Młode mamy 95-97
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny.
Strawbery, Nyana witam na forum
Diana jeszcze raz moje gratulacje :*
Jesli chodzi o kp to bol brodawek na samym poczatku karmienia to norma. Dziecko i piersi dopiero sie siebie ucza. A jesli chodzi o nienajadanie sie to tez jakby norma. Z tym ze to raczej nie o glod chodzilo. Siary czyli tego poczatkowego mleka jest bardzo malutko. U kazdej z nas, a zoladek dziecka w pierwszych dniach miesci tylko kilka ml. Mysle ze gdyby polozna pokazala ci jak zminimalizowac bol dobrym przystawieniem i gdybys rozkrecila laktacje laktatorem to by sie wam udalo
Strawbery obserwoj te skurcze. Jesli odszedl czop z krwia to znsczy ze to kwestia godzin. Trzymam mocno kciuki.
Chcebardzobycmama niech maly juz wyskakuje. Oj trzyma w napieciu ten Twoj mezczyzna
Gabi odradzam uzywania octaniseptu. Jego glowny skladnik jest rakotworczy. Na bol sutkow polecam lanoline z lansinoha (naj. na rynku) i wietrzenie piersiWiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 14:50
-
Część kochane!
U nas jakieś dni naruszenia! Nie wiem czy skok rozwojowy czy żeby, ale mały daje mi popalić.
Diana kochana- słuchaj jeżeli zależy Ci na rozkręcenie laktacj to dziewczyny mają rację,a jeżeli nie to się nie zmuszaj, wiem że w szpitalu jest ciężko postawić na swoim jeżeli chodzi o karmienie mm ale t tylko kilka dni i musisz przetrwać. W domku będziesz robić po swojemu. Pokarm i tak pewnie Ci sam naplynie. A Ty ogólnie ccssz kp? Czy w ogóle mleko z piersi nie wchodzi w grę? A może po prostu chcesz swoim mlekim tylko z butelki?
Strawberry i jak tam sytuacja u Ciebie? Nic się nie odzywasz więc śmiem przypuscic,ze corenka już z Tobą :-*
Witam nowe dziewczyny.
Sallvie Ty się o mnie nie bój hahaha ale troska zawsze jest miła haha.Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[ -
Strawberry Moje ogromne gratulacje !! Ale kruszynka z tej Twojej córci jak na dzieciątko urodzone tylko 8 dni przed terminem
Cieszcie się sobą kochanaKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
nick nieaktualnyKarola - oby rozkręciło się samo i Oskar nie kazał na siebie tyle czekać
Strawberry - gratuluję serdecznie! Jejku, ale super, kolejny forumowy maluszek
Maniaaa - o widzisz, człowiek uczy się całe życie. Teraz nie używam, bo w sumie mi niepotrzebne, i tak karmię mm, ale kurczę nawet octeniseptem kazali pępek przemywać. Dobrze wiedzieć na przyszłość
Loko - oj jak ja Cię rozumiem. Zośka jest od piątku nie do życia. Dobry humor i uśmiechy są tylko do pierwszej drzemki około godziny 10, potem jak się przebudzi to krzyki, płacze, marudzenie nawet na rękach, ale odłożyć nie można bo jest krzyk jakby ją ze skóry obdzierali. Jedynie spokój przy kąpieli wieczorem. Mąż wczoraj pod ieczór stwierdził że woli siedzieć 12 h w pracy niż całymi dniami z nią bo, jak to określił, zrobiła się strasznie "upierdliwa" MA - SA - KRA! Właśnie padła, ale na mnie, a ja wyczekuję męża jak zbawienia, bo ręce mi już odpadają
ahh, poza tym w końcu mogłam wrócić do ostrych ćwiczeń i wiecie - zgubiłam kilogram! Jeszcze 12 i będzie pięknie. No i robię 30 - dniowe wyzwanie plank, kurde pamiętam jak przed ciążą miałam pięknie wyrzeźbiony brzuszek, a teraz taka skóra rozciągnięta mam nadzijeę że da isę to zredukować ćwiczeniami.
