Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Elcia89 wrote:A ja wlasnie juz za tydzien ide na to badanie obciazenia glukoza. Bede w 20 tygodniu. Wydaje mi sie ze troche wczesnie mnie lekarz na to skierował.
Jak możesz to przełóż sobie na własną rękę na termin po skończonym 24 tygodniu. Robienie go teraz nie ma sensu, bo na dobrą sprawę za 4 tygodnie powinnaś go powtórzyć, dlatego że cukrzyca ciążowa, jeśli się ujawnia (u normalnie zdrowej kobiety) to po 24tc...
Wcześniej robią tylko kobiety z cukrzycą i te, które w pierwszej miały stwierdzoną cukrzycę ciążową...
polkosia lubi tę wiadomość
-
Nie każdy gin tak na to patrzy. Mój np zleca glukoze na czczo przez 1 trymestr. Jak ok to obciążenie 20- 24 tydz.
W pierwszej wszystko było ok.
Obciążenie robiłam w 21 tyg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 07:52
Martusiazabka lubi tę wiadomość
-
cudek2 wrote:Ja już miałam to obciążenie. Dodali mi cytryne. Coś tam lepiej, ale pierwsza godz po to koszmar. A jeszcze upal był. Ble. Wyniki ok podobno. Na czczo 86. Po 75 glukozy po godzinie 119, po dwóch godzinach 96. Hormony tarczycy badam co 4 tyg. Na początku ciąży 75. Teraz 125 , bo ft4 leciało na łeb na szyję. To nie koniec. Myślę, że dojdę do 150.
Według mojego lekarza i położnych z którymi miałam kontakt w poprzedniej i tej ciąży (i w sumie informacji w necie też) to badanie powinno być wykonywane po 24tc. Więc mój lekarz kazał by Ci jepowtórzyć po 24tc, bo to że teraz wyszło ok, to nie gwarantuje, że po 24tygodniu nie wyjdzie Ci cukrzyca (tfu, tfu oczywiście).
No chyba, że miałaś nieprawidłowy wynik badania glukozy na początku ciąży i dlatego lekarzwysłał Cię (dodatkowo) już wcześniej...?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 07:57
-
Isia86 wrote:Też mi się tak wydaje właśnie,że zależy od wyniku tej zwykłej glukozy.
Ja w pierwszej ciąży miałam zły wynik w domowych testach (robię czasem, bo mam hipoglikemię) i na tej podstawie lekarz zlecił mi zrobienie obciążenia glukozą już w 16 tc, ale potem niestety i tak musiałam powtórzyć jeszcze po 24Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 08:14
-
Dziewczyny myslicie ze maluch jest juz az tak duzy bo czuje go pod samym pepkiem a zawsze gdzies tam na dole. Nie chodzi mi ze urosl az tak w jedna noc.Tylko ze tez w ta noc wszystkie okolice brzucha mnie bolaly jakbym sie rozciagala. No i brzuch mnie w nocy swedzial.
-
Możliwe że sie wszystko rozciagnelo i maleństwo jest wyżej. Mi lekarz wczoraj sprawdzał i dno macicy mam kawałeczek nad pepkiem
-
Cześć dziewczyny
Ja już po usg połówkowym i w grudniu pojawi się na 100% dziewczynkamała już waży około 280 g i wszystko w porządku
dostałam skierowanie na krzywą cukrową, pójdę na nie pod koniec 23 tygodnia, przed następną wizytą.
Miłego dnia życzępalma, kalina123, Nel@, Werix, baranosia, milky way, Szczęśliwa Mamusia, Koska 88, Martusiazabka, polkosia, cudek2, Nulka, makalotia, RedLady, Kaczorek, Izieth lubią tę wiadomość