🌷MedArt w ciąży🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
Glonojadek wrote:Pomocy. Mam gorączkę 39 stopni, ile paracetamolu mogę wziasc?
Czy ma wpływ to na KP?
Położna mówiła, że przy karmieniu jak najbardziej paracetamol jak będzie cos nie tak mogę brac i żeby nie przerywać tego karmienia. Ile niestety nie wiemGlonojadek lubi tę wiadomość
-
Helena93 wrote:A jakie było tętno? U mnie Igi ostatnio miał 150 /160 nawet 🙈 ale innych odchyleń w ktg nie ma, i też pisze się dużą aktywność,ogólnie jest ok, mówią, że niebezpieczne jest niskie, aczkolwiek dziś jak doktor widział to ktg to zalecił aby podłączyli lekkie nawadnianie.
Czasami 170-180, a czasami tak uciekla że 50🤦🤦🤦 W sumie tyle tego gadania było, że wydruk ktg zostal u dr. -
Gaja88 wrote:Anulas z taka szyjką to faktycznie nie ma się co oszczędzać a dr mówiła dlaczego chce Cię wysłać na wywołanie?
A powiedzcie mi proszę, ile standardowo trwa ktg?
Jezeli mnie wyśle na wywolanie to będzie 40 już tydzień. Od dawna mowi, że nie chce przeciągać tej ciąży ze względu na tą pępowinie dwunaczyniowa. Przez to też mam w sylwestra dodatkowe przeplywy robione o ile nie urodze wczesniej. Na szczęście na przeplywy do dr Kru mialam się zapisać więc odpada stres zwiazany z dr Sz. 😉
Taka jeszcze ciekawostka... Wg dr jutro mam donoszona ciaze czyli 37+2 a już od czwartku się cieszylam 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2020, 23:43
-
Helena93 wrote:A jakie było tętno? U mnie Igi ostatnio miał 150 /160 nawet 🙈 ale innych odchyleń w ktg nie ma, i też pisze się dużą aktywność,ogólnie jest ok, mówią, że niebezpieczne jest niskie, aczkolwiek dziś jak doktor widział to ktg to zalecił aby podłączyli lekkie nawadnianie.👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Glonojadek wrote:Pomocy. Mam gorączkę 39 stopni, ile paracetamolu mogę wziasc?
Czy ma wpływ to na KP?
A mowili cos o ibuprofenie? Mi polozna na takie sytuacje kazala brac ibuprofen i to chyba 3x2 - ale to do sprawdzenia, bo moge zle pamietac dawke. Ibuprofen jest lepszy na takie akcje, bo działa tez przeciwzapalnie. Btw. czemu sie nie skonsultowalas ze swoja polozna srodowiskowa? One od tego w sumie sa 🤔👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualnyantonna wrote:150-160 to norma. Ja raz mialam takie KTG w szpitalu, ze tetno skakalo do 180. Corka tak sie szamotala i walila w te peloty. Na KTG jest zaznaczone czy dziecko w danym mkmencie jest spokojne czy nie i lekarze biora to tez pod uwage
zapytam się doktora w niedziele jakie normy, bo akurat inny lekarz był i oceniał ostatnie ktWiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 07:53
-
nick nieaktualnyGlonojadek Ty jesteś świeżo po porodzie, gorączka itd to powinna Cię położna w domu obejrzeć, ja podczas kp biorę Apap czyli paracetamol i można go dużo, ale lepszy jest ibuprofen i tez go można łączyć z paracetamolem. Nie wiem jak rodzilas, ale może ranę i ogólnie powinnaś z położna konsultować bezpośrednio. Mam w Poz prywatna położna gdybys potrzebowała, ale na pewno masz patronaż środowiskowy 👍🏻
.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 08:15
-
nick nieaktualnyHelena93 wrote:1,6 ostatnio trochę się skróciła, ale dalej się nie skraca🙂 no i jest zamknięta.
🙂. ja wczoraj robiłam krzywa cukrowa bo miałam zrobić na następna wizytę u kurcze wyszła cukrzyca ciążowa, muszę wysłać Mu ten wynik, no ale nic........ -
Była u mnie ostatnio w poniedziałek, ale po naszej wizycie była u jakiejś rodziny co się okazało że ma covid a jej nie powiedzieli. Tak późno nie chciałam już do niej pisać. Gorączki już nie mam, zobaczę co dalej.
Antonna nic nie mówił o ibuprofenie.
