Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek wrote:

To w czym możecie mi pomóc to wybór maty edukacyjnej 🙈 jest tego sporo na rynku, a ja mam wrażenie że nic mi się nie podoba. Myślę że fajnie by było mieć to już od razu kupione, albo chociaż wybrane, żebym z noworodkiem na rękach nie musiała przeszukiwać internetów.

My mieliśmy taką - nie jest super estetyczna ale fajnie się sprawdziła (sorry za ten długi link, nie wiem w którym momencie mogę skrócić żeby wciąż działał):

https://allegro.pl/oferta/canpol-mata-sensoryczna-3w1-sensory-toys-68-077-9445921399?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=bpg&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dck_toy_pla_ss&ev_adgr=toys&ev_campaign_id=22336301672&gad_source=1&gad_campaignid=22336301672&gbraid=0AAAAAD24kbNHl88O8OtNcQfwDVusklvG4&gclid=CjwKCAiAwNDMBhBfEiwAd7ti1BgKDQfKq3qUrONrSQwgdfFwAXaBRxwjxHjG_PvlsidFSHWzpf23MBoCjr8QAvD_BwE

A jak będziesz szukała maty piankowej, to polecam firmę nukido

https://allegro.pl/oferta/duza-mata-piankowa-edukacyjna-skladana-dla-dzieci-150x200-pianka-xpe-nukido-15788909913?bi_s=ads&bi_m=productlisting:mobile:category&bi_c=OGVjMzdkOWYtNGNiMS00MGY0LWIyOGEtYzhhNzJmNDA4NmY1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d61e14bd-f8ed-415a-996c-ba60178777f3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 17:20

Kłębuszek, ariete lubią tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

age.png

age.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nigdy nie korzystaliśmy z typowej maty z łukami i zabawkami
    Mamy matę skip hop,takie trójkąty do układania, dobrze się myje w zmywarce z soda oczyszczona i sokiem z cytryny
    Mamy też matę składaną z neno
    Do tego mieliśmy baby gym,przy starszym z little dutch,a przy młodszym z zwergensache
    Teraz jeszcze nie mamy żadnego baby gym,ale najmłodsza w pakiecie ma dwóch starszych braci 🤣
    Pamiętam jak młodszego kładłam na brzuszku to w pewnym momencie po prostu zaczął obserwować starszego,lego duplo pociągi super weszły 😄

Kłębuszek, alta marea, Arga, Dżozu lubią tę wiadomość

Córeczka 03.2026
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23 cykl
    ja '88 + on '87
    age.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 04:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Końcówka w ciąży naprawde daje w kośc ale połóg wcale nie lepszy :/ no cóz trzeba to jakos przetrwać :/
    Wam zleci szybciej niz myślicie.
    Najgorsze, żw ledwo sie rusza człowiek po tej cc a musi wstać i działać :( mam olropnie obolałe nogi napuchniete tak, że nienwiem kiedy to zejdzie aktualnie chodze nawet po domu bez butów nogi unosze do góry , masuje też a jak pies zaczął mi je lizac to myślałam, że odpłyne.
    Dodatkowo mam epizody, że robi mi się bardzi zimno wiec radze sobie tak, że mam obok termos z gorąca herbatą.
    Wahania nastroju też sa od przygnębienia i bezsilności.
    Ogólnie ogrom pracy jaki kobieta musi zrobic od ciązy po poród i połóg jest tak ogromny , że naprawdę zastanawiam się skad my bierzemy siłe na to wszystko.
    Z karmieniem piersia no cóz mój chce sie bardziej przytulac niz jeśc ale ma sporo zażółcona skóre więc budze się odciągam laktatorem aby to zliwkidowac i karmie co 2 h z butelki bo wybieram to co lepsze. Laktacja rozkrecila sie w pelni i koszule juz wszystkie do prania cieknie ze mnie przeorutnie a pewnie nie dlugo bedzie nawał.
    Wczoraj moja siostra przyszła mi pomóc bo mąż poszedł do pracy ale niesamowite jak mi wiele pomogla nawet masowała mi stopy tak się ciesze ze mam wlasnie 2 siostry zawsze mogę na nie liczyć. Co do męza róznie z jego fochami bywa . Chcialabym szybko stanac na nogi a organizm jest tak umeczony ta ciaża porodem, że to naoewno musi potrwać. Znajomi i rodzina zasypuja mnie gratulacjami a ja tak szczerze nawet nie miałam ochoty odpowiadać.

