SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki :) przede wszystkim serdecznie gratuluję wszystkim świeżo upieczonym mamusiom :) i kibicuję następnym!

Miesio skończył 8 dni, podczytuję Was regularnie, ale ciężko z napisaniem, bo zazwyczaj albo karmię, albo śpię, albo pompuję laktatorem ;) karmię kapturkami, pokarmu mam ponoć sporo, ale na noc dokarmiamy dodatkowo mm, bo maluszek jest żarłoczkiem, długo je, a mój pokarm starcza mu na bardzo krótko. Po prostu nie mieliśmy snu. Na razie eksperymentujemy, nocne karmienie czasem dochodziło do 2 h, wliczając w to przerwy, przewijanie, odbicia... Mały koszmarnie ulewa :( trochę mniej odkąd go częściej odbijam po karmieniu piersią. Kupiłam fajną butelkę medela ze smoczkiem Calma - mleko nie leci, dopóki dziecko nie ssie, jak przy piersi. Polecam!

Od porodu straciłam 10 kilo. O wiele mniejszy apetyt, chyba przez niewyspanie, brak czasu i emocje.

Czy któraś wie kiedy można zacząć współżyć po cesarce? :>

Iva79 lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam od położnej- kobieta ma większe parcie na to,żebym urodziła w terminie usg czyli przed świetami niż ja sama i nie bardzo to rozumiem..Lekarz jest przywiązany do terminu z ostaniej @ czyli o tydzien późniejszego,poza tym na każdym usg mi mowi,ze dziecko duże,a ona dzisiaj do mnie ze "na jej oko" to młody 3 kg nie przekroczy-na oko,bo nawet mi do brzucha nie dotknęła! Wdl.lekarza młody ma juz ponad 3300g.Nie wiem jak sie do tego odnieść.Aaaa i zrobiła mi dzis arcy przyjemniacki masaż szyjki-myślałam,ze zejdę na tym fotelu!szyjka ma dobre 3cm,zamknięta...Teraz mnie brzuch napierdziela.Dziewczyny jak to jest z tym masażem?czy to jakoś pomaga??przyspiesza?

17u920mmtaho5gy9.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, nimfomanko ;P Haha :D

Maggie, może przyspieszyć poród, ale wcale nie musi...

Krakuska, cudek2 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Krakuska, nimfomanko ;P Haha :D

Maggie, może przyspieszyć poród, ale wcale nie musi...

Ano wlasnie...Bo ja -patrząc Polkosia na Twój suwaczkiem-tez na ta chwile według ostatniej @ 37 i 3,i zastanawiam sie skąd ten pośpiech by 21 rodzic..Troche mi sie nie chce wierzyć,ze pani położna liczy na przedświąteczne 1200 zł,ale moze??

17u920mmtaho5gy9.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie, a Ty masz opłaconą jakąś prywatną położną? Czy jak? W wielu szpitalach to nawet jak opłacasz położną, to kasa idzie dla szpitala, nie bezpośrednio dla niej. Jakiś ułamek tylko.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Maggie, a Ty masz opłaconą jakąś prywatną położną? Czy jak? W wielu szpitalach to nawet jak opłacasz położną, to kasa idzie dla szpitala, nie bezpośrednio dla niej. Jakiś ułamek tylko.

Opłaconej jeszcze nie mam-kasa jest dla niej po narodzinach,jest taka praktyka w Instytucie Matki i Dziecka,ze mozna sobie położna "wykupić" do porodu,ja sobie panią na razie wstępnie zaklepała,zaznaczając jednocześnie,ze jesli pojawi sie wskazanie do cesarki to na pewno sie nie bede przy sn upierać...Obawiam sie,ze kobieta sie przywiązała do myśli o sn i stad jej determinacja.Ja oczywiscie chętnie me dziecko już przytule do cycka,ale jesli chce posiedzieć jeszcze w brzuchu tydzien lub dwa to czemu go poganiać?

