🌷MedArt w ciąży🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny robiłam wczoraj badanie krwi dla dietetyczki powiedzcie mi czy, któraś z Was miała niska glukoze we krwi? Ja mam 64 a norma w labo 70-99. Dietetyczka mówi, że powinnam dalej to skonsultować bo jestem obciążona genetycznie cukrzycą. W piątek mam wizytę u AB i wezmę wszystkie badania.HSG
laparoskopia
MedART 06.19
06.19 IUI
MTHFR C677T/A1298C hetero
07.19 IUI 08.19 IUI 10.19 ostatnia IUI
12.19 Punkcja
28.02 Transfer❄️5.1.1
7t2d ❤️
13+1 💔
27.08 transfer mamy kropka
7t2d❤️
♀️
05.05.2021 Pola 🌈😍
3x CB 2023
08.23 naturalny cud 🤰♂️
25.04.2024 Franek 😍 -
Kaach wrote:Dziewczyny robiłam wczoraj badanie krwi dla dietetyczki powiedzcie mi czy, któraś z Was miała niska glukoze we krwi? Ja mam 64 a norma w labo 70-99. Dietetyczka mówi, że powinnam dalej to skonsultować bo jestem obciążona genetycznie cukrzycą. W piątek mam wizytę u AB i wezmę wszystkie badania.
2017 - synek (ciąża naturalna)
17.06 - criotransfer Medart
-
nick nieaktualnyantonna wrote:To juz inna kwestia 😂 Slyszalam, ze najwieksze szanse na ZZO sa na Polnej ake to wciąż tylko "szanse" 😅
Tu najczęściej niedobory kadrowe, ja sama pamiętam jak raz mialam łyżeczkowanie po poronieniu zto jeszcze była niedziela więc zabiegi odbywały się sali IP, doktor miał dyżur ale chyba około 2 w nocy miałam bo czekaliśmy aż będzie aż wolny anastezjolog .Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2021, 14:20
-
maraquja wrote:A miałaś juz krzywa cukrową robiona?HSG
laparoskopia
MedART 06.19
06.19 IUI
12.19 Punkcja
28.02 Transfer❄️5.1.1
7t2d ❤️
13+1 💔
7t2d❤️
♀️
05.05.2021 Pola 🌈😍
3x CB 2023
08.23 naturalny cud 🤰♂️
25.04.2024 Franek 😍 -
nick nieaktualny
-
Kaach wrote:Nie jeszcze nie to chyba po 20tc? A do AB teraz będę szła więc chyba powinnam dostać skierowanie czy coś.
-
Luluiza wrote:Kaach, ja miałam poniżej 70 na czczo i obciążenie glukoza wyszło prawidłowe, nikt się do tego nie przyczepił.
Na wynik patrzy się całościowo, miałaś kiedykolwiek badane obciążenie glukoza ? Tam są 3 pomiary, dopiero wtedy może coś wyjść.HSG
laparoskopia
MedART 06.19
06.19 IUI
12.19 Punkcja
28.02 Transfer❄️5.1.1
7t2d ❤️
13+1 💔
7t2d❤️
♀️
05.05.2021 Pola 🌈😍
3x CB 2023
08.23 naturalny cud 🤰♂️
25.04.2024 Franek 😍 -
kinga25 wrote:Właśnie Gaja88, bym miala sprawę jak już przetestujesz Cybexa, to byś mogła się podzielić swoją opinią? 🙂, też myślę teraz tym modelu, bugabo jest tak zachwalany ale niestety ten defekt bleknach budek trochę widać i już drugi raz na niego się nie zdecyduje.
Jasne, jak już kiedyś urodzę i będę miała okazję przetestować to dam znaćstarania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- laparoskopia i histeroskopia
zmiana kliniki
4 IMSI - 01.2020 r.
1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt
2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 -
3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
4 transfer - -
nick nieaktualnyHej Dziwczyny, jestem od jakiegoś czasu pacjentką dr Br, wcześniej bylam u dr Z. W ciągu 3 tygodni szyjka z 3,7 skrocila się do 2,4. Za tydzień mam prenatalnych u dr Sz i jeśli szyjka skroci się poniżej 2,2 to passer lub szew. Aktualnie 20+5. Czy wiecie jak to jest z tą długością? Od kiedy należy interweniować? Dr Br mowil żeby za tydzień dr Sz zmierzył mi szyjkę, wkdc od niego będzie duzo zależeć. Myslicie ze zmierzy bez problemu? Pamiwtam z forum ze h każdego lekarza pomiar byl inny.
