Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
_Hope wrote:Jest przed 9 a ja już jestem wykończona.🫣 Tomek do 3 praktycznie nie spał; chyba to przez to, że na zewnątrz sporo spał w wózku. 🤷♀️
A przed 5 obudził mnie starszy synek wymiotami.🥴😭
Ciężki dzień przed nami..
Łączę się w bólu, bądź twarda 💪😘 Ja od północy praktycznie nie śpię. Mała obudziła się jak zwykle po północy, ale od tej pory zasnęła kilka razy na max 20 minut. Coś ją ciągle dręczy i wybudza. Ja się trzymam nieźle, ale przeczuwam zgon za parę godzin 🫠
_Hope lubi tę wiadomość
-
A jak radzi sobie twój starszak? Bo moja ma raz jazdy przez godzinę z zazdrości a innym razem jest wszystko dobrze 🫣. Jak nigdy nie piła mleka z butelki to jak zobaczyła, że dokarmia babcia młodego moim mleko to później ukradła butelkę i chciała tam mleko owsiane lub zwykłe 🤣. I budzi mi się w nocy teraz i coś jęczy, ogólnie bardziej mnie męczy niż młody 😭Sagi wrote:Łączę się w bólu, bądź twarda 💪😘 Ja od północy praktycznie nie śpię. Mała obudziła się jak zwykle po północy, ale od tej pory zasnęła kilka razy na max 20 minut. Coś ją ciągle dręczy i wybudza. Ja się trzymam nieźle, ale przeczuwam zgon za parę godzin 🫠
-
Arga wrote:A jak radzi sobie twój starszak? Bo moja ma raz jazdy przez godzinę z zazdrości a innym razem jest wszystko dobrze 🫣. Jak nigdy nie piła mleka z butelki to jak zobaczyła, że dokarmia babcia młodego moim mleko to później ukradła butelkę i chciała tam mleko owsiane lub zwykłe 🤣. I budzi mi się w nocy teraz i coś jęczy, ogólnie bardziej mnie męczy niż młody 😭
Szokująco dobrze. Bardzo kocha siostrzyczkę, póki co. Głaszcze ją i rozczula się nad nią. Czasami krzyczy i mówi, że robi to „jak dzidziuś”
Ale na razie jest naprawdę spoko. Mleka chciał napić się na samym początku jak zobaczył że odciągam laktatorem. Dałam mu i stwierdził że ble.
Ja sobie gorzej radzę, logistyka z takim drącym się maluszkiem któremu nic nie można wytłumaczyć jest dla mnie… trudna 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 10:45
Katt lubi tę wiadomość
-
U nas dziś słaba noc, mały prawie cały czas marudził z małymi przerwami na sen, opiekę wzięłam na siebie bo dziś mąż pierwszy raz do pracy po wolnym to nie miałam serca go brać do małego jak i tak musiał wstać o 4..dobrze że płacz małego nie budzi nam córki,która śpi obok mnie więc ja padam na twarz ale oby wytrwać do powrotu męża i może uda mi się chwilę zdrzemnąć.
Ale powiem Wam dziewczyny, że jak patrzę na ich obecną relację to tylko utwierdzam się w przekonaniu, że najlepsze co można dać dziecku to rodzeństwo 🥹 Mimo, że ciąża nie należała do łatwych i teraz momentami też jest ciężko to naprawdę warto 🥺
Dziś córka się przebudziła i od razu poszła do małego bo „musi dać smoczek lali” a jak już mu dała to zapytała czy chce misia i położyła tego misia obok niego, po czym ułożyła się koło brata i wzięła go za rączkę 🥹 Nie wiem jak będzie później, pewnie będą czasem darli koty i zabierali sobie zabawki jak to rodzeństwo ale na chwilę obecną jest pięknie i strasznie mnie wzrusza ich relacja 🥹
Sagi, Kasiastaraczka, Arga, Pfry, Katt, Daga121222, _Hope, bambusek-94, Kłębuszek lubią tę wiadomość
-
@Kokosq ja też tak uważam, widzę jak dużo dało to mojemu najstarszemu, który jest wrażliwy,trochę wycofany,a przy młodszym bracie musi zawalczyć o swoje, poradzić sobie. Jak to bracia -bija się, drą,ale są też momenty miłości i wspólnej zabawy
Do Lidki to na razie są słodcy, rozczulają się nad nią,jaka jest słodka, malutka
Kokosq, Arga, Katt, _Hope, Kłębuszek lubią tę wiadomość
-
Kłębuszku - ja się zgadzam z tym wybudzaniem w nocy na karmienie, o którym pisały Ci dziewczyny. Lepiej tego przypilnować, ponadto takie długie przerwy mogą wyhamować laktację. Powodzenia, Kochana - bo to wszystko przysparza bardzo dużo emocji. Pisz jak najwięcej, wszystkie Cię tu wspieramy. 🤞
Daga - też się zdecydowaliśmy na 6w1, szczepienie w przyszlą środę. Daj znać jak u Was przebiegnie 😊
U nas córcia przy karmieniu na noc też jest niespokojna. Zauważyłam, że bardziej jeśli nie wyspi się w ciągu dnia - kręci się przy jedzeniu, a jak zaśnie to bardzo szybko się wybudza, płacze, marudzi, drapie się po uszach i oczach, a także czasami bije po główce. Z tego co czytałam to Dzieciątko w ten sposób stara się rozładować emocje skumulowane przez cały dzień.
