X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita w polsce też nic nie trzeba podpisywać w razie odmowy, to rodzic decyduje sam a tym bardziej w przypadku dodatkowych szczepień
    nie spotkałam się nigdy żeby jakiś lekarz straszył rodzica
    i w szoku jestem że tak cię potraktowano

82doroeqdnooy9dr.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przychodnia jest naprawdę zabawna. Podczas wczorajszej wizyty nie tylko było szczepienie dla Arana, ale równiez sprawdzenie mojego stanu po porodzie, ale bez wielkiego halo, bo tylko zmierzyła mi ciśnienie, zwazyla mnie i pomacala brzuch. Powiedziałam jej, że mam hemoroidy i tryskam krwią od 2 tygodni, to musiała zajrzeć i przepisała mi maść.
    Przeprowadziła wywiad czy mam kogoś do pomocy, jak sobie radzę, czy jest mi smutno. Takie typowe pytania na wylapanie depresji. A weź odpowiedz, że tak, czasem Ci smutno, to zaraz na terapię będą wysyłać.
    I nagle lekarka wypaliła: Jakie zabezpieczenie będziemy stosować?
    Ja do niej, że nie wiem, jeszcze nie myślałam o tym, a ona naciska, że muszę wybrać czy chce tabletki antykoncepcyjne, plastry, zastrzyk w ramię czy spirale na 5 lat. Nie byłam przyszykowana na takie pytania. Nie wiem czemu tak naciskają od razu na antykoncepcje. A co gdybym chciała na przykład za 2 miesiace zacząć starania o nexta? Oczywiście nie chcę jeszcze, ale tak tylko gdybam. Dała mi ulotki na temat zabezpieczen (:D :D :D) i powiedziała, że jak najszybciej mam się zdecydować na antykoncepcje i dać im znać w przychodni, bo ona musi w komputer wpisać. :D

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• MoBo Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki doradzcie, w przyszły poniedziałek mam wizyte i muszę moja zostawić z tatusiem, być może będzie musiał ją nakarmić więc pytanie..ile pokarmu muszę odciągnąć? I jak to zrobić? Czyli odciągac tego samego dnia po każdym karmieniu z piersi? Czy dzień wcześniej? Czy przed wyjściem odciągnąć z piersi która akurat miałam karmić?

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita a tak przepraszam, że zapytam a masz kupki miękkie czy twarde?
    Bo ja dzwoniłam dziś do mojej akupunkturzystki i mówię co mi dolega czyli hemoroidy i co dziwne luźne kupy, a ona mi na to powiedziała że w chińskiej medycynie to jest oznaką słabej i niewystarczającej ilości krwi (tego nasza medycyna wogole nie sprawdza i nie leczy). Od poniedziałku zaczynam igly+ziola.
    Pytam z ciekawości jak tam u Ciebie bo wiem że dużo krwi straciłas przy porodzie.

l22ndf9her11uere.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, a co im do tego, czy i jak się będziesz zabezpieczała? Może chcą też wiedzieć gdzie, w jakiej pozycji i ile razy?

Nie mam dużego doświadczenia w odciąganiu, nie lubię tego, mam jakiś dziwny laktator, który powoduje ból. Miesiąc temu odciągnęłam 120ml i mała wszystko wciągnęła. Pojadła, ale gdyby było więcej, też dałaby radę ;) Gdybym teraz wychodziła odciągnęłabym 150ml.

MoBo lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • milky way Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo, ja robie tak, ze np w czwartek mam fryzjera i zawozr dzieciaki do dziadków. Nie bedzie mnie 3 godz więc zostawiam mleczko.
    We wtorek odciagam jedną porcję tak, ze np rano karmię małą (zazwyczaj daje z obu piersi). Ale daje z jednej tym razem, z drugiej ściagam. Mrożę.
    W środę robie to samo, mrożę.
    Mam w ten sposob bez problemu ok 180-200, zalezy ile soe uda, bo rzadko ściągam. Ale spdziewam sie po 90ml. Ja mam w jednej piersi zawsze mniej,
    Wiec jak chce sciagnac to daje malej z tej gdzie mam więcej zeby sie najadla, a z drugiej podkradam :)
    W ten sposob mam bez problemu jedzonko. Ile zje tyle zje, 200 pewnie nie, ale nie mam pojecia ile ona je :)

W awaryjnych przypadkach daje z jednej (mniejszej) i odciagam z wiekszej i lecę ;)
    Ale wole jak ma wiekszy zapas, jakby mnie zatrzymalo cos np.

