X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Werix Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia, z książek kucharskich to polecam Ci Alanatkowe BLW. Kupiłam też Bobas Lubi Wybór książka kucharska, ale jeszcze nic stamtąd nie robiłam :D

Podziwiam Maję za tak długą podróż. Daniel by chyba jajo zniósł!

Daniel jest bardzo mobilny. Pełza wszędzie z taką prędkością i zaciętością, że aż sobie zrobił odcisk na stopie O.o... Pękł mu i teraz ma rankę biedny :/ Na łokciach i przedramionach ma siniaki... Nic go nie zatrzyma :D Ostatnio złapał fazę na wspinanie się na wszystko i wszystkich, a u rodziców stanął łapiąc się niskiego stoliczka kawowego... Dobrze, że w domu nie mam takich niskich mebli. Na razie tylko wskrabuje się na swój fotelik bujaczek. Pozy do raczkowania łapie, ale jak na razie zrobił tak może z jeden krok :D

Agia lubi tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie w placuszkach wg przepisu baranosi nie ma wody a w tych, co ja podałam to tyle, żeby zkryła kaszę mannę.
    Jestem w szoku, że Twoja Maja już rwie się do chodzenia, podczas gdy moja nawet nie raczkuje. No ale każde dziecko idzie wg swojego rytmu, więc póki co się nie przejmuję. Moja starsza córka zaczęła chodzić sama jak miała 13 miesięcy. Nie pamiętam kiedy zaczęła raczkować.

Werix właśnie już zaglądałam już na tego bloga Alaantkowe BLW i super przepisy tam mają. Czasem jednak z bardzo wyszukanych produktów jak dla mnie. Chyba muszę wybrać się na zakupy i poczynić jakieś zapasy.

Współczuję Danielkowi odcisku. Teraz to musisz miec oczy dookoła głowy, bo jak się gdzieś podniesie i ustanie, to może upaść.

A. 07.08.2012, M. 09.12.2016
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia dokładnie każde dziecko inne ja w wieku 7mcy chodziłam przy meblach a jak miałam 9mcy to biegałam

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia to szybka byłaś :) Ja sobie nie wyobrażam nawet takiego 7 miesięcznego dziecka stojącego.

Dziś, za Twoim pomysłem, ugotowałam Mai zupkę krem pomidorowo cukiniową. Zobaczymy, czy Jej zasmakuje i czy pomidory Jej podejdą, bo jeszcze nie jadła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie spodziewałam się, że tak szybko będę musiała za nią dreptać w pozycji zgarbionej... Pamiętam jak mój młodszy o 7 lat brat uczył się chodzić... wiecznie mnie plecy bolały od biegania za nim.

To jest tak, że jak ja drżę, żeby jej jeszcze nie sadzać, bo plecki słabe, to dziadek i tak wszystko pokaże i mała zaczyna chwytać i chce sama... więc chyba jest już gotowa na chodzenie. Ale tak jest ze wszystkim, stąd mała je już bardzo dużo z naszego menu. Oczywiście lody w kawiarni są obowiązkowe...

Dzięki za pomysł i przepis, zrobiłam dziś placki, ale bez kaszy manny, bo na szybko na śniadanie, placuszki smakowały i mi i Majeczce, super :) Dzięki :) Skąd macie takie przepisy? Co jeszcze pysznego przyrządzacie?

• baranosia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na szybko to oklepana jajecznica a ostatnio była nawet pasta z bobu z jajkiem na chlebek ;)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 02:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!u nas już stuknęło 7 miesięcy,sa dwa zeby na dole,intensywne proby chodzenia-oczywiscie jak sie trzyma pod paszkami i udział w kolizji drogowej...Wracaliśmy z weekendu,dość blisko bo 100km od Warszawy, staliśmy na światłach i baba wjechała nam z impetem w tył auta.Ja miałam odpięty pas,bo sięgałam do torby po butelkę z woda,Mały spał w foteliku,mąż z przodu w pasach. Ja mam złamany nos,mąż nadwyrężone mięśnie szyi,Michałkowi na szczescie nic sie nie stało.Obudzil sie biedny i przerażony z płaczem,bo huk był straszny:-/a pani sie pedały pomyliły...Na szczescie mielismy zapakowany walizkami samochód,wiec była jakas tam minimalna amortyzacja tego uderzenia.Po powrocie do Warszawy wezwaliśmy nasza lekarkę zeby małego obejrzała,bo miałam oczywiscie najczarniejsze myśli,ale wszystko ok.Nic nie złamał,kostki na miejscu,obejrzała główkę,całe ciałko,humorek młodemu dopisywał i nie wyglądał aby mu cos dolegało.

