Marzec 2027 🌼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
W pierwszej ciąży mdlosci zaczęły mi sie od poczatku 2 trymestru i trwały do końca ciąży. To z tymi mdlosciami to serio loteria. Kciuki zeby minęłybebinka wrote:Dziewczyny a znacie przypadki, ze mdlosci sie nasilaja blizej 12 tyg? Jestem w 11+0 a tak naprawde od tygodnia dopiero czuje co to prawdziwe mdlosci… od 3 dni wymiotuje jak kot
liczylam, ze bedzie z kazdym tygodniem lepiej, a poki co jest gorzej
bebinka lubi tę wiadomość
-
Szamanko gratulacje chłopca! 🩵
RóżowaPantera super, że na USG wszystko ok ☺️
Ja dziś byłam na USG dla spokoju głowy i wszystko oki, maluszek ma 2,90 cm, serduszko bije i machał rączkami 🥹 Teraz byle do prenatalnych 😅
Szamanka, bebinka, Iwona88, dzydzy, Natalia K, Anabbit, polalola, KarolinaJ0702, Zaqwsx, Patiti , shaylen, WannaBe, Lunara, Werzol lubią tę wiadomość
30l. starania od: styczeń 25’
❗️AMH 0.71 / MTHFR hetero, PAI1 homo / 21’ resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
✔️ MUCHa / Sono-HSG / kariotyp / FMR1 / histeroskopia / wyleczone zapalenie endometrium 3/10
01.2026 IVF - 3MII - 2 zapłodnione - 0 ❄️
04.2026 IVF - 2MII - 2 zapłodnione - 2 ❄️
ET 4BC 07.04 - beta 0
FET 5CB 27.06 beta:
6dpt 32,2 / 9dpt 36,6 cb? 💔/ 11dpt 56,9 / 13 dpt 122,8 / 16 dpt 426,2 / 19 dpt 1080,4 / 23 dpt 3313,7
24.07 USG 6+3 CRL 0,45
27.07 USG 6+6 CRL 0,88 i ♥️
05.08 USG 8+1 CRL 1,60 ludzika 😍
17.08 USG 9+6 CRL 2,90 ♥️
31.08 USG I trymestru ⏳

-
Ja też bardzo chętnie wcinam teraz kapuste kiszoną i chciałam robić kapuśniak ale niestety mąż nie lubi😃. Podobno jak ma się ochote na kiszonki to może organizm potrzebować wit C, B czy wsparcia trawienia bo to probiotyk także ciekawe 🙂 Organizm wie co robi😃
-
dzydzy wrote:U mnie w dzień libido równe zero. Wieczorem odpadam jak tylko położę głowę do poduszki, ale za to sny - o mamo 🙈 Następnym razem chyba obudzę starego 😅 bo są jednak bez finału, ale nie wiele tam brakuje 😅
Chyba mi hormony zaczynają szaleć bo ubzdurałam sobie że chce zrobić gender reveal dla rodziny 🤦♀️ To totalnie nie w moim stylu ale już planuje jakie babeczki zrobić, jakie dekoracje 😅 No wariatka. Oczywiście nie chce się bawić w taką pełną imprezę, że my nie wiemy ale pomyślałam że zrobię babeczki z 2 rodzajami nadzienia żeby musili policzyć których jest przewaga - zabawa się rozłoży w czasie a nie po pierwszym kęsie pierwszej osoby.
No i zaczynają mnie rozczulać dziwne rzeczy - np potrafię się popłakać scrolujac instagram 😅🤦♀️
Powiedzcie ze nie jestem w tym sama…
Ostatnio płakałam oglądając filmik z małą dziewczynką w Disneylandzie 🙈 jestem z Tobą
dzydzy lubi tę wiadomość
-
Mi na samą myśl o jedzeniu robi się niedobrze🫣 nie wymiotuję ale jak myślę o gotowaniu to masakra 🙄
-
Ja korzystam z prywatnej opieki w Luxmed i wybrałam poradnie ginekologiczną w przychodnii przyszpitalnej gdzie mam blisko i planuje rodzić.JoaJoaJoa wrote:Czy któraś z Was prowadzi ciążę prywatnie i na NFZ?