Dziewczyny, mam pytanie do tych które brały tabletki anty dwuskładnikowe. Gin zapisał mi madinette które poza antykoncepcją dobrzze wpływają na cerę i włosy (z opinii w necie). Ja mam cerę trądzikową, przed okresem wyskakiwały mi takie ropne syfki, ogólnie zostało trocchę blizn po trądziku z okresu dojrzewania, brałam 3 lata silne antybiotyki od dermatologa na to. Sytucja się uspokoiła jakoś 2-3 lata temu, a teraz, na poczatku 2 opakowania znowu wysypało mi połowę twarzy. Myślicie, że to kwestia przyzwyczajenia organizmu czy tabletki źle dobrane? Do kiedy byście poczekały z ewentualną wizytą u gina po zmianę tabletek? Do konca tego opakowania, czy do 3 miesięcy ( bo w ulotce jest napisane ze do 3 opkowań mogą pojawiać sie plamienia, wiec moze trądzik to też początkowy efekt uboczny??Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 17:21
-
Strawberry na laktację polecam piulatte plus Nie należy do najtańszych ale pomaga gdyby nie piulatte mogłabym się pożegnać z kp już po 2 tygodniach a tak to pociągnęłyśmy jeszcze miesiąc i udało się 1,5 miesiąca karmić małą
Myślę, że gdyby nie stres związany z przeprowadzką i początkowymi problemami z małą do dzisiaj karmiłabym piersiąKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Strawberry pisalam to tez do diany. Kochana siary na poczatku jest malo bo i zoladek dziecka miesci tylko kilka ml. Laktacja rusza zazwyczaj w 3dobie po porodzie. Jesli Hania chce wisiec na piersi to pozwol jej. Dzieci tak odreagowuja wszystkie bolaczki tego swiata a dla Hami caly swiat sie w tym momencie zmienil popros o udostepnienie laktatora elektrycznego jesli maja i miedzy karmieniami pobudzaj piersi do produkcji i przystawiaj. Dziecko to najlepszy laktator pod sloncem.
Kochana ja w 3 dobie sciagalam tylko 15ml kazdorazowo a musialam zaniesc to mleko blizniakom. W 4 dobie laktacja tak ruszyla ze zanosilam na oddzial po 2 buteleczki po 50ml kazda jednorazowo. W pewnym momencie doszlo do tego ze co 3h sciagalam lacznie 240ml z jednej piersi czyli 480ml z obu co 3h dasz rade. Karmienie piersia siedzi w glowie
Dziewczyny jeslu bedziecie mialy jakies pytania odnosnie karmienia to smialo piszcie. Bede starala sie wchodzic na forum kilka razy dziennie -
Maniaaaa kochana karmisz piersią maluchy ? Podziwiam i zazdroszczę jeśli tak
Strawberry To swoją drogą Maniaaaa ma rację na początku jest siara i za dużo jej nie będzie ( ahh człowiek szybko łapie sklerozę co i jak tym bardziej jak się długo nie kp ) ale w razie w jeśli faktycznie byłyby jakieś problemy to tak jak pisałam piulatte plus ew. femaltikerKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Super kochana Tośka długo karmiłaś piersią ?
Ja mam nadzieję że mnie przy drugim już żadne stresy nie czekają i nie zniknie mi pokarm, rok chciałabym karmić piersiąKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Sallvie Tosia karmilam 3/4 tyg? Z czego 2 tyg odciaganym recznie mlekiem.
Nie mialam takoej wiedzy jak teraz. Myslalam w tedy ze to przychodzi wszystko naturalnie i zaskoczyl mnie nawal. Maly nie dawal rady sciagac i zrobil sie zastoj. Walczylam z nim chyba tydzien a maly przez ten czas dostawal butelke z mm. Od tamtej pory nie chcial mojego pokarmu a tym bardziej nie chcial jesc z piersi.
Teraz bylam lepiej przygotowana i ciagle sie ucze
Mam zamiar karmic dopoki dzieci sie same nie odstawia ale max do 3r zycia.
-
Hej wszystkim!
Na wstępie chcę pogratulować Strawberry córeczki! Dużo zdrówka dla was i wszystkiego co najlepsze!
Karola, co u Ciebie? Oskar już z Tobą?
