X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakuska to samo napisałyśmy :)

Krakuska lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Nulka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilkazozz wrote:
    Ja jestem po CC, teraz chciałabym naturalnie. Ale lekarz mówi, że jedyną szansą na aby uniknąć CC jest to, że poród zacznie się samoistnie - nie mam szansy na oxytocyne (kroplowke) ani inne wspomagania. A! Jeszcze musi minąć jakiś czas od poprzedniego porodu że względu na blizny po cesarce.
    To niestety wiem, że samoistnie musi się zacząć :/ dlatego też się martwię powtórki z rozrywki :/ Co do czasu to czytałam że najlepiej jest 18-25 miesięcy po wiec ja to znacznie przekraczam

👩🏻1992 🧔🏻‍♂️1989
    💕2010 💍💒2011

🧑🏻‍🦱11.2011 M 🩵 CC
    👧🏻11.2016 M 🩷 CC
    👧🏻12.2019 M 🩷 CC
    👶🏻01/02.2025 A 🩷

preg.png
    event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Kochane.
    Byłam dzisiaj u lekarza.
    Termin według OM 7 Grudnia, termin według USG 8 Grudnia, czyli wszystko jest w porządku ;) Nie wiem czy przypadkiem czegoś źle nie obliczyli ale niech będzie.. Maleństwa na USG nie widziałam bo byłam na NFZ ale USG mam za dwa tygodnie. Muszę się zapisać na prenatalne. Polecacie coś na Śląsku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:51

Isia86, palma, Nulka, Ulka84, polkosia, cudek2, Arleta lubią tę wiadomość

• Nulka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka123 wrote:
    hej Kochane.
    Byłam dzisiaj u lekarza.
    Termin według OM 7 Grudnia, termin według USG 8 Grudnia, czyli wszystko jest w porządku ;) Nie wiem czy przypadkiem czegoś źle nie obliczyli ale niech będzie.. Maleństwa na USG nie widziałam bo byłam na NFZ ale USG mam za dwa tygodnie. Muszę się zapisać na prenatalne. Polecacie coś na Śląsku?
    To mamy ten sam termin :D Chyba, że mój ulegnie w czwartek zmianie ;) bo cos nasze suwaczki nie są na podobnym etapie :P

Gratuluje udanych wizyt :D

Ja się czuje dzisiaj zdepnieta :P boli mnie głowa mam katar (alergia pozdrawia) i do tego dzisiaj mam jakiś żółty śluz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2016, 21:53

👩🏻1992 🧔🏻‍♂️1989
    💕2010 💍💒2011

🧑🏻‍🦱11.2011 M 🩵 CC
    👧🏻11.2016 M 🩷 CC
    👧🏻12.2019 M 🩷 CC
    👶🏻01/02.2025 A 🩷

preg.png
    event.png
  • Ulka84 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w pierwszej ciązy byłam w Angeliusie w Kato. Polecam :)

Szarlotka123 lubi tę wiadomość

m3sx3e3kz15rjscs.pngmhsvk6nlmw3zvwuz.png[/url]
    Aniołek - maj 2016
    Aniołek - maj 2014
  • Kama1312 Debiutantka

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia79 wrote:
    cześć
    tydzień temu pytałam was o poziom progesteronu - bo mój wynosił 13,5
    dziś, po 7 dniach zbadałam i jest 14,4
    dalej nisko, ale urosło, więc nie wiem, czy pytać lekarza o te moje samowolne badania czy nie, żadnych plamień nie mam
    a mój lekarz w dodatku na urlopie, więc nie wiem, czy wogóle jest się czym przejmować

Bardzo niski progesteron! Wiem co mówię, bo cała poprzednia ciążę walczyliśmy z lekarzem z tym problemem! Mało który lekarz zna się na tym temacie niestety....
    Normy progesteronu w ciąży badała tylko naprotechnologia, tu masz link do norm na dany tydzień ciazy:
    http://naprotechnologia.wroclaw.pl/poziom-progesteronu-w-ciazy-normy/
    To jest hormon podtrzymujacy ciążę, bardzo ważny, nie dopilnowanie go może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.... w poprzedniej ciąży brałam progesteron w każdej formie w Końskich dawkach co 2 tyg badając jego poziom. Brałam luteine w końskie dawce, czopki z luteiny, duphaston, zastrzyki domiesniowe ściągane z Czech, nawet jakiś hormon beta hcg w zastrzyku z nadzieją ze pobudzi on produkcję progesteronu....
    Tetaz to moja druga ciąża i w 4tc wynik progesteronu - 17 czyli znów poniżej normy i juz jestem na dawce 2x200mg luteiny.

Nie ignoruj tego problemu!