17u920mmtaho5gy9.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 02:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michał pełza na całego i to w takim tempie,ze nie byłam w stanie go upilnować.Oczywiscie skończyło sie na kilku siniakach,zrzuceniu płyt z regału,ssaniu fredzli od dywanu i oglądaniu podeszw butów z wielkim zainteresowaniem.Zamiast kojca zakupiłam -basen ogrodowy:-) dmuchany wielki basen 2,5x2x50cm i postawiłam go w salonie,do środka włożyliśmy cieniutki materac z ikei,zabawki i książeczki i siedzi dziecię grzecznie w srodku.Pelza dowoli,przekręca sie,przewraca,zderza z dmuchanymi ścianami i nic złego nie ma prawa sie przytrafić:-)Tak wiec,jak macie tylko przestrzeń to polecam!nie mogę wrzucić foty,ale gdyby któraś z Was chciala poglądowo podejrzeć to wysle maila:-)

17u920mmtaho5gy9.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj jak was czytam to muszę się w końcu zmobilizować do porządnych śniadanek!

Maggie, dobrze, że Miesiowi nic się nie stało. Też bym była przerażona po takim wypadku. Dużo zdrówka dla wszystkich.
    Moja jeszcze pełzania po podłodze nie ogarnia więc nie wychodzi poza matę puzzlową ;) Do chodzenia u nas jeszcze daleka droga, ale może to dobrze :) Super pomysł z tym basenem, ale nie mam szans na zmieszczenie takiego w mieszkaniu.

Maggie_31 lubi tę wiadomość

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie bardzo fajne są przepisy na blogu alaantkowe blw. Dziewczyny też polecają taką samą książkę.

baranosia i znowu mi podsunęłaś pomysł :) i dziś podałam Mai jaeczniczkę, ale tylko trochę podziamdziała. Zupka z pomidorów i cukinii, choć wyszła dość kwaśna ( nie wiem czemu, bo pomidory były malinowe) też Jej bardzo smakowała, więc polecam.

U nas nadal zębów brak. No ale coś się ruszyłko w kwestii raczkowania, bo Maja podnosi pupkę i się buja do przodu i do tyłu od 2 dni. Nawet gdy zasypia, to się w łóżeczku tak buja :) Tylko przy tym jest na rączkach zgiętych cały czas. No ale Ona ma, wg naszej rehabilitantki, słebe te rączki, więc muszę Jej bardziej chyba je poćwiczyć.

Ja niedługo, tzn. jak Maja zacznie raczkować, chyba przyniosę łóżeczko turystyczne i rozłożymy w salonie i będzie robiło za kojec.

Maggie_31 dobrze, że Wam nic poważnego się nie stało i że z Michałkiem wszystko dobrze. Współczuję jednak złamanego nosa. Widzę, że Ty też z Warszawy. W której części mieszkasz?

RedLady no ja właśnie też jak czytam, co dziewczyny podają już dzieciom, to się mobilizuję i coś wymyślam.

Maggie_31 lubi tę wiadomość

• Agia Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy podawałyście już dzieciom coś z mlekiem kokosowym?

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie to całe szczęście, że synuś cały, zdrówka dla Was.

Agia, dotarłam już na ten blog, i będę korzystać, jajecznicę też zrobię w takim razie :) U nas bujanie się pojawiło z jakiś miesiąc temu. Mam w salonie łóżeczko z opcją kołyski, mała lubi rozbujać sobie tą łajbę i pozytywka z misiami, która jest tam zamocowana również się buja. Wielka radość.

Ja mam też basenik, planuję do niego kupić te kulki plastikowe niedługo :)

• Agia Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wiecie, ile teraz powinny przybierać na wadze nasze dzieci? Byłam dzis na szczepieniu i Maja ma niedowagę. w 2 miesiące przybrała tylko 300 gram. Waźy 6795. Nie wiem, czy mam sie bardzo martwic. Jakiś młody lekarz sie nie przejął, a pielegniarka kazała dawac wiecej stalych pokarmów, cycuszek to już tylko do przytulania i za 2 tygodnie przyjść na ważenie.

