do podmywania to rzeczywiście must have, czy obejdzie się bez niej?
Kupiłam za to pianke ginexid ale ja bedw tez rodzić przez cc.
Mielismy dzisiaj ogromne szczescie stare drabinki zabezpieczajace schody wywaliliśmy bo ja juz nie myslalam ze bede w ciazy . Dzisiaj sasiedzi wystawili drabinki ale jestem szczesliwa jeden wydatek mniej
Dżozu lubi tę wiadomość
-
No właśnie, kiedyś to wielu rzeczy nie było 😅ZOSIA88 wrote:Kiedyś takich butelek w ogóle nie było ja rodzilam 4 lata temu i nie kojarze ich w ogóle.
Mielismy dzisiaj ogromne szczescie stare drabinki zabezpieczajace schody wywaliliśmy bo ja juz nie myslalam ze bede w ciazy . Dzisiaj sasiedzi wystawili drabinki ale jestem szczesliwa jeden wydatek mniej
Nad tą pianką też się zastanawiam właśnie👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
Daga121222 wrote:Ja za to zastanawiam się czy mam wszystko do szpitala 🤔
Co się sprawdzi do podmywania i pielęgnacji krocza po porodzie? Polecacie coś? Czy ta butelka do podmywania to rzeczywiście must have, czy obejdzie się bez niej?
Ja przed pierwszym porodem nie kupiłam i żałowałam i potem dzień po porodzie mąż biegał po nią do apteki, naprawdę ja od siebie mega ją polecam nie wyobrażam sobie naprawdę połogu bez niej, jeszcze dziewczyna, która leżała ze mną na sali miała właśnie do podmywania tantum rosa i też bardzo to polecała także ja wiem, że napewno tym razem się też w to zaopatrzę 😄
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
Zerknij sobie do mamy ginekolog. Nie jestem jej fanką ale listę rzeczy do szpitala ma naprawdę fajną, praktyczną z najpotrzebniejszymi rzeczami. No i zobacz na stronę szpitala gdzie będziesz rodzić tam też powinno coś takiego byćDaga121222 wrote:Ja za to zastanawiam się czy mam wszystko do szpitala 🤔
-
Co to za pianka do cc? Ja się zastanawiam czy tym razem nie kupić jakieś maści przeciw zrostom bo to już ostatnie cc, nigdy więcej bobasów 😅🫣ZOSIA88 wrote:Kiedyś takich butelek w ogóle nie było ja rodzilam 4 lata temu i nie kojarze ich w ogóle.
Ja jeszcze nic nie mam oprócz wózka i łupiny, dobrze, że przynajmniej mam samochód 7 osobowy 😅 małe ubranka wyrzuciłam pół roku temu 🫣 większość zabawek i grzechotkę też 😶 nie wiem jak się ogarnę 🤣
Ja do szpitala muszę mieć wszystko bo u mnie nic nie dają. -
Powiem Wam, że ja się nie dziwie kobietom , że nie chca być w ciąży przeraza mnie wizja przyszlości u mnie w mieście zamykają porodówke mialam szczescie , że poszlam do lekarza w Katowicach. Dzisiaj czytalam , że kobieta zmarla po cc z zaniedbania lekarzy. Co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu , że tych porodów będzie coraz mniej. Ja również w 2017 prawie się wykrwiałam z zaniedbania lekarzy straciłam jajowód i malo sepsy nie dostałam.
Dlatwgo ta ciąza jest takim dla mnie zaskoczeniem i jednoczesnie jestem tym wszystkim przerażona. Cały czas sobie tlumacze, że jeszcze tylko 3 miesiace -
Ja jeszcze aptecznych nie mam i szczerze mówiąc nie wiem co mi się najbardziej przyda dla malucha i dla mnie , wiadomo gaziki, płatki, Patyczki do uszu, linomag, vigantol, cos przeciwgoraczkowego, octanisept, espumisan, pieluchy 1, Mokre husteczki, bebilon advance 1, sól fizjologiczna, termometr do ciała i ucha, termofor z pestek wisni, krem do buźki, podklady do przewijania, podklady poporodowe, Podpaski na dzień i na noc, tantum Rosa, butelka do okolic intymnych, lanolina, majtki poporodowe, Wkładki laktacyjne, felmatiker, torebki do pokarmu, żelowy Okład z kapusty na piersi, osłonki na piersi,podklady higieniczne, laktator.