W Luxmed mogę mieć więcej wizyt i nawet szybkie terminy, mój pakiet obejmuje też sporo badań, więc wszystkie robiłam w Luxmed i z kompletem poszłam na pierwszą wizytę do przychodni. -
Hej wszystkim, chciałabym się już śmielej z wami przywitać, podczytuję wątek od początku jednak bałam sie angażować w tą ciąże ze względu na wcześniejsze przeżycia. Na samym początku miałam coś w rodzaju stanów depresyjnych, ale zmieniłam otoczenie na jakis czas i czuję się lepiej.
Termin porodu mam najprawdopodobniej na 03.03, ale lekarz mi nie wyznaczyła, wam rozumiem że lekarze już normalnie w kartę ciąży wpisywali? Bo u mnie pusto. Wczoraj byłam na USG i bobas ma już 5,5 cm, doktor powiedziała że jest długi,ale my oboje jesteśmy wysocy 😊 Prenatalne mam 20.08. A jeśli chodzi o nastrój to w ogóle nie jestem płaczliwa, bardziej mam bojowy nastrój i jak zawsze byłam ugodowa i machałam ręka na niektóe sprawy, tak teraz już każda osoba która moim zdaniem przegina musi wiedzieć co o tym myślę, może to jakieś przygotowanie w mózgu kobiety do roli matki i nauka stawiania granic 😃 Np mój ojciec próbuje mnie doslownie indoktrynować żebym nie szczepiła dziecka. Ja nie jestem ani gorliwym zwolennikiem ani przeciwnikiem, ale to nie jest jego decyzja. Zaczaił się kiedy byliśmy sami w domu i chciał posadzić mnie do rozmowy na ten temat oraz zorganizować spotkanie z kobietą z rodziny która nie szczepi dzieci. Bez pytania mnie o zdanie. Nie wiem co z tym ojcem mam począć 😅
A powiedzcie czy planujecie albo może korzystałyście z fizjoterapii uroginekologicznej? Doktor stwierdziła u mnie pochwicę, niemal każde badanie jest bardzo bolesne a zakładanie nawet najmniejszego wziernika to jest horror. Powiedziała że jeśi nad tym nie popracuję badanie szyjki w ciąży może być bardzo problematyczne, nie wspominając o trudnościach z urodzeniem dziecka. -
Stokrotka94 wrote:Hej wszystkim, chciałabym się już śmielej z wami przywitać, podczytuję wątek od początku jednak bałam sie angażować w tą ciąże ze względu na wcześniejsze przeżycia. Na samym początku miałam coś w rodzaju stanów depresyjnych, ale zmieniłam otoczenie na jakis czas i czuję się lepiej.
Termin porodu mam najprawdopodobniej na 03.03, ale lekarz mi nie wyznaczyła, wam rozumiem że lekarze już normalnie w kartę ciąży wpisywali? Bo u mnie pusto. Wczoraj byłam na USG i bobas ma już 5,5 cm, doktor powiedziała że jest długi,ale my oboje jesteśmy wysocy 😊 Prenatalne mam 20.08. A jeśli chodzi o nastrój to w ogóle nie jestem płaczliwa, bardziej mam bojowy nastrój i jak zawsze byłam ugodowa i machałam ręka na niektóe sprawy, tak teraz już każda osoba która moim zdaniem przegina musi wiedzieć co o tym myślę, może to jakieś przygotowanie w mózgu kobiety do roli matki i nauka stawiania granic 😃 Np mój ojciec próbuje mnie doslownie indoktrynować żebym nie szczepiła dziecka. Ja nie jestem ani gorliwym zwolennikiem ani przeciwnikiem, ale to nie jest jego decyzja. Zaczaił się kiedy byliśmy sami w domu i chciał posadzić mnie do rozmowy na ten temat oraz zorganizować spotkanie z kobietą z rodziny która nie szczepi dzieci. Bez pytania mnie o zdanie. Nie wiem co z tym ojcem mam począć 😅
A powiedzcie czy planujecie albo może korzystałyście z fizjoterapii uroginekologicznej? Doktor stwierdziła u mnie pochwicę, niemal każde badanie jest bardzo bolesne a zakładanie nawet najmniejszego wziernika to jest horror. Powiedziała że jeśi nad tym nie popracuję badanie szyjki w ciąży może być bardzo problematyczne, nie wspominając o trudnościach z urodzeniem dziecka.
