Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi też sprawia problem nie robienie. Zawsze myśle, że jest coś do zrobienia i gdy zaczynam robić to zaraz wyskakuje, że jeszcze zrobić to i to i to. Ale to nie ma końca. Teraz będę się uczyć tego, żeby odpuścić. Miałam dziś zrobi śniadanie, ale miałam zarwaną noc więc mąż poszedł do piekarni po gotowe świeże kanapki, które stamtąd uwielbiam. Czy pojawia się poczucie winy, że mogłam zrobić obiecane śniadanie w domu? Pojawia. Ale z drugiej strony świat się nie zawalił, a zjedliśmy nasz comfort food. Moje układanie rzeczy w szafie też rozciąga się na parę dni zamiast na jeden. Trudno, ale muszę sobie o tym stale przypominać
Dżozu lubi tę wiadomość
-
Mam dwie siaty zakupów i muszę to wnieść na drugie piętro. Płakać mi się chce z nie wyspania, zmęczenia itp.
Jeszcze widzę, że moja matka nie daję sobie rady z młodą o naprawdę jestem załamana swoją przyszłością bo już widzę, że pomoc będziw minimalna. Może obiad zrobi jak przyniosę jej zakupy. A gdzie w tym wszystkim ja? Tylko mi wypomina, że mam za dużo dzieci i są straszne no płaczą 🫣😕 -
alta marea wrote:Te ręczniki szybkoschnace są rewelacyjne! My mamy z Decathlonu, głównie na plażę i basen, zabiorę na pewno do szpitala dzięki za przypomnienie!
Dziewczyny czy was też tak swędzi skóra na brzuchu? U mnie wieczorami jest dramat jest tak napięta, wrażliwa i swędząca 😭😭😭 do południa ten brzuch jest mniejszy a później jakby miał wybuchnąć 😭 smaruję 2-3 razy dziennie, krem oliwka na zmianę a i tak jest dramat 😭 staram się w ogóle nie drapać ale oszaleć można, to jest ewidentnie od mega napiętej i wrażliwej skóry
Mnie brzuch nie swędzi. Codziennie wieczorem smaruję go olejem ze słodkich migdałów.
Jest też coś takiego jak cholestaza ciążowa, ale nie znam się, mam nadzieję że to nie to, ale może warto skonsultować z lekarzem.
Dżozu lubi tę wiadomość
31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
🩺 18.03 - wizyta