Kłebuszek nie martw się wyprawką kiedy urodzisz życie też zweryfikuje co najbardziej Ci potrzeba można zamówic przez internet a przecież i tak na bierzaco bedzie trzeba kupować u mnie wiem , ze nie polubie się z kremem linomag ta konsystencja mnie nie przekonuje dobrze, że mam tylko 1 szt.
    Zamówilam poduszke do karmienie maż ja przyniósl do szpitala i uwaga produkt ma rozerwany materiał czekam na informacje i reklamacje . Co do rzeczy jestem przerażona bo ciagle rzeczy przybywa :/

Jednorożec wiem, że Ci cieżko a szpital tego nie ulatwia niestety jednak to już nie długo do cc musisz miec podstawy zeby przed 38 tc cieli ale sytuacja sie tak zmienia wystarczy zly zapis na ktg i nie beda czekać.

Najlepsze, że kolejna osoba zaoferowala mi rzeczy dla syna jakies przescieradla poszewki itp odmówilam jeszcze najlepsze ze chcialaby juz teraz mi dać bo jak to stwierdzila robi u siebie porządki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 04:06

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. syn 2026

event.png

event.png[/url]
  • Carla Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 04:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tych minimalistycznych i niegadżetowych mam. Miałam i mam do dziś zwykłą matę Chicco piankową.

Z uwagi na obliczone napięcie mięśniowe i jednego i drugiego, musiałam szybko ich kłaść na brzuch i stymulować. Dawałam zabawki na wprost i następnie po bokach, jakieś kontrastowe, kolorowe szeleszczące, w późniejszym wieku niemowlęcym czasem duplo i oni się stymulowali sami. Podnosili, ćwiczyli głowę, a zabawki po bokach zachęcały ich do chwytu i obrotu, naprężali brzuszki. Żadnych bujaczkow, skoczków, pastelowych łuków, szarości. Dzieci lubią wyraźne kolory i różne faktury i nie za dużo bo ich uwaga się rozprasza, karuzela na chwilę (kolory) pożyczona. Taka moja obserwacja.

Kiedyś wsadziłam z ciekawości mojego młodego jak miał może z 3 miesiące do bujaczka u kumpeli. Jej córka była mega niespokojnym dzieckiem więc ona ją wkładała do bujaczka. Młody - a był mega spokojnym kluskiem - zaczął przeraźliwie wyć i się nie dziwię - mnie to nawet przerastało i przestymulowało - grało, bujało, wibrowało, kręciły się zabawki, przeskakiwały i do tego melodyjka, światełka. To moje zdanie. Mama, bliskość i poznawanie świata.

Ps. I jeszcze jedno - plastikowe grzechotki! Kto to wymyślił, nieskoordynowany niemowlak nieraz się w głowę i walnął tym plastikiem, porażka.

Oj, nie zarobią na mnie koncerny bobasowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 04:04

Arga, Kokosq, Daga121222, Pfry, Kłębuszek, Aliana, Kasiastaraczka, Katt lubią tę wiadomość

Carla

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 05:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam żadnych gadżetów w wyprawce. Czysto podstawowe rzeczy. Nawet dostawki nie kupiliśmy bo sprawdza sie u nas inny system.