Czy któraś z Was decyduje się na szczepienia zalecane tj. meningokoki? Bo my kminimy nad rodzajem. 🤔
alta marea, Kłębuszek lubią tę wiadomość
👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020
09.2019 polip w jamie macicy
21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
Powrót do starań od 12.2022
02.03.2023 HyCoSy ✅
14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
Endometrioza II i adenomioza ❌
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅
Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
29.06.2025 - NATURALS ⏸️ 😭 🪄
11.03.2026 - GG 🩷 40+6 🥹 3500 g, 55 cm

-
Pfry ja bede szczepiła na meningokoki, tak jak starszego, najpierw Bexsero, potem Nimenrix (gdzieś po pół roku). Jedynie po Bexsero mial dosc wysoką gorączkę ale ładnie spadała po paracetamolu.
Co do relacji między chłopakami to pierwsze po wyjściu z pokoju trzeba sprawdzić do u dzidzi. Niestety często jest to chwila po jego zaśnięciu i kończy się pobudką ale całą noc się nie widzieli więc wybaczam.
I co do picia mleka przez starszego to bardzo go interesuje laktator, trzyma mi butelkę. Zasada jest taka że jeśli jest całkiem dużo to dostaje trochę w kubeczek, nawet mu smakuje.
Niestety też sobie nie radzę z dwójką dzieci w domu ale trzymam się myśli że z czasem będzie coraz lepiej. I tylko to mnie trzyma przy życiu. -
Będzie lepiej,zobaczysz ❤️Katt wrote:Pfry ja bede szczepiła na meningokoki, tak jak starszego, najpierw Bexsero, potem Nimenrix (gdzieś po pół roku). Jedynie po Bexsero mial dosc wysoką gorączkę ale ładnie spadała po paracetamolu.
Co do relacji między chłopakami to pierwsze po wyjściu z pokoju trzeba sprawdzić do u dzidzi. Niestety często jest to chwila po jego zaśnięciu i kończy się pobudką ale całą noc się nie widzieli więc wybaczam.
I co do picia mleka przez starszego to bardzo go interesuje laktator, trzyma mi butelkę. Zasada jest taka że jeśli jest całkiem dużo to dostaje trochę w kubeczek, nawet mu smakuje.
Niestety też sobie nie radzę z dwójką dzieci w domu ale trzymam się myśli że z czasem będzie coraz lepiej. I tylko to mnie trzyma przy życiu.
Katt lubi tę wiadomość
-
@Kokosq, ale to musi być cudowny widok, gdy starsze dziecko tak dba o młodsze rodzeństwo 🥹🥰
@Pfry, właśnie jesteśmy po szczepieniu. No trochę płakała 🥺, ale nie tylko ona, bo ja płakałam razem z nią..🫣 nie sądziłam, że tak mocno mnie to ruszy.
My myślimy by zaszczepić na meningokoki, ale nie pamiętam, który rodzaj polecała nam położna 🫣
Kokosq, Pfry lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
27.02.2026
3685g i 54cm szczęścia 🌸

-
Daga121222 wrote:@Kokosq, ale to musi być cudowny widok, gdy starsze dziecko tak dba o młodsze rodzeństwo 🥹🥰
@Pfry, właśnie jesteśmy po szczepieniu. No trochę płakała 🥺, ale nie tylko ona, bo ja płakałam razem z nią..🫣 nie sądziłam, że tak mocno mnie to ruszy.
