X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Kinga a jak karmiłaś piersią i butelką to potem chciały pierś czy był problem ?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, u mnie nie było problemu dziewczynki od początku były i na piersi i ma butelce, bo ale ja zrezygnowałam z jednoczesnego karmienia bliźniaczek i jak jednej dawałam pierś to kolejna miała moje mleko w butelce bo Bianka jadła z przerwami i musiała w trakcie robić przerwę no tak miała więc no nie dałam rady karmić tylko piersia, zależy jakie Ci się trafi dziecko, są różne historie, jednym mama jak dziecko jest tylko na piersi udaje się bez problemu wprowadzić butle, kolejnym już mnie i potrzeba więcej czasu, co pomaga trzeba być pewnym swojej wiedzy jeżeli chodzi o laktacje bo często jest tak i to niestety, że w szpitalu położne na, start zniechęcają, ale to oczyeiscie nie wszystkie, bardzo fajna jest książka "Karmienie piersia" Natuli tam jest najbardziej aktualna wiedzą, polecam przeczytać. 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 18:25

• antonna Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za duzo na pewno na samym poczatku, zeby rozkręcić laktacje i nauczyc dziecko ssac piers to najlepiej nie wprowadzac butelki jesli nie ma takiej potrzeby. Ale to wszystko zalezy od konkretnego egzemplarza :-)

Kinga25 masz moj wielki podziw za wykarmienie dwojki dzieci i jeszcze odciaganie pokarmu pomiedzy karmieniami 🙈 patrzac po suwaczku zakładam, ze wizyta serduszkowa juz byla?? :-) u kogo prowadzisz ciaze? U dr Brazerta, czy poki co w klinice?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 21:04

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Za duzo na pewno na samym poczatku, zeby rozkręcić laktacje i nauczyc dziecko ssac piers to najlepiej nie wprowadzac butelki jesli nie ma takiej potrzeby. Ale to wszystko zalezy od konkretnego egzemplarza :-)

Kinga25 masz moj wielki podziw za wykarmienie dwojki dzieci i jeszcze odciaganie pokarmu pomiedzy karmieniami 🙈 patrzac po suwaczku zakładam, ze wizyta serduszkowa juz byla?? :-) u kogo prowadzisz ciaze? U dr Brazerta, czy poki co w klinice?

Zobaczymy jak to będzie przy jednym i z dwója prawie 2 latek na pokładzie 🙈, ja od początku u dr Brązerta, tak byłam w piątek jest serduszko wszystko dobrze 🙂

Za dużo tak jak antonna napisała jak będziesz tylko KP to super, ale są różne sytuacje bo czasem trzeba dokarmiać mm bo mama na za mało pakarmu i są słabe przyrosty, więc nawet nie da się w 100%przygotowac na jedną opcje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 21:44

• antonna Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    Zobaczymy jak to będzie przy jednym i z dwója prawie 2 latek na pokładzie 🙈, ja od początku u dr Brązerta, tak byłam w piątek jest serduszko wszystko dobrze 🙂

Za dużo tak jak antonna napisała jak będziesz tylko KP to super, ale są różne sytuacje bo czasem trzeba dokarmiać mm bo mama na za mało pakarmu i są słabe przyrosty, więc nawet nie da się w 100%przygotowac na jedną opcje.

Wow no to super gratulacje ❤ Ja ide do niego za 1,5 tygodnia 😏 Mam nadzieje, ze bedzie wszystko ok

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Wow no to super gratulacje ❤ Ja ide do niego za 1,5 tygodnia 😏 Mam nadzieje, ze bedzie wszystko ok

No zobaczymy jak będzie dajel, jednak dwa razy były u nas wady genetyczne i teraz czekam aby jak najszybciej zrobić sanco, no ale w końcu trafiłam 6 w totka, moja 6 ciąża i mam nadzieję, że tym razem będzie szczęśliwe zakończenia jak po ciąży z IVF.

