X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodam wrote:
    Ja tez mam taki ogromny brzuch i sie dzisiaj zastanawialismy z moim M czy juz taki mialam wczesniej czy juz ta urosl;)
    Widzę że jesteśmy na podobnym etapie ale jakoś naprawdę nie wydaje mi się żeby to już był ciążowy brzuszek ale z drugiej strony nie jem aż tyle żeby mieć taki brzuch :D

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę DG i nie miałam kontroli, a byłam połowę ciąży na L4.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AniaKami Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi bebolek już wywaliło więc coś w tym musi być;)

Co do l4 to jestem na nim od listopada 2015 i od samego początku wynagrodzenie mam wypłacane przez pracodawce do 10-go każdego miesiąca jak wypłate przed l4. Musze teraz dzwonić albo jechać do zusu i dowiedzieć się co dalej jak skończą mi się te 270 dni, pewnie będę musiała starać się o zasiłek rehabilitacyjny, ale nie wiem jeszcze co i jak.

16ud3e3kui6kcuib.png
    Oliwierek, nasz Aniołek Stróż.. *15.08.16[*]16.08.16 25+1tc Tesknimy!!!
    Aniołek 8t.c. ..13.12.2015 .... Na zawsze w serduszku ....
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja prowadzę DG i nie miałam kontroli, a byłam połowę ciąży na L4.
    No to tym bardzoej Jagodam nie masz sie co stresowac :)

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami wrote:
    Też mi bebolek już wywaliło więc coś w tym musi być;)

Co do l4 to jestem na nim od listopada 2015 i od samego początku wynagrodzenie mam wypłacane przez pracodawce do 10-go każdego miesiąca jak wypłate przed l4. Musze teraz dzwonić albo jechać do zusu i dowiedzieć się co dalej jak skończą mi się te 270 dni, pewnie będę musiała starać się o zasiłek rehabilitacyjny, ale nie wiem jeszcze co i jak.

Tak, pracodawca tez moze w tym posredniczyc ale musi czekac na zwrot pieniedzy z ZUS wiec malo ktora firma chce wstrzymywac sobie pieniadze.
    Zasilek rehabilitacyjny przysluguje przy "normalnym" zwolnieniu z tego co sie orientuje a nie przy "b".
    A Ty piszesz o 270 dniach ktore tycza sie zwolnienia na "b".
    Podejrzewam ze chodzilo Ci o zwykle zwolnienue tak?
    Jesli tak, to 6 tygodni przed koncem uplywu 182 dni trzeba zlozyc wniosek o rehabilitacje zeby miec ciaglosc, pozniej pewnie tez mozna ale pewnie wtdy ciaglosci nie bedzie.

f2wle6ydyez5rsng.png
  • emilkazozz Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodam wrote:
    To u mnie duza firma, korporacja wiec wtedy to dziala tak ze jest wyplacane za posrednictwem pracodawcy?
    Mi się wydaje, że jeśli pracodawca z zatrudnia ponad 20 pracowników to przez całą ciążę będzie Ci wypłacał. Znajoma jest pielęgniarką w szpitalu i nie dostaje $$$ od ZUSu tylko od pracodawcy.

f2w3vfxms6mp9lea.png

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie co zaklad to inaczej, prywatna firma i panstwowa tez pewnie roznia sie rozliczaniem. U nas jest tak ze pierwszy miesiac my placimy a reszte ZUS i my sie juz w to nie mieszamy, a firma ma ponad 20 pracownikow. W takim razie Jagodam wszystko zalezy od Twojego pracodawcy.

f2wle6ydyez5rsng.png
  • AniaKami Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chamomilla wrote:
    Tak, pracodawca tez moze w tym posredniczyc ale musi czekac na zwrot pieniedzy z ZUS wiec malo ktora firma chce wstrzymywac sobie pieniadze.
    Zasilek rehabilitacyjny przysluguje przy "normalnym" zwolnieniu z tego co sie orientuje a nie przy "b".
    A Ty piszesz o 270 dniach ktore tycza sie zwolnienia na "b".
    Podejrzewam ze chodzilo Ci o zwykle zwolnienue tak?
    Jesli tak, to 6 tygodni przed koncem uplywu 182 dni trzeba zlozyc wniosek o rehabilitacje zeby miec ciaglosc, pozniej pewnie tez mozna ale pewnie wtdy ciaglosci nie bedzie.

