Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
@Jednorozec przy cukrzycy najtrudniej jest zacząć eliminację. Jak się wykluczy wszystko słodkie, można nauczyć się z tym żyć, dodatkowo jeśli pokieruje cię dobry dietetyk, to przy zbilansowanej diecie nie będzie cię ciągnąć do słodkiego.
Prawda jest taka, że chcica na słodkie to właśnie efekt skaczących cukrów. Jak mam takie dni, że zjem złe śniadanie albo ominę obowiązkowe przekąski to mnie roznosi i zjadłabym całą nutellę ze słoika.
Najważniejsze to wyeliminować słodycze, słodkie /dosładzanie napoje/soki i zastąpić wszystkie produkty mączne tymi pełnoziarnistymi (pieczywo makaron ryż, super są kasze gruboziarniste przy cukrzycy). Jeść 3 główne posiłki plus 2-3 przekąski i nie omijać żadnego posiłku! . Owoce jeść do południa i w towarzystwie kilku orzechów albo jogurtu, nigdy same. Po kilku dniach cukier się stabilizuje i bardzo spada ochota na słodkie.
To moja trzecia cukrzyca ciążowa, serio da się z tym żyć.
Jak mnie totalnie roznosi to biorę jogurt grecki i do niego zjadam sobie dwa daktyle suszone z łyżeczką masła orzechowego solonego (mega połączenie polecam wszystkim 😂) jako przekąskę.
Sagi lubi tę wiadomość
-
Miałam właśnie różowe ślady na papierze, nie wiem czy sobie coś podrażniła znów czy się coś dzieje. Staram się nie panikować i obserwować sytuacje
-
A używasz czegoś czym mogłaś się podrażnić?Jednorożec89 wrote:Miałam właśnie różowe ślady na papierze, nie wiem czy sobie coś podrażniła znów czy się coś dzieje. Staram się nie panikować i obserwować sytuacje
Obserwuj koniecznie, w razie czego jedź do lekarza👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g 🩷
⏳26.11 ➡️ wizyta
⏳12.01 ➡️ III prenatalne

-
Przyszedł mój wynik na posiew moczu, całe szczęście wynik ujemny 🙂 także kamień z serca!
Zobaczę co Pani dr powie mi w środę na wizycie. Na ten moment staram się więcej pić, nawet kupiłam sok z żurawiny.
Arga, Sagi, _Hope, Kasiastaraczka, aqq, Kłębuszek, Jednorożec89, bambusek-94, Kokosq, Katt lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g 🩷
⏳26.11 ➡️ wizyta
⏳12.01 ➡️ III prenatalne

-
Odnosnie kombinezonów no to na począku tylko kombinezony nam sie sprawdzaly a teraz jak corka ma 4 lata to lepiej spodnie na szelkach plus kurtka. Ale pomimo, że ta zima może byc tylko orzez pare dni to i tak jej zamówilam tym razem cos tańszegp bo dzieci jeden sezon i koniec
-
Obserwuj i w razie coś jedź, sprawdź co się dziejeJednorożec89 wrote:Miałam właśnie różowe ślady na papierze, nie wiem czy sobie coś podrażniła znów czy się coś dzieje. Staram się nie panikować i obserwować sytuacje
-
Na razie nic. Było tego kilka kropel różowych przypocieraniu, i akurat robiłam wtedy dużą 💩 więc mam nadzieję że to tylko pękła naczynkoKasiastaraczka wrote:Obserwuj i w razie coś jedź, sprawdź co się dzieje
-
Sagi wrote:Mamusie, czy możecie polecić jakieś nieprzemakalne spodnie dla dwulatka? Muszę coś na szybko zamówić, bo zima mnie zaskoczyła oczywiście…