My myślimy by zaszczepić na meningokoki, ale nie pamiętam, który rodzaj polecała nam położna 🫣
Oj znam to…ja ogólnie boję się igieł i jak do kłucia mnie przez dwie ciąże przywykłam i jest ok ale jak przychodzi szczepienie córki…😅 na każde jedno jeździł też mąż bo ja miałam łzy w oczach jak na to patrzyłam 😅 tak samo serce mi pęka jak jeździmy z nią na pobieranie krwi i trzymamy ją we dwoje a ona się wyrywa i płacze…nie na moją psychikę to.
Co do szczepień, córkę zawsze szczepiliśmy 6w1 i teraz synka będziemy tak samo.
Pfry, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
Mieliśmy szczepić córeczkę w ukończonym 6 tygodniu, ale nam przełożyli wizytę na 2 tygodnie później
To nie będzie za późno, prawda? Sprawdziłam w wujku Google, ale jakoś pewniej się będę czuła jeśli Wy mi powiecie że to ok 🫣
A drugie pytanie, to czy dziecięca rozmiarówka w Zarze jest taka sama jak np. w H&M? Aktualizuję synkowi garderobę i widzę fajne dresy na vinted, ale nie chcę spudłować z rozmiarem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 14:33
-
Dzięki dziewczyny. ❤️
Od rana próbuję odpisać na poruszane przez Was tematy. Trochę mi zeszło.🫣
@Jednorożec, czyli jednak operacja Gabrysi będzie konieczna.😔 Będziemy trzymać kciuki żeby wszystko było dobrze.🍀
@Daga, daj znać jak po szczepieniu.🤞
My też będziemy szczepić 6w1. Mamy umówiony termin po weekendzie majowym.
@Kłebuszku, ja podobnie jak dziewczyny radzę wybudzać malutką na karmienie.
Miałam podobnie z pierwszą córeczką. Mała bardzo słabo przybierała i dużo spała.. Trudno było ją wybudzić do jedzenia. W szpitalu zalecili nam wtedy specjalne mm dla wcześniaków. Laktacja nie rozkręciła się pomimo doradczyń, femaltikerów, stałych sesji z laktatorem.. Pewnie stres zrobił swoje. Bardzo to przeżywałam.
Tomcia też kazali mi budzić na mleczko maksymalnie co 3 godziny. Niestety nie wystarcza mi mojego mleka i dokarmiam mm. Po przejściach z córką teraz nie miałam oporu by podać je Tomkowi.
Kp nie jest łatwe i czasem pomimo wysiłków się nie udaje.
Mi obecnie kpi przy trójce dzieci też nie wychodzi.😵💫🫣
Ja też rozczulam się relacją między moimi dziećmi.🥰Pomiędzy starszakami i między starszakami i maluchem.🥹😍
Choć oczywiście jak to między rodzeństwem pojawiają się też kłótnie i rywalizacja.😉
Kokosq, Kasiastaraczka, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
Pfry wrote:Kłębuszku - ja się zgadzam z tym wybudzaniem w nocy na karmienie, o którym pisały Ci dziewczyny. Lepiej tego przypilnować, ponadto takie długie przerwy mogą wyhamować laktację. Powodzenia, Kochana - bo to wszystko przysparza bardzo dużo emocji. Pisz jak najwięcej, wszystkie Cię tu wspieramy. 🤞
Daga - też się zdecydowaliśmy na 6w1, szczepienie w przyszlą środę. Daj znać jak u Was przebiegnie 😊
U nas córcia przy karmieniu na noc też jest niespokojna. Zauważyłam, że bardziej jeśli nie wyspi się w ciągu dnia - kręci się przy jedzeniu, a jak zaśnie to bardzo szybko się wybudza, płacze, marudzi, drapie się po uszach i oczach, a także czasami bije po główce. Z tego co czytałam to Dzieciątko w ten sposób stara się rozładować emocje skumulowane przez cały dzień.
Czy któraś z Was decyduje się na szczepienia zalecane tj. meningokoki? Bo my kminimy nad rodzajem. 🤔
U was już szczepienia? U nas każą czekać do skończonego 2 miesiąca 🙄 będzie akurat na kilka dni przed urlopem, czad 😁 my będziemy szczepić wszystko jak leci, 6w1, pneumokoki, meningokoki B i rotawirusy.
