X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Martosza83 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cudek2 wrote:
    MP.pl Artykuły Przegląd badań

Zakażenie wirusem opryszczki zwykłej podczas ciąży

Ocena:
    01.06.1998
    The acquisition of Herpes simplex virus during pregnancy
    Z.A. Brown, S. Selke, J. Zeh, J. Kopelman, A. Maslow, R.L. Ashley, H. Watts, S. Berry, M. Herd, L. Corey
    The New England Journal of Medicine, 1997; 337: 509-515
    Streszczenie: W ciągu ostatnich 20 lat obserwuje się wzrost częstości zakażeń dróg rodnych wirusem opryszczki zwykłej (HSV) i ich ciężkiego powikłania –– opryszczki noworodków. Do zakażenia noworodka wirusem HSV zarówno typu 1 (HSV–1), jak i typu 2 (HSV–2) dochodzi zwykle w wyniku okołoporodowego kontaktu z wirusem znajdującym się w kanale rodnym matki, u której nie występują żadne objawy infekcji. Obecność wirusa w tym miejscu jest konsekwencją jego reaktywacji lub nowego zakażenia w czasie ciąży. Zakażenie noworodka wirusem HSV może doprowadzić do jego zgonu lub ciężkiego upośledzenia rozwoju na skutek zajęcia układu nerwowego. Wyniki dotychczasowych badań sugerowały, że zakażenie dróg rodnych wirusem HSV, do którego doszło w czasie ciąży, zwiększa ryzyko porodu przedwczesnego, opóźnienia rozwoju wewnątrzmacicznego płodu i samoistnego poronienia.

I przepraszam ale czytaj ze zrozumieniem jak sie na coś powołujesz
    tu piszą o HSV ale w drogach rodnych!! a dziewczyny mówią o opryszcze na ustach!!

Przepraszam za bulwers...najwidoczniej 5 msc po porodzie nadal hormony buzują:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 13:53

Isia86 lubi tę wiadomość

f2wlanlibm0fi1og.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytaj dokładnie! !!!!

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniec tematu.

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • Martosza83 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki milkne:) Cudek wyluzuj bo nie wolno się Tobie stresować!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 13:55

cudek2 lubi tę wiadomość

f2wlanlibm0fi1og.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bez nerwów.
    Może u niektórych faktycznie opryszczka tak wpływa.
    Teraz ja się zaczęłam trochę wręcz denerwować bo miałam już trzy, maleństwo do tej pory rośnie ale..

• baranosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasmażyłam furę naleśników wciągnęłam 3 suche prosto z patelni i obiad mam z głowy :D

Angela B-D, ScarlettKate lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde baranosia, narobiłaś mi mega smaka na naleśniki. I chyba na jutro zrobię. :D

• baranosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziły za mną z parówką i serem ale zapchałam się suchymi. I dobra przyznaje się jednego zjadłam z nutellą :D

Szarlotka123, cudek2, ScarlettKate, polkosia lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staram się nie denerwować. Tylko nie mogę znieść, jak wprowadza się chaos informacyjny a dotyczący zdrowia i bezpieczeństwa matki i jej nienarodzonego dziecka szczególnie.
    Nie należy się denerwować, nakręcić. Należy poradzić się lekarza prowadzącego, a jeśli mu nie ufamy w 100% to jeszcze innego. Bo to oni dysponują fachowa wiedzą i mają namacalne doświadczenie w danej dziedzinie schorzeń, powikłań itd. A co najistotniejsze -to oni biorą za "nas" odpowiedzialność. Ich zawód wymaga ciągłego doszkalania i uzupełniania wiedzy i pozostaje mieć nadzieję, że tak właśnie ci nasi robią.
    Jeśli lekarz uzna, że nie ma powodu do niepokoju - a większość będzie uspokajac i słusznie! - to należy sprawę zamknąć i zapomnieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 14:22

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diana0501 wrote:
    Witam :) przyłączę się do Was :) termin mam na 2 grudnia :)
    witamy :)coraz nas wiecej :)