To powodzenia🙂

Bąbel co do ktg to ja miałam od 26 tc, ale miałam mocne twardnienia brzucha i tak do konca ciąży, jak masz cukrzycę to zaczynają od 30 tc, ale to głównie na Polnej, dr A. B chyba jakoś koło 33 tc właśnie jak jest cukrzyca , jak ciąża bez patologi to na samym końcu się robi, wszystko zależy od brzebiegu ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 22:21

Bąbel lubi tę wiadomość

• Catlady Autorytet

Wysłany: 29 września 2020, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z karmieniem od początku było trudno, pokarm miałam, ale Tadziu nie potrafił ssać aktywnie, przyssawał się do piersi i zasypiał. Przez to mieliśmy słabe przyrosty wagowe, położna straszyła szpitalem więc przeszłam na kpi aby kontrolować ile ml zjada, i zaczął wtedy ładnie przybierać bo z butelki mu szybciej i łatwiej leciało. Nie dawałam jednak rady z odciąganiem mleka (podziwiam kobiety, które kpi), więc później dokarmialiśmy mm krótki czas, ale nie rezygnowałam z kp i ciągle przystawiałam synka do piersi, moje dni wyglądały tak, że 70% dnia spędzałam na kanapie z małym przy piersi. Opłaciło się, bo od 2 miesięcy karmię już tylko piersią :) co jakiś czas pojawia się kryzys laktacyjny, mam wrażenie że mleka jest mniej, albo synek ma gorszy dzień, nie wiem..
    w każdym razie kp to trudna droga - nie spodziewałam się, że aż tak.

Kinga, pisałaś o podgrzewaczu z Lovi - ja też go polecam, super sprawa, szczególnie na noc funkcja utrzymywania temperatury.
    Gratuluję serduszka i trzymam kciuki :)

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2020, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    U nas z karmieniem od początku było trudno, pokarm miałam, ale Tadziu nie potrafił ssać aktywnie, przyssawał się do piersi i zasypiał. Przez to mieliśmy słabe przyrosty wagowe, położna straszyła szpitalem więc przeszłam na kpi aby kontrolować ile ml zjada, i zaczął wtedy ładnie przybierać bo z butelki mu szybciej i łatwiej leciało. Nie dawałam jednak rady z odciąganiem mleka (podziwiam kobiety, które kpi), więc później dokarmialiśmy mm krótki czas, ale nie rezygnowałam z kp i ciągle przystawiałam synka do piersi, moje dni wyglądały tak, że 70% dnia spędzałam na kanapie z małym przy piersi. Opłaciło się, bo od 2 miesięcy karmię już tylko piersią :) co jakiś czas pojawia się kryzys laktacyjny, mam wrażenie że mleka jest mniej, albo synek ma gorszy dzień, nie wiem..
    w każdym razie kp to trudna droga - nie spodziewałam się, że aż tak.

Kinga, pisałaś o podgrzewaczu z Lovi - ja też go polecam, super sprawa, szczególnie na noc funkcja utrzymywania temperatury.
    Gratuluję serduszka i trzymam kciuki :)

Ja dostałam podgrzewacz (właśnie z Lovi) w prezencie. Myślałam, że to zbędna rzecz...bo to co za problem podgrzać sobie wodę (my jesteśmy na mm) jednak teraz uważam, że był strzał w 10.
    Jedynie czego mi brakuje to opcji na dwie butelki. Tak żeby jednocześnie utrzymywać temperaturę wody i mleczka. Czasem jest sytuacja, że przygotuję mleko a mała nie chce pić i muszę wybierać czy podgrzewam wodę czy mleko (można je podać w ciagu dwóch godzin). I czasami jest tak, że zaśniemy i te dwie godziny miną to wtedy mam ciepłe mleko które nadaje się do wylania i zimną wodę bo podgrzewacz był zajęty przez mleko🤣🙈
    Dlatego opcja na dwie butelki byłaby idealna 🤗🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2020, 07:12

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena91aa wrote:
    Dr A B z tym badaniem szyjki to jest chyba trochę na bakier, co do leczenia niepłodności nie mam zastrzeżeń, alę szyjki mi niestety nie przypilnował więc pilnuj sprawę.
    W poniedziałek miałam wizytę U AB i szyjka zbadana :)

Dziewczyny, czy na polowkowych u dr Sz. jest szansa na jakieś zdjęcia/film 3d?