-
Sagi wrote:Mieliśmy szczepić córeczkę w ukończonym 6 tygodniu, ale nam przełożyli wizytę na 2 tygodnie później
To nie będzie za późno, prawda? Sprawdziłam w wujku Google, ale jakoś pewniej się będę czuła jeśli Wy mi powiecie że to ok 🫣
A drugie pytanie, to czy dziecięca rozmiarówka w Zarze jest taka sama jak np. w H&M? Aktualizuję synkowi garderobę i widzę fajne dresy na vinted, ale nie chcę spudłować z rozmiarem.
Zara ma małą rozmiarówkę niemowlęcą. Ich 56 jest dużo mniejsze niż to z HM. Wczesnodziecieca nie jestem pewna bo się zmieniła, ta dla starszaków już wypada podobnie jak HM. Ale niemowlaki zdecydowanie musisz brać rozmiar większe. My jeszcze używamy 56 z HM, a z Zary 62.
Sagi lubi tę wiadomość
-
Sagi Leon ma 9 tygodni i nie byl szczepiony z corka mialam podobnie tez tak szybko nie szczepiłam
Zastaanawiałam się nad tymi szczepieniami ale powiem Wam że raczej wybiore te 6 w 1 bo boje się że znowu bedzie brak apetytu jakis odczyn poszczepiennny
Jesli chodzi o zare to wydaje mi sie że ona jest standardowa jak w smyku ale mnie tez ta rozmiarówka wkurza i mialam kupować Leonowi stroj na chrzest ale się jeszcze wstrzymam i zrobie to 3 tyg orzed chrzcinami po 10 maja.
U mnie jakis kosmos z tym karmieniem juz nie zalezy mi czy to mm czy piers ale powiem szczerze okropnie się umorduje z Leonem po moim mleku dolsownie chlusta przy odbijaniu jesli chodzi o laktowit to jest lepiej ale rewelacji nie ma a mam tez nan to mleko to jakis dramat skleja się blokuje przeplyw w smoczku zamowilam wiekszy przeplyw ale jest to samo czyli ogolnie ponad 100 wyrabane do kosza naprawdw mam juz serdeczbie dośc zostaje przy tym laktowicie i musze siw pogodzic ze codziennie puszczam pranie ze jestem obrzygana na potege ale mam nadzieje ze chociaz troche bedzie przybierał37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
ZOSIA88 wrote:Sagi Leon ma 9 tygodni i nie byl szczepiony z corka mialam podobnie tez tak szybko nie szczepiłam
Zastaanawiałam się nad tymi szczepieniami ale powiem Wam że raczej wybiore te 6 w 1 bo boje się że znowu bedzie brak apetytu jakis odczyn poszczepiennny
Jesli chodzi o zare to wydaje mi sie że ona jest standardowa jak w smyku ale mnie tez ta rozmiarówka wkurza i mialam kupować Leonowi stroj na chrzest ale się jeszcze wstrzymam i zrobie to 3 tyg orzed chrzcinami po 10 maja.
U mnie jakis kosmos z tym karmieniem juz nie zalezy mi czy to mm czy piers ale powiem szczerze okropnie się umorduje z Leonem po moim mleku dolsownie chlusta przy odbijaniu jesli chodzi o laktowit to jest lepiej ale rewelacji nie ma a mam tez nan to mleko to jakis dramat skleja się blokuje przeplyw w smoczku zamowilam wiekszy przeplyw ale jest to samo czyli ogolnie ponad 100 wyrabane do kosza naprawdw mam juz serdeczbie dośc zostaje przy tym laktowicie i musze siw pogodzic ze codziennie puszczam pranie ze jestem obrzygana na potege ale mam nadzieje ze chociaz troche bedzie przybierał
Ja jak już musze dokarmić mm to mam capri care, dość dobrze się u nas przyjęło, mały po nim nie ulewa ale tak dziwnie pachnie jak je wypije 😅
Dziś kupię sobie to polecane przez was karmi, no zależy mi na tej laktacji i jak nie jestem fanką piwa nie ważne czy alkoholowe czy bez tak chyba się przemęczę w szczytnym celu 😅 -
Powiem Ci że nie mam sily juz kombinowac drugi raz mi się takie dziecko trafiło wiwm że to prEjdzie jak dziecko usiadzie i bedzie rdKokosq wrote:Ja jak już musze dokarmić mm to mam capri care, dość dobrze się u nas przyjęło, mały po nim nie ulewa ale tak dziwnie pachnie jak je wypije 😅
Dziś kupię sobie to polecane przez was karmi, no zależy mi na tej laktacji i jak nie jestem fanką piwa nie ważne czy alkoholowe czy bez tak chyba się przemęczę w szczytnym celu 😅37 lat
1. córeczka 2021
2. syn 2026

[/url] -
Dziewczyny nadrabiam Was na raty, i pewnie zapomnę odnieść się do wszystkiego. Trzymam kciuki za wszystkie szczepienia, żeby przebiegły z jak najmniejszymi dolegliwościami dla maluszków 😊 u nas pierwsza wizyta u pediatry dopiero po majówce a pierwsze szczepienie na koniec maja.
