SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej melduje ze szpitala że dalej czekamy na wyniki badań ale prawdopodobnie to skaza białkowa i Leos jest na Nutramigenie bo zwykłego mleka modyfikowanego nie toleruje.
    Ja podawałam delicol ale w szpitalu dali mu esputicon że niby lepszy.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksja a jakie mieliście objawy?

Kurde podaję małemu espumisan już 2tyg. W dzień jeszcze jest w miarę choć podczas kupy pręży się i aż robi czasem cały czerwony. Ale najgorzej jest rano. Przeważnie od 5 do 8 jest walka. Nie może zrobić kupy jak wcześniej spał po 3h to od 5 budzi się co godzinę bo męczy go ta kupa.

Dodatkowo zauważyłam że podczas karmienia słychać jak mu się przelewa w brzuchu, jego kupy i gazy są nieprzyjemnego zapachu. Je strasznie łapczywie, łyka przy tym dużo powietrza.

Zastanawiam się czy nie podjąć próby podawania delicolu żeby sprawdzić czy będzie lepiej. Czy jeśli bym podawała delicol to espumisan trzeba odstawić?

Iva79 lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • chiara Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam że po espunisanie jest jeszcze gorzej odstawilam i mam wrażenie że jest lepiej. Zmienię chyba na ten niemiecki specyfik. Baranosia wydaje mi się że chyba dwóch leków na jedno schorzenie raczej nie można takiemu maleństwu podawać. Jednak mogę się mylić.

Jeśli chodzi o aspirator do noska to fajny choć muzę nauczyć się z niego korzystać. Mała się bardzo buntuje przy czyszczeniu nosa :(

• MoBo Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a moja nic nie bierze na kolki i kupki, pierdki wychodzą łatwo. Raz się nam zdążyło że się prezyla, ale wtedy termoforek na brzuszek i rowerek nóżkami pomógł w 15 min.
    Może spróbujcie bo ja pije codzień herbatkę koperkowa i 2xdziennie pije lupine babki jajowatej żebym sama nie miała zaparć bo ponoć to się na dziecko przenosi.

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia twardy brzuszek, był placzliwy i aż go wyginalo.

Martusiazabka lubi tę wiadomość

• Madziula87 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój kikut ma już 30 lat i nic się z nim nie dzieje więc i ja zostawiam dla córki :)

Polkosia pampers powinien Ci podziękować za promocję,ja też kupiłam starą wersję,inne pampersy powiduja od razu czerwona pupke.

A my po pierwszej kontroli u lekarza,mała w dwa tyg.przybrała 290 G i wazymy 3220 :)

Szczęśliwa Mamusia, polkosia lubią tę wiadomość

tb738ribfs156aj0.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:

Dodatkowo zauważyłam że podczas karmienia słychać jak mu się przelewa w brzuchu, jego kupy i gazy są nieprzyjemnego zapachu. Je strasznie łapczywie, łyka przy tym dużo powietrza.

U nas dokladnie tak samo

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daje delicol. Objawy takie same jak u ciebie baranosiu. Je łapczywie, słychać jak powietrze łyka, nie raz się aż zakrztusi. W brzuszku mu się przelewa. Kupy robi ładne. Ale pręży się i stęka jak nie może się wypierdzieć. Na początku tylko masowalismy brzuszek i ćwiczenia nogami. Jak poszły bąki to dziecko jak aniołek. I przy okazji wizyty u pediatry zapytałam o to. Powiedziała że espumisan jest od 1 miesiąca życia (mały miał wtedy 2 tygodnie), ale w razie dużej potrzeby można dać. Aczkolwiek żeby spróbować ten delicol bo jeśli to nietolerancja laktozy to to jest lepsze. I rzeczywiście nam pomaga. Rozkłada laktozę na cukier i dzięki temu łatwiej i lepiej przyswajalne robi się mleko. Espumisan40 dawałam przez jakieś 3 czy 4 dni jak mi się tamto skończyło po 6 kropelek co karmienie (zamówiłam w aptece internetowej i przesyłka szła tydzień), ale moim zdaniem nic nie daje. Żadnych efektów nie było. Poprostu zero. Co więcej, miałam wrażenie ze małego bardziej brzuch boli i rzadziej robił kupy. Jak odstawiłam i wróciliśmy do delicolu to od razu lepiej. Ale nie polecam ani nie odradzam. Podobno bobotic tez jest bardzo dobry. Poprostu na jedno dziecko działa to a na inne coś innego. Trzeba próbować

860ij44j7wrm669z.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 10:51

milky_way lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna noc i 6h snu <3 Moje geny, późno zasypia ale długo śpi ;) I niech już przyjdzie wiatr, bo przez ten smog nigdzie nie wychodzimy :(

Dziewczyny, a czy wiecie jak rozróżnić trądzik od wysypki z powodu alergii czy nietolerancji?