-
Arga macierzyństwo jest cieżkie ale to okres przejściowy dzieci podrosną będzie lepiej pojawią się pewnie inne problemy. U mnie tylko mój tata na pokladzie ktory tez ma swoje lata nie wiadomo kiedy on będzie potrzebował pomocy. Kolezanka ni wczoraj pisala, że jej teściowa na zmiane z mama pomagaja jej przy miesiecznym dziecku wczoraj została 4 h smutno mi się zrobiło bo ja juz ich nie mam.
Ja w deugim trymestrze mialam taki świad skóry że już nie dawałam rady zrobiłam badania na próby i GGTP wyszlo podwyższone wiec nie wiem czy jakis kamien mi sie nie zatkał po jakimś czasie minęło ale w kazdym trymestrze coś nie przyjemnego zaliczyłam. .
Ja mam odwrotnie nic nie robie nie sprzątam nie chce mi się gotować i dużo leże w domu mam też bardzo minimalistycznie wszysykie pierdoły jakieś zapychacze kurzu u mnie nie stoją wiec ten balagan robi sie zazwyczaj najwiecej jednak w kuchni ale totalnie odpuściłam porządki bo za dwa dni jest to samo nie jestem balaganiara lubie porządek ale nie mam siły teraz na to i wybieram odpoczynek nawet jesli jest kurz to on mnie nie drażni w poprzedniej ciązy bym sie zagotowała a teraz .... uważam, że mąż nie ma takiego wysiłku jak ja teraz mnie męczy same ubieranie skarpet i butów.
Wczoraj napisałam do koleżanki z osiedla bo jakis czas temu chciala mnie wyciagnąć na spacer ale ja nie bard,o mam ochote wychodzic jak pisałam co się okazało cce mi ofiarować rzeczy po dziecku czy ja mam tylko takie szczeście zabawki i krzeselko do karmienia
ludzie czyszcza magazyny ja i tak połowe wyniosłam tych zabawek boo uważam, że jak jest za dużo to dziecko nie ma się czym bawic bo nie wie i rozwala wszystko
i sama nie wiem co jej napisać wiec odwlekam to spotkanie
naprawdę ciezko mi napisać komuś nie ehh juz kuzynce napisalam w sprawie ciuchów bo tez chciała mi dać, że mamy wszystko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 10:16
37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
Jestem po wizycie. Malutka waży już 2200, jest ok 55 centylu czyli idealnie. Ani mala ani duza.
Moje skurcze nie skracają szyjki. Nie wpływają na bliznę. Tak już będzie. Mam brać no spe. Następna wizyta za trzy tygodnie. Wtedy bede miec wymaz na gbs i skierowanie na cięcie
Arga, Sagi, _Hope, aqq, bambusek-94, Patisonek 25, Kasiastaraczka, Kłębuszek, Daga121222, Katt, Aliana, M_onia, Go0cha, Dżozu, Kokosq lubią tę wiadomość
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
20.02.2026 - Gabrysia 🩷🩷 -
Kłębuszek wrote:Mnie brzuch nie swędzi. Codziennie wieczorem smaruję go olejem ze słodkich migdałów.
Jest też coś takiego jak cholestaza ciążowa, ale nie znam się, mam nadzieję że to nie to, ale może warto skonsultować z lekarzem.
Sprawdziłam jeszcze raz objawy cholestazy :
Cholestaza ciążowa – objawy
Świąd – pojawia się w 2. lub 3. trymestrze ciąży, objawy nasilają się w nocy, najczęściej obejmują okolice dłoni, podeszw stóp;
łagodna żółtaczka – pojawia się w ciągu 1-4 tygodni od wystąpienia świądu;
tłuszczowe stolce;
bóle brzucha, nudności, wymioty;
kamica pęcherzyka żółciowego;
nieprawidłowości w badaniach laboratoryjnych dotyczących wątroby.
Badań wątroby nie mam, ale nie mam też żadnego z tych objawów cholestazy…. Skóra swędzi mnie ewidentnie jak wieczorem brzuch jest większy (w okolicy pępka tam gdzie ciągnie najbardziej) albo jak za dużo chodzę i jest mega napięta to w górnej części brzucha. Jak siedzę czy leżę w ogóle problem nie instnieje, nie swędzą mnie dłonie stopy okolice twarzy czy szyi i zdecydowanie nie mam napadów w nocy. zauważyłam że skóra na brzuchu nie jest taka gładziutka tylko ma drobne krosteczki w kolorze skóry, nie wiem może jakieś uczulenie? Mogę bez problemu uniknąć drapania, wydaje mi się że miałam identyczne objawy w poprzednich ciążach, ale ciekawe że żadna z was nie ma takich -
Ja miałam ale to bylo w 2 trymestrze mnie swedzialo wiecej bo uda brzuch kark glowa nie dało sie wytrzymać
a krostki to moze jakies uczulenie ?
Jednorożwc ja tez biore nospe rano wziełam a wczoraj zapomniałam ale wystarczyla ta jedna i lepiej:)37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
@Daga, super, że na wizycie wszystko dobrze.🥳💗🥰
I widzę, że nie tylko mój lekarz nie zaleca wizyt co 1-2 tygodnie gdy wszystko z mamą i bobasem jest dobrze. 😉
@Jednorożec, cieszę się, że u Was też wszystko w porządku tym bardziej po Twoim ostatnim samopoczuciu.🥳 Sporo nas tutaj ma zaleconą nospę.😉
Malutka jest już sporym bobasem.🩷😍
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
U mojej małej też wszystko dobrze. Natomiast ja mam się wybrać na echo serca ponieważ lekarz zwrócił uwagę, że nawet gdy leżę, to sapię jak lokomotywa. Chętnie pójdę. W poprzedniej ciąży było to bardzo dokuczliwe i teraz też jest nieprzyjemnie 😅
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Jem drugie sniadanie i właśnie mnie uderzyło ze za trzy tygodnie umowie cięcie a pewnie za 6 mała już będzie na świecie 😱
Daga121222, Kasiastaraczka, Arga, Katt lubią tę wiadomość
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
20.02.2026 - Gabrysia 🩷🩷 -
alta marea wrote:Sprawdziłam jeszcze raz objawy cholestazy :
Cholestaza ciążowa – objawy
Świąd – pojawia się w 2. lub 3. trymestrze ciąży, objawy nasilają się w nocy, najczęściej obejmują okolice dłoni, podeszw stóp;
łagodna żółtaczka – pojawia się w ciągu 1-4 tygodni od wystąpienia świądu;
tłuszczowe stolce;
bóle brzucha, nudności, wymioty;
kamica pęcherzyka żółciowego;
nieprawidłowości w badaniach laboratoryjnych dotyczących wątroby.
Badań wątroby nie mam, ale nie mam też żadnego z tych objawów cholestazy…. Skóra swędzi mnie ewidentnie jak wieczorem brzuch jest większy (w okolicy pępka tam gdzie ciągnie najbardziej) albo jak za dużo chodzę i jest mega napięta to w górnej części brzucha. Jak siedzę czy leżę w ogóle problem nie instnieje, nie swędzą mnie dłonie stopy okolice twarzy czy szyi i zdecydowanie nie mam napadów w nocy. zauważyłam że skóra na brzuchu nie jest taka gładziutka tylko ma drobne krosteczki w kolorze skóry, nie wiem może jakieś uczulenie? Mogę bez problemu uniknąć drapania, wydaje mi się że miałam identyczne objawy w poprzednich ciążach, ale ciekawe że żadna z was nie ma takich
Też tak może być że jakieś uczulenie. Ja miałam tak, że przez tydzień albo dwa miałam takie różowe plamy na brzuchu, ale zanim dotarłam na wizytę to mi zniknęły i lekarz powiedział że jak się pojawi to żeby zrobiła zdjęcie i mu pokazała na wizycie, ale już się nie pojawiło. I sugerował, że albo to od rosnącego brzuszka, albo właśnie jakies chwilowe uczulenie albo od zmiany temperatury (np. ciepły prysznic)31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
🩺 18.03 - wizyta