• emilkazozz Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palma wrote:
    gratuluję super wizyt :D
    dziewczyny Wy też macie kłucia i bóle podbrzusza jak na okres?
    kurde nie wiem co się dzieje, zaczynam się bać. Niby mnie czasem pobolewało cos tam ale dziś te bóle są ciut intesywniejsze ale nie aż tak żebym sie z bólu zwijała po prostu mnie irytują i wbudzają nerwy. Nie wiem co robić :(
    Ja od tygodnia przed spodziewaną @ mam takie bóle do dnia dzisiejszego. Stały się teraz trochę mniej dokuczliwe, ale pobolewa. Czasami kłuje przy nagłej zmianie pozycji oraz przy kichnięciu:)

A w kwestii mdłości, to mam delikatne od samego początku, kilka razy zwymiotowałam, ale zdarzają mi się popołudniu a nie od rana.

f2w3vfxms6mp9lea.png

• emilkazozz Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka wrote:
    To niestety wiem, że samoistnie musi się zacząć :/ dlatego też się martwię powtórki z rozrywki :/ Co do czasu to czytałam że najlepiej jest 18-25 miesięcy po wiec ja to znacznie przekraczam
    Tak, słyszałam o tym najlepszym terminie, ale jakoś nastawiam się znów na poród naturalny. Jestem bardziej świadoma tej ciąży, starsza i mądrzejsza- będę wiedziała jak rozmawiać z lekarzami i otwarcie powiem o moich oczekiwaniach . Z drugiej strony jak wiele z nas się przekonało CC czasem ratuje życie, zdrowie naszych pociech więc nie trzeba się upierać przy SN.
    Ja czekałam -prawie 2 tygodnie po terminie lekarz podsunął mi do podpisania zgodę na CC- wyłam kiedy podpisałam i było mi wszystko jedno. Jak się okazało, córa nie chciała zejść w kanał rodny z powodu krótkiej i owiniętej wokół nogi pępowiny. Dlatego mam już teraz inny stosunek.
    Ale się rozpisałam...:D

f2w3vfxms6mp9lea.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama1312 wrote:
    Bardzo niski progesteron! Wiem co mówię, bo cała poprzednia ciążę walczyliśmy z lekarzem z tym problemem! Mało który lekarz zna się na tym temacie niestety....
    Normy progesteronu w ciąży badała tylko naprotechnologia, tu masz link do norm na dany tydzień ciazy:
    http://naprotechnologia.wroclaw.pl/poziom-progesteronu-w-ciazy-normy/
    To jest hormon podtrzymujacy ciążę, bardzo ważny, nie dopilnowanie go może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.... w poprzedniej ciąży brałam progesteron w każdej formie w Końskich dawkach co 2 tyg badając jego poziom. Brałam luteine w końskie dawce, czopki z luteiny, duphaston, zastrzyki domiesniowe ściągane z Czech, nawet jakiś hormon beta hcg w zastrzyku z nadzieją ze pobudzi on produkcję progesteronu....
    Tetaz to moja druga ciąża i w 4tc wynik progesteronu - 17 czyli znów poniżej normy i juz jestem na dawce 2x200mg luteiny.

Nie ignoruj tego problemu!

Bez przesady, nie jest taki niski, na naszym etapie powinien wynosić od 9 do 47, niektóre kobiety mają 10, a inne 35 i to znaczy, że jest OK. Z resztą progesteron ma spadki i wzrosty i trzeba byłoby zmierzyć z 5x w ciągu dnia, żeby wyszła jakaś średnia, realna wartość. Jak nie ma plamień i nic się nie dzieje, to nie ma co straszyć dziewczyny. Koleżanka przy 10 nie dostała Luteiny ani dupka (na podobnym etapie), bo lekarz nie widział powodu i spokojnie donosiła. Wczoraj właśnie jej pytałam o to, bo ona też kp w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 06:49

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka - klinika Sodowskiego w Katowicach. Prenatalne u dr Cnoty, połówkowe u dr Włoch.

http://sodowski.pl/kontakt/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 07:15

Szarlotka123 lubi tę wiadomość

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój maluch ma się dobrze. Fika rowno:) no ale mam nadciśnienie i jestem na tabletkach. Dam rade:)
    Milego dnia♡

cudek2, Agulkowa lubią tę wiadomość

• guerretenshi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) ja siedzę w labolatorium. Juz wypiłam glukozę. Czuje się jakbym zjadła cała paczkę cukru pudru. Do połowy kubka było fajnie. Teraz walczę żeby tego nie wyrzygac :/ ale jak ze wszystkim ostatnio. I to nie przez mdłości ale dlatego że nie może mi się odbić. A jak zaczyna to przestać nie może. Do tego mam dziś wizytę. Ciekawe czy zrobi tez usg. Po 11 się odezwę :) miłego dnia ;*

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymamy kciuki i czekamy na wieści :*

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry, ja dziś nie dałam rady, z tej niepewności musiałam sie popłakać, troche mi pomogło. Dlaczego my nie możemy wiedzieć po prostu że albo będzie dobrze albo nie, tylko tak musimy się męczyć.
    Wiedziałam ze nie wytrzymam miesiąca do wizyty i zapisałam się do innego gina tylko po to zeby zobaczyc czy wszystko ok z dzidzią, więc wizyta 6.05 na szczęscie rano bo po 9. Wiem że może to dla was dziwne ale musiałam tak zrobić.
    Dzis jest dokładnie 8+1 ten pechowy dzień w poprzedniej ciąży, zaglądam w kalendarz a tam imieniny Marii i Marcelego- dokładnie takie imiona wybrałam dla dziecka w poprzedniej ciąży.
    Boże daj mi siłę.