Ja w listopadzie zaczełam być na zwolnieniu na kod b, trwało to jakieś 5 tygodni, poźniej po poronieniu dostałam zwolnienie bez kodu b na 3 tygodnie, po upływie tych 3 tygodni dostałam zwolnienie od psychiatry bez kodu na depresje i tak do 11 kwietnia tego roku, od 12 kwietnia jestem na kodzie b. Między zwolnieniami nie było ani jednego dnia przerwy, z tego co się zorientowałam to przechodząc teraz w kwietniu na kod b należy mi się 270 dni zwolnienia ale jeśli wcześniej przebywałam już na zwolnieniu to te 270 dni powinnam liczyć od listopada bo nie było żadnej przerwy. Czyli jakoś w sierpniu mija mi te 270 dni. Więc powinnam 6 tygodni przed starać się o zasiłek rehabilitacyjny do dnia porodu. Jeśli się mylę i któraś z was wie co i jak w tym temacie to bardzo proszę o pomoc!

16ud3e3kui6kcuib.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, jest dokładnie tak, jak piszesz. Najlepiej zrób przerwę w zwolnieniu na 1 dzień i pójdź od nowa na kolejne. Wtedy możesz znów ciągnąć zwykłe L4 przez całą ciążę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2016, 19:25

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Azor Przyjaciółka

Wysłany: 8 maja 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj mam mega mdłości i wymioty, po prostu umieram, nic nie pomaga, kiedy to się w końcu skończy

f2w3rjjgf9g4r1jh.png

km5scwa1mo0ovi5f.png
  • AniaKami Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ania, jest dokładnie tak, jak piszesz. Najlepiej zrób przerwę w zwolnieniu na 1 dzień i pójdź od nowa na kolejne. Wtedy możesz znów ciągnąć zwykłe L4 przez całą ciążę.

Niestety nie mam jak zrobić przerwy bo moje badania są już nie ważne i nikt nie dopuści mnie do pracy, chyba ze kolejne zwolnienie wziąść dzień później i dzięki temu mieć jeden dzień przerwy mimo ze w pracy będzie to dzien nieusprawiedliwiony? Ciekawa jestem jak to ma się prawnie. No i czy zus taki jedeń dzień przerwy uzna, bo może chcieć mieć 60 dni przerwy?

16ud3e3kui6kcuib.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem, to wystarczy jeden dzień przerwy. A weekendy masz pracujące? Może dowiedz się czy możesz mieć zwolnienie do piątku włącznie, a potem od poniedziałku.

emilkazozz lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • emilkazozz Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami wrote:
    Niestety nie mam jak zrobić przerwy bo moje badania są już nie ważne i nikt nie dopuści mnie do pracy, chyba ze kolejne zwolnienie wziąść dzień później i dzięki temu mieć jeden dzień przerwy mimo ze w pracy będzie to dzien nieusprawiedliwiony? Ciekawa jestem jak to ma się prawnie. No i czy zus taki jedeń dzień przerwy uzna, bo może chcieć mieć 60 dni przerwy?
    a nie przysługuje ci urlop wypoczynkowy, można wziąć jeden dzień urlopu - ewentualnie nawet "na żądanie"

f2w3vfxms6mp9lea.png

• emilkazozz Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Z tego co wiem, to wystarczy jeden dzień przerwy. A weekendy masz pracujące? Może dowiedz się czy możesz mieć zwolnienie do piątku włącznie, a potem od poniedziałku.
    Też ciekawy pomysł, nie wpadałbym na to. Ciekawe czy można tak rozwiązać ten problem.

f2w3vfxms6mp9lea.png

• AniaKami Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest praca w sklepie, sklep jest otwarty codziennie, pracowałam również w weekendy, mogłabym wziąść na żądanie ale niemniej jednak jest to urlop, a bez ważnych badań pracodawca nie może mi udzielić urlopu. Chyba że urlop na żądanie ma inne prawa niż zwykły ale wątpie.