Hej, jak nie planuję ale u mnie te wszystkie fizjo raczej nie są tak popularne. Natomiast jeżeli masz wskazania i może Ci to pomóc to czemu nie spróbować?
Co do szczepień to może warto jednak delikatnie ale wciąż dosadnie powiedzieć tacie, że ta decyzja należy do Was. Sama mam w rodzinie antyszczepionkowców i najczęściej puszczam mimo uszu tak długo jak nie są męcząco nachalni. Raz jak byłam już zmęczona to powiedziałam, że wolę mieć dziecko z NOP niż nieżywe.
patkalopatka, Anabbit lubią tę wiadomość
-
@Stokrotka94 jak to na takim etapie ciąży nie masz jeszcze karty ciąży? Powinnaś mieć i powinny tam być wpisane Twoje dotychczasowe wyniki, a także cały czas nosić ją przy sobie, w razie gdyby cokolwiek się działo
Pytałaś o kartę lekarza? Dlaczego jej nie założył?
co do fizjo urogin - ja chodziłam od połowy pierwszej ciąży i po porodzie też byłam na kontroli, fajnie przygotowała mnie do porodu, dawała różne ćwiczenia oddechowe, polecam
Ty masz dolegliwości, to tym bardziej
patkalopatka lubi tę wiadomość
-
Dzięki jeszcze raz za wszystkie gratulacje 🩵
Właśnie się zastanawiałam, kiedy jest dobry moment żeby pójść na pierwsza wizytę do urofizjo? Ja zdecydowanie chce iść, bo mam bardzo slaba kontrolę mięśni w ogóle, a dna miednicy to w ogóle nigdy w żaden sposób nie cwiczylam, a obawiam się ze poród SN bez przygotowania może się skończyć koszmarną traumą.
patkalopatka lubi tę wiadomość
👧🏻 34 👦🏻 36
👧🏻 Hashimoto (Euthyrox 75), hipoglikemia reaktywna, ANA 1 (1:1280 nuclear dots, 1:640 ziarnisty), MTHFR A1298C homo, PAI 1 hetero
AMH 1,78, drożność ✅ kariotyp ✅ hormony ✅ APS ✅ ANA 3 ✅
👦🏻 nasienie ✅ kariotyp ✅
IVF 1 stymulacja
16 🫧 14 MII 🥚 11 ❄️🤯
8 x 5 doba ( 4x5AA, 4AA, 5BA, 2x4AB) 3 x 6 doba ( 3x5BB)
4 PGTA (2x5AA, 4AA ✅, 5BA mozaika trisomia 5)
15.05 FET 5AA - 🥲 CB (6dpt - 3.1, 7dpt - 5.7, 10dpt - 4.1) dziura w sercu
16.06 FET 5AA 🍓🥰 (Diagnostyka - 7dpt - 69.2, 9dpt - 248, 11dpt - 618) (Klinika - 10dpt - 405, 13dpt - 1233)
10.07 (6+1) - 0,66cm 🫘 z sercem ♥️
16.07 (7+0) - 1-1,14cm 🍓 FHR 140/150
24.07 (8+1) - 1,82cm 🐛 FHR 178
30.07 (9+0) - 2,61cm 🦎 FHR 181
14.08 (11+1) - 5,17cm 🐥 FHR 176

-
@Natalia K Zawsze puszczałam te wywody mimo uszu, ale on niestety tego nie zauważa abo nie chce, taki typ. Muszę jednak ostrzej reagować...
