Marzec 2027 🌼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zaqwsx wrote:Ja używałam i uzywam. Początkowo welna+ wkład i taki materiał chłonny i wtedy wkładów mialam 10 w rozmiarze NB i jak mi nie starczalo przy codziennym praniu to używałam jednorazowek bo szubko tyłeczek wyrasta. W rozmiarze MOS mialam 20 wkładów 4 otulacze i wkłady chłonne ( tez wełna) a aktualnie używam PULu system AIO bo wygodnie i przy dziecku sie sprawdza. Mam teraz ok 30 pieluszek I piorę co 1.2dni. Bardzo polecam. Mnie przy rozmiarze OS juz wełna nie podpasywała bo nie lubilam jej obrabiać a tak to sie elegancko pierze I suszy w suszarce
Jezeli chodzi o kwestie finansowe, ja używki brałam po ludziach ktorzy kupili alr sie im nie przyjęło, wiec prawie nówki. Zdecydowanie na plus. Jeżeli chodzi o higienę, odparzenia itp to moje dziecko na palcach jednej ręki moge policzyć zeby mial jakies problemy odpieluszkowe i ogolnie to widac różnice tego oddychającego tyłeczka. Minus to oczywiście zderzenie z kupą po rd. Duzo osob nie przetrwało tej próby 🤣
Prosze opowiedz coś więcej o praniu tego? Jak przechowujesz brudne? Przebierasz wcześniej? Wszystko suszysz w suszarce? No o jak sobie poradzić z kupa po rd 😅?
Na noc też używasz?
Nigdy nie myślałam niczym innym niż jednorazówki ale teraz jak pomyślę o tym że ten mały tyłeczek ma siedzieć w tym całą dobę 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:27
-
Natalia K wrote:Kurde, dopadła mnie jakaś bezsenność ciążowa. Już którąś noc idę siku a potem leżę 2-3 godziny i nie mogę zasnąć

Miałam identycznie w zeszłym tygodniu i bałam się, że już tak zostanie. Na szczęście minęło i w tym tygodniu już nie mam problemu z zaśnięciem po siku. Najprawdopodobniej to po prostu wahania hormonalne.👩🏼 26 l. & 🤵🏻34 l.
✅ Hormony, Morfologia, witaminy, wyleczone przewlekłe zapalenie, allo mlr 27%, KIR bx
❌ dodatnie ANA1, Cross match 31%, brak niektórych kirów implantacyjnych
Starania od 12.2023 r., od 10.2024 r. Z pomocą medyczną
2 cykle z ovitrelle, 5 cykli stymulowanych ❌, 3 x IUI ❌
02.2026 r. IVF
pobrano 11 kumulusów -> 8 MII -> 3 blastki z 5 doby
ET 02.2026 r. beta 0 ❌
FET 03.2026 r. (cykl naturalny, transfer 6 dpo) 7 dpt beta 2 ❌
FET 06.2026 r. (cykl sztuczny z krótkim wyciszeniem, accofil, probiotykoterapia, wlewy żelaza) 7 dpt 40 -> 9 dpt 146 -> 11 dpt 427
14 dpt - nasilenie plamienia i SOR - wszystko dobrze
24 dpt 5 mm 🍤 z 💗 148 bpm
7+0 0,95 cm i 130 bpm
8+6 2,28 cm i 180 bpm
11+1 4,41 cm I 165 bpm
12+2 prenatalne, 5,90 cm, wszystko dobrze
Panorama - niskie ryzyka, 💙

-
Jestem już po prenatalnych bobas ma 6.31 cm. Na usg wszystko dobrze. Teraz tylko czekamy na wyniki pappa. Maluch podczas usg rączki trzymał przy twarzy i jak Pan Doktor badał to cały czas mówił „nie uciekaj, nie uciekaj” 🥹
Zaqwsx, Iwona88, Claudii, Natalia K lubią tę wiadomość
-
Ogolnie ja z zawodu pracuję na bloku operacyjnym i czesto siedzę w kupie bo przy operacjach jelit jej dużo wiec moja tolerancja na obrzydliwe rzeczy jest bardzo wysoka...😂dzydzy wrote:Prosze opowiedz coś więcej o praniu tego? Jak przechowujesz brudne? Przebierasz wcześniej? Wszystko suszysz w suszarce? No o jak sobie poradzić z kupa po rd 😅?
Na noc też używasz?
Nigdy nie myślałam niczym innym niż jednorazówki ale teraz jak pomyślę o tym że ten mały tyłeczek ma siedzieć w tym całą dobę 🥹
Co do prania- piorę z innymi rzeczami w proszku z rossemana dedykowanym takim bardzo brudnym praniom. Ma dobry skład, nieuczulający i jest tani - Eco Freude. Kupkę zrzucam z wkładów i w związku z tym ze dziecko ma juz 1.5 roku to te kupki sie same odrywają i nawet nie musze przepierać, te na poczatku rd sa bardziej plynne i zdejmowałam papierami i splukiwałam pod kranem. Aktualnie to same odchodzą. Taka pieluszkę wwalam do pralki od razu no i tak codziennie piorę i oboje z mezem używamy takiej odzieży ze możemy robic te prania zbiorcze bo aie ubieramy w lumpie i nie szkoda 🤣 Piorę w 60 stopniach i wrzucam od razu do suszarki. Wszystkie wkłady mozna suszyć i pieluszki AIO ktore aktualnie uzywam tez. Teoretycznie lepiej suszyć na płasko wszystko, ale suszarka mi mocno tego nie niszczy wiec mam wywalone a wygoda jest bardzo wazna. Jedynie początkowo używane przeze mnie otulacze wełniane jedynie jak sa zasikane to sie wietrzy i przemywa woda. Raz na jakis czas trzeba lanolinować wełnę zeby byla szczelna. Jeżeli brudzilo sie kupką to mycie ręczne w specjalnym płynie do welnh i wietrzenie. Brzmi jak duzo pracy, ale nie jest
Przy moim trybie zycia bardzo wygodne.
Co do używania na noc to ja mam dziecko malo sikające w nocy wiec moge sobie na to pozwolic zeby uzywac wielorazowych. Wiem ze kolezanki na noc czesto używały jednorazowych bo niektóre bobaski duzo sikaja i przesikiwały. Ich chłonnych jest zmniejszona względem jednorazówek, ale to daje troche sygnał rodzicowi tez zeby częściej zmieniał 😅
Do żłobka uzywam jednorazówek, bo tak im wygodniej używać i jak jadę na wyjazdy albo gdzies do rodziny gdzie nie robię prania sama to też używam jednorazówek
https://puppidiapers.com/pl/19-zestawy-pieluszek tutaj mozna sobie podpatrzeć jak to mniej wiecej wyglada. Ja początkowo pieluchowałam wlasnie zestawami od Puppi
https://kokosi.pl/pol_m_PIELUSZKI-_Pieluszki-AIO-All-in-One-_AIO-4-OS-One-Size-6-15kg-347.html a tutaj jak wyglądają te których uzywam aktualnie
Na rynku wtórnym duzo taniej i dobrze szukać bo one sa długo chłonne i dobre. Wrecz zyskują na chlonnosci po 10 uzyciach do iluś tam bo pozniej wiadomo ze spada chłonnosc.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:21
Dominika123 lubi tę wiadomość
-