Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Daisy1 wrote:Dobre pytanie, przy poronieniu dostałam następnego dnia zastrzyk.
Znalazłam coś takiego - gdzie mowa jest o nawracających krwawieniach: https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2024/07/Farmacja_2_2024_03.pdf
Jeśli ciąża przebiega z powtarzającymi się krwa-
wieniami – można rozważyć podawanie immu-
noglobuliny co 6 tygodni. Immunoglobulinę
należy podać nie później niż 72 h od czasu
wystąpienia incydentu krwawienia. Jeśli z jakiś
przyczyn kobieta nie otrzymała pożądanej dawki
immunoglobuliny w zalecanym czasie, należy
podać ją najszybciej jak to możliwe.
Na "chłopski rozum" jeżeli dochodzi do krwawienia, to profilaktycznie lepiej ją przyjąć. Może masz możliwość konsultacji telefonicznej z lekarzem?
Dzięki, miśku ♥️
I dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Konsultowałam się telefonicznie na szybko, pani mnie uspokoiła, że nie ma potrzeby jeśli krwawienie nie było obfite i usg nie wykazało nieprawidłowości. Ale… albo źle ją zrozumiałam, albo powiedziała, że w drugiej ciąży nie ma potrzeby podawania zastrzyku, bo jestem chroniona tym co dostałam w pierwszej ciąży i po porodzie.
No przecież to są jakieś herezje…
Umówiłam sobie jeszcze drugą teleporadę i na tym chyba zakończę temat.
Mój lekarz prowadzący jest na urlopie. Mogłabym go zapytać, ale zakładam, że gdyby uznał że jest potrzeba, to by mi o tym wcześniej powiedział, więc też będzie na nie. Mam nadzieję… -
Sagi wrote:Dzięki, miśku ♥️
I dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Konsultowałam się telefonicznie na szybko, pani mnie uspokoiła, że nie ma potrzeby jeśli krwawienie nie było obfite i usg nie wykazało nieprawidłowości. Ale… albo źle ją zrozumiałam, albo powiedziała, że w drugiej ciąży nie ma potrzeby podawania zastrzyku, bo jestem chroniona tym co dostałam w pierwszej ciąży i po porodzie.
No przecież to są jakieś herezje…
Umówiłam sobie jeszcze drugą teleporadę i na tym chyba zakończę temat.
Mój lekarz prowadzący jest na urlopie. Mogłabym go zapytać, ale zakładam, że gdyby uznał że jest potrzeba, to by mi o tym wcześniej powiedział, więc też będzie na nie. Mam nadzieję…
No przecież wszędzie mówią że wręcz odwrotnie, pierwsza ciąża jest chroniona ale kolejne juz nie… więc nie wiem co tu się wydarzyło 🫣 -
aleksaa wrote:Jeszcze mi dzisiaj wpadła tak przypadkiem wizyta bo byłam na cytologii i się okazało że jestem zapisana to się pochwalę zdjątkiem usg🌞 1,89cm radości🐣
https://zapodaj.net/plik-onmHfxYiv6aleksaa lubi tę wiadomość
-
Witam się z Wami w 11 tygodniu odliczam dni do końca bo wczoraj tak fatalnie sie czułam nie dość , że te dolegliwości żoładkowe to barfzo niskie ciśnienie spać mi sie chciało a córką trzaba było się zająć ale wczotaj była męka już widze jak z pierwszą ciąża było łatwo mogłam się położyć kiedy chviałam.
Dzisiaj wracamy do domu mąż ma przejać ytoche dziecko i mnie odciążyć tak się cieszę.
A u mnie dalszy ciąg bezssenności budze siś 3 razy bo pęchrzerz pełny.
Mam tez zatwardzenie ostatanio wszystko jakby zwolniło u mnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 04:32
-
ZOSIA88 wrote:Witam się z Wami w 11 tygodniu odliczam dni do końca bo wczoraj tak fatalnie sie czułam nie dość , że te dolegliwości żoładkowe to barfzo niskie ciśnienie spać mi sie chciało a córką trzaba było się zająć ale wczotaj była męka już widze jak z pierwszą ciąża było łatwo mogłam się położyć kiedy chviałam.
Dzisiaj wracamy do domu mąż ma przejać ytoche dziecko i mnie odciążyć tak się cieszę.
A u mnie dalszy ciąg bezssenności budze siś 3 razy bo pęchrzerz pełny.
Mam tez zatwardzenie ostatanio wszystko jakby zwolniło u mnie.
