X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Kłębuszek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słuchajcie, jak to jest z zapisywaniem dziecka do przychodni i pediatry? Dzwonicie wcześniej się pytać czy mają miejsca i przyjmą? I jak wybrać dobrego pediatrę? Ja tu mieszkam od 1.5 roku i dalej nie mam swojej przychodni. Jak chciałam się zapisać to mi powiedzieli że nie mają już miejsc i jak coś potrzebuje to idę prywatnie z pakietu medycznego z pracy, ale dziecko już muszę gdzieś zapisać. Spędza mi to sen z powiek, bo nie chce trafić na byle kogo i potem się denerwować. I to zawsze musi być pediatra czy może być lekarz rodzinny? Kto jest lepszy?

30 l👩 +29 l👨

2021 💕
    2023 👰🤵
    2024.09 - początek starań
    2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
    2025.04 - powrót do starań po zabiegu

Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
    Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)

08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
    10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
    16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
    24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
    Beta 105,7; Progesteron 22,19
    26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28

04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
    08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
    19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
    3.11 - 242 g 🩷
    1.12 - 490 g 🩷

🩺 29.12 - wizyta

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z latatorem to jest tak że albo będzie niezbedny albo nie użyje się go oni razu chyba że jest się mamą kpi. Przy Jasiu przeleżał mi w szafce cały okres karmienia nieuzywany, przy Franku miałam nawały i ratował mi zycie

Dżozu lubi tę wiadomość

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o lekarza pediatre moja jest zapisana do lekarza ale jak idziemy bo na przykład jest chora to do tego który przyjmuje :D tych wizyt bylo sporo w wieku żłobkowym -choroby teraz jest ich mniej.

Nie wiem czy potrafiłabym być na kpi ja się napewno nie będe katować nie chce też długo karmic dziecka maks do 8 miesiecy nie chcialabym sytuacji ze placze za cycem jak jest w zlobku :D

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek wrote:
    A słuchajcie, jak to jest z zapisywaniem dziecka do przychodni i pediatry? Dzwonicie wcześniej się pytać czy mają miejsca i przyjmą? I jak wybrać dobrego pediatrę? Ja tu mieszkam od 1.5 roku i dalej nie mam swojej przychodni. Jak chciałam się zapisać to mi powiedzieli że nie mają już miejsc i jak coś potrzebuje to idę prywatnie z pakietu medycznego z pracy, ale dziecko już muszę gdzieś zapisać. Spędza mi to sen z powiek, bo nie chce trafić na byle kogo i potem się denerwować. I to zawsze musi być pediatra czy może być lekarz rodzinny? Kto jest lepszy?
    W poz raczej są byle jacy, niestety.
    I podajesz przychodnię w szpitalu bo oni muszą gdzieś wysłać kartę szczepień i nalegają. Później tam idziesz i zapisujesz, jeśli nie podasz to pewnie wyślą do najbliższej miejscem zamieszkania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia, 08:37

Sagi lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Katt Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga121222 wrote:
    Ja właśnie jestem po pobraniu krwi i po wypiciu glukozy, dziś weszło mi gorzej niż na początku ciąży 🤢
    Teraz aby przetrwać ten czas

Powodzenia! Będzie dobrze, trzymam kciuki

Daga121222 lubi tę wiadomość

• Daga121222 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na razie daję radę 🤭 o 9:15 ostatnie pobranie i będę mogła zjeść, zabrałam jedzonko ze sobą. A później do domu spać 😂

Kłębuszek, Katt, bambusek-94, Sagi, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g

⏳19.12 ➡️ wizyta
    ⏳12.01 ➡️ III prenatalne

preg.png
  • Katt Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek wrote:

Musisz przy wypisie/przyjęciu czy w trakcie pobytu wskazać przychodnie do której będzie zapisane dziecko bo tam szpital przesyła kartę szczepień. Co do zapisania do przychodni to jest tak że uzupełniasz deklarację, wskazujesz tam jakiegoś lekarza, pielęgniarkę i położną. Tyle że do tego lekarza nie musisz chodzić, zapisujesz się do kogo chcesz. Ja też kiedyś dostałam informację w przychodni że jest duża i nie ma miejsc, ale ostatecznie dostałam deklarację do przepisania. W sumie to można też to zrobić w IKP ale nie wiem jak to dalej działa jeśli chodzi o współprace w przychodnią. W sensie jak oni się dowiadują.
    Co do samego lekarza to u nas są lekarze rodzinni i to jest plus jak mieliśmy grypę z młodym, poszliśmy na tą samą godzinę całą rodziną. Najpierw pani doktor zbadała mnie, później syna i w sumie tylko dzięki temu wiemy że to była grypa bo mój test nic nie pokazał. Tylko lekarze rodzinni nie zawsze przyjmują małe dzieci, tu zakładam że musi być jakaś dodatkowa specjalizacja z pediatrii. No i są typowo pediatrzy tacy już konkretnie dla dzieci.
    A jak wybrać dobrego? Tu już wchodzą w grę wszystkie fora lokalne z poleceniami lekarzy i przychodni bezpośrednio w okolicy. Ale tu też trzeba mieć margines że jeden poleci że super miejsce bo może mieć jakieś powiązania a drugi bo coś poszło nie po jego myśli stwierdzi że lipa.