Anulas lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

2017 - synek (ciąża naturalna)
    17.06 - criotransfer Medart
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero od niego zdjęcie i film 3d dostałam na ostatnim badaniu USG 3 trymestru.

Bąbel lubi tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy będziecie karmiły piersią, butla, czy mlekiem modyfikowanym nie ma znaczenia. Nie bójcie się presji społeczeństwa. Zrobicie, jak będzie najlepiej dla Waszych maleństw. Nie musicie nikomu się z tego tłumaczyć. Nikt nie ma prawa Was krytykować. Każdy jest pierwszy do radzenia,jak jego sprawa nie dotyczy, ale każde dziecko jest inne i sytuacje są inne.
    Będzie dobrze, nie ma co się stresowac 😁.

Bąbel, Za dużo za dużo, Glonojadek, Catlady, mika_do, Blues lubią tę wiadomość

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2020, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo jak się czujesz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zamówię książkę i przeczytam.
    Wiem że dzieci są różne i od nich zależy co wybiorą i jak będzie . Ale tak jak Mad Red tu wspomniała o presji u mnie wszyscy z otoczenia to tylko mm i tekst zobaczysz też nie dasz rady piersią, bo nigdzie nie wyjdziesz, dziecko stale przy cycku , będzie nie dożywione poproś od razu tabletkę na pochamowanie laktacji w szpitalu itd. Czasami czuję się jak by ten cycek to był mój jakiś wymysł. I nie chce mi się bronić i tłumaczyć .
    Dlatego te pytania jak to u was wyglądało . I widzę że dawałyście radę a to jest takie pocieszające .

Mad_red, Glonojadek lubią tę wiadomość

• Bąbel Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    No zobaczymy jak będzie dajel, jednak dwa razy były u nas wady genetyczne i teraz czekam aby jak najszybciej zrobić sanco, no ale w końcu trafiłam 6 w totka, moja 6 ciąża i mam nadzieję, że tym razem będzie szczęśliwe zakończenia jak po ciąży z IVF.

To powodzenia🙂

Bąbel co do ktg to ja miałam od 26 tc, ale miałam mocne twardnienia brzucha i tak do konca ciąży, jak masz cukrzycę to zaczynają od 30 tc, ale to głównie na Polnej, dr A. B chyba jakoś koło 33 tc właśnie jak jest cukrzyca , jak ciąża bez patologi to na samym końcu się robi, wszystko zależy od brzebiegu ciąży.
    Kinga trzymamy z ❤️Nelcia❤️ kciuki za Ciebie i za Maleństwo 🍀✊😍

To wszystko się zgadza zaczynamy ktg w 33 tc bo mam cukrzyce i wizyty co dwa tygodnie 💪🤰😊

Mad_red lubi tę wiadomość

f3c5740a8e.png
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:
    Martynkowo jak się czujesz?
    Fizycznie dobrze, ale cały czas plamie a po nocy spływają resztki tej krwi 😭. Tak strasznie się martwię.. wczoraj juz myślałam, że koniec bo nawet przy podcieraniu nie było brązowej krwi, ale dziś od rana znów brązowo czerwono😭. Ja się wykończę.. napisałam dzisiaj do rejestracji czy Kru ma jakies okienko żeby mnie przyjąć. Mam wizytę jutro, ale okropnie się denerwuje i chciałabym wiedzieć czy jest ok. Boje się o malucha.. dzisiaj zaczynam 14 tc. Chciałabym żeby to krwawienie już ustało :(. Wiem ze musi cała krew wypłynąć, ale ile to może trwać... 😭😭