Wczoraj mi lekarze powiedzieli ze nie na rękę jest im mnie wypisywać teraz jak porod za kilka dni. I rozważają taką opcję ze przyspieszą tą cesarke o kilka dni i wypiszą mnie po porodzie tylko chcą zeby było bliżej 39 tygodnia wiec w grę wchodzi piątek albo może nawet weekend

Arga, Dżozu, Kokosq, Daga121222, aqq, Kłębuszek, _Hope, Katt lubią tę wiadomość

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

20.02.2026 - Gabrysia 🩷🩷
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 trzymam kciuki 💪🤞

U nas też mata skip hop, używka z vinted. U mnie w rodzinie i kuzynka korzystala i bratowa, dlatego tez poszłam w skip hopa. A dobre używki wystarczy własnie wyprac w zmywarce. Też nie mamy żadnych gadżetów dodatkowych. Jak będzie taka potrzeba to się zamówi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 06:48

Arga, Kłębuszek, Carla, Kasiastaraczka, _Hope, Katt lubią tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
    14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
    17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
    7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
    17.02.2026 - Bobaska ma już 2,7 kg💪🏼🌞
    3.03.2026 - 3,3 kg :) +/- 400 g
    9.03.2026 - ok. 3,2 kg

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Zosia współczuję.. 🥺 ale tak jak napisałaś - jakoś to trzeba przetrwać. Kobiety mają w sobie dużo siły. A Ty jesteś niesamowita ile znosisz! 💛
    Super, że masz takie wsparcie ze strony sióstr, to bardzo ważne.

@Jednorożec pozostaje tylko czekanie. Choć wiem, że nie jest to łatwe. Trzymam kciuki by rozwiązanie nastąpiło najszybciej jak to możliwe 😘

U mnie noc kiepska… mało spałam, miałam cały czas skurcze jak na miesiączkę.. 😩 finalnie zasnęłam po 4, a o 6 już musiałam wstać, zaraz wychodzę z domu i jadę na ostatnią wizytę u mojej pani dr - z jednej strony się cieszę, bo to już bliżej porodu, a z drugiej strony tak mi dziwnie z tą myślą, że kolejna wizyta już w szpitalu i oni będą decydować co dalej 🫣

Życzę Wam dziewczyny miłego dnia 😇

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015💍2019💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    27.02.2026
    3685g i 54cm szczęścia 🌸

age.png
  • Kokosq Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Zosia, ja tak miałam po pierwszym porodzie, nogi mi tak straszliwie spuchły, że nie byłam w stanie chodzić. Całkowicie mi się zatrzymała woda w organizmie. Jeszcze miałam przez kilka dni jakąś blokadę psychiczną przed sikaniem i to też nie pomagało absolutnie, ale lałam w siebie wodę ile się dało i po kilku dniach ruszyło i obrzęki zaczęły schodzić. Pij dużo, niedługo powinno być lepiej.

U mnie na szczęście ostatnio noce nienajgorsze, ale za to zgaga…jak ona mi daje popalić 🫣 mam wrażenie, że dostaje jej już po wszystkim co zjem, ostatnio wzięłam od męża gryza rogalika 7 days to paliło niemiłosiernie całą noc 😕

Dziś mam wizytę u prowadzącej i mega mnie to stresuje co usłyszę tym razem, bo jak nie maluch za duży to wód za dużo i w efekcie wychodzę z tych wizyt tylko rozbita i zestresowana 😕 dobrze, że mąż ze mną też chodzi to mnie podtrzymuje na duchu i pociesza.
    Do tego maluch mi się chyba obrócił głową do góry bo jak ma czkawkę to czuję ją przy pępku 😕

👩🏼31

12.2023 Córeczka 🩷

12.2024 ⏸️
    01.2025 💔

07.2025 ⏸️
    16.09.2025 Prenatalne ok, 6,5 cm maluszka 🥺
    25.09.2025 8,69 cm szczęścia 🥰
    22.10.2025 Synek 🩵
    25.11.2025 540g bobasa 🩵
    18.12.2025 928g 🩵
    7.01.2026 1648g 🩵
    29.01.2026 2055g kuleczki 🩵

5.02.2026 Wizyta USG ⏳

preg.png

age.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosq wrote:
    @Zosia, ja tak miałam po pierwszym porodzie, nogi mi tak straszliwie spuchły, że nie byłam w stanie chodzić. Całkowicie mi się zatrzymała woda w organizmie. Jeszcze miałam przez kilka dni jakąś blokadę psychiczną przed sikaniem i to też nie pomagało absolutnie, ale lałam w siebie wodę ile się dało i po kilku dniach ruszyło i obrzęki zaczęły schodzić. Pij dużo, niedługo powinno być lepiej.

