Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Pfry wrote:Wczoraj na przyjęciu też 3900 i też byłam w szoku, ale myślałam, że to jakiś błąd lekarki, bo w sobotę miała 3500 😅 tak więc: kompletnie nie wiem czego się spodziewać po niej, czy będzie w końcu dużym czy drobnym dzieckiem, biorąc pod uwagę błąd pomiaru wynoszący nawet 500 g 🙃
Ps. A brzuch mam raczej mały 😅 tutaj fotka z końcówki 39tc https://ibb.co/BVhFKxH9
Bardzo jestem ciekawa jaki dzidzius tam u Ciebie siedzi
u mnie brzuch podobny. Lekarz prowadzący za każdym razem wyznaczał wagę na 50-60 centyl, a na ostatnich prenatalnych (na prenatalne chodziłam do innego lekarza) wyszla kruszynka w okolicach 16 centyla, później byłam u prowadzącego i magiczne znów 50, ale ten margines błędu na tym etapie faktycznie jest duży.
Troszkę mnie nastraszyłyscie tymi tematami indukcji. Ja jestem 38+1 i w sunie nic a nic nie zapowiada porodu. Nie miałam nawet pół skurczu 🫣 albo miałam a nawet o tym nie wiem o ile to w ogóle możliwe. Ale jakoś tak myślałam że w razie czego ok 41+2 może się zacznę martwić, więc liczyłam na jeszcze 3 tygodnie spokoju, a tu widzę że to znacznie wcześniej pojawia się temat wywoływaniaStarania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
Jednorożec89 wrote:Dla mnie położne poz to porażka dlatego jeszcze w ciazy zadbałam zeby przychodziła do odpowiednią osobą nie jakąś przypadkowa baba.
U mnie moje mleko sprawdza sie w stu procentach. Mała juz prawie 3 kilo waży . Przybiera na nim jak ta lala
Ja mam położną, która od wielu lat pracuje w szpitalu na wcześniakach i noworodkach. Jest mega fajna, świetny kontakt z nią mam. Mam jej dać znać jak wyląduje w szpitalu.
Ale cudnie, że Malutka tak rośnie 🌸
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
To nie o to chodzi bo na cycku chce siedziec ale to co zabierze to zwroci bo chlusta doslownie tym mpim mlekiemArga wrote:Ogólnie sądzę, że panikują ale jak się martwisz to oczywiście dokarmiaj mm ale ja bym wzięła inną położną. To jest granica normy a maluchy też rosną skoków przy piersi i na pewno wcześniej dawałaś więcej więc teraz na samym cycku musi sobie to jakoś ustawić i pobudzić produkcję. Bo rozumiem, że siku, kupa jest normalnie i ty nie widzisz objawów "zabiedzenia"? Karmienie nie jest łatwe na poczatku bo nie da się wpasować w sztywne normy i gramy. Najważniejsze, że przybiera i chce wisieć.37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026 -
Co do indukcji to ja byłam na sali z dziewczyną którą przyjęli na oddział razem ze mną 41+1, dwa dni czekali aż coś się rozkreci po baloniku, ale cisza, w 41+3 zabrali pod oksytocyne ale nic się nie ruszyło, zrobili drugie podejście w 41+5 na zasadzie ostatnia szansa, jak nie ruszy to CC, wiec jeśli nie dzieje się nic niepokojącego, przepływy są nadal w porządku to myślę że nie ma co się za szybko kłaść do szpitala. Ja z własnych doświadczeń fanką indukcji nie jestem, każdy z lekarzy mi mówił że jeszcze może by była szansa na naturalny poród gdyby wszystko samo się ruszyło, a tak to było jak było.