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • Kama1312 Debiutantka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Bez przesady, nie jest taki niski, na naszym etapie powinien wynosić od 9 do 47, niektóre kobiety mają 10, a inne 35 i to znaczy, że jest OK. Z resztą progesteron ma spadki i wzrosty i trzeba byłoby zmierzyć z 5x w ciągu dnia, żeby wyszła jakaś średnia, realna wartość. Jak nie ma plamień i nic się nie dzieje, to nie ma co straszyć dziewczyny. Koleżanka przy 10 nie dostała Luteiny ani dupka (na podobnym etapie), bo lekarz nie widział powodu i spokojnie donosiła. Wczoraj właśnie jej pytałam o to, bo ona też kp w ciąży.
    Mój lekarz ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Owszem, progesteron.miewa wzloty i spadki ale w normalnym cyklu miesięcznym a nie w ciąży. W ciąży odpowiada za utrzymanie ciąży i jego poziom powinien być odpowiedni..
    Wg tabelki na jaka się powołuje mój lekarz w 4 tc powinien przekraczać 20.
    Poprzednia ciążę mocno walczyliśmy o to, by choć trochę gonić te tabelkę wytyczne a i w tej ciazy zaczęło się to samo. Absolutnie nie chce nikogo straszyć, raczej ostrzec, bo mam z tym trochę doświadczenia...
    I niestety wiem, że wielu lekarzy nie ma pojęcia o tych normach progesteronu w ciąży... doświadczyłam tego jak kilkakrotnie leżałam na patologii ciazy... na szczęście mój lekarz prowadzący był zawsze pod telefonem...

emerald_m lubi tę wiadomość

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palma wrote:
    dzień dobry, ja dziś nie dałam rady, z tej niepewności musiałam sie popłakać, troche mi pomogło. Dlaczego my nie możemy wiedzieć po prostu że albo będzie dobrze albo nie, tylko tak musimy się męczyć.
    Wiedziałam ze nie wytrzymam miesiąca do wizyty i zapisałam się do innego gina tylko po to zeby zobaczyc czy wszystko ok z dzidzią, więc wizyta 6.05 na szczęscie rano bo po 9. Wiem że może to dla was dziwne ale musiałam tak zrobić.
    Dzis jest dokładnie 8+1 ten pechowy dzień w poprzedniej ciąży, zaglądam w kalendarz a tam imieniny Marii i Marcelego- dokładnie takie imiona wybrałam dla dziecka w poprzedniej ciąży.
    Boże daj mi siłę.

Palma, wcale to nie dziwne, doskonale Cię rozumiem. Ja wizytę mam za 4 tygodnie i jestem pewna, że też nie wytrzymam i się umówię wcześniej. W każdej sekundzie o tym myślę, denerwuję się. Od początku ciąży mam problemy ze snem, budzę się koło 4 i nie śpię już do rana, gonitwa myśli, wszystko na tle nerwowym. Żeby nie zwariować staram się czasem całkiem odcinać od tematów ciążowych, od forum, "zapomnieć" o ciąży na kilka dni. Spróbuj, szybciej czas leci.

palma lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guerretenshi wrote:
    Cześć dziewczyny :) ja siedzę w labolatorium. Juz wypiłam glukozę. Czuje się jakbym zjadła cała paczkę cukru pudru. Do połowy kubka było fajnie. Teraz walczę żeby tego nie wyrzygac :/ ale jak ze wszystkim ostatnio. I to nie przez mdłości ale dlatego że nie może mi się odbić. A jak zaczyna to przestać nie może. Do tego mam dziś wizytę. Ciekawe czy zrobi tez usg. Po 11 się odezwę :) miłego dnia ;*

O, a co tak wcześnie ta glukoza?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama1312 wrote:
    Mój lekarz ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Owszem, progesteron.miewa wzloty i spadki ale w normalnym cyklu miesięcznym a nie w ciąży. W ciąży odpowiada za utrzymanie ciąży i jego poziom powinien być odpowiedni..
    Wg tabelki na jaka się powołuje mój lekarz w 4 tc powinien przekraczać 20.
    Poprzednia ciążę mocno walczyliśmy o to, by choć trochę gonić te tabelkę wytyczne a i w tej ciazy zaczęło się to samo. Absolutnie nie chce nikogo straszyć, raczej ostrzec, bo mam z tym trochę doświadczenia...
    I niestety wiem, że wielu lekarzy nie ma pojęcia o tych normach progesteronu w ciąży... doświadczyłam tego jak kilkakrotnie leżałam na patologii ciazy... na szczęście mój lekarz prowadzący był zawsze pod telefonem...

Rozumiem, też brałam z Tysią dupka przez pół ciąży, ale wtedy naprawdę miałam niedobory i plamiłam co chwilę.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palma, bardzo dobrze zrobiłaś, po co się denerwować :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    O, a co tak wcześnie ta glukoza?
    W wynikach wyszła mi podwyzszona. Ale myślę że to dlatego iż jem dużo czekolady :D no ale coz. Lekarka kazała - to robie :/

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