Izieth lubi tę wiadomość

bhyw2n0a2ngo7wj5.png

Wysłany: 11 stycznia 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy równocześnie można... Chyba można bo to dwa różne leki. Oba działają inaczej u wpływają na co innego. Delicol rozbija laktazę, a symetykon niby pomaga w wydalaniu gazów. Ale nie wiem czy ma to jakikolwiek sens. Skąd będziesz wiedzieć który lek pomaga? A faszerować dziecko od małego dużą ilością leków to chyba bez sensu?

860ij44j7wrm669z.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedLady, trądzik zazwyczaj ma takie białe diody na końcu, wygląda jak typowy trądzik u nastolatka i pojawia się głównie na twarzy, czole. Alergia to mogą być krostki z takim rumieniem dookoła lub suche placki. Najczęściej na policzkach, uszach (za uszami) i czasem na ciele. Ale to tylko przykład, a w rzeczywistości to różnie bywa... Chociaż jak dla mnie, to trądzik raczej charakterystyczny jest. U nas właśnie się zaczyna, już pół czoła zsypane :/

Ja nic nie podaję i nie zamierzam. Trzymam się wersji, że to niedojrzałość układu pokarmowego i trzeba przeczekać. Masaż czasem nam pomaga, podegnę nóżki i bąki wychodzą. Wczoraj stękała i prężyła się ze 2h wieczorem, ale znów jak wzięłam na ręce, to aniołek. Może to nie kwestia problemów z brzuszkiem jednak. Takie małe dzieci wydają dziwne jęki i stęki i to całkowicie normalne w końcu.

My walczymy z mega odparzeniem :( Już nie wiem co robić, chyba tylko pediatra nam został... Już ze 4 dni nie schodzi, wygląda koszmarnie. Porzuciłam chusteczki, maści, stosuję tylko wodę i mąkę ziemniaczaną i dalej bez zmian... Masakra. Tysia w ogóle nie miała takiej sytuacji :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 10:56

RedLady lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny chyba podejmę próbę odstawienia espumisanu i wprowadzę delicol.

Martusia a ile raz i ile kropel tego delicolu podajesz?

RedLady mój mały ma krostki i właśnie nie wiem czy to potówki, trądzik czy jakaś alergia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 10:58

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tam na ulotce masz rozpiskę, bo to się daje podług wieku dziecka. Ja daje tą dolną granicę. Teraz Mikołaj ma ponad miesiąc to daje po 9 kropelek co każde karmienie jak je normalnie co 3h. Ale jak czasem po godzinie juz krzyczy ze głodny to nie daję. Dopiero do następnego karmienia

860ij44j7wrm669z.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 11:10

baranosia lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosiu, tutaj masz ulotkę
    https://www.doz.pl/apteka/p51666-Delicol_krople_dla_niemowlat_15_ml

Popatrz u siebie w aptekach, ale rozbieżność cenowa jest mega. W aptece którą zawsze uważałam za tanią mają po 40zl, w innej znalazłam po 22zl, a teraz ostatnio zamawiałam tutaj
    http://www.aleleki.pl/produkt/1273-delicol-na-kolke-dla-niemowlat-krople-15-ml.html
    Bo brałam jeszcze inne rzeczy i wyszło mnie najtaniej, po 17,60zl

860ij44j7wrm669z.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 11:08

baranosia lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki! Antoś jutro ma miesiąc więc też wychodzi 9-11 kropel co karmienie :)

Faktycznie rozbieżność cenowa spora :/

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • milky_way Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, wez wtedy od pediatry recpte na masc posladkowa, robiona w aptece. U nas kilka razy cuda zdziałała!

polkosia lubi tę wiadomość

• baranosia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna apteka (doz) 48zł! (gdzie na doz.pl 29zł), druga apteka 36zł. Wkurzyłam się wróciłam do domu i za 45zł z kurierem kupiłam DWA opakowania!

Leilaa, Martusiazabka lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia a nie probowalas masazu brzuszka cieplym olejem? U nas to troche pomaga, choc nie zawsze pamietam o takim masazu. Bardzo sie boję podawać podawać małemu jakiekolwiek jeszcze leki.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masuję ale bez oleju :) podginam nóżki, kładę termoforek, małego na brzuchu i klepię po pleckach.

Delicol jest od 1 dnia tak więc jest bezpieczny :)

Martusiazabka lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam o tej maści pośladkowej. Jeszcze dziś dam szansę Metanium, bo koleżanka pożyczyła niewykończoną tubkę. Ma zupełnie inny skład niż te z aptek, im podobno pomogła przy krwistych wybroczynach, więc już naprawdę ostro było :/ U nas aż tak źle nie jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2017, 12:58

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 1182 1183 1184 1185 1186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