Kasiastaraczka, Dżozu lubią tę wiadomość
-
Jeśli Cie to pocieszy to moje pierwsze dziecko chlustało na pół pokoju a udało się być tylko na cycku bo właśnie miałam taką położną co brała na to wszystko poprawkę a nie jak lekarz z poz tylko siatki dla dzieci na mm. Później u mnie okazała się skaza białkowa i po wywlumowaniu nabiału wszystko się poprawiłoZOSIA88 wrote:To nie o to chodzi bo na cycku chce siedziec ale to co zabierze to zwroci bo chlusta doslownie tym mpim mlekiem
alta marea, Dżozu, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Arga wrote:Jeśli Cie to pocieszy to moje pierwsze dziecko chlustało na pół pokoju a udało się być tylko na cycku bo właśnie miałam taką położną co brała na to wszystko poprawkę a nie jak lekarz z poz tylko siatki dla dzieci na mm. Później u mnie okazała się skaza białkowa i po wywlumowaniu nabiału wszystko się poprawiło
Mój starszy syn ulewał bite 3,5 miesiąca. Karmiłam go tylko moim mlekiem. W sumie kp aż 3,5 roku. Ale mimo ulewania przybierał wzorcowo, wręcz górna granica normy. Był małym „żarłokiem”. Jest zimowy i ja wiecznie mu podkładałam tetrę pod głowę, chlustał na kombinezony, w wózku. Wykluczyli refluks, przybierał. Po prostu był łapczywy i kochał cyca 😂
Szczerze, w życiu nie ogarniałam i do teraz nie ogarniam tych siatek centylowych 🙈 rósł, przybierał i rozwijał się, a tabelki mnie nie interesowały.
Jedyny minus tego ulewania - miska w łazience, gdzie te tetry moczyłam i nowy, stały mebel w salonie wiecznie rozstawiona suszarka 😉 -
Melduję się po wizycie. Dziś równo 38tc i z pomiarów wychodzi 4150 ale ze względu na to że ciężko było złapać pomiar brzuszka (bo się nie mieści 🤣) to raczej realne będzie 3900. Tym bardziej że tydzień temu był jakiś na 3600. Tak czy inaczej mam skierowanie na CC. Jutro mam się umówić na termin, nie ma co ryzykować próby porodu naturalnego.
aqq, Pfry, Kokosq, Sagi, bambusek-94, _Hope, Dżozu, Kasiastaraczka, Go0cha, Kłębuszek, Daga121222, Arga, Carla lubią tę wiadomość
-
No to spory dzieciaczek, faktycznie cc może być lepszą opcją 😉Katt wrote:Melduję się po wizycie. Dziś równo 38tc i z pomiarów wychodzi 4150 ale ze względu na to że ciężko było złapać pomiar brzuszka (bo się nie mieści 🤣) to raczej realne będzie 3900. Tym bardziej że tydzień temu był jakiś na 3600. Tak czy inaczej mam skierowanie na CC. Jutro mam się umówić na termin, nie ma co ryzykować próby porodu naturalnego.
-
U nas też dzisiaj po wizycie update ktg super, w badaniu idealne warunki do wyjścia, szyjka miękka, rozwarcie, głowa nisko i Pani doktor zrobiła usg żeby zobaczyć co mu tam nie pasuje 😂 okazuje się, że przez tydzień weszliśmy z 3600 na 4000 😂 ale ogólnie pępowina daleko i luźna, wody super, mały w idealnym ustawieniu, ale coś nie chce działać, więc mamy się stawić w środę na 7.30 w szpitalu na indukcję. Ja mam GBS dodatni więc nie wiem jak to będzie przy indukcji, ale liczę, że w środę cała akacja się zacznie skoro już wszytsko tam jest gotowe
chyba, że jutro sam się zdecyduje 🤭 dzisiaj też dostałam lek dopochwowo, bo byłam ostatnio w szpitalu i Pani doktor mówi, że tyle osób mnie badało, więc nie zaszkodzi i nawet w kontekście tego GBS
aqq, Pfry, Katt, Sagi, Kokosq, _Hope, Kasiastaraczka, Go0cha, Kłębuszek, Arga, Carla lubią tę wiadomość
1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
M_onia wrote:U nas też dzisiaj po wizycie update ktg super, w badaniu idealne warunki do wyjścia, szyjka miękka, rozwarcie, głowa nisko i Pani doktor zrobiła usg żeby zobaczyć co mu tam nie pasuje 😂 okazuje się, że przez tydzień weszliśmy z 3600 na 4000 😂 ale ogólnie pępowina daleko i luźna, wody super, mały w idealnym ustawieniu, ale coś nie chce działać, więc mamy się stawić w środę na 7.30 w szpitalu na indukcję. Ja mam GBS dodatni więc nie wiem jak to będzie przy indukcji, ale liczę, że w środę cała akacja się zacznie skoro już wszytsko tam jest gotowe
chyba, że jutro sam się zdecyduje 🤭 dzisiaj też dostałam lek dopochwowo, bo byłam ostatnio w szpitalu i Pani doktor mówi, że tyle osób mnie badało, więc nie zaszkodzi i nawet w kontekście tego GBS 
Co do indukcji i dodatniego GBSu to ja tak miałam w pierwszej ciąży - razem z oksytocyną dostałam kroplówkę z antybiotykiem, nie wiem czy nawet nie dwa razy -
Ja się mało teraz udzielam bo za radą prowadzącej nie oszczędzam się 😂 Dziś wysprzątałam gruntownie sypialnie, udało nam się zmodyfikować łóżeczko żeby móc go dostawić do naszego łóżka i żeby były na równym poziomie i maluch będzie spał tam. Potem jeszcze posprzątałam kilka szafek w kuchni, mąż się śmieje, że się bardzo zawzięłam żeby wykurzyć małego wcześniej 😂 jutro część dalsza porządków, w ogóle ciekawe jest to,że w ostatnich dniach czuję się lepiej niż przez ostatnie 9 miesięcy 😅
W sobotę jesteśmy umówieni w szpitalu z położną,z którą będę rodzić, ma mnie zbadać i jestem ciekawa czy coś się ruszy więcej do tego czasu.