MoBo lubi tę wiadomość

• Nita Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth, mnie o forme zabezpieczenia pytali już 10 dni po porodzie, ale tak bardziej lajtowo. Nie sądziłam, że to będzie taki priorytet tutaj :D

MoBo ja mam twarde. Nie groszki, tylko po całości wychodzi, ale twarde i mnie rozrywa, a krew pryska po całej toalecie :( czasem nawet trochę wyleci na majtki w ciągu dnia. Jeśli krem mi nie pomoże, to trzeba niestety sięgnąć po czopki, a to będzie dla mnie ciężkie do wykonania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2017, 23:30

MoBo, Martusiazabka lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• MoBo Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 02:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milky way a takie mleko z mrozu to ma ile wcześniej przed podaniem trza wyciągać?
    Trza czekac aż się rozdrozi? Czy jakoś bezpośrednio go podgrzać?

l22ndf9her11uere.png
  • milky way Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 02:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo, my, jak wyjscie jest zaplanowane, tp rano odmrazamy, tzn wkladamy do lodówki. I potrm do ppdgrzewacza.
    Jak niezaplanowane, to od razu do ppdgrzewacza!

Mleko moze stac:

w temperaturze pokojowej (ok. 21ºC) mleko może stać maksymalnie do 6 godzin;
    w lodówce (temp. 3 - 5°C) okres ten zostaje przedłużony do 3-5 dni;
    w zamrażalniku lodówki (-10 do -15ºC) pokarm może być przechowywany do 6 miesięcy;
    najdłużej, bo nawet do 12 miesięcy można pozostawiać mleko matki w zamrażarce gdzie temperatura wynosi od -15 do - 20°C.1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 02:44

MoBo lubi tę wiadomość

• MoBo Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super to teraz tylko pompowac :P

Koleżanka mi w międzyczasie napisała, że ona namrozila pokarmu na miesiąc, na wypadek choroby lub jakby miała problem z laktacja bądź też przedłużyć karmienie jak wróci do pracy, no a jej syn totalnie odrzucił mrożone mleko O.o i położna twierdziła, że chyba przez zmieniony smak bo nie przez butelke bo inne rzeczy już z butelki jadł. Więc kazała mi przetestować zanim zacznę odciągac namiętnie.
    Jej mleko psy zjadły po kilku nieudanym próbach podawania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 06:04

l22ndf9her11uere.png
  • milky way Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wypadek choroby to tak ogolnie glupi pomysł, bo mleko wtedy zawiera przeciwciała. To dlatego np u nas ostatnio wszyscy sie rozlozyli oprocz małej cwaniary, ktora jadla mleczko z przeciwcialami :D

MoBo, Isia86 lubią tę wiadomość

• Izieth Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I generalnie to chyba nie jest dobry pomysł trzymanie takiego mleka na zapas, bo przecież mleko się zmienia, dopasowując do potrzeb dziecka i zamrożone mleko sprzed miesięcy może nie zaspokoić potrzeb trochę starszego niemowlaczka.

Mała po szczepieniu przespała całą noc, wstała dopiero po 10 godzinach :)

Czy którejś mamie kp dziecko przesypia całą noc? Tak się zastanawiałam, czy taka przerwa w karmieniu może popsuć laktację?

