X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajne!

http://wyprawamama.pl/zabawa/6655-karty-do-zdjec-milestone-pierwszy-rok-zycia-dziecka.html

palma, Kushina lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna123 tu jest fajny artykuł http://www.ofeminin.pl/zdrowy-styl-zycia/produkty-bogate-w-potas-s600449.html
    Masz konkretnie wymienione które produkty są bogate w potas, za co odpowiada ten pierwiastek i jakie są objawy niedoboru :-)
    Nie tylko soki pomidorowe pomagają. Teraz jest sezon na bób- ma dużo.białka i potasu (wegetarianom zastępuje mięso), na botwinke, możesz jeść banany jeśli lubisz - są bogate w potas i kwas foliowy, tak samo suszone owoce, wszelkie kasze i ryby, a i zwykły pomidor na kanapce też pomoże :-) Możliwości jest mnóstwo :-)

oar8skjo4squlk4t.png

michaela lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • emilkazozz Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Made wrote:
    Dziewczyny orientujecie może czy jest jakiś limit usg w ramach NFZ? Byłam dziś u lekarza i znów nie miałam usg. To już drugi miesiąc bez podgladania dziecka. Jaką mam gwarancję ze z moim dzieckiem jest ok. Chciałam by chociaż sprawdzili tętno płodu i usłyszałam ze ustawowo przysługuje mi od 21 tygodnia ciąży.

ja miałam ostatnie usg w 8tc, nie zrobił mi nawet tego miedzy 11 a 13 co powinno być- nawet w karcie ciąży jest to napisane. Cóż, zrobiłam sobie sama prywatnie. Teraz połówkowe też robię prywatnie, bo nie będę czekała aż mój lekarz się namyśli czy będzie robił czy nie. Cieszę się, że nie płacę za wizyty ani za badania, ale też jakoś uważam, że 2-3 miesiące bez podglądania dzidziusia to za dużo.

f2w3vfxms6mp9lea.png

• RedLady Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Ja tez mam napisane na badaniu USG, że łożysko dotyka ujścia szyjki - ale nic mi gin nie mówił, że mam się oszczędzać... Zresztą z Hanką mie mam jak :(
    Może mój dmucha na zimne ;) A miałaś mierzone odległości do szyjki i samej szyjki? Do pracy jeszcze mogę chodzić, więc aż tak źle jeszcze nie ma :) No i mówił, że wraz ze wzrostem macicy ma jeszcze szansę się podnieść.

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2016, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli nie myle roznych faktow to mi ostatnio podawal dlugosc szyjki. Mowil ze ma 3,6cm i jest dobrze bo powinna miec minimum 3cm.

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Made Koleżanka

Wysłany: 5 lipca 2016, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda pomiar długości szyjki macicy? Czyżby przez usg? Ja nawet nie wiem jak długa jest moja szyjka...

• baranosia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)

Co za dni po prostu padam. Tak jak pisałam Kuba w niedzielę połamał dwa nadgarstki ponad 300km od domu. Podjęliśmy decyzję że zabieramy go na operację do domu podróż trwała 4h i to były najdłuższe 4 godziny w moim życiu. Po drodze musieliśmy błagać mały szpital o ratunek i zastrzyk przeciwbólowy.

Dojechaliśmy o 22 i o 23 Kuba jechał już na stół. Od wczoraj mamy go już w domu dwa gipsy aż za łokieć więc nie ma mowy o jedzeniu i za przeproszeniem podcieraniu tyłka. Gips na 6tyg i mama ma normalnie l4 opiekę na niego.

A mnie dziś o 6 obudził olbrzymi huk w mieszkaniu. Oberwało się lustro w łazience i mam je w zlewie, wannie, wc i na podłodze... Taki miły początek dnia..

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedLady wrote:
    Może mój dmucha na zimne ;) A miałaś mierzone odległości do szyjki i samej szyjki? Do pracy jeszcze mogę chodzić, więc aż tak źle jeszcze nie ma :) No i mówił, że wraz ze wzrostem macicy ma jeszcze szansę się podnieść.

No co do odległości do szyjki to własnie mam napisane, że się styka. Ale długości samej szyjki nie podał.
    Generalnie często łożysko jest nisko na początku ciąży i z reguły się podnosi...Ale w sumie sama się dziwiłam, że nic mi nie powiedział...Zobaczyłam dopiero po wyjściu z gabinetu w opisie badania.

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksja90 wrote:
    Witam Was codziennie tak mi świrują jelita ,że mam dość. Ginekolog zaleciła mi kisiel z siemienia lnianego ale ma okropny smak więc kupiłam sobie dzisiaj zioła mnicha na pracę jelit. W domu czytam a tam pisze ,że nie zalecane dla kobiet w ciąży a w składzie tylko nasiona lnu i liść mięty pieprzowej. Pozostało pytanie pić czy nie pić ?
    Nie znam działania tych konkretnych składników, ale w ciąży lepiej uważać na wszystko co ma działanie przeczyszczające, bo to co wywołuje zwiększoną perystaltykę jelit, może powodować skurcze.
    Poczytaj, dopytaj - sprawdź jakie te zioła mają działanie.

polkosia lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Made, mi czasem mierzą USG przez pochwę.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    No co do odległości do szyjki to własnie mam napisane, że się styka. Ale długości samej szyjki nie podał.
    Generalnie często łożysko jest nisko na początku ciąży i z reguły się podnosi...Ale w sumie sama się dziwiłam, że nic mi nie powiedział...Zobaczyłam dopiero po wyjściu z gabinetu w opisie badania.

Może nie jest to na tyle niepokojące :) Nie martw się na zapas. Ja też staram się oszczędzać przy Klementynce, ale to jest walka z wiatrakami.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Kokardka44 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć laski, ja dziś nerwy bo mam kontrolę w mojej firmie, mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze :)
    a o 16 ginekolog trzymajcie kciuki :*

Werix, Nulka, Chamomilla lubią tę wiadomość

Bo ja na złe, Reaguję źle...I kurczę się, w sobie zamykam...
    3i49roeqq35mjixs.png
    hchygov3vkk8ck9g.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dziś okropny sen: krwawiłam w nim, jak w pierwszy dzień okresu. Wiedziałam, że to już koniec :( wydaje mi się że martwię się nie wyczuwqniem ruchów bobaska, chociaż wiem, że jeszcze na to czas. Dobrze, że wizyta w poniedziałek.

17u9ha00otchcgqb.png
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam bardzo mocno :*!
    Chyba muszę przyzwyczaić się do tych kopniaczkow. Wczoraj o 21 młody tak ozyl że o 23 usnąć nie moglam. Maly adhdowiec. Ale wkurza mnie że mówię o tym Damanowi a ten kompletnie olewa a później ma pretensje że on nic nie czuję. Męska logika.
    Jadę dziś wydać trochę pieniędzy, poszukać ślicznych skarpetek, butelkę może kupię. Po prostu chce w końcu coś kupić maleństwu, a nie że wszyscy dookoła mnie ubiegają.
    Co do szyjki. To ja mam zaznaczone 3 cm. Ale nie wiem czy to szyjka czy odległość od niej do lozyska.

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam szyjkę 2cm i lekarz zawsze mi to mówi badając na samolocie

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie tak ze po wstaniu rano z lozka macie jakby obolaly brzuch ? ja tak dzis mialam pierwszy raz.

j36regz209hdv9cb.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Made, mi czasem mierzą USG przez pochwę.

Mi w taki sam sposób zmierzył.

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Nulka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś jak się obudziłam miałam mała twarda kulkę po prawej stronie. Się rozpycha maleństwo ;) Mnie raczej budzą obolałe plecy....

👩🏻1992 🧔🏻‍♂️1989
    💕2010 💍💒2011

🧑🏻‍🦱11.2011 M 🩵 CC 2750g
    👧🏻11.2016 M 🩷 CC 2670g
    👧🏻12.2019 M 🩷 CC 2950g
    👶🏻 01.2025 A 🩷 CC 2410g

age.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka wrote:
    Anna123 tu jest fajny artykuł http://www.ofeminin.pl/zdrowy-styl-zycia/produkty-bogate-w-potas-s600449.html
    Masz konkretnie wymienione które produkty są bogate w potas, za co odpowiada ten pierwiastek i jakie są objawy niedoboru :-)
    Nie tylko soki pomidorowe pomagają. Teraz jest sezon na bób- ma dużo.białka i potasu (wegetarianom zastępuje mięso), na botwinke, możesz jeść banany jeśli lubisz - są bogate w potas i kwas foliowy, tak samo suszone owoce, wszelkie kasze i ryby, a i zwykły pomidor na kanapce też pomoże :-) Możliwości jest mnóstwo :-)

oar8skjo4squlk4t.png

Rzeczywiście jest troche tych rzeczy,dobrze że w tylu owocach jest potas bo akurat je jem,z warzywami cięzko.

j36regz209hdv9cb.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka wrote:
    Ja dziś jak się obudziłam miałam mała twarda kulkę po prawej stronie. Się rozpycha maleństwo ;) Mnie raczej budzą obolałe plecy....

Właśnie też dziś tak miałam a jak przyłożyłam rękę to po chwili zniknęła,wogóle zauważyłam że mały w ciągu dnia jest jakby wszędzie a na noc bardziej idzie mi w prawa stronę,możliwe że to dlatego iż owulacje miałam z prawego jajnika czy tak po prostu sobie łóżeczko wybrał na tej stronie?

j36regz209hdv9cb.png
‹‹ 482 483 484 485 486 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