X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dotty, ale to białe nowej generacji jakiejś czy jeszcze inne? Prawdę mówiąc nie zwracałam uwagi na takie rzeczy.

Chyba tylko Active Baby Dry Zielone mają ten nowy system. Nie wiem czy są plany, żeby zrobić go też w premiumach :)

http://ebabynews.pl/nowosc-od-marki-pampers-nowe-pieluszki-active-baby-dry/

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie o dziwo sutki nigdy nie bolały, nie miałam też nigdy nawału ani zapalenia. Parę razy miałam twarde piersi, ale odciągnęłam lekko i już było ok :)

Za to miałam straszne bóle przez pierwsze ok 1,5 miesiąca - jakby mi ktoś igły wbijał w głąb, aż do żeber. Nikt nie umiał mi tego zdiagnozować, podejrzewali najpierw, że źle przystawiam (ale zweryfikowała doradca laktacyjna i było ok),zapchane kanaliki, potem grzybicę.. Karmiłam i ryczałam, ból utrzymywał się nawet to godziny po karmieniu...Doszło już do tego, że praktycznie cały czas go czułam (karmienie 15-30 minut, przerwa 1,5h z czego przez godzinę bolało)...

Nic nie pomagało i wtedy już się poddałam i kilka dni przestałam podawać pierś (tylko odciągnięte z butelki...do czasu gdy pojechaliśmy do teściów (300km) i po całej podróży weszliśmy na górę, Hanka zaczęła się drzeć (wybudzona i głodna) a butelki nadal były w walizkach w bagażniku...Nie widząc innej opcji, zmusiłam się i przystawiłam ją ponownie do piersi..i co?? NIC! Zero bólu! Spróbowałam drugą pierś na następnym karmieniu i tez nic! I tak skończyły się problemy.
    Nie wiadomo skąd przyszły i nie wiadomo dokąd poszły :P Ale potem bardzo miło nam się karmiło...

Krakuska, MoBo lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, ze rok w domu. W porównaniu z wieloma państwami mamy ogromne przywileje pod tym względem. Jedyna dobra rzecz z tego całego zusu. Mam kolegę z Portugalii, to mówi, że u nich jest dramat, zarówno jeśli chodzi o świadczenia w ciąży jak i po.

MoBo lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Nutka-koloru Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    już są w tych białych widziałam ostatnio w super-farmie . Ja Lubie pampersy po za tym mój syn tylko takich mógł używać reszta go odparzała a teraz to juz woła i nie używamy pampersów

Nutka-koloru
    34bws65guzrr5vb6.png
    n59yanlisck7ixbv.png

Aniołek 9 tydz. [*] 23.11.15
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, jedno opakowanie nakładek (2 sztuki) starczy. Ja miałam dwa, ale i tak używałam tylko jednych w sumie. A co do wkładek, to zależy jakie opakowanie. Ja teraz zamówiłam jedno Lansinoh, gdzie jest koło 140 sztuk z tego co pamiętam. Nie obkupowałabym się na zaś, bo z Tysią miałam ze 4 rodzaje, a używałam tylko jednych, bo mi podpasowały. Ze dwa opakowania innych jeszcze mam :P

Nita lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Nita Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Jasne, ze rok w domu. W porównaniu z wieloma państwami mamy ogromne przywileje pod tym względem. Jedyna dobra rzecz z tego całego zusu. Mam kolegę z Portugalii, to mówi, że u nich jest dramat, zarówno jeśli chodzi o świadczenia w ciąży jak i po.
    Dokładnie to samo miałam pisać. W ogóle wiele osób narzeka na życie w Polsce, a na zachodzie wcale lepiej nie jest. No ok, więcej się zarobi, ale trzeba liczyć się z tym, że z rodziną się widzieć nie będzie a dziecko trzeba będzie zostawiać w żłobku, bo mamusie do pomocy za granicą niewiele z nas ma. Macie dużo lepiej w Polsce, idziecie sobie na płatne L4 przez praktycznie całą ciążę. U nas takich rzeczy nie ma, nikt zwolnienia nie daje, trzeba pracować do końca ciąży. Potem owszem, jest macierzyński przez niecały rok i później trzeba wrócić do pracy. Nie ma czegoś takiego jak urlop wychowawczy. A co zrobić z takim rocznym dzieckiem jak się nie ma tu nikogo oprócz męża? Trzeba szukać obcej kobiety nianki, która zazwyczaj zajmuje się kilkorgiem obcych dzieci dziennie lub oddać niemowlę do żłobka, a w Londynie w naszej okolicy ceny żłobków to jakieś 9000 zł na miesiąc...
    Także zazdroszczę wam, wcale w tej Polsce tak źle nie jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2016, 13:40