Cieszę się że dzielicie się swoimi doświadczeniami z KP! U nas podobne problemy- wieczorne karmienia są bardzo nerwowe. Wczoraj mały nie chciał zasnąć aż do północy. Dodatkowo te bóle brzuszka go męczyły. Ale od nocy strzelił już 4 kupy więc chyba coś się poprawiło, podaliśmy mu wczoraj i dziś espumisan.
Ja dziś musiałam jechać do pracy złożyć wnioski w kadrach i poszłam sobie do kawiarni i do rossmana. Ale to było super! Mąż sobie też świetnie poradził, pomimo że młody był rano niespokojny. Takie małe sukcesy mega cieszą 😊
Ogolnie mam wrażenie że na ten moment rodzicielstwo to jedna wielka sinusoida - są super dni ale są też mega trudne, i człowiek czuje się taki bezsilny...
@Jednorożec dobrze że trafiliście do dobrego lekarza i jest plan działania, mam nadzieję że wszystko dobrze się potoczy i uda Wam się zmienić dietę małej do operacji 🩷
@Kłębuszku bardzo mi przykro że KP kosztuje Cię tyle nerwów i stresu 😟 momentami też się załamuję, jak mały zasypia mi przy piersi po 5 minutach albo jak pomimo długiego karmienia trzeba mu podać MM bo dalej jest nienajedzony... ale liczę na to że z czasem wszystko się unormuje. Co do wybudzania na nocne karmienie to cdl w szpitalu mówiła o wybudzaniu co 3h w pierwszych tygodniach. Ja musiałam wybudzać małego tylko w szpitalu, aktualnie budzi się sam max co 3,5h więc nie ingeruję w to dodatkowo.
Wysyłam wirtualnego przytulasa i trzymam za Was kciuki! 🫂
Kłębuszek lubi tę wiadomość
-
@Kokosq, zdecydowanie to też nie na moją psychikę. Dobrze, że mój mąż też był ze mną, ale jednak ja trzymałam małą. Następnym razem ja będę musiała wyjść z gabinetu, bo nie wytrzymam 🫣
@Sagi, wydaje mi się, że nie będzie za późno 🙂 tym bardziej, że nawet jak czasem dzieciaczki chorują to takie szczepienia przekładają i nie zawsze odbywają się w terminie
@Hope, no więc po szczepieniu córeczka praktycznie cały czas śpi, z małymi przerwami na jedzenie. Ale mieliśmy dziś 15 minutowy incydent płaczu, ale takiego innego płaczu, że ciężko było ją uspokoić 🥺 nie wiem czy to po szczepieniu, czy to przez brzuszek (bo też się spinała), ale finalnie zasnęła na mnie wtulona.
@Zosiu rozumiem Twoje rozdrażnienie tym wszystkim, u nas też dużo prania, bo mała ulewa, choć nie codziennie. Martwiłam się, że będzie problem z przybieraniem na wadze, ale okazało się, że ładnie niunia rośnie, waży już 5 kg 🙂
No i my podajemy capri care
@Bambusek, oj tak.. to prawda, że są dni fajne, a za chwilę tak trudne, że już nie wiadomo jak sobie z tym wszystkim poradzić.
Fajnie, że mogłaś wyjść sobie gdzieś sama i przewietrzyć trochę głowę, to dużo daje 🥰
Sagi, Katt, bambusek-94 lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015💍2019💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
27.02.2026
3685g i 54cm szczęścia 🌸