17u920mmtaho5gy9.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:

Polkosia chyba teraz się zmieniło z tymi położnymi
    Jak byłam z synem w ciąży to położna na madalińskiego kosztowała 1500zł i płaciło się normalnie w kasie szpitala
    teraz koszt to 1200zł, umowę podpisywałam z położną (mają swoje praktyki lekarskie) i po porodzie ona mi wystawiła fakturę, płaciłam jej przelewem

polkosia lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie_31 wrote:
    Aaaa i zrobiła mi dzis arcy przyjemniacki masaż szyjki-myślałam,ze zejdę na tym fotelu!szyjka ma dobre 3cm,zamknięta...Teraz mnie brzuch napierdziela.Dziewczyny jak to jest z tym masażem?czy to jakoś pomaga??przyspiesza?

Patrząc na przykładzie Grudniówek to o ile dobrze pamiętam Kokardka44 miała masaż szyjki i urodziła następnego dnia. Kokardko, nie pokręciłam czegoś?

• Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalina123 wrote:
    Polkosia chyba teraz się zmieniło z tymi położnymi
    Jak byłam z synem w ciąży to położna na madalińskiego kosztowała 1500zł i płaciło się normalnie w kasie szpitala
    teraz koszt to 1200zł, umowę podpisywałam z położną (mają swoje praktyki lekarskie) i po porodzie ona mi wystawiła fakturę, płaciłam jej przelewem

No wlasnie,w IMiDzie jest tak samo.Tylko juz nie wiem czy to ja mam schize i doszukuje sie złej woli,skoro w 37 i 3 kobieta mnie czestuje masażem szyjki i sugeruje-koniecznie rodzimy przed świetami,czy o co chodzi...

17u920mmtaho5gy9.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kushina wrote:
    Patrząc na przykładzie Grudniówek to o ile dobrze pamiętam Kokardka44 miała masaż szyjki i urodziła następnego dnia. Kokardko, nie pokręciłam czegoś?
    Aaaaa!Kushina:-) oczywiscie nie mówię nie,ale jeszcze tydzien chętnie bym młodego w brzuchu potrzymala :-D

17u920mmtaho5gy9.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie_31 wrote:
    Aaaaa!Kushina:-) oczywiscie nie mówię nie,ale jeszcze tydzien chętnie bym młodego w brzuchu potrzymala :-D
    Do masażu szyjki pacjentka musi wyrazić zgodę. A więc... Wyraziłaś?
    Ja miałam mieć w poniedziałek, ale zdecydowałam, że jeszcze się nie zgadzam. To moja decyzja i położna nie będzie naciskać. Następny masaż zaproponują mi w 41 tygodniu, czyli tydzień później. Bardzo mi zależy na tym, aby mój poród rozpoczął się naturalnie, bez ingerencji czyichś paluchów w dniu daty porodu - przecież i tak ledwo 4% dzieci rodzi się o czasie, a szczególnie u pierworódek. Cierpliwie czekam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 13:52

milky_way, Dobrawa lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Do masażu szyjki pacjentka musi wyrazić zgodę. A więc... Wyraziłaś?
    Ja miałam mieć w poniedziałek, ale zdecydowałam, że jeszcze się nie zgadzam. To moja decyzja i położna nie będzie naciskać. Następny masaż zaproponują mi w 41 tygodniu, czyli tydzień później. Bardzo mi zależy na tym, aby mój poród rozpoczął się naturalnie, bez ingerencji czyichś paluchów w dniu daty porodu - przecież i tak ledwo 4% dzieci rodzi się o czasie, a szczególnie u pierworódek. Cierpliwie czekam :)

Hę?szczerze?ona w ogole mnie o zgodę nie pytała,zrobiła swoje i stwierdziła,ze musimy z mezem sie bardziej skupić na seksach,zeby szyjkę rozpulchniac

17u920mmtaho5gy9.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, Maggie, to brzmi strasznie :/ Nikt Ci w kroczu nie ma prawa grzebać bez Twojej zgody, tym bardziej wykonywać masażu szyjki, który jest pierwszym krokiem indukcji porodu. A Ty przecież nie jesteś nawet jeszcze po terminie. Z tego co pamiętam masz termin na okolice Świąt, więc co ta baba wyprawia? Są jakieś wskazania do przyspieszenia porodu? Jakieś ryzyko? Chyba nie, więc położna po prostu ingeruje w Twoje ciało bez Twojej wiedzy. To tak samo, jakby podczas porodu Cię nacięto bez pytania o zgodę. Czasami mnie przeraża ta opieka okołoporodowa w Polsce.