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Nasmażyłam furę naleśników wciągnęłam 3 suche prosto z patelni i obiad mam z głowy :D
    A ja dziś ogórkowa walnełam z ryżem i mieskiem z kurczaka mmm pycha ;)
    póki co mdłosci były rano teraz pełna jestem wiec jest ok ale za to czuje sie drugi dzien jakbym jakis maraton przebiegła... masakra zmeczona i brak checi do czegokolwiek procz lezenia :P

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórkowa z ryżem? Pierwsze słyszę ;)

polkosia lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szybko macie te zachcianki :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • emilkazozz Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka123 wrote:
    Kurde baranosia, narobiłaś mi mega smaka na naleśniki. I chyba na jutro zrobię. :D
    Mamy naleśniki conajmniej 2 razy w tygodniu, bo córka lubi. Ale chodzą za mną pancake'sy - z syropem klonowym ;) póki co musiałam zadowolić się przedszkolnym krupnikiem.

cudek2, Szarlotka123 lubią tę wiadomość

f2w3vfxms6mp9lea.png

• emilkazozz Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarlotka123 wrote:
    Mamy naleśniki conajmniej 2 razy w tygodniu, bo córka lubi. Ale chodzą za mną pancake'sy - z syropem klonowym ;) póki co musiałam zadowolić się przedszkolnym krupnikiem.

f2w3vfxms6mp9lea.png

• emilkazozz Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze dziewczyny co do opryszczki- w pierwszej ciąży miałam chyba że 4 razy - brałam Heviran i stosuje go do tej pory w razie potrzeby. Moja lekarka mówiła wtedy, że bezpieczniej jest wziąć antybiotyk niż chociaż z ciąży z opryszczką. Nie wiem czy to były słuszne obawy - w każdym razie córka jest zdrowa.

cudek2, Isia86 lubią tę wiadomość

f2w3vfxms6mp9lea.png

• ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ogórkowa z ryżem? Pierwsze słyszę ;)
    No ja od małego z ryżem jedałam w domu. Wole z ryżem od ziemniaków:D

Angela B-D lubi tę wiadomość

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• Koska 88 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam dziewczyny zazdroszczę jedzenia. Ja juz dzisiaj 3 razy wstałam sie z porcelana. Zjadłam kawałek bułki drożdżowej, dwie kanapki z masłem i rzodkiewka i trochę wody z zupy pieczarkowej. Wiem ze powinnam cos jeszcze ale nie mam ochoty na nic. Wysłałam brata po lody i owoce to moze jeszcze cos wciągnę. Najgorzej, ze ja o 20 jestem juz tak zmęczona, ze chodzę spać a dzisiaj przychodzą do mnie goście na 19. Dziewczyna brata zrobiła mi sałatkę ale chyba nie dam rady nawet jej wymieszać i maź będzie musiał i zamówię sushi. A sama będę siedziała o suchej bułce :/

bl9cvcqgs911kctx.png
  • ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koska 88 wrote:
    Ale wam dziewczyny zazdroszczę jedzenia. Ja juz dzisiaj 3 razy wstałam sie z porcelana. Zjadłam kawałek bułki drożdżowej, dwie kanapki z masłem i rzodkiewka i trochę wody z zupy pieczarkowej. Wiem ze powinnam cos jeszcze ale nie mam ochoty na nic. Wysłałam brata po lody i owoce to moze jeszcze cos wciągnę. Najgorzej, ze ja o 20 jestem juz tak zmęczona, ze chodzę spać a dzisiaj przychodzą do mnie goście na 19. Dziewczyna brata zrobiła mi sałatkę ale chyba nie dam rady nawet jej wymieszać i maź będzie musiał i zamówię sushi. A sama będę siedziała o suchej bułce :/
    Kochana u mnie to zalezy od dnia z tym jedzieniem. Zaczęłam jesc regularnie co ok 3 h małe posiłki, pije duzo wody i mdłości są rzadziej choć musze czasem sie zmusic by cos zjesc ale wiem że to dla dzidziusia :D

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mam dziś na obiad naleśniki :) z serkiem białym i konfiturą wiśniową, zaraz idę zjeść :)

82doroeqdnooy9dr.png
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