-
Jednorożec89 wrote:Jem drugie sniadanie i właśnie mnie uderzyło ze za trzy tygodnie umowie cięcie a pewnie za 6 mała już będzie na świecie 😱
Chwila moment i będzie już z Tobą 💗31 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
25.02 - 2280 g 🩷
🩺 18.03 - wizyta

-
@Jednorożec, cieszę się bardzo, że te skurcze nie spowodowały skracania się szyjki 🤗 i że z malutką wszystko dobrze 🥰
Jeszcze trochę i będziecie się tulić 🥹
@Alta, może to rzeczywiście jakieś uczulenie 🤔
@Hope na porządku było mi przykro, ale z drugiej strony, jeśli dzidziuś rozwija się prawidłowo, a u mnie też nie ma żadnych nieprawidłowości to tylko się cieszyć! ☺️🥰
Teraz tylko aby wytrwać te 4 tygodnie i zobaczę swoją księżniczkę 😇
@Sagi zdecydowanie lepiej się wybrać i oby nic nie wyszło 🙂
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
27.02.2026
3685g i 54cm szczęścia 🌸

-
Ja się w końcu zmotywowałam i spakowałam torby do szpitala. Trochę wam zazdroszczę że niektóre z was mają albo będą miały wyznaczony konkretny dzień porodu. Zawsze to inaczej można sobie nawet w głowie poukładać czy się nastawić. Jakiś czas temu miałam przeczucie że na pewno urodzę przed terminem teraz zaś że na odwrót 😂Antoś 20.02.2026 💕
-
Dziewczyny, super ze wizyty udane 🙂
Alta, tak zawsze to lepiej sprawdzić i mieć pewność 🙂
Co do porodu ja wyznaczonej daty nie mam, ale wczoraj mi się śniło, że mała urodziła się 25.02.. Ciekawe jak będzie naprawdę. Choć w kwestii przesądów pokryło się to z dniem, kiedy męża ciocia zmarła (była w ciężkim stanie już od końca listopada..) co moja mama podarowała stwierdzeniem, że to stąd taki sen, bo zwolniła miejsce dla Małej...
A co do swędzenia brzucha to mnie raczej nie, aczkolwiek mimo smarowania od początku mam cały brzuch w paski. No trudno.. Mąż sobie śmieszkuje, że mała robi mi wzorki..Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 13:52
-
Ja okropnie nie lubie tego miesiąca lutego moja mama bardzo chorowała na nowotwór i z rodziny własnie dużo osób umarlo w lutym moja mama wyczekała do 1 marca i jest to dla mnie ogólnie cieżki czas bo zawsze te wspomnienia wracają a 2 dzieci bede miala urodzonych wlasnie w tym okresie córkę mam z 10 marca a synek będzie z 23 luty37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
Jejciu mam dokładnie tak samo 🫣 nawet dziś do męża napisałam, że jak przez cały czas miałam uczucie, że urodzę przed terminem, tak teraz jest zupełnie na odwrót 🫣😅Zaniepokojona1234 wrote:Ja się w końcu zmotywowałam i spakowałam torby do szpitala. Trochę wam zazdroszczę że niektóre z was mają albo będą miały wyznaczony konkretny dzień porodu. Zawsze to inaczej można sobie nawet w głowie poukładać czy się nastawić. Jakiś czas temu miałam przeczucie że na pewno urodzę przed terminem teraz zaś że na odwrót 😂👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
27.02.2026
3685g i 54cm szczęścia 🌸

-
To jest takie nieprzewidywalne niby jest ten termin ale nie oszukujmy się wystarczy sprawdzic w jakich terminach rodzily grudniówki i styczniówki nawet sa statystyki . Mnie jedynie uspokoił fakt że mam to skierowanie mam totbe spakowana poznałam szpital oddzialową wiem jak się poruszac i meża zabralam ze soba aby tez wiedział. Cały czas się boje, że urodze wcześniej.Zaniepokojona1234 wrote:Ja się w końcu zmotywowałam i spakowałam torby do szpitala. Trochę wam zazdroszczę że niektóre z was mają albo będą miały wyznaczony konkretny dzień porodu. Zawsze to inaczej można sobie nawet w głowie poukładać czy się nastawić. Jakiś czas temu miałam przeczucie że na pewno urodzę przed terminem teraz zaś że na odwrót 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 14:27
37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url]