Kłębuszek, Dżozu lubią tę wiadomość

• Sagi Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek wrote:

Też od lat nie chodzę na NFZ, więc byłam zagubiona w temacie. Poszukałam opinii na sąsiedzkich grupach na facebooku. W szpitalu wypełniłam deklarację do którego POZ mają wysłać kartę szczepien. I zadzwonili do mnie z POZ gdy karta dotarła, powiedzieli ze można było od razu po wyjściu ze szpitala z wypisem dziecka przyjść i zapisać 😊
    Tak w sumie mówiłam mężowi, ale on stwierdził że poczeka na przyznanie peselu dziecku. W ten sposób położna środowiskowa dotarła do nas dwa tygodnie po porodzie xD
    Ale generalnie wszystko w porządku.
    Dobrego pediatrę mam dodatkowo prywatnie.
    Nie ma dla mnie wielkiego znaczenia czy pediatra w POZ jest super. Korzystam tam ze szczepień.

Kłębuszek lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daga121222 wrote:
    Jak na razie daję radę 🤭 o 9:15 ostatnie pobranie i będę mogła zjeść, zabrałam jedzonko ze sobą. A później do domu spać 😂

Super wieści 😊 Trzymam kciuki za wyniki.

Ja zaraz jadę do fizjo uro. Posypałam się od soboty. Zaczęło się od tych skurczy przepowiadających, a od wczoraj tak mnie bolą biodra, krzyż, pośladki, pachwiny, kurczę - ledwo chodzę 🫤 A nic nie zmieniałam.

Daga121222 lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Zaniepokojona1234 Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie. Mały ma ok 1400 g :) ja akurat chciałam iść do innej przychodni gdzie mają lepszego pediatrę ale pani sprowadziła mnie na ziemię i powiedziała że nie mają miejsc i powinna zostać u siebie :/ w szkole rodzenia mieliśmy spotkanie z fizjoterapeutką uro. Bardzo dużo przydatnej wiedzy każdemu polecam :)

ZOSIA88, Daga121222, Sagi, Arga, bambusek-94, Katt, Go0cha, Dżozu, Kokosq, Kasiastaraczka, aqq, Patisonek 25, _Hope lubią tę wiadomość

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaniepokojona1234 wrote:
    Ja dziś po wizycie. Mały ma ok 1400 g :) ja akurat chciałam iść do innej przychodni gdzie mają lepszego pediatrę ale pani sprowadziła mnie na ziemię i powiedziała że nie mają miejsc i powinna zostać u siebie :/ w szkole rodzenia mieliśmy spotkanie z fizjoterapeutką uro. Bardzo dużo przydatnej wiedzy każdemu polecam :)

1400 g wow to juz sporo ja będe za tydzień u lekarza to pewnie się tez dowiem ile waży.

Bylam dzisiaj na zakupach głównie spożywczych ale wstąpilam tez do pepco miło zaskoczona byłam bo Pani wywołała mnie z kolejki i obsłużyla jako pierwszą już nie da się ukryć ciąży:D Ja nie korzystam szczerze z tego pierwszeństwa o wiele bardziej potrzebowałam tego w pierwszym trymestrze teraz fakt, że oddycha mi się cieżko ale lepiej jest niż w 1 trymestrze. Kupiłam sobie kapcie do szpitala takie za 12 zł :D i kubek zostaje mi dołożyć sztućce.
    Barkuje mi klapek pod prysznic przekąsek i wody tyle mi brakuje do torby :D zastanawiam się też nad przedłużaczem ;).

Zaniepokojona1234, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • alta marea Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie te Wasze dzieci duże :)

Ja dziś byłam na nadprogramowej wizycie. Wczoraj po raz kolejny usłyszałam na detektorze zwalniające na chwilę tętno, brzmi to na prawdę średnio ale trwa bardzo krotko. Mozecie sobie wyobrazić panikęi moją nockę. szybki telefon do lekarza, kazali mi przyjść dzis rano bo wizyta jest dopiero za 11 dni. Generalnie nic nie znalezli i na usg wygląda wszystko prawidłowo, serduszko wzrost it, ale też np bylo za wcześnie na dopplera pępowiny, a to badanie daloby nam wiecej miarodajnych odpowiedzi. , po prostu naczynia jeszcze małe i ułożenie niesprzyjające przez co lekarka nie była w stanie zrobić badania. Miarodajny doppler dopiero na 3cich prenatalnych, chyba umrę czekając kolejne 3 tygodnie.
    Cały rozwój prawidłowy na etap ciąży, kazali mi polegać tylko na ruchach i zaczać już liczyć.
    Mam mieszane uczucia, ale chyba wywalę ten detektor do kosza. Nie wiem po co ja słucham.