U mnie na szczęście ostatnio noce nienajgorsze, ale za to zgaga…jak ona mi daje popalić 🫣 mam wrażenie, że dostaje jej już po wszystkim co zjem, ostatnio wzięłam od męża gryza rogalika 7 days to paliło niemiłosiernie całą noc 😕

Dziś mam wizytę u prowadzącej i mega mnie to stresuje co usłyszę tym razem, bo jak nie maluch za duży to wód za dużo i w efekcie wychodzę z tych wizyt tylko rozbita i zestresowana 😕 dobrze, że mąż ze mną też chodzi to mnie podtrzymuje na duchu i pociesza.
    Do tego maluch mi się chyba obrócił głową do góry bo jak ma czkawkę to czuję ją przy pępku 😕

Ja tez czasem czuję czkawkę przy pępku a dzidzia nadal głową w dół :) także może nie ma się co martwic. Powodzenia na wizycie i współczuję zgagi 😕

Kokosq lubi tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
    14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
    17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
    7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
    17.02.2026 - Bobaska ma już 2,7 kg💪🏼🌞
    3.03.2026 - 3,3 kg :) +/- 400 g
    9.03.2026 - ok. 3,2 kg

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zła jestem. Moja mama ma problem aby po porodzie i jak już partner pojedzie do pracy to przyjąć pomieszkać u mnie te 4 tygodnie. Bo kurde ja mam się wozić z rzeczami dla 5 osób do niej a później słychać ile to ona musi dopłacić za wodę itp. Nawet nie ma suszarki więc ja sobie tego nie wyobrażam z noworodkiem bo ja nie będę jeździć w te i z powrotem do domu prać i suszyć ubrań. Teściowa znowu jedzie w tym czasie do roboty za granicę na dwa miesiące i też nie przyjedzie mi pomóc. Naprawdę wkurza mnie to, że nie mam na kogo liczyć. Jeszcze partner mnie tak wczoraj rozwalił emocjonalnie znowu, że z tego wszystkiego zamiast sprzątać to poszłam spać o 19 płacząc. Naprawdę nie mam już na nic siły i popadam w coś ala załamanie nerwowe. Kurczę, kiedy ja niby mam się zająć sobą jak nikt nie powie mi jasne, wezmę dziś dzieci a Ty odpocznij, zajmij się sobą. Nie tylko dobre rady w stylu musisz to i tamto. Serio zwariuję

age.png

preg.png
  • alta marea Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Powodzenia na wizytach dzisiaj!

Moje noce są koszmarne bo wstaję po milion razy do toalety i nie śpię dobrze, dodatkowo boję się że zgniatam dziecko, które całe leży totalnie na lewym boku więc ja śpię na nim?! Nie wiem jak to możliwe. wiem że to nie jest racjonalne, ale w 3 ciąży te mięśnie są inne i serio mogę go wyczuć całego pod palcami. Dzisiaj od 5 rano do teraz nic się nie poruszył, musiałam wypić kawę żeby go obudzić, nie działało pukanie, szturchanie, ruszanie brzucha na boki, straszny stres. Ale też rusza sie bardzo leniwie. Do tego moje cukry szaleja mimo insuliny, zaczynam byc zmęczona.