O czymś zapomniałam?
Zobaczcie co dostałam od koleżanki 😍
https://zapodaj.net/plik-b84DwFWOteWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:55
Daga121222, Kasiastaraczka, Arga lubią tę wiadomość
Starania od 2021
🖤Poronienia nawykowe 🖤
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
👱♀️35 L 👨36 L 🐕
8 IUI ❌️
Zmiana lekarza 11.2024
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️
Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
Start stymulacji 4.04🍀
(Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg)
Zivafert 5000j.m x2
1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
Mamy ❄️ 4.3.3
transfer 15.07🤰🏼
15.08 7+1 tc,CRL 5mm ❤️110/min,GS 2 cm, YS 4mm
29.08 9tc+1d CRL 2.20 cm
10.09 10+6tc CRL 3.76 cm
Sanco niskie ryzyka Niunia 🩷
23.09 prenatalne 12+5tc 6.45 cm🐭
01.10 13+6tc CRL 8.23 cm 🐇
18.11 połówkowe

-
Zerknę sobie 🙂Jednorożec89 wrote:Zerknij sobie do mamy ginekolog. Nie jestem jej fanką ale listę rzeczy do szpitala ma naprawdę fajną, praktyczną z najpotrzebniejszymi rzeczami. No i zobacz na stronę szpitala gdzie będziesz rodzić tam też powinno coś takiego być
Co do listy ze strony szpitala to wszystko mam, no ewentualnie brakuje mi jeszcze jednej koszuli do karmienia, stanika i ewentualnie szlafroku. Wszystkie podkłady również mam.
Bardziej właśnie chodzi mi o pielęgnację krocza, bo tego chyba najbardziej się obawiam 🫣👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
U mnie w mieście porodówkę zredukwali o 1/3 nie wiadomo vo będzie dalej. W styczniu odchodzi ordynator, gość jest psychopatą ale najlepszym specjalistą w okolicy i jedynym konkretnym lekarzem w tym cyrku. 30 km daje zlikwidowali ginekologie. Mam są ludzie którzy do porodu muszą jechać dobre 50 km. A te pomysły żeby rodzić na sorach. Przeraża mnie to wszytko a potem pretensje do kobiet że wola zwierzęta od dzieci
Co do pielęgnacji rany po cc przy poprzednim porodzie zalecono ni szare mydło i octenisept. Tym razem też nie zamierzam zaniedbać jej mobilizacji. Jak tylko się zagoi od razu pójdę do uro fizjoWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:58
-
A jeszcze jedno mam pytanie dziewczyny, jak długo używałyście podkładów/podpasek poporodowych? Kiedy zaczęłyście nosić normalne?
Bo zastanawiam się czy w domu też powinnam sobie przygotować takie podkłady, czy tylko do szpitala 😬👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
Powiem szczerze nie pamiętam juz tegoDaga121222 wrote:A jeszcze jedno mam pytanie dziewczyny, jak długo używałyście podkładów/podpasek poporodowych? Kiedy zaczęłyście nosić normalne?
Bo zastanawiam się czy w domu też powinnam sobie przygotować takie podkłady, czy tylko do szpitala 😬
zawsze mozna podskoczyc i kupic jakies w Rosmanie ale ogolnie na poczatku mialam duze krwawienie a potem mniejsze.
-
Ja się obserwowałam, jak już krwawienie zaczęło przypominać zwykły niezbyt obfity okres to przeszłam na podpaski. W praktyce to używałam ich w szpitalu i potem jeden czy dwa dni w domu.Daga121222 wrote:A jeszcze jedno mam pytanie dziewczyny, jak długo używałyście podkładów/podpasek poporodowych? Kiedy zaczęłyście nosić normalne?
Bo zastanawiam się czy w domu też powinnam sobie przygotować takie podkłady, czy tylko do szpitala 😬 -
Czyli wyjdzie w praniu 😃
Dobrze, że mam blisko rossmanna, więc w razie czego mąż będzie mógł podskoczyć haha👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷 382 g 🩷
26.11 ➡️ wizyta

-
Tak nie ma co na zapas tych duzych robic bo potem widzialam, ze dziewczyny sprzedają.
Bardzo zaskoczyla mnie natomiast miesiaczka bo dostałam bardzo szybko pomimo , że piersią karmiłam po 3 miesiacach