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    Jakie te Wasze dzieci duże :)

Ja dziś byłam na nadprogramowej wizycie. Wczoraj po raz kolejny usłyszałam na detektorze zwalniające na chwilę tętno, brzmi to na prawdę średnio ale trwa bardzo krotko. Mozecie sobie wyobrazić panikęi moją nockę. szybki telefon do lekarza, kazali mi przyjść dzis rano bo wizyta jest dopiero za 11 dni. Generalnie nic nie znalezli i na usg wygląda wszystko prawidłowo, serduszko wzrost it, ale też np bylo za wcześnie na dopplera pępowiny, a to badanie daloby nam wiecej miarodajnych odpowiedzi. , po prostu naczynia jeszcze małe i ułożenie niesprzyjające przez co lekarka nie była w stanie zrobić badania. Miarodajny doppler dopiero na 3cich prenatalnych, chyba umrę czekając kolejne 3 tygodnie.
    Cały rozwój prawidłowy na etap ciąży, kazali mi polegać tylko na ruchach i zaczać już liczyć.
    Mam mieszane uczucia, ale chyba wywalę ten detektor do kosza. Nie wiem po co ja słucham.
    Ja słucham czasem na detektorze ale bardziej dlatego że lubię. Na tym etapie jak dziecko się wierci ciężki jest mi posłuchać tetna dłużej niż kilkanaście sekund bo ucieka

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek wrote:

Ja zrobiłam rozeznanie wśród znajomych, plus na szkole rodzenia i poszłam do przychodni zapytać czy dr przyjmuje nowych pacjentow. Dowiedziałam się, ze tak i ze nie ma problemu. Ze szkoły rodzenia mają nam dodatkowo przesłać listę polecanych pediatrów z okolicy, więc jeszcze sobie zweryfikuję. Wszystko na nfz.

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
    14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️

⏳17.12 - wizyta ginekologiczna
    ⏳7.01.2026 - III prenatalne

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alta, no właśnie miałam pytać, bo detektor kojarzy mi się bardziej z wczesną ciaza, gdy nie czujesz ruchów. Moja mała tak dokazuje w brzuchu, że nie mam wątpliwości, że żyje 😆
    Detektora zresztą nigdy nie kupiłam bo jestem pewna, że bym nie umiała używać i się stresowała.

Zamówiłam dużo plastikowych bombek na allegro. Mam nadzieję, że nie będzie to straszne dziadostwo. Dwa lata bez choinki to za długo!

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    Alta, no właśnie miałam pytać, bo detektor kojarzy mi się bardziej z wczesną ciaza, gdy nie czujesz ruchów. Moja mała tak dokazuje w brzuchu, że nie mam wątpliwości, że żyje 😆
    Detektora zresztą nigdy nie kupiłam bo jestem pewna, że bym nie umiała używać i się stresowała.

Zamówiłam dużo plastikowych bombek na allegro. Mam nadzieję, że nie będzie to straszne dziadostwo. Dwa lata bez choinki to za długo!
    Ja poszlam do pepco i kupilam bo u nas kot i chyba w następnym Roku będziemy na tych samych plastikowych :D

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ze względu na kota szklane bombki zostały w szafie. Na choince wisi kilka bombek plastikowych ktore gdzieś nam się uchowały plus drewniane ozdoby i suszone pomarańcze 🙂 kupiliśmy też sztuczne drzewko, gdzie do tej pory zawsze mieliśmy żywe. Bałam się że nasza kicia się naje igieł a ona jest mega wrażliwa na takie rzeczy.
    Myślę że za rok przy raczkującym maluchu wykorzystamy ten sam zestaw 😅

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm bobasa
    ✅️17.09 5,0cm bobasa
    ✅️22.09 I prenatalne, niskie ryzyka
    ✅️15.10 140g bobasa
    ✅️06.11 250g bobasa
    ✅️18.11 II prenatalne, 380g zdrowego chłopaka💙
    ✅️02.12 530g łobuza 💙
    🔜08.01 kontrola
    🔜23.01 III prenatalne

preg.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lekarza to ja mam zamiar złożyć deklarację do swojej przychodni POZ. Dziala to tak że niby ma sie wpisanego lekarza ale idzie się do tego ktory akurat ma termin. Przyjmują zarówno pediatrzy jak i lekarze rodzinni.
    Mamy też pakiet enel-med i tam też pewnie awaryjnie bobo dopiszemy bo to nie zwiększa składki.

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm bobasa
    ✅️17.09 5,0cm bobasa
    ✅️22.09 I prenatalne, niskie ryzyka
    ✅️15.10 140g bobasa
    ✅️06.11 250g bobasa
    ✅️18.11 II prenatalne, 380g zdrowego chłopaka💙
    ✅️02.12 530g łobuza 💙
    🔜08.01 kontrola
    🔜23.01 III prenatalne

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jeszcze cukierki bo mój tata przyniósł wnuczce :D
    Tak sobie obliczyłam, że jutro wskakuje 3 trymestr i zostaje około 2, 5 miesiaca do porodu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia, 16:18

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ze względu na kota mamy tylko plastikowe i drewniane bombki 😅🫣 ale nawet takie potrafi zdjąć i biegać po całym mieszkaniu 😂

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g

⏳19.12 ➡️ wizyta
    ⏳12.01 ➡️ III prenatalne

preg.png
‹‹ 324 325 326 327 328
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