Dziewczyny, macie jakieś fajne aplikacje do polecenia na kilka pierwszych tygodni? Najlepiej zeby mozna bylo dzielic profil z mężem. Takie gdzie można zanotować karmienia/ich długość lub ilość mm, ewentualnie zmianę pieluchy w nocy itp. Pierwsze tygodnie jest duże zmęczenie, ciężko to wszystko ogarnąć plus jeszce zycie rodzinne i dwójkę innych dzieci. Pobrałam mnóstwo do testowania, większość jest płatna ale nie mogę znaleźć faworyta, mało która mnie przekonuje na 100%.

preg.png
  • alta marea Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam, że pojawił się temat maty edukacyjnej - my dostaliśmy coś małego w spadku od siostry, ale ja nie jestem fanką takich okrągłych z łukami, dodatkowo przy zwierzętach domowych te materiałowe są dla mnie mało higieniczne. Mozliwe, ze zostawię ją w pokoiku i będę używać na dzień w łóżeczku lub na przewijaku bo mamy duży.

Na pierwszy miesiąc i tak nie jest potrzebna, później kupię pewnie piankową typu puzzle do salonu, bo są większe i będzie można wykorzystać bardzo długo, również przy obrotach itp.
    i dokupię właśnie baby gym drewniane, pewnie najprostsze. Z doświadczenia pamiętam, że najlepiej sprawdzało się wymienianie zabawek dość często na tych pałąkach , więc nie będę inwestować milionów w jeden konkretny model, a raczej właśnie w coś co można doczepić później. Im brzydsze te pierwsze zabawki tym lepiej 🤣 bo dzieci wybierają takie kontrastowe kolory bo je lepiej widzą, więc po prostu będziemy mieć takie różne zawieszki na wymianę.

Jedno jest pewne - nic grającego i nic świecącego, mnie też bardzo pobudzają i drażnią takie zabawki, zawsze ktoś z rodziny coś takiego prezentuje, więc ja sama odpuszczam.

Kłębuszek, Carla, Daga121222, Kasiastaraczka, Katt lubią tę wiadomość

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdę mówiąc też nie planuję wystawiać tej materiałowej maty. Nawet nie wiem, gdzie ją mam po przeprowadzce. Mam na pewno pałąki od niej 🤣

Co do bujaczkow, to dostaliśmy w prezencie babybjorn. Naczytałam się fizjoterapeutów i długo odwlekałam moment pierwszego użycia, bo się bałam, że zaszkodzi. I dobrze, że odwlekałam, bo pokusa wsadzenia w to dziecka jest wielka :D No po prostu nie było bobasa. Na macie to zaraz marudził, trzeba się z nim bawić (skandal :D). A tu sam się może bujać , wszystko widzi bez wysiłku, zadowolony…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 08:17

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

age.png

age.png
  • Zaniepokojona1234 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie jestem za kupowaniem gadżetów chociaż z moim zerowym doświadczeniem to ja nie wiem co jest zbędne a co się przyda 😂 mate mam taką najprostszą kontrastową ze smyka mąż na święta bony dostał to poszalałam 😁 współczuje wam wszystkich dolegliwości i bezsennych nocy. Ta końcówka każda już dobija a widzę z tego co pisze Zosia jeszcze po porodzie trzeba się uzbroić w cierpliwość póki będzie lepiej. Plus ten że już wtedy z maluszkiem 💕

Daga121222, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Antoś 20.02.2026 💕
  • Kłębuszek Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za poleacjki, obczaję sobie dzisiaj wszystko i spróbuje coś wybrać i zamknąć temat żeby o tym nie myśleć. Oczywiście dzisiaj całą noc mi się śnił baby gym 🙈

@Zosia dasz radę, jesteś mega silna, dużo przeszłaś, jeszcze chwila tylko. Super że laktacja się rozkreciła i że siostra Ci pomaga. Ja od rodzeństwa mam zero wsparcia, nikt do mnie nawet nie zadzwoni się zapytać jak tam. A tutaj jesteśmy sami więc nikt nam nie pomoże, ale nie martwi mnie to jakoś bardzo, bo mam duże wsparcie w mężu i wiem ze dmsy radę.