• RedLady Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia a ile miała jak się urodziła? I czy sama czujesz czy coś jest nie tak? Poza tym niektóre dzieci przybierają na wadze skokowo. Moja potrafi przez miesiąc prawie ledwo co przytyć a potem nagle 2-3 tygodnie i nagły skok na wadze i wszystko się wyrównuje.
    Co do rady pielęgniarki to aż zgroza. Mleko kobiece jest bardziej kaloryczne niż wiele pokarmów stałych! Owszem można trochę zwiększyć ilość pokarmów stałych ale absolutnie nie traktuj kp jako przytulania, bo tylko zakończysz swą przygodę z kp.

Agia lubi tę wiadomość

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedLady przy urodzeniu ważyła 3520, więc jeszcze nie podwoiła wagi urodzeniowej.Ale urosła 13cm. Cały czas była na dole siatki centylowej, ostatnio poniżej 10 centyla, a dziś już poniżej 3go. Ja właśnie nie czuję, aby coś było nie tak. My z mężem jesteśmy raczej drobni, starsza córka też zawsze mało ważyła.
    Jutro przyjeżdża moje teściowa i nawet Jej nie powiem prawdy ile Maja waży, bo się zacznie gadanie.
    Pójdę na zważenie za te 2 tygodnie i jak coś przybierze, to zostawię temat, a jak nie, to może jakieś badania porobię.

• Werix Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia, Daniel jak zaczął mi się bardziej ruszać też spadł mi z centyla. Był zazwyczaj koło 40, a spał na 20. Lekarka nie przejęła się, mówiła, że wszystko z nim ok, że teraz więcej się rusza to wiadomo że tak tyć nie będzie. Jest zdrowy, ruchliwy, ładnie się rozwija i to najważniejsze.

My zębów mamy już 6 i coś mi dzisiaj mignęło, jakby miały dolne dwójki wychodzić. Mam nadzieję, że się mi przewidziało, bo dosyć mam już tych zębów.

Od jutro biorę się za przechodzenie na dwie drzemki. Powolutku muszę rozciągać Danielowi czasy, bo to dobrych nockach przy swoich czasach ma krótkie drzemki. A po kijowej nocce, albo jak wstanie przed 6 i przeciągnę go do 8:30 to anwet 2h potrafi spać.

Daniel wspina mi się na meble. Na razie daję rade tylko na swój leżaczek bujaczek i niski fotelik, ale już mi ręce wyciąga do sofy. Jak Daniel zaczął pełzać (nie pamiętam, chyba z ponad miesiąc temu), to też myślałam o jakimś kojcu, ale teraz już odpuściłam. Łazi wszędzie, ale przynajmniej zajmuje się sobą ;p

Agia lubi tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia RedLady ma rację nie odstawiaj kp to podstawa i mega kaloryczność dla dziecka! Są dzieci chude i grube. Jest kilkoro dzieci które cały czas idą 3centylem taka ich uroda

Agia lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia 6795g to dobra waga ;) ty kp prawda? to znajdź sobie siatki who dla dzieci kp i humor ci się poprawi :)
    moja córka kp jest takim szczuplakiem, ledwo 6500 przekroczyła ostatnio (mam wagę w domu) 2tyg byłyśmy na szczepieniu, idzie cały czas powyżej 3centyla, jest przebadana, wesoła, je ładnie i dość sporo, po prostu tak ma :)
    mam też syna (4lata 3m) od urodzenia jest w 3 centylu, waży teraz 14kg, moje mleko jadł do 6 mż, potem mm dłuuugo i też go to nie utuczyło ;)
    takich ich urok, ktoś musi tworzyć te dolne statystyki

Agia lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Uspokoiłam się trochę.
    kalina123 tak, ja nadal kp. Zajrzę na pewno do tych siatek WHO, ale już mnie bardzo pocieszyłaś. Moja dzieci widać też tworzą te dolne statystyki.

Werix to Danielek z zębami jest bardzo do przodu w porównaniu do mojej Majki. Jak już ma 6, to jeszcze tylko 14 przed Wami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas idzie górna jedynka, czyli 3ci ząbek.

Nie wiem czy Wam zazdrościć tych wag czy nie... Moja mała miała 3210 g a teraz... z miesiąc temu miała już 8 kg na szczepieniu. Wagowo 50 centyl, ale wzrost ma koło 90 centyla. Ja jestem raczej niska, więc Maja ma po mężu wzrost. Chyba wszyscy na mnie będą patrzeć z góry heheheh Co prawda jedzeniem to ja się nie muszę martwić, bo Maja uwielbia jeść, ale Wasze słodkie ciężarki, nie są aż takie ciężkie do noszenia :)

‹‹ 1453 1454 1455 1456 1457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