Dziewczyny, które są już w terminie jak tam u Was sytuacja?
Kasiastaraczka, Go0cha, Katt, Kłębuszek, Daga121222, Arga, Carla lubią tę wiadomość
-
M_onia wrote:U nas też dzisiaj po wizycie update ktg super, w badaniu idealne warunki do wyjścia, szyjka miękka, rozwarcie, głowa nisko i Pani doktor zrobiła usg żeby zobaczyć co mu tam nie pasuje 😂 okazuje się, że przez tydzień weszliśmy z 3600 na 4000 😂 ale ogólnie pępowina daleko i luźna, wody super, mały w idealnym ustawieniu, ale coś nie chce działać, więc mamy się stawić w środę na 7.30 w szpitalu na indukcję. Ja mam GBS dodatni więc nie wiem jak to będzie przy indukcji, ale liczę, że w środę cała akacja się zacznie skoro już wszytsko tam jest gotowe
Może jeszcze zacznie się samo, jest jeszcze chwilka 🤭 a jeśli nie zacznie to trzymam kciuki za indukcję 🤞
M_onia lubi tę wiadomość
-
Teraz jakoś do mnie dochodzi, że jutro ostatni dzień w samotności gdzie jestem tylko ja i mąż 🥹 cieszę się każdym ruchem i kopniakiem małego! Ale cieszę się też na nowy rozdział!
aqq, Kasiastaraczka, Pfry, Katt, Sagi, Kłębuszek, _Hope, Dżozu, Daga121222, bambusek-94, Arga, Carla, Kokosq lubią tę wiadomość
1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
U nas ktg wyszło podejrzane (lekka tachykardia i podwyższone ciśnienie), więc wysłali nas na powtórkę do szpitala, ale tam powtórzyli wszystko plus usg i wyniki spoko. Wróciliśmy do domu.
aqq, Kasiastaraczka, Pfry, M_onia, Katt, Sagi, ZOSIA88, Kłębuszek, _Hope, bambusek-94, Arga, Carla, Kokosq lubią tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
17.02.2026 - Bobaska ma już 2,7 kg💪🏼🌞
3.03.2026 - 3,3 kg
+/- 400 g

-
Uff dobrze, że w powtórce wszystko ok 🙂Dżozu wrote:U nas ktg wyszło podejrzane (lekka tachykardia i podwyższone ciśnienie), więc wysłali nas na powtórkę do szpitala, ale tam powtórzyli wszystko plus usg i wyniki spoko. Wróciliśmy do domu.
Dżozu lubi tę wiadomość
-
Sagi wrote:U mnie niestety poprawa była chwilowa, znowu się czuję do kitu. Dzwoniłam do lekarza zapytac co w związku z tym, powiedział ze mam się kurować i to nie jest przeciwwskazanie do cięcia. Wyśmienicie 🫠
Jeszcze masz kilka dni, co nie? Odpoczywaj i kuruj się.
Mój mąż przeziebiony, także dobrze ze dziś wróciliśmy do domu, bo wiecie...
alta marea, bambusek-94, Carla, Kokosq lubią tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
7.01.2026 - III prenatalne ok ❤️, Bobaska ma już 1480 g 💪🏼🌞
17.02.2026 - Bobaska ma już 2,7 kg💪🏼🌞
3.03.2026 - 3,3 kg
+/- 400 g