@Kasia111 Kartę i wszystkie badania mam, ale nie mam wpisanej daty porodu. Nie została ona ustalona przez lekarza. Nie wiem czy mam cierpliwie czekać czy się upominać. Na ten moment wyliczyłam sobie ją sama według OM.
Właśnie się zapisałam do fizjouro, będę chodzić od listopada bo dopiero takie są terminy, ale ma kobieta świetne opinie, więc mam nadzieję że fajnie mi pomoże.
@Szamanka Zazwyczaj zaleca sie fizjouro od 20 tygodnia, chyba że kobieta ma jakieś większe problemy nad którymi trzeba popracować to lepiej wcześniej. Ja będę chodziła prywatnie ale generalnie kobiecie w ciąży przysługuje 10 wizyt u urofizjoterapeuty w ramach NFZ. Skierowanie może wystawić lekarz POZ albo lekarz prowadzący. Myślę że warto sie zainteresować, może któraś z was się zdecyduje skorzystać 😊
Lunara, Kasia111 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka, może po prenatalnych Ci wyznacza 🙂 U mnie lekarka wpisała na podstawie transferu.
-
Dziewczyny, a ja pytanie z innej beczki - jak zapatrujecie się na kupowanie krojonych wędlin w sklepie spożywczym? (Nie paczkowanych)
Całe życie tak jadłam, a teraz się naczytałam że to szkodliwe, bo te maszyny do krojenia czyszczą tylko raz dziennie i można załatwić się listeria. I to samo jak kupujemy pokrojonego arbuza - że niby nóż nie jest sterylny, skórka ubrudzona ziemią i zakażenie murowane. Ja nieświadoma te wędliny, sery i arbuzy do dzisiaj w najlepsze jadłam, oczywiście unikałam wszystkich oczywistych rzeczy typu surowe jajka, sery pleśniowe, sushi, tatar, szynka parmeńska, chorizo, każde owoce myłam dokładnie itd. Teraz zaczynam panikować że mogłam sobie zaszkodzić… 🤯Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:00
Starania od 2018
AMH 3.83-> 1.87
PAI-1, MTHFR hetero
HSG, Kariotyp ✔️
Kir Bx ✔️ brak 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm ❌
CD56 17/1 ❌ - Medrol + Hydroxychloroquine
CD138 ✅
Histeroskopia ✅
🔸 IUI - 09.21
1️⃣ IVF-ICSI + ZyMot - długi
- 04.22 - ET 8A, 4B ❌, 0 ❄️
2️⃣ IVF-IMSI + Fertile Chip - nowa klinika - krótki
- 10.23 - ET 2x8A ❌
- 05.24 - FET + EG ❄️ 4AA ❌
- 06.24 - FET + EG ❄️ 3BA 💔 CB
3️⃣ IVF-ICSI - długi
- 04.25 - FET + EG ❄️ 4AB ❌
- 08.25 - FET + EG ❄️ 4BA ❌
4️⃣ IVF-IMSI - krótki
- 05.26 - PGT-A - 2x ❄️ 4AA ✔️, ❄️ 4BA ❌
- 07.26 - FET + EG ❄️ 4AA, Beta 8dpt: 132, 10dpt: 328, 12dpt: 753, 14dpt: 1489, 20dpt: GS 1cm + pęcherzyk żółtkowy, 29dpt: CRL 0.63mm i mamy 💗

-
Stokrotka94, witamy! 🌼
Ja do Fizjo uroginekologicznej chodzę regularnie, chodziłam przed 1 ciążą, potem w trakcie i po. U mnie pierwszy poród skończył się dość mocnym pęknięciem i szyciem więc po porodzie pracowałyśmy nad ta blizna i powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że to może tak bardzo pomóc! Ginekolog też mi mówiła, że ta blizna wygląda świetnie jak na to jak się zapowiadało po porodzie. Także ja polecam jak najbardziej wizyty, a o tym, że nam przysługuje na NFZ to nie wiedziałam, także wielkie dzięki, zainteresuję się tym tematem
Co do daty porodu, też jeszcze nie mam wpisanej, ale z tego co kojarzę to właśnie tak jak Aszin mówi, w poprzedniej ciąży wpisała mi dopiero po prenatalnych.
patkalopatka, Stokrotka94 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka94 wrote:@Natalia K Zawsze puszczałam te wywody mimo uszu, ale on niestety tego nie zauważa abo nie chce, taki typ. Muszę jednak ostrzej reagować...