Maggie_31 lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kolejna wycieczka na ktg. Oczywiście skurczy brak, zapis idealny więc mnie nawet nie badali. Kolejne ktg w poniedziałek wrr...

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina, a no widzisz, ja tylko pamiętam z zeszłego roku wątek o wykupowaniu położnej i sporo dziewczyn pisało, że to była cegiełka na szpital. Na Żelaznej się nie dowiadywałam, bo uznałam, że szkoda mi 2k. Szczególnie, że to mój drugi, więc nie jestem taka zielona w tym wszystkim. Wolę już za taką kasę opłacić salę rodzinną.

Dobrawa lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Boże, Maggie, to brzmi strasznie :/ Nikt Ci w kroczu nie ma prawa grzebać bez Twojej zgody, tym bardziej wykonywać masażu szyjki, który jest pierwszym krokiem indukcji porodu. A Ty przecież nie jesteś nawet jeszcze po terminie. Z tego co pamiętam masz termin na okolice Świąt, więc co ta baba wyprawia? Są jakieś wskazania do przyspieszenia porodu? Jakieś ryzyko? Chyba nie, więc położna po prostu ingeruje w Twoje ciało bez Twojej wiedzy. To tak samo, jakby podczas porodu Cię nacięto bez pytania o zgodę. Czasami mnie przeraża ta opieka okołoporodowa w Polsce.

To fakt Nita,wszelakie grzebania bez pytania tudzież konkretnego poinformowania powinny być zakazane,a tak...Pani zobaczyła żółtodzioba bez doświadczenia i sobie pofolgowała,a co se będzie żałować...Brr z jakimiś praktykami sado mi się skojarzyło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 15:42

17u920mmtaho5gy9.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, widzę że dziś nie stracilam żadnych rozpakowanek. U nas dziś było szorowanie chaty, ogrodu bo słońce świeciło i ubieranie choinki ;)
    Moje emocje sięgają zenitu chce mi się ryczec przy śniadaniu, na poczcie, w sklepie O.o no mega :P też tak kto ma?

Dobrawa, Martusiazabka lubią tę wiadomość

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Kokardka44 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wrote:
    Gratuluję wszystkim mamusiom!

Okciakowa, Kokardka, ja rodziłam w Bydgoszczy w MSWiA i jestem mega zadowolina. Naprawdę super położne, lekarze i cały personel. Mam salę jednoosobową, sala porodowa super, spełniono większość moich oczekiwań.

w jakiej sali byłaś? ;) ja w 3 :D Też jestem mega zadowolona :) niestety nie skorzystałam z luksusów porodówki bo akcja była za szybka :D

asiam lubi tę wiadomość

Bo ja na złe, Reaguję źle...I kurczę się, w sobie zamykam...
    3i49roeqq35mjixs.png
    hchygov3vkk8ck9g.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiamy ciocie! Tu 2h po porodzie z malutką Zosią

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a5a72d0030b6.jpg

MoBo, Kushina, Olcia..89, Izieth, Szczęśliwa Mamusia, Maggie_31, polkosia, baranosia, Werix, RedLady, Dobrawa, Isia86, Kokardka44, Angela B-D, Martusiazabka, Iva79 lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty Ty chyba najbardziej lightowo przeszlas porod ze wszystkich rozpakowanych jak dotąd ;) Buziaki dla Zosiaczka.

Dotty84 lubi tę wiadomość

‹‹ 1089 1090 1091 1092 1093 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