-
nick nieaktualnyHiacyntaa wrote:Hej Dziwczyny, jestem od jakiegoś czasu pacjentką dr Br, wcześniej bylam u dr Z. W ciągu 3 tygodni szyjka z 3,7 skrocila się do 2,4. Za tydzień mam prenatalnych u dr Sz i jeśli szyjka skroci się poniżej 2,2 to passer lub szew. Aktualnie 20+5. Czy wiecie jak to jest z tą długością? Od kiedy należy interweniować? Dr Br mowil żeby za tydzień dr Sz zmierzył mi szyjkę, wkdc od niego będzie duzo zależeć. Myslicie ze zmierzy bez problemu? Pamiwtam z forum ze h każdego lekarza pomiar byl inny.
Na chwilę obecną masz jeszcze długość, która jest uznawana za względna normę na która się jeszcze nic nie zakłada, ale obserwuję czy się skraca dalej i te wartości co podałaś są już momentem gdzie lekarze zaczynają interweniować, ja myślę, że tutaj doktorowi chodziła aby dr Sz poprostu skontrolował szyjkę dla bezpieczeństwa a na następnej wizycie u Niego tak będzie mierzył szyjkę, kiedy masz kolejna wizytę? Co do mierzenia to myślę, że zmierzy. -
nick nieaktualnyMonia, dr Bra dal mi już na zas skierowanie i uznał, że jeśli za tydzień u dr Sz będzie poniżej 2,2 to mam od razu osc do szpitala, wiec nie chcial juz sam badać. Przez ostanie 2 mce mnie kontrolował i było wlasnie niepewnie bi byla miekka, ale jednak powyżej 3 i teraz nagle tak poleciała w ciągu 2 tygodni.Tak się zastanawiam czy teraz tydzien lezenia plackiem cos pomoże? Czy szyjka moze się wydłużyć? Do tego mam straszny bol kręgosłupa i ledwo wstaje czy zmieniam pozycje. Bol jest okrutny.
-
nick nieaktualnyHiacyntaa wrote:Monia, dr Bra dal mi już na zas skierowanie i uznał, że jeśli za tydzień u dr Sz będzie poniżej 2,2 to mam od razu osc do szpitala, wiec nie chcial juz sam badać. Przez ostanie 2 mce mnie kontrolował i było wlasnie niepewnie bi byla miekka, ale jednak powyżej 3 i teraz nagle tak poleciała w ciągu 2 tygodni.Tak się zastanawiam czy teraz tydzien lezenia plackiem cos pomoże? Czy szyjka moze się wydłużyć? Do tego mam straszny bol kręgosłupa i ledwo wstaje czy zmieniam pozycje. Bol jest okrutny.
A to taka sytuacja, jeżeli u Ciebie będzie typowa niewydolnośc szyjki to leżenie niestety nic nie daje, poprostu szyjka jest moewydolnw aby sama utrzymać ciąże i trzeba ją wspomoc, jeżeli chodzi o problemy szyjkowe to akurat dr Br jest obcykany w tym temacie, sama do Niego chodzę i jestem na szwie, bo mam niewydolnośc szyjki. Będzie dobrzec🙂 -
Hiacyntaa wrote:Monia, dr Bra dal mi już na zas skierowanie i uznał, że jeśli za tydzień u dr Sz będzie poniżej 2,2 to mam od razu osc do szpitala, wiec nie chcial juz sam badać. Przez ostanie 2 mce mnie kontrolował i było wlasnie niepewnie bi byla miekka, ale jednak powyżej 3 i teraz nagle tak poleciała w ciągu 2 tygodni.Tak się zastanawiam czy teraz tydzien lezenia plackiem cos pomoże? Czy szyjka moze się wydłużyć? Do tego mam straszny bol kręgosłupa i ledwo wstaje czy zmieniam pozycje. Bol jest okrutny.
Jeżeli masz taką sytuację to dobrze, że są szybkie reakcje, ogólnie jeżeli szyjka spada poniżej 24/25 to właśnie rozważa się krążek albo szew, alę to też zależy od ogólnego stanu szyjki,i właśnie tego w jakim czasie się skróciła, u mnie niewydolnośc szyjki niestety została późno wykryta i już poprostu nic nie można było zrobić, ale wiem, że kolejna ciaza będzie musiała być już z zabezpieczeniem, teraz pozostaje cierpliwie czekać chociaż wiem, że to raczej nie realne i zobaczyć jaki będzie dalszy rozwój sytuacji,wazbe, że jest plan. -
Hiacyntaa wrote:Monia, dr Bra dal mi już na zas skierowanie i uznał, że jeśli za tydzień u dr Sz będzie poniżej 2,2 to mam od razu osc do szpitala, wiec nie chcial juz sam badać. Przez ostanie 2 mce mnie kontrolował i było wlasnie niepewnie bi byla miekka, ale jednak powyżej 3 i teraz nagle tak poleciała w ciągu 2 tygodni.Tak się zastanawiam czy teraz tydzien lezenia plackiem cos pomoże? Czy szyjka moze się wydłużyć? Do tego mam straszny bol kręgosłupa i ledwo wstaje czy zmieniam pozycje. Bol jest okrutny.