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • Bąbel Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glonojadek wrote:
    Ja dopiero od niego zdjęcie i film 3d dostałam na ostatnim badaniu USG 3 trymestru.
    Ja nie dostałam nigdy od Niego żadnego zdjęcia 😡 i mnie wkurzył bo kazał mi jeszcze przyjść w 34 tc nie wiadomo po co skoro z Mała wszystko dobrze 💪 No może po te zdjęcie za 400 zł 🤦‍♀️ Ale Dr A.B. tez już mi nie kazał iść bo nie widzi potrzeby a w 3 trymestrze już byłam 💁‍♀️ Zdziera kase i tyle to moje zdanie 🙊

f3c5740a8e.png
  • Bąbel Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo wrote:
    Fizycznie dobrze, ale cały czas plamie a po nocy spływają resztki tej krwi 😭. Tak strasznie się martwię.. wczoraj juz myślałam, że koniec bo nawet przy podcieraniu nie było brązowej krwi, ale dziś od rana znów brązowo czerwono😭. Ja się wykończę.. napisałam dzisiaj do rejestracji czy Kru ma jakies okienko żeby mnie przyjąć. Mam wizytę jutro, ale okropnie się denerwuje i chciałabym wiedzieć czy jest ok. Boje się o malucha.. dzisiaj zaczynam 14 tc. Chciałabym żeby to krwawienie już ustało :(. Wiem ze musi cała krew wypłynąć, ale ile to może trwać... 😭😭
    Martynkowo musisz się uspokoić i uwierzyć ze wszystko będzie dobrze 🍀💪❤️
    Wiesz skąd to krwawienie wiec jak dla mnie to nie masz się o co martwić a lepiej ze to z Ciebie schodzi niż miałoby zalegać w środku 😊 bądź dobrej myśli 😘 ja tez krwawiłam krótko bo krótko ale był taki incydent a wiem ze dziewczyny pisały ze krwawią i dłużej i wszystko było dobrze z Maleństwami 🥳 i tak tez będzie u Ciebie 😘

f3c5740a8e.png
  • Medartka Ekspertka

Wysłany: 30 września 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja go poprosiłam o zdjęcie na połówkowych i zrobił 3 zdjęcia 3D i wydrukował + standardowo film na płycie.
    maraquja wrote:
    W poniedziałek miałam wizytę U AB i szyjka zbadana :)

Dziewczyny, czy na polowkowych u dr Sz. jest szansa na jakieś zdjęcia/film 3d?

m3sxs65g6wavhz7s.png
    *Hashimoto, *mutacje PAI (hetero) i MTHFR (homo), *4[*], *ANA+, *antykoagulant tocznia+, *IVF - został 1❄️, *30 lat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2020, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo wrote:

Wiem ze się denerwujesz, ale najważniejsze że już wiesz czym jest spowodowane to krwawienie. dziewczyny pisały ze to długo trwało, krwiak się musi oczyścić a z maleństwem na pewno jest wszystko dobrze, już jutro masz wizytę i zobaczysz swojego maluszka i na pewno da Ci to więcej spokoju. 🙏🏻

A zaczynasz już 15tc! 🥰

• Mad_red Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo wrote:

Wszystko będzie dobrze. Musisz to przeczekać, dbać o siebie i maleństwo. Jutro zobaczysz swoją dzidzię i od razu poczujesz się lepiej 🙂. Trzymam kciuki 🍀🍀🍀🤞🤞🤞💚💚💚

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 30 września 2020, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:
    Wiem ze się denerwujesz, ale najważniejsze że już wiesz czym jest spowodowane to krwawienie. dziewczyny pisały ze to długo trwało, krwiak się musi oczyścić a z maleństwem na pewno jest wszystko dobrze, już jutro masz wizytę i zobaczysz swojego maluszka i na pewno da Ci to więcej spokoju. 🙏🏻

A zaczynasz już 15tc! 🥰
    Zaczynam 14tc. Dr Kru mi napisał, że mam przyjechać na 18. Napisałam mu czy mnie przyjmie bo się martwię. Kochany lekarz. Mam nadzieje, że z dzidzią będzie dobrze.. i zobaczy co z tym dziadem krwiakiem :(

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
‹‹ 105 106 107 108 109 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