U nas coraz lepiej.. jeśli chodzi o karmienie jest super. Miałam nie karmić piersią, ale stwierdziłam, że póki co jest to dla mnie wygodne Pokarmu mam mnóstwo.. tak jak dziewczyny mówią - trzeba cierpliwości. Pokarm z czasem sam zacznie się wytwarzać do potrzeb dziecka. Ja jeszcze na początku pobudziłam sobie laktację laktatorem, później mała zaczęła ssać i wszystko się uregulowało.
Próbowałam wczoraj odciągania pokarmu, ponieważ 21-22.10. mam pierwsze zajęcia i mała zostanie z tatą.. ale kompletnie mi to nie idzie mimo, że pokarmu mam mnóstwo. Mam laktator ręczny, Mania może lepiej zainwestować w elektryczny?
Bo myślałam jeszcze o podaniu na czas mojej nieobecności mm, ale nie wiem czy to dobry pomysł mieszać..
Aniołek luty 2016 [*] (10tc.) -
Dominika ja bym na Twoim miejscu kochana zainwestowała w laktator elektryczny jak już Nie eksperymentowałabym z mm
Ps super że jednak karmisz piersią
Ja to sobie chyba do końca moich dni nie wybaczę, że nie mogłam karmić małej piersią, oczywiście że z drugim zrobię wszystko żeby karmić jak najdłużej ale to nadal nie zaszyje tej rany że Neli nie karmiłam.
No nic.
Nie wiem czy wam już się chwaliłam ale chyba nie. Przesunęliśmy termin początku starań o drugiego maluszka. Zaczynamy w październiku przyszłego rokuKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Diana kochana gratuluje i ciesze sie, ze jenak wam wyszlo i ze jednak chcesz karmic piersia. Lepiej jak zainwestujesz w lakt. elek. Z czystym sumieniem polecam medele. Ma dwie fazy ssace. Tak jak dziecko najpierw pobudza piers do produkcji po czym wlacza sie drugi tryb ssacy. Ja mam swinga ale ten ich mini tez ponoc jest dobry. Musisz poczytac ktory bedzie ci bardziej pasowal. Do wszystkiego polecam smoczek do butelki medela calma. Warto w niego zainwestowac bo nie zaburza odruchu ssania przez swoj specyficzny ksztalt, a w rqzie czego gdybys potrzebowala smoczka uspokajacza to polecam Avent Soothie
Sallvie fajnie, ze Nela bedzie miec rodzenstqo wczesniej trzymam kciuki zeby za drugim razem poszlo szybko i sprawnie.
sallvie lubi tę wiadomość
-
Hej hej. U nas skurcze sie nasilaja juz 3dzien ale to jeszcze nie to:P dzis dla poprawy humoru lece z mezem na zakupy. I nastawilam sie psychicznie z rodzeniem w nastepnym tygodniu. Obstawiam 17pazdziernik bo watpie ze w poniedzialek cos mi zrobia..chyba ze test z oxy jedynie .
Dziewczyny boje sie jak cholera ....grudzień2015 mama aniołka (*)
październik2017 mama Oskarka
maj2019 mama Mikusia
-
Karola nie masz się czego bać kochana grunt to pozytywne myślenie
Zobacz na moim przykładzie pierwsza dawka oxy już dała efekt do tego skurcze nie były jakieś tragiczne jak to opisują. A Nela była na świecie już po 2 godzinach 10 minutach od podania oxy
Wszystko będzie dobrze zobaczyszchcebardzobycmama lubi tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Hej my już jesteśmy w domu. Nigdy nie widziałam tak spokojnego dziecka jak moja Hania, ona cały czas śpi, jak zmieniam jej pampersa to tylko na chwilę otwiera oczka i dalej śpi czasem sama obudzi się na karmienie ale zdarza się, że to ja muszę ją budzić. Myślałam, że może coś się dzieje, bo to nie jest normalne jak dla mnie, ale jest na 100% zdrowa, lekarz kazał się cieszyć, że mam tak spokojne dziecko. Moja mała kopia jestem tak szczęśliwa, że już ją mogę tulić.
sallvie, gabi544 lubią tę wiadomość