Luluiza - miałam CC.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 08:27
-
nick nieaktualnyHelena93 wrote:A jakie było tętno? U mnie Igi ostatnio miał 150 /160 nawet 🙈 ale innych odchyleń w ktg nie ma, i też pisze się dużą aktywność,ogólnie jest ok, mówią, że niebezpieczne jest niskie, aczkolwiek dziś jak doktor widział to ktg to zalecił aby podłączyli lekkie nawadnianie.
Nawadnianie pomogło? Tętno maluszka może też być znacznie wyższe jak się mało piję, jak dojdzie odpowiednie nawadnianie to spada. Przed ktg warto wypić jakąś porcje płynów. 🙂
Kciuki za wyjście do domku 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 08:41
-
kinga25 wrote:Nawadnianie pomogło? Tętno maluszka może też być znacznie wyższe jak się mało piję, jak dojdzie odpowiednie nawadnianie to spada. Przed ktg warto wypić jakąś porcje płynów. 🙂
Kciuki za wyjście do domku 🙂👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Glonojadek wrote:Była u mnie ostatnio w poniedziałek, ale po naszej wizycie była u jakiejś rodziny co się okazało że ma covid a jej nie powiedzieli. Tak późno nie chciałam już do niej pisać. Gorączki już nie mam, zobaczę co dalej.
Antonna nic nie mówił o ibuprofenie.
Luluiza - miałam CC.
A ta goraczka to od piersi? Ja mialam raz zapalenie piersi po 1,5 roku karmienia 🙈 Ale skonczylo sie juz wtedy antybiotykism. A tak to mialam regularnie zastoje 😅👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Właśnie nic z tych rzeczy, lekarz na tele na prawdę wypytał o wszystko o ranę o pęcherz o połóg, o zastoje. Nic mi nie dolegalo oprocz tej gorączki. Jest już dobrze 👍 chodziło mi o dawkowanie żebym sobie krzywdy nie zrobiła.
-
W środę mam kolejne KTG. Opije się wodą i zobaczymy 😉
Specjalnie żeby się trochę porozciagac przed porodem zostawilam sobie okna do mycia. Nie pomyslalam, że poza brudnymi oknami trzeba mieć jeszcze siłę i checi🤦🤦🤦Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 10:25
-
Dziewczyny jak już dziecko kopie to takie mocne jest? Nawet nieprzyjemne? Od kilku dni jak mała się rusza to jak by salta robiła i kopała specjalnie. Dr Kru na połówkowych nawet pytał czy ona tak zawsze, a akurat wtedy to się zaczęło. Powiedział, że mocno rzeczywiście jak na 20 tc. Byłyście/bywacie też tak skopane? Na początku się nie przejmowałam, a teraz myślę, że ona chce wyjść może czy co 🤷♀️
-
nick nieaktualnyKora88 ja bym się nie przejmowała czasami jest mocniej a jest dzień gdzie się nie ruszy za nic. Kru zawsze coś znajdzie . U mnie zawsze na badaniu nogi na głowie 🤷 a jak włączę mikser albo odkurzacz to tak wariuje .
Anulas ja umyłam kilka i zadzwoniłam po pomoc bo aż w głowie mi się kręciło. Ale sprzątanie domu trwa cały dzień jescz nogi zaczęły puchnąć w buty nie wchodzę 🤦 -
@Anulas moja byla tez spokojniejsza podczas KTG jak bylam w pozycji polezacej. Jak siedzialam to moze jej bylo niewygodnie i sie wiercila. Zreszta jak mialam ten taki niespokojny zapis i sie alarm wlaczyl to przyszla polozna i mowi "Co Pani robi? Podczas KTG nalezy lezec, wylaczyc komputer i skupic sie na KTG!" 😂👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Ja mialam wlasnie sprzątać w domu i mam checi, ale oproznilam zmywarke i soe tak zasapalam, ze musze odpocząć 🤦♀️
@Kora88 to kopanie to bardzo zalezy od danego osobnika. Mpja pierwsza corka nigdy mnie jakoa bolesnie nie kopala. Mojej kolezanki synek to tak ja walil, ze mowila, ze boli ostro. Takze u kazdej to bedzie inaczej. Aczkolwiek rozumiem Twoje obawy, bo jak mi sie teraz wieczorami Lila szamocze w brzuchu to tez sie deberwuje czy to normalne, ze tak mocno mi sie tam rusza 🙈👧 2017 ❤ 👶 2021