@Kasia111 Kartę i wszystkie badania mam, ale nie mam wpisanej daty porodu. Nie została ona ustalona przez lekarza. Nie wiem czy mam cierpliwie czekać czy się upominać. Na ten moment wyliczyłam sobie ją sama według OM.
Właśnie się zapisałam do fizjouro, będę chodzić od listopada bo dopiero takie są terminy, ale ma kobieta świetne opinie, więc mam nadzieję że fajnie mi pomoże.
@Szamanka Zazwyczaj zaleca sie fizjouro od 20 tygodnia, chyba że kobieta ma jakieś większe problemy nad którymi trzeba popracować to lepiej wcześniej. Ja będę chodziła prywatnie ale generalnie kobiecie w ciąży przysługuje 10 wizyt u urofizjoterapeuty w ramach NFZ. Skierowanie może wystawić lekarz POZ albo lekarz prowadzący. Myślę że warto sie zainteresować, może któraś z was się zdecyduje skorzystać 😊
Aaa to ja na karcie ciąży nawet nie patrzyłam czy mam wpisany termin 🙃 ale gin mi obliczyła na 1. wizycie
Nie wiedziałam o tym, że można na NFZ, ale to super
ja chodziłam prywatnie
-
@Stokrotka94 decyzja nalezy do was, ale tez dodam ze 9becnie jest prawo duzo bardziej restrykcyjne z czego ja jako zwolennik szczepien sie cieszę, ale osobom przeciwnym moze utrudnić zycie. Nie tak latwo nie zaszczepić dziecka jak sie nie chxe płacić kar.
Ja obecnie nie mam karty ciazy, tak sie zlozylo ze założoną bede miala dopiero jutro. Na szczescie nie byla mi do tej pory potrzebna, ale no warto miec założoną wczesniej
Z poprzedniej ciąży mimo ze byłam po ivf lekarz wpisał mi zla datę porodu przez co musiałam odkręcać leżąc na patologii ciąży. Warto na to zwrócić uwage co tam wpisują
patkalopatka, Lunara lubią tę wiadomość
-
@WannaBe Wielokrotnie widziałam np w Lidlu wędliny paczkowane któym nie minął termin przydatności a wyglądały tak że bałabym się je zjeść. Pytanie czy paczkowane wędliny miały zachowane ciąg chłodniczy zanim trafiły do lodówki w sklepie? Albo czy inny klient nie chodził z tą wedliną po sklepie odłożył gdzie popadnie bo zrezygnował z zakupu i potem ktoś z powrotem odniósł ja do lodówki? Maszyny do krojenia myślę że rzeczywiście myte są w mięsnych raz dziennie, ale pytanie jak często są myte noże w zakładzie produkcyjnym? Pracowałam na produkcji i mycie wszystkiego było raz dziennie na koniec zmiany. Myślę że spokojnie można krojone wędliny jeść jeśli miejsce w którym je kupujesz nie wzbudza u ciebie zastrzeżeń pod względem czystości. Ale myślę że najważniejsze żebyś się nie martwiła i miała spokojną głowę, jeśli boisz się coś zjeść to lepiej nie jeść

@Zaqwsx ta część rodziny która nie szczepi dzieci nie zapisuje ich do przychodni NFZ, żeby właśnie nikt nie dzwonił. Także niektóre osoby mają swoje triki... Chodzą tylko prywatnieWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:46
WannaBe lubi tę wiadomość
-
Ja jem normalnie krojone wędliny i sery z marketu. Oczywiście nie salami itp, ale nie chcę popadać w skrajność i odmawiać sobie wszystkiego. Myślę, że trzeba mieć ogromnego pecha żeby coś załapać, ale nie namawiam. Każdy ma swój rozum.
patkalopatka, Claudii lubią tę wiadomość