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Madziula87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja po raz pierwszy przespala dzisiaj 10.5 h, moje piersi mało co nie ekslodowaly,przy tym ból wielki także myślę ze to trochę za długo.

tb738ribfs156aj0.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth moja od tygodnia ma pierwszy sen 8-9h, przespaniem nocy bym tego nie nazwała bo jak zaśnie koło 20 to ta pobudka wypada 4-5 więc dla mnie to nadal noc ;)
    Nie wiem jak to wpływa laktację ale pierwrze 3 noce miałam piersi jak kamienie, budził mnie ból a teraz luz więc musiały się przystosować
    myslę że jakby zaczęła się budzić w nocy to musiałyby się na nowo nauczyć produkcji :) wydaje mi się że organizm dopasowuje się do aktualnej sytuacji, laktacja nie zanika ot tak ;)

A co do mrożonego mleka to ja w pierwszej ciąży miałam całą szufladę zamrożonych woreczków i dupa, syn tego nie tknął, wszystko poszło w kosz
    Teraz mam w zapasie ze 2 woreczki zawsze ale mała jest totalnie antybutelkowa, może jeszcze jej się zmieni

Izieth lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milky way wrote:
    Na wypadek choroby to tak ogolnie glupi pomysł, bo mleko wtedy zawiera przeciwciała. To dlatego np u nas ostatnio wszyscy sie rozlozyli oprocz małej cwaniary, ktora jadla mleczko z przeciwcialami :D

Też się o tym przekonałam
    u nas przez 2tyg panowała jelitówka w domu
    Zaczęlo się ode mnie ale lightowo, potem mama, mąż, syn, tata i teściowa która mi jednego dnia przyjechała pomóc a małej nic :) była jeszcze przed szczepieniem
    Przekopałam pół internetu na ten temat i potem z pediatrą gadałam że u dzieci wyłącznie kp które ani razu nie jadły mm ta flora bakteryjna do ok 6 m.ż. czyli momentu rozszerzania diety jest taka że chroni dziecko, niesamowite to jest dla mnie :) że prawdopodobnie gdybym karmiła mieszanie albn tylko mm to by złapała

polkosia, Nita lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ja 2tyg po porodzie wylądowałam w szpitalu z biegunką, wymiotami a mały nic :)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antoś przekręcił się z brzuszka! Ja nie wiem jak on to zrobił!

Szczęśliwa Mamusia, Krakuska, Perl, Izieth, Nita lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milky way wrote:
    MoBo, my, jak wyjscie jest zaplanowane, tp rano odmrazamy, tzn wkladamy do lodówki. I potrm do ppdgrzewacza.
    Jak niezaplanowane, to od razu do ppdgrzewacza!

Mleko moze stac:

w temperaturze pokojowej (ok. 21ºC) mleko może stać maksymalnie do 6 godzin;
    w lodówce (temp. 3 - 5°C) okres ten zostaje przedłużony do 3-5 dni;
    w zamrażalniku lodówki (-10 do -15ºC) pokarm może być przechowywany do 6 miesięcy;
    najdłużej, bo nawet do 12 miesięcy można pozostawiać mleko matki w zamrażarce gdzie temperatura wynosi od -15 do - 20°C.1

To teraz już nie wiem jak z tym zamrażalnikiem lodówki, tutaj podają, że dwa tygodnie (ten sam zakres temperatur): http://www.rodzicpoludzku.pl/Po-porodzie/Przechowywanie-mleka-mamy.html

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • jusci Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie doradcy :) winowajca, to szybki wypływ mleka, który wręcz topił dziecko....mały się mega irytował i nie chciał ssać...teraz początkowo karmię z góry, a potem jeśli potrzeba mogę normalnie , a jak wypływ idzie to mogę go od piersi odciągnąć i później po przystawić :)
    Wysypka, możliwe, że płacz przy jedzeniu, bo ból brzuszka, śmierdzące i czasem zielone kupki, katar to mogą być objawy alergii na mleko krowie... odstawiłam i mam obserwować :) muszę sobie teraz jadłospis rozpisać, bo ja bardzo mleczna byłam :)

a co do przesypiania nocy, to mi powiedziała, żeby nie robić strasznie długich przerw w jedzeniu, bo może się pojawić problem z laktacją... do 5 godz max, ale to są jej słowa.

baranosia, Werix, Martusiazabka lubią tę wiadomość

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Antoś przekręcił się z brzuszka! Ja nie wiem jak on to zrobił!

Pewnie stracił równowagę :P Co innego z pleców na brzuszek ;)

baranosia, milky way, Martusiazabka, Madziula87 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 1265 1266 1267 1268 1269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