@Jednorozec dobrze ze już nie chcą Cię wypisywać do domu. Oby już tylko więcej nie zmieniali zdania.

@Daga @Kokosq powodzenia na wizycie 🍀🤞 ja też akurat w szpitalu czułam czkawkę nawet powyżej pępka i był przekonana że jest głową u góry ale zrobili USG i głowa była na dole. Ogólnie w różnych miejscach czuję czkawkę, a na każdym USG jest gówna na dole 😉

@Arga przykro mi, że mama nie chce pomóc. Z czwórką dzieci to sobie nie wyobrażam być sama. Może jednak zmieni zdanie?

Współczuję wszystkich nieprzyjemnych dolegliwości. U mnie ostatnio noce są całkiem ok. Ale wczoraj w ciągu dnia miałam już kilka skurczy takich nieprzyjemnych. Nie były jakoś bardzo bolesne. Myślałam że na tym etapie to będą tylko takie twardnienia, ale pojawiają się też takie bóle okresowe w podbrzuszu, albo cały brzuch boli. Mam nadzieję, że tylko macica ćwiczy a nie że coś tam się złego dzieje. Wizyta za tydzień.

31 l👩 +30 l👨

2021 💕
    2023 👰🤵
    2024.09 - początek starań

08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
    24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
    Beta 105,7; Progesteron 22,19
    26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28

04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
    08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
    19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
    3.11 - 242 g 🩷
    1.12 - 490 g 🩷
    29.12 - 925 g 🩷
    12.01 - 1300 g 🩷
    26.01 - 1480 g 🩷
    11.02 - 2080 g 🩷
    25.02 - 2280 g 🩷

🩺 18.03 - wizyta

preg.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kokosq powodzenia na wizycie, oby bobo jednak leżało tak jak trzeba! Co do zgagi to serio pogadaj z lekarka, może coś Ci przepisze. Mnie to wybawiło z męczarni.

@Daga jak to zleciało, ostatnia wizyta! Rozumiem ekscytację i obawy jednocześnie 🙂 to już samiutka końcówka! Może jakaś drzemka Ci wjedzie w ciągu dnia?

@Jednorożec trzymam kciuki za cesarkę w najbliższym czasie i żeby Cię nie wypisywali!

@Alta rozumiem obawy o bobaska w brzuchu, ale nie martw się, na pewno jest mu wygodnie i go nie zgnieciesz 🙂 co do ruchów to dobrze że kawa podziałała, takie momenty są mega stresujące.

@Arga współczuję Ci bardzo, że nie masz pomocy i jesteś w tym wszystkim sama :/ na prawdę odwalasz kawał ogromnej roboty z dziećmi. Ale wiadomo że każdy ma jakieś granice wytrzymałości... a innej opcji pomocy chociaż z doskoku żebyś mogła znaleźć jedno popołudnie dla siebie, jeszcze teraz przed porodem, nie ma szans ogarnąć? Może jakaś koleżanka, albo nawet sąsiadka?

@Zosia trzymam kciuki żeby połóg był łaskawy dla Ciebie! Wyobrażam sobie że to wcale nie jest lżejsze niż porod i szpital... trzymaj się, na pewno dasz radę!

Dziewczyny u mnie wczorajszy dzień jest do wywalenia. Od 13 do 22 z króciutkimi przerwami męczyła mnie kolka nerkowa. Myślałam że zwariuję... finalnie przeszło, jak już sie pakowałam na SOR. Teraz bolą mnie plecy w tym miejscu, pewnie mam tam podrażniony i poraniony moczowód. I siedzę jak na szpilkach bo wiem że to nie koniec, jak kamyk się znowu przesunie to będzie to samo :/ przez to wszystko mialam wczoraj brzuch jak kamień, ale bobas się ruszał więc ok. Dramat...

alta marea, Kokosq lubią tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm -- 17.09 5,0cm -- 15.10 140g -- 06.11 250g -- 18.11 380g💙 -- 02.12 530g 💙 -- 08.01 1240g 💙 -- 20.01 1600g 💙 -- 03.02 1880g 💙 -- 24.02 2330g 💙
    🔜17.03 wizyta kontrolna

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz dostał od osób z którymi z wspólpracuje prezent i wiecie co tak mi się to podobało bo to nie byly tylko rzeczy do Leona ale tez dla mojej córki ona się tak ucieszyła. Moja siostra przychodząc do mnie tez oczywiscie kupila prezent :) i córka tez dostała.
    Co do maty mamy materiałową po siostrzenicy ale nie jestem z niej zadowolona bo pamiętam że co troche trzeba było to prać :/ chyba najlepsze coś co mozna wytrzeć.
    Ja jestem jednak gadzeciara i powiem szczerze, że bardzo dużo uzywam tego podgrzewacza laktatora ale dostawki w kóncu nie kupiłam stwierdziłam , że to bez sensu mamy lóżeczko. Ale nie mam podgrzewacza do chusteczek nie mam ekspresu do mm.
    Ale dla mnie totakny sztos to ten podgrzewacz z funkcja sterylizacji podwójny laktator , suszarka.

Daga121222, Kasiastaraczka, bambusek-94 lubią tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. syn 2026

event.png

event.png[/url]
  • Kokosq Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Dżozu, Kłębuszek, mam nadzieję,że i u mnie tak będzie i jednak główka dalej będzie na dole,dzięki za słowa otuchy 🥺

Co do mat to my przy córce mieliśmy też baby gyma z little dutch i teraz będzie korzystał z niego też synek bo byliśmy z niego bardzo zadowoleni. Potem jak córka podrosła to kupiliśmy jej taką matę piankową układaną z puzli, też fajna opcja bo można modyfikować jej wielkość i sobie dopasowywać pod miejsce gdzie ma leżeć, u nas np wyłożyliśmy kojec do zabawy w salonie nią a kawałek jest na górze w pokoju córki żeby też miała przestrzeń do zabawy i przy okazji ciepło w pupę.
    Bujak babybjorn też polecamy, super nam się sprawdził przy córce. I też nie jestem fanką tych świecących i grających rzeczy, zdecydowanie wolę proste i minimalistyczne zabawki 🙂

Kłębuszek, Dżozu, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

👩🏼31

12.2023 Córeczka 🩷

12.2024 ⏸️
    01.2025 💔

07.2025 ⏸️
    22.10.2025 Synek 🩵
    25.11.2025 540g bobasa 🩵
    18.12.2025 928g 🩵
    7.01.2026 1648g 🩵

5.02.2026 Wizyta USG ⏳

preg.png

age.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będą mnie ciąć w piątek lub sobotę.... chyba🤣🤣🤣
    Teraz najbardziej ich niepokojące te skurcze jak będą sie dalej pisać to po każdym ktg może być decyzja 😂😅😅 przez nie o wypisie przed porodem moge pomarzyć, mąż szykuje dom na dziecko bo ja nie zdążyłam

Kłębuszek, Arga, Sagi, Dżozu, aqq, Kasiastaraczka, bambusek-94, Katt lubią tę wiadomość

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

20.02.2026 - Gabrysia 🩷🩷
  • Kokosq Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Bambusek, prowadząca jakiś czas temu przepisała mi polprazol, ale że akurat wtedy zgaga mi ustąpiła to go nie wykupiłam 🫠 wczoraj uratowały mnie 4 szklanki zimnego mleka i jakoś przetrwałam tą noc.
    Współczuję Ci tych dolegliwości, wystarczy że sama ciąża często daje popalić to jeszcze to 😕

👩🏼31

12.2023 Córeczka 🩷

12.2024 ⏸️
    01.2025 💔

07.2025 ⏸️
    22.10.2025 Synek 🩵
    25.11.2025 540g bobasa 🩵
    18.12.2025 928g 🩵
    7.01.2026 1648g 🩵

5.02.2026 Wizyta USG ⏳

preg.png

age.png
‹‹ 509 510 511 512 513 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