16ud3e3kui6kcuib.png
  • Nulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, Jagodam mi tez brzuchol wywaliło :D jak tak dalej pójdzie to mama się sama domyśli :P a tu przed nami miesiąc czekania na decyzje kredytową, jak ja to jeszcze miesiąc ukryję :P

👩🏻1992 🧔🏻‍♂️1989
    💕2010 💍💒2011

🧑🏻‍🦱11.2011 M 🩵 CC 2750g
    👧🏻11.2016 M 🩷 CC 2670g
    👧🏻12.2019 M 🩷 CC 2950g
    👶🏻 01.2025 A 🩷 CC 2410g

age.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azor - mi pomagaja gumy mietowe i duzo wody.

Nulka - moja matka widzi mnie na skype i mowi ze ladnie mi sie brzuszek chowa po porodzie XD heeheh a ja jeszcze z poprzedniej ciazy nie zgubilam 5 kg a tu znow na plus idziemy :P

Nulka lubi tę wiadomość

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • Nulka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest ten problem że moja mnie widzi codziennie :P Ja bym jej powiedziała, gdyby nie to, że ma pewność, że zacznie histeryzować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2016, 21:03

cati lubi tę wiadomość

👩🏻1992 🧔🏻‍♂️1989
    💕2010 💍💒2011

🧑🏻‍🦱11.2011 M 🩵 CC 2750g
    👧🏻11.2016 M 🩷 CC 2670g
    👧🏻12.2019 M 🩷 CC 2950g
    👶🏻 01.2025 A 🩷 CC 2410g

age.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKami wrote:
    Ja w listopadzie zaczełam być na zwolnieniu na kod b, trwało to jakieś 5 tygodni, poźniej po poronieniu dostałam zwolnienie bez kodu b na 3 tygodnie, po upływie tych 3 tygodni dostałam zwolnienie od psychiatry bez kodu na depresje i tak do 11 kwietnia tego roku, od 12 kwietnia jestem na kodzie b. Między zwolnieniami nie było ani jednego dnia przerwy, z tego co się zorientowałam to przechodząc teraz w kwietniu na kod b należy mi się 270 dni zwolnienia ale jeśli wcześniej przebywałam już na zwolnieniu to te 270 dni powinnam liczyć od listopada bo nie było żadnej przerwy. Czyli jakoś w sierpniu mija mi te 270 dni. Więc powinnam 6 tygodni przed starać się o zasiłek rehabilitacyjny do dnia porodu. Jeśli się mylę i któraś z was wie co i jak w tym temacie to bardzo proszę o pomoc!
    Powiem Ci to co wiem od Pani z ZUS:
    Jesli jest sie na zwyklym zwolnieniu to przysluguje Ci 182 dni, 6 tyg przed uplywem mozesz starac sue o rehabilitacje, jesli sie nie starasz a minelo 182 dni a chcesz isc znowu na zwolnienie "normalne" to musi minac odstep 2 miesiecy i znowu mozesz isc na 182 dni. Wyjatkiem jest przechodzenie z normalnego zwolnienia na zwolnienue z kodem "b". Czyli mozna byc na normalnym zwolnieniu 182 dni i w dniu 183 zaczac nowe zwolnienue z kodem b ktore mozna ciagnac przez nastepne 270 dni.

Biorac pod uwage te informacje to powiem szczerze ze dziwne by bylo gdyby od listopada liczylo Ci sie nieprzerwanie 270 dni...
    Tak na logike to skoro nie masz przerwy miedzy tamtym zwolnieniem na kod b a tym kwietniowym no to do 270 dni liczy sie sie te 5 tygodni z listopada plus to co teraz w kwietniu zaczelas. To tak na logike ale znajac zycie wiele ustaw i praw nie jest logicznych wiec niczego nie mozna byc pewnym. Dobrze by bylo jakbys sie kogos zapytala z ZUSie bo szkoda tutaj gdybac bo to jednak warto z glowa zrobic :)

f2wle6ydyez5rsng.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokardka44 wrote:
    Dziewczyny ja chyba oszaleje im blizej wizyty tym mam gorsze przeczucia :(

Kokardka mam podobnie :( Wizyta we wtorek a ja jestem zdołowana :( Przez to jeszcze nikomu nie mówiłam o ciąży, bo cały czas się boję, że nic z tego. Na ostatnim usg 11 dni temu nie było widać zarodka i martwie sie czy we wtorek go zobacze.

‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