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest b. dobrze jeżeli chodzi o aspekt ciąży / macierzyńskiego. Jesli zaś chodzi o inne aspekty, to juz niestety gorzej, np. publiczna sluzba zdrowia - dramat :( człowiek moze umrzeć czekając na termin do specjalisty, specjalistyczne badanie. Terminy sa absurdalne. Nie wspominając już o kwiatkach na pogotowiu, gdzie ludzie czekają godzinami z rozciętą głową, a przed nimi zajmują się żulernią. Naprawdę, boję się kiedyś poważnie zachorować w tym kraju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2016, 13:52

cudek2 lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Jest b. dobrze jeżeli chodzi o aspekt ciąży / macierzyńskiego. Jesli zaś chodzi o inne aspekty, to juz niestety gorzej, np. publiczna sluzba zdrowia - dramat :( człowiek moze umrzeć czekając na termin do specjalisty, specjalistyczne badanie. Terminy sa absurdalne.

Masz racje z tym macierzynskim i nie wspomne juz o L4, wiekszosc dziewczyn ktore znam albo cala ciaze albo juz siedzi w domu. Ja jak dostane 2 tygodnie przed to bede sie cieszyc :/

Ja naprzyklad w szwajcarii za wszystko place, kazde jedno wyjscie do lekarza to jest rachunek i albo ty albo twoja kasa chorych placi - ale oczywiscie wszystko zalezy od skladki miesiecznej (bulisz duzo to masz wiecej wliczone itd).
    Wiec do specjalisty nie ma kolejek, bo to prawie jak by sie chodzilo prywatnie. Denerwujace jest tylko to jak trafisz na debila lekarza i musisz isc do kolejnego, a czy tak czy siak placisz.

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o służbę zdrowia to w Anglii podobnie. Na wizytę u specjalisty czeka się bardzo długo, jakieś 4 miesiące. Wszystko wysyłają listem, np.samo czekanie na list z przychodni z datą wizyty w szpitalu zajmuje jakiś miesiąc. Nie rozumiem dlaczego nie dzwonią do pacjenta lub nie wysyłają maila, tylko staroświeckie listy... Na izbie przyjęć jest tragicznie, musisz się liczyć z co najmniej 4 godzinnym czekaniem. Kiedyś o 6 rano z mężem pojechałam na ip do głównego szpitala, miał silne bóle w nerkach, okazało się, że to kamienie nerkowe. I z tym bólem czekaliśmy prawie 5 godzin. Na koniec dali mu paracetamol i kazali iść do lekarza rodzinnego na wizytę w celu ustalenia co dalej z tymi kamieniami. Masakra po prostu.

MoBo lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• MoBo Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita pamietam pamietam, paracetamol dobry na wszystko :P
    Ja raz z mama wyladowalam na ip to lekarz na necie w jakiejs tam ichszej bazie danych szukal lekarstwa O.o Po czym nie chcial przepisac bo na ulotce bylo napisane, ze 'najlepsze dzialanie ma w pierwszych 72 godzinach', a mama nie potrafila dokladnie okreslic kiedy jej sie objawy zaczely. Wiec spieralismy sie co znaczy 'najlepsze dzialanie' i czy po 72 godzinach powinno sie stosowac preparat hehehhehe
    Oczywiscie wyszlam ze lekarstwem bo nie popuscilam po rowniez 5 godzinach czekania, to chyba jakis ich standard :P

Nita lubi tę wiadomość

l22ndf9her11uere.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo, mieszkasz w Szwajcarii? Zazdrość! :)

MoBo lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak l4 w ciąży to zbawienie. Ja poszłam bardzo szybko bo już w 7tc i nie żałuję. Wypłaty mam więcej niż bym pracowała ;)

MoBo, cudek2, Krakuska lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Oj tak l4 w ciąży to zbawienie. Ja poszłam bardzo szybko bo już w 7tc i nie żałuję. Wypłaty mam więcej niż bym pracowała ;)

A jak to możliwe? to nie jest tak, że dostajesz 80% średniej z ostatnich 12 miesięcy?

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie wkurza to wszystko co się u nas dzieje
    Niestety polski nie stać na takie rozdawnictwo
    Przywileje przywilejami, miło się korzysta ale większość i tak narzeka nie dając nic od siebie a brać chciałby każdy
    Idąc tym torem nigdy nie będzie dobrze :(
    Wspiera się niestety patologię, lenistwo i kombinatