Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas mąż będzie na pewno dwa tygodnie ze mną. Jak wszystko będzie dobrze to wróci do pracy, ale full zdalnie więc dalej tak na prawdę będę miała pomoc. Gdyby się okazało, że jednak nie dam rady to weźmie jeszcze dwa tygodnie. O jedzenie się nie martwię bo mąż potrafi gotować. Mamy też wypracowany system, że zakupy tylko raz w tygodniu (mąż sam ogarnia wie co kupić) i każdy tydzień u nas wygląda podobnie więc nie powinno być problemu. Spróbuje tylko pomrozić kilka porcji pierogów żeby były awaryjnie.
Arga, Daga121222, Kokosq lubią tę wiadomość
30 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
26.01 - 1480 g 🩷
11.02 - 2080 g 🩷
🩺 25.02 - wizyta
🩺 11.03 - wizyta

-
Sagi ta mata piankowa Nukido, którą poleciłaś to HIT u mnie w pracy 😅 kilka dziewczyn ma i mi też koleżanki kupiły ją na Baby Shower. Na razie stoi sobie złożona w kącie. Fajnie, że jest składana, bo w mieszkaniu to się przydaje, no i można rozłożyć tylko część, jeśli jest taka potrzeba. Te puzzlowe wiem, że dużo mam odradza, bo ciężko je utrzymać w czystości, bo wszystko co możliwe wchodzi w szpary, można też łatwo się potknąć o jakąś wystającą/wypadającą część. 🤔 Tak przynajmniej słyszałam, bo doświadczenia nie mam.
Jestem ogólnie w szoku, że maty sensoryczne dla maluszków, te z pałąkami, są takie drogie. 😵💫🤐 Muszę przemyśleć zakup, bo to przydaje się tylko na chwilę. Moi rodzice mają nam przywieźć drewnianą kołyskę, więc może jakieś karuzele do kołyski byłyby wystarczające, bo kołyska to pewnie też max do pół roku 😊
Daga, bardzo dziwne, że lekarka nie zrobiła Ci USG. 😐 To prywatne prowadzenie ciąży? Wiem, że zalecenia co do USG są takie, że niby wystarczy jedno USG na trymestr, ale jak dla mnie to przedpotopowe podejście, jeśli jest dostępny sprzęt to wg mnie lekarz dla swojego sumienia powinien wszystko sprawdzić... Dobrze, że masz kolejną wizytę za tydzień. A szyjka długa - mi też tak mówią, chociaż już skróciła się o ponad połowę w stosunku do tego co było do 36tc. Więc określenie "długa" zależy od tego w jakiej fazie ciąży się jest. Bo pewnie nie byłaby określana ta długość jako długa wcześniej 😅
Jednorożec - pisząc o cięciu w piątek/weekend masz na myśli ten najbliższy? Bo trochę się pogubiłam, bo jednocześnie wspominałaś o tym, że chcą aby to było jak najbliżej 39tc. 😊 Super, że mąż się tak stara i realizuje w kuchni. ❤️ Wspaniale, że masz od niego wsparcie.
Jeśli chodzi o połóg to w szkole rodzenia mówili, że na czas połogu mama może maksymalnie podnosić ciężar urodzonego dziecka - nic więcej. Tyle wiem z praktyki 😅 mąż na początku bierze standardowo 2 dni urlopu z okazji urodzenia dziecka, później 2 tygodnie opieki L4 nade mną (nie mamy żadnej rodziny tu gdzie mieszkamy), następnie 2 tygodnie ojcowskiego. Zobaczymy jak nam będzie szło, bo do wybrania mąż ma jeszcze 9 tygodni rodzicielskiego - zobaczymy czy weźmie od razu, czy w innym terminie. Mieszkamy na czwartym piętrze bez windy, więc muszę być w stanie chodzić swobodnie z córcią góra dół zanim on wróci do pracy 😅 jeśli chodzi o jedzenie, znajomi dali nam Voucher 150 zł na pyszne.pl, dodatkowo mąż bardzo lubi gotować i zapowiedział, że będzie robić zapasy jedzonka w najbliższe weekendy - mam się tym nie martwić, zgodnie z jego słowami. ❤️😚
Dżozu, Daga121222, Kokosq, Kasiastaraczka, Kłębuszek, Katt lubią tę wiadomość
👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020
09.2019 polip w jamie macicy
21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
Powrót do starań od 12.2022
02.03.2023 HyCoSy ✅
14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
Endometrioza II i adenomioza ❌
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅
Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨🩷

-
Pfry tak ten najbliższy:) termin ciecia ten oficjany zaklepany mam na środę ale ze tu jestem i żebym nie siedziala nie wiadomo ile albo nie szła na dwa dni do domu po to żeby przyjść do porodu lekarze proponują kompromis ze przyspiesza mi cięcie o kilka dni tak żeby wypadało 37 i 3 lub 37 i 4
Pfry, Sagi, Arga, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
Możesz wcześniej chustowac ale bezpiecznie jeśli możesz to po tych dwóch tygodniach ale są takie specjalistki, że już na porodówce noszą 😅 ogólnie polecam chusty a później nosidło jak już dziecko trochę większe. Ja zamierzam przyzwyczajać po tych dwóch tygodniach ale zobaczymy jak mi to wszystko się uda.Dżozu wrote:Z połogiem to ja nie mam pojęcia 😎 liczę na Wasze wskazówki. Nie mam pojęcia ile powinno się leżeć. Pewnie zależy od tego jak się bedziemy czuć? Przyjaciółka po cesarce to śmigała bardzo szybko, a kuzynka po porodzie sn przez 2 tygodnie się czolgala ... bo córka rodziła się z raczką przy glowie i krwiak na szyjce macicy się zrobił.
My dość szybko zamierzamy chodzic z małą na spacery w chuscie (plus pies). Oczywiście Młoda do chusty u męża, a ja dla towarzystwa...jestem ciekawa jak nam to pójdzie. Ponoć mamy powinny unikać chustowania przez pierwsze 2-3 tygodnie? I pewnie zależy od mojej dyspozycji. Ciężko mi sobie to wyobrazić wszystko.
Jeśli chodzi o urlop dla taty - to mówicie o tym ojcowskim, 14 dni?
Mąż świetnie ogarnia w gotowanie albo inne załatwianie jedzenia, tu się nie martwię. Myślę, że super pomysłem byloby skorzystanie na jakiś czas z cateringu, jakieś diety od brokuła albo cos takiego. To nie są jakieś super kosmiczne kwoty, a jedzenie pelnowartosciowe, więc to mój plan B.
Dżozu lubi tę wiadomość
-
Nadrabiam forum dopiero i przepraszam nie jestem w stanie odnieść się do wszystkiego..🫣
@Bambusek, ogromnie współczuję kolki nerkowej 😖
@Daga, oj rzeczywiście dziwne, że nie zrobiła Ci nawet USG. Takie pomiary zajmują dosłownie chwilkę a na tym etapie różne rzeczy mogą wyjść. 🙄 W pełni rozumiem Twoje rozczarowanie tą wizytą.🫂
My mamy składaną matę piankową nukido i jestem zadowolona. Bardzo łatwo się ją czyści. Nie zamierzam też niczego dodatkowego kupować. Wykorzystam to co mieliśmy przy starszych dzieciach.
Jeśli chodzi o połóg, to mąż będzie przez pierwsze dwa tygodnie w domu, ale zupełnie nie nastawiam się na leżenie w łóżku.🙃 W tym czasie mam nadzieję, że uda się nam załatwić formalności. Później zostaję sama. Ja akurat wiem doskonale, że nie będę miała wsparcia z zewnątrz więc początki z trójką pewnie będą bardzo ciężkie.🫣 Troszkę gotowców do jedzenia przygotuję i jakoś damy radę.
Jeszcze dziś dowiedziałam się, że jest bardzo mało miejsc u nas w przedszkolu i mam nadzieję, że nie zostaniemy na lodzie. Pogadałam z dyrektorką i jak się nie uda w głównym oddziale to może do innej grupy przy szkole podstawowej, ale tam córka będzie mogła być tylko do godziny 13.🫤 Zobaczymy. Najwyżej będziemy się odwoływać.
Z gorszych informacji – ponownie rozkręca mi się zapalenie dziąseł a dbam o higienę jak tylko mogę, stosuję te przepisane płukanki, spray, jem miękkie rzeczy... 🤯😣 Ból taki sam jak ostatnio, ale na szczęście wizytę kontrolną mam w przyszłym tygodniu.
A z przyjemnych rzeczy – odliczam czas do dzisiejszej wizyty. 🥹 Oby czekały na nas same dobre wiadomości...
Dżozu, Kokosq, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Pfry wrote:Jestem ogólnie w szoku, że maty sensoryczne dla maluszków, te z pałąkami, są takie drogie. 😵💫🤐 Muszę przemyśleć zakup, bo to przydaje się tylko na chwilę. Moi rodzice mają nam przywieźć drewnianą kołyskę, więc może jakieś karuzele do kołyski byłyby wystarczające, bo kołyska to pewnie też max do pół roku 😊
Ja też byłam w szoku jak tu linka wklejałam - 240 PLN? Nie pamiętam żeby to tyle kosztowało 😆 -
Musiałam odespać noc, a tu tyle do nadrobienia 🫣😅
Przepraszam, jeśli nie odniosę się do wszystkiego
Odpowiem zbiorowo - tak myślałam, że Was też to zdziwi 🫣 do lekarza chodzę na NFZ o praktycznie co wizytę miałam USG, dlatego dziś tak się zdziwiłam. Rozumiem, że chce by usg było „świeże” do porodu, ale co jeśli coś się zacznie w najbliższych dniach? W co oczywiście wątpię, mała raczej nie będzie spieszyć się na ten świat haha
Ale sam fakt, że maryn etapie każda z nas chce wiedzieć czy wszystko jest dobrze z bobaskiem, a tak to ja muszę czekać jeszcze tydzień.
@Kasiastaraczka podobnie myślę co Ty - że fajnie, gdyby ktoś pomyślał też o mamie, która dopiero co urodziła, a nie tylko o dziecku. Ja ostatnio dostałam od swojej siostry mały prezent, żebym w połogu mogła trochę się zrelaksować ☺️ dostałam różne maseczki, płatki pod oczy, kosmetyki do ciała, balsam i naprawdę uważam, że to bardzo miłe, że ktoś pomyślał o mnie 😇
Aaa no i będę dzwoniła się zapisać na ktg, jak nie będzie terminów to pójdę na IP ☺️
Co do połogu to sama nie wiem, chce go jakoś przeżyć 😂 ale mój mąż będzie ze mną w domu, dodatkowo moja teściowa i mama chcą coś ugotować, więc będziemy mieli co jeść. Zresztą mój mąż też gotuje, więc damy sobie jakoś radę. To mój pierwszy poród, więc też nie wiem czego się spodziewać później
@Sagi też uważam, że to takie lenistwo ze strony mojej Pani dr, bo prawdę mówiąc mogła zrobić usg dziś i za tydzień
@Zosia nawet nie strasz 🫣 mam nadzieję, ze u minerał się nie skończy… ja od razu będę prosiła by mnie tam zbadali, zresztą w dniu kiedy będę miała ktg to też mierzą dziecko i w ogóle, oni wtedy decydują co dalej
@Hope o nieee, współczuję 😩 ma nadzieję, ze to zapalenie dziąseł nie rozwinie się bardziej..
Powodzenia na wizycie ❤️ mam nadzieję, że chociaż Ty usłyszysz coś dobrego 🥹
Kasiastaraczka, _Hope lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳25.02 ➡️ ostatnia wizyta (39tc)

-
Ja zastanawiam się nad matą piankową taką do składania albo właśnie te składane puzzle 🤔
Cały czas nie mogę się zdecydować. A oglądałam różne maty już kilka razy 🫢👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g

-
Śliczna jest 🥰 myślałam o niej, ze względu na dinusie - staraczkowy wątek Dinozaurów to wątek, w którym mocno się udzielam 😊 wątek po fioletowej stronie forum to Dinoprzedszkole.Zaniepokojona1234 wrote:Ja kupiłam taką. Nie wiem czy to dobry wybór może warto było wybrać bardziej wyraziste kolory… okaże się później
https://www.smyk.com/p/nukido-dino-mata-edukacyjna-interaktywna-i7416506
Faktycznie te kolory są mało wyraziste, więc też jestem ciekawa jak się sprawdzi. 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 14:41
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
02.03.2023 HyCoSy ✅
03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
29.07 i 28.08 - IUI ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅

-
Mój mąż się dowiedział właśnie, że jest coś takiego jak połóg. Haha 40-letni chłop i trzecie dziecko. Dla niego kobieta w ciąży to tylko brzuch, brzucha nie ma, to akcja poród finito 🙈 😂
Szczerze o tym w ogóle nie myślałam, poprzednie dwa były dla mnie łaskawe, 3-4 dni krwawienia dość intensywnego, przy drugim dość bolesne skurcze macicy przy karmieniu. Plamienie może przez 10-12 dni. Ale teraz się tego strasznie boję, że mnie przeora, do tego noworodek, 2 dzieciaków i 40 na karku.
Najbardziej się tego porodu i połogu boję ze wszystkich! Już mam stresik! Do tego mam w domu pracoholika, raczej będzie na pół gwizdka w pracy i już zapowiedział, że chce mnie na narty porwać w kwietniu. Powiedziałam, że go powaliło! Termin na 14 marca.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 14:47
-
Daga nie strasze ale po prostu widziałam , że lekarzy tez trzeba nakierowac czasami bo nastawiaja sie na coś nie patrząc czy w ogole to realne jest ta indukcja i te bóle orzy zalożeniu baloniku byly nie potrzebne dla dziewczynyborzelezala ze mna tydzien w szpitalu bo nie jest ona taka prędka jak sie okazuje choć byla tez kobieta co po baloniku ja od razu ruszyło. Ja w ogóle w szpitalu byłam w takim okresie że bylo bardzo duzo porodów w czwartek piatek i sobote.
Apropo połogu ja sama nie wiem jak mogłam zakladac że od razu stanę na nogi i będę nie zależna od nikogo niestety drugie cc jest zupełnie inne. -
To straszne, że czasem niepotrzebnie męczą te kobiety…ZOSIA88 wrote:Daga nie strasze ale po prostu widziałam , że lekarzy tez trzeba nakierowac czasami bo nastawiaja sie na coś nie patrząc czy w ogole to realne jest ta indukcja i te bóle orzy zalożeniu baloniku byly nie potrzebne dla dziewczynyborzelezala ze mna tydzien w szpitalu bo nie jest ona taka prędka jak sie okazuje choć byla tez kobieta co po baloniku ja od razu ruszyło. Ja w ogóle w szpitalu byłam w takim okresie że bylo bardzo duzo porodów w czwartek piatek i sobote.
Apropo połogu ja sama nie wiem jak mogłam zakladac że od razu stanę na nogi i będę nie zależna od nikogo niestety drugie cc jest zupełnie inne.
Różne historie czytałam, ale mam nadzieję, że moja skończy się mimo wszystko pozytywnie.
Przykro mi, że ten połóg znosisz ciężej👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g

-
Chciałabym napisać kilka słów pocieszenia i życzę każdej kobiecie takiego połogu jak mój. Jestem już po ściągnięciu szwów i nawet pierwszym zabiegu na bliznę. Wszystko wygląda dobrze, ale najważniejsze że ja się czuję dobrze. Robię wszystko i nie mam problemów z poruszaniem się. Jestem sprawna na tyle na ile można być sprawnym po CC. Choć myślę że to zasługa wcześniejszego trybu życia, aktywności fizycznej.
Mogę pocieszyć również, że przytyłam w ciąży 22 kg, a obecnie jestem na plusie 6 kg.
Największym wsparciem jest dla mnie mąż, który spędzi z nami miesiąc w domu. Dokarmiamy w nocy mm i zmieniamy się, aby każde z nas mogło się wyspać. Przez ten system żadne z nas nie czuje frustracji związanej ze zmęczeniem. Na początku miałam wyrzuty sumienia przez mm, ale oprócz nocy karmię normalnie piersią. Laktator jakoś nie bardzo, ale pracuje jeszcze nad tym, żeby nie zrobiły się zastoje.
Jedyne co to jestem tak bardzo głodna! W ciąży nie odczuwałam takiego głodu jak teraz! Przez dwa dni to jadłam sushi 😂 dużo rzeczy mam też zamrożonych, a dodatkowo teściowa podrzuca jedzenie. Czuję się zaopiekowana i to jest chyba najlepsze uczucie. I choć maluch jest teraz całym naszym światem, to nikt nie zapomniał też o mnie. Dobrze mieć swoją wioskę.
Kupiłam matę piankową typu puzzle, ale na ten moment jeszcze nie używaliśmy. Mamy psa i kota i to chyba najbardziej stymuluje małego i nic więcej nie potrzeba 😂 sprawdza się też odkurzacz 😂 lubimy sobie też polegiwać i wtedy kładę małego na swoją klatkę i tak się tulimy. Są lekkie wahania nastroju, ale bez tragedii.
Pamiętajcie, że jesteście silne i wartościowe! Serio, żaden facet nie przeżyłby ani ciąży ani połogu. Już tak niedużo czasu zostało, żebyście tuliły swoje bobaski! Te z was, które mają już maluchy na pokładzie czy też są bez wsparcia rodziny, to dla mnie jesteście heroskami! Ja tu sobie mogę pitolić, że nie ma tragedii, ale po prostu mam komfortowe warunki. Nie wiem jakbym dawała radę w innym przypadku.
Pfry, Daga121222, Kasiastaraczka, Go0cha, Sagi, Arga, Aliana, Dżozu, bambusek-94, alta marea, Kokosq, _Hope, Kłębuszek, Katt, M_onia lubią tę wiadomość
-
Zosiu fajnie, że piszesz o tych podpaskach - na dniu otwartym bloku porodowego bardzo polecali właśnie Bella. I jak widać po Twojej opinii - sprawdzają się. Są ponoć najbardziej przewiewne i naturalne. Niektóre podpaski poporodowe mają warstwę plastiku 😑 i na te kazały położne uważać. To samo z majtkami siateczkowymi, trzeba uważać żeby nie były fizelinowe, bo też są wtedy nieprzewiewne. Takie info podawały położne.
Kasiastaraczka, Kokosq lubią tę wiadomość
02.03.2023 HyCoSy ✅
29.07 i 28.08 - IUI ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅

-
@Daga bez paniki, ustawowo przewidziane są chyba 3 USG w ciąży, jeśli nic konkretnego Cię nie niepokoi to zaufaj sobie i lekarce. Wiem, mega rozczarowanie na tym etapie bo tyle człowiek czeka. Zawsze można podejść do szpitala z wymówką że czujesz mało ruchów i Ci wszystko sprawdzą. Głupie rozwiązanie, ale pozwoli trochę opaść emocjom na tym etapie. U mnie też zdarzały się wizyty prawie bez usg, mówię prawie bo trwało tylko (nie żartuję) max 10 sekund żeby sprawdzić czy bije serduszko. Nawet bez mierzenia i słuchania, tylko żeby zobaczyć czy pracuje.
Super, że poruszyłyście temat połogu. To czas, o którym faceci powinni być uprzedzeni i w ogóle jest to bardzo trudny czas. Pomijając to, że leje się z nas każdym możliwym otworem, kobieta się poci i ma dreszcze na zmianę, potrzebuje snu i odpoczynku, to jeszcze dostaje się na ten okres mega kopa energii, ale poranione i wykończone ciąża ciało często odmawia posłuszeństwa i głowa chce działać, a ciało protestuje. Bardzo łatwo przegiąć w połogu z tym powrotem do działania od razu.
Ja tak miałam w drugiej ciąży, stanęłam na nogi od razu i po powrocie do domu robiłam wszystko bo tak bardzo byłam na hypie i w adrenalinie i w ogóle tak chciałam działać. Niestety blizna i brzuch nad blizną puchł i bolał po zbyt dużym wysiłku po godzinie czy dwóch.
Moim planem nie jest leżeć w łóżku (@Kasia, ta zasada 5-5-5 jest super!), bo boję się zakrzepicy po cięciu, ale w planie totalnie jest włączyć na luz, kanapa seriale książki tulenie się itp. Dlatego będę gotować i mrozić od teraz przez następne dwa tygodnie. Moj mąż jest w kuchni super (w końcu Włoch 😜) i zawsze gotujemy pół na pół, ale też chce mu ułatwić, tym bardziej że my w domu jemy lunch i kolacje oba posilki często na cieplo, to ja dwa obiady. Na pewno będziemy też dużo zamawiać. Sam też zaproponował, że porobi sporo do mrożenia, żeby miec czas dla nas. Zostanie z nami w domu 3 tygodnie od wyjscia ze szpitala, dwa z tych tygodni będziemy w domu wszyscy razem bo dzieci mają ferie wielkanocne 2 tygodnie. Więc zakładam, że to będzie bardzo rodzinny czas i mam nadzieję, że już trzeci tydzień będziemy sobie mogli wszyscy razem wychodzic na dłużej niż 40 min i robic fajne rzeczy razem.
Daga121222, Arga, Dżozu, bambusek-94, Kłębuszek, Katt lubią tę wiadomość
-
Dobrze czytać takie pozytywne historie 🙂 i na pewno wsparcie drugiej osoby dużo daje. Cieszę się, że mimo wahań nastroju tak świetnie sobie radzisz ❤️Hermionka wrote:Chciałabym napisać kilka słów pocieszenia i życzę każdej kobiecie takiego połogu jak mój. Jestem już po ściągnięciu szwów i nawet pierwszym zabiegu na bliznę. Wszystko wygląda dobrze, ale najważniejsze że ja się czuję dobrze. Robię wszystko i nie mam problemów z poruszaniem się. Jestem sprawna na tyle na ile można być sprawnym po CC. Choć myślę że to zasługa wcześniejszego trybu życia, aktywności fizycznej.
Mogę pocieszyć również, że przytyłam w ciąży 22 kg, a obecnie jestem na plusie 6 kg.
Największym wsparciem jest dla mnie mąż, który spędzi z nami miesiąc w domu. Dokarmiamy w nocy mm i zmieniamy się, aby każde z nas mogło się wyspać. Przez ten system żadne z nas nie czuje frustracji związanej ze zmęczeniem. Na początku miałam wyrzuty sumienia przez mm, ale oprócz nocy karmię normalnie piersią. Laktator jakoś nie bardzo, ale pracuje jeszcze nad tym, żeby nie zrobiły się zastoje.
Jedyne co to jestem tak bardzo głodna! W ciąży nie odczuwałam takiego głodu jak teraz! Przez dwa dni to jadłam sushi 😂 dużo rzeczy mam też zamrożonych, a dodatkowo teściowa podrzuca jedzenie. Czuję się zaopiekowana i to jest chyba najlepsze uczucie. I choć maluch jest teraz całym naszym światem, to nikt nie zapomniał też o mnie. Dobrze mieć swoją wioskę.
Kupiłam matę piankową typu puzzle, ale na ten moment jeszcze nie używaliśmy. Mamy psa i kota i to chyba najbardziej stymuluje małego i nic więcej nie potrzeba 😂 sprawdza się też odkurzacz 😂 lubimy sobie też polegiwać i wtedy kładę małego na swoją klatkę i tak się tulimy. Są lekkie wahania nastroju, ale bez tragedii.
Pamiętajcie, że jesteście silne i wartościowe! Serio, żaden facet nie przeżyłby ani ciąży ani połogu. Już tak niedużo czasu zostało, żebyście tuliły swoje bobaski! Te z was, które mają już maluchy na pokładzie czy też są bez wsparcia rodziny, to dla mnie jesteście heroskami! Ja tu sobie mogę pitolić, że nie ma tragedii, ale po prostu mam komfortowe warunki. Nie wiem jakbym dawała radę w innym przypadku.
Ja staram się myśleć pozytywnie, ale to czas zweryfikuje.👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g