A powiedz proszę, jak dr stwierdził że szyjka jest miękka? To się stwierdza na USG czy palpacyjnie? Bo mi oprócz skrócenia nigdy nie mówił czy jest miękka czy twarda.
-
Gaja88 wrote:Ja acard miałam odstawiony w 32+0, clexane mam brać do porodu, ale nie mam zaplanowanego CC więc to pewnie inna sprawa.
Martynkowo, ja zabieram laktator na wszelki wypadek, teoretycznie w szpitalach jest dostępny sprzęt szpitalny, ale z dostępnością od ręki podobno bywa różnie. No i u mnie jest ryzyko, że mała trafi na krótką obserwacje po porodzie, więc wolę się zabezpieczyć.
-
maraquja wrote:Hiacynta, dobrze, że tak szybko wyłapali ryzyko. U mnie w 26 tc skróciła się do 20 mm i właśnie dr Szy to wyłapał i od razu przy mnie dzwonił do AB, żeby ustalić plan działania. Więc na pewno zmierzy. Dużo odpoczywaj, leż i 3mam kciuki, żeby się już dalej nie posunęło. U mnie na tych 2 cm trzyma się do teraz na szczęście.
A powiedz proszę, jak dr stwierdził że szyjka jest miękka? To się stwierdza na USG czy palpacyjnie? Bo mi oprócz skrócenia nigdy nie mówił czy jest miękka czy twarda. -
Kora88 wrote:Moja też jest miękka - u mnie dr Ż to stwierdził jak patrzył na monitor, że taka niejednorodna jest wtedy chyba na obrazie.
Na badaniu USG nie da się stwierdzić dokładnej miękkości szyjki,( bo to też chodzi o to jak ona jest miękka lekko czy mocno) mi Profesor zawsze badal też na foteluWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 09:23
-
Dziewczyny, odstawiłam zastrzyki z prolutexu, wykańczam ostatni dzień utrogestanu (progesteron). W nocy obudziły mnie jakieś skurcze, albo kopanie, nie wiem+fala gorąca. Wzięłam magnez, w końcu nospe, bo najpierw takie jakby cykliczne skurcze w macicy były a potem czułam to w wewnętrznych stronach ud też, spinały się. Trwało to ok. 1h. Nie wiem czy to już był stres, ale zaczelam się powoli trząść i pojechałam na IP ze strachu. Tam już właściwie zaraz przestało, mała ułożyła się pośladkowo czy coś i dr mówił też, że inaczej czuć ruchy wtedy, bo głowa nie amortyzuje wtedy tych ruchów tak. Wróciłam do domu, ciesząc się że już nie ma tego spinania.
Czy miałyście takie akcje może? Albo może to przez ten progesteron który powoli odstawiam? Nawet nie jestem w 100% pewna czy to skurcze, ale te uda tak mi się spinały jak kiedyś przy krwotoku. Wizytę u Ż mam za tydzień, tabletki jeszcze do jutra. Czy powinnam mu to pisać czy to taki incydent i może normalna rzecz, czy przyspieszyć wizytę, kompletnie nie wiem. Czuje się dobrze.
Jeszcze na recepcji na IP baba wkurzona że przyjechałam, mówiła że mam wiedzieć co mi jest i być pewna, że znów przyjeżdżam po nic, bo kiedyś też byłam jak mi te wody leciały. Koszmar, opieprzyła mnie strasznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 09:34
-
MAJKA91 wrote:Na badaniu USG nie da się stwierdzić dokładnej miękkości szyjki,( bo to też chodzi o to jak ona jest miękka lekko czy mocno) mi Profesor zawsze badal też na fotelu
U mnie właśnie też dopiero jak bylam w szpitalu i zbadali dokładnie szyjkę na fotelu to wyszedł jest ogólny stan, USG nie pokazywało wszystkiego, jest to szczegółowe badanie ale niestety wszystkiego samo usg nie wychwyci.