Ale co do wczorajszego dnia to u mnie za to okropne bóle głowy i zmęczenie.. cały dzień prawie za domem, więc miałam mało czasu na odpoczynek i jedzenie, więc to może dlatego, do tego pogoda wcale nie pomagała, bo było gorąco 🥵
Dziś na razie jest dobrze i oby tak zostało 🤗 bo dziś jest ślub mojej siostry, a ja jestem świadkową 🥰
Także szykuje się zabawa do białego rana 😊
Życzę każdej udanego i pięknego dnia! ☀️☀️☀️Aliana, Dżozu, Daisy1 lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4.1.1
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10 prog - 16,4
23.06 ➡️ beta 7dpt - 51,00 🥹
26.06 ➡️ beta 10dpt - 234,80 prog - 29,10
03.07 ➡️ beta 17dpt - 2826,00 prog - 21,12
Widoczny pęcherzyk z pęcherzykiem żółtkowym 🍀
10.07 ➡️ mamy zarodek z serduszkiem ❤️🥹 6t+1d
24.07 ➡️ 1,64 cm szczęścia ❤️ 8t+1d
25.08 ➡️ pierwsze prenatalne 🤞🏻
-
Daga121222 wrote:Współczuję kochana 🥺
Ale co do wczorajszego dnia to u mnie za to okropne bóle głowy i zmęczenie.. cały dzień prawie za domem, więc miałam mało czasu na odpoczynek i jedzenie, więc to może dlatego, do tego pogoda wcale nie pomagała, bo było gorąco 🥵
Dziś na razie jest dobrze i oby tak zostało 🤗 bo dziś jest ślub mojej siostry, a ja jestem świadkową 🥰
Życzę każdej udanego i pięknego dnia! ☀️☀️☀️
Szampańskiej zabawyDaga121222 lubi tę wiadomość
-
U mnie dziś trochę lepiej, zjadłam trochę bułki. Wczorajszy dzień to była jakas masakroza. Najgorzej, ze nawet położyć się nie mogłam, bo od razu wymioty, więc caly dzień kombinacje w łóżku jak przetrwać. Włączyłam w końcu serial *this is us* (bardzo fajny zresztą, z Milo Ventimiglia z Kochanych Klopotów) i jakoś przetrwałam. Ostatecznie zasnęłam na siedząco, dopiero po 3 w nocy zrobilo mi się lepiej i się położyłam. Dobrze, że te objawy czasem odpuszczają .... -
U mnie dzisiaj będzie kiepski dzień. Wczoraj spędziliśmy z dziećmi bardzo fajne popołudnie nad wodą. Mąż z chłopakami trochę się pluskał w wodzie ja na kocyku czytałam książkę. Ale dzisiaj potwornie boli mnie głowa. Każde jej podnieniesienie wyżej niż 10 cm kończy się napędem bólu połączonego z zawrotem głowy i chęcią zwymiotowania. Ciśnienie 100/65. Dam sobie chwilę i chyba wezmę chociaż jeden paracetamol
-
Carla wrote:Dziewczyny, głupie pytanie - jak ustawić ten suwaczek 🙈
Kliknij w np moj i cie przeniesie do strony. Tam ustawiasz, co chcesz, wybierasz adres do skopiowania i wklejasz w stopkę. Tylko chyba nie pierwszy link tylko któryś, żeby pokazało obrazek a nie link -
Udanej imprezy.
Ja własnie przyjechalam i zle mi sie jechalo musiałam zrobic jeden postój na cos do jedzenia bo spać mi siw chciało ale na szczwsciw juz w domu a obok mąż uff -
@BangBang, zaraz zaraz, jaka kontrola z pracy?😱
@Kasiastraraczka, o! No proszę, dla odmiany ktoś tu przegonił swój PTP 😁
@Aliana, dokładnie plus jak tam jest nieduża różnica między om i terminem z USG (chyba do 3 dni?), to się zostawia termin z om 😊
Tak, kichanie w ciąży potrafi być bardzo stresujące 😂
Tak czytam i nie zazdroszczę wam gorszego samopoczucia 😢 pogoda ma swoje trzy grosze do tego 🥲 Oby się szybko odmieniło!
@Magnes, o, i kolejny dołącza do wyścigu! Ciekawe jak te nasze terminy porodu się pozmieniaja!
Z Rh nie pomogę moja mama miała 3 razy ale to archaiczne czasy były 🫣
@Daga, mam nadzieję, że rzeczywiście będziecie się bawić się do białego rana! 🎉🎉🎉 Udanej imprezy i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia siostry! 🥰
@Aleksa, kropek 😍 Kusicie tymi dodatkowymi wizytami haha
@Dżozu, współczuję 😢♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-