Ostatecznie zamówię kombinezon… mam z zeszłej zimy, ale 86, a teraz chyba będę musiała już kupić 98 🤯
Ja też właśnie zamówię kombinezon dla córki ze względu na to żeby jej się śnieg nigdzie nie dostawał, wczoraj jak wyszliśmy na dwór założyłam jej rajstopy i na to grubsze spodnie po prostu ale na sanki taki strój zaraz przemięknie 😅
Sagi lubi tę wiadomość
-
Uff, może rzeczywiście nic takiegoJednorożec89 wrote:Na razie nic. Było tego kilka kropel różowych przypocieraniu, i akurat robiłam wtedy dużą 💩 więc mam nadzieję że to tylko pękła naczynko
-
Dzisiaj zrobiłam drozsze zakupy kupiłam bujaczek babybjorn i podgrzewacz ale wszystko na vinted i tez Wam polecam bo sama sprzedawalam i bylo to w bardzo dobrym stanie
mam nadzieje, że ja twz taki otrzymam 
Chcialabym jeszcze kupic jakąś karuzele ale nie wiem jaką tez używaną
Sagi lubi tę wiadomość
-
My mamy ten bujaczek po drugim synku, zostawiliśmy 🙂ZOSIA88 wrote:Dzisiaj zrobiłam drozsze zakupy kupiłam bujaczek babybjorn i podgrzewacz ale wszystko na vinted i tez Wam polecam bo sama sprzedawalam i bylo to w bardzo dobrym stanie
mam nadzieje, że ja twz taki otrzymam 
Chcialabym jeszcze kupic jakąś karuzele ale nie wiem jaką tez używaną
Ile dałaś na vinted? -
Ja dzisiaj dorwałam troche ubranek na vinted, myślę na na początek mam jakieś 90 procent, chce jeszcze kupić kilka bluz, może jakiś sweterek, skarpetki i czapeczki. Sukienki nie mam ani jednej stwierdziłam że w lutym czy marcu to bez sensu. Jak będzie potrzebna dokupię już po porodzie, mam zamiar kupić ich kilka jak przyjdzie lato.
Chyba też zamówię otulacz do fotelika. Bardzo mi się one podobają, po
ZOSIA88, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Ja wlasnie sprzedałam swój bo już nie myślałam że bede mieć dziecko tak samo podgrzewacz .Kasiastaraczka wrote:My mamy ten bujaczek po drugim synku, zostawiliśmy 🙂
Ile dałaś na vinted?
Dałam 510 zł z zabawką normalnie te bujaczki teraz stoją po 900 zabawka kolo 200
Zamówilam tez ta karuzele za 25 zł
ale miałam taka poprzednio i mi się sprawdziła chociaż nie ukrywam kolory mnie raziły w oczy 
A tak apropo jak sprzedawalam te rzeczy miałam taka ulgę
a teraz zbowu mam wrazeniw wracaja do mnie 
Boje sie nie chce znowu zajść w ciąże i mam nadzieje ze tym razem strych juz wyczyszcze
ale bede siw naprawde bala tej wpadki zaczynam sie zastanawiac nad mozliwoscia antykoncepcji po porodzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada, 16:49
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Wiem że u Ciebie to wszystko mocno niespodziewane i nieplanowane ale będziesz jeszcze mieć mnóstwo radości z tego maleństwa staraj się myśleć o pozytywach nie tylko o negatywach, a sprzedać jeszcze zdążysz:)ZOSIA88 wrote:Ja wlasnie sprzedałam swój bo już nie myślałam że bede mieć dziecko tak samo podgrzewacz .
Dałam 510 zł z zabawką normalnie te bujaczki teraz stoją po 900 zabawka kolo 200
ale miałam taka poprzednio i mi się sprawdziła chociaż nie ukrywam kolory mnie raziły w oczy 
Boje sie nie chce znowu zajść w ciąże i mam nadzieje ze tym razem strych juz wyczyszcze
ale bede siw naprawde bala tej wpadki zaczynam sie zastanawiac nad mozliwoscia antykoncepcji po porodzie.
Arga, Kokosq lubią tę wiadomość
-
Ja wpadłam na tabletkach mini 🫣 teraz to będę namawiać partnera na wazektomię, bo kiedyś też zaszłam w ciążę jak używaliśmy prezerwatyw ale wtedy poroniłam więc ja to się w ogóle boję teraz wpadki bo chyba coś mam pecha 🫣😅ZOSIA88 wrote:Ja wlasnie sprzedałam swój bo już nie myślałam że bede mieć dziecko tak samo podgrzewacz .
ale bede siw naprawde bala tej wpadki zaczynam sie zastanawiac nad mozliwoscia antykoncepcji po porodzie. -
Ja mam taki podest dla dzieci z Ikei i sama go używam bo to rzeczywiście wygodniejsze. Zwłaszcza, że ja jestem niskaSagi wrote:Jednorożec, uważaj na siebie 😘 Polecam wszystkim zakup stołeczka do toalety jeśli jeszcze nie macie. Trzeci trymestr się zbliża, o zaparcia i hemoroidy nietrudno 🥲
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Mam stłuczek, dzieci go używają, ale mój układ pokarmowy to tragiczny żart. Wiec musze się szykować na takie sytuacjeSagi wrote:Jednorożec, uważaj na siebie 😘 Polecam wszystkim zakup stołeczka do toalety jeśli jeszcze nie macie. Trzeci trymestr się zbliża, o zaparcia i hemoroidy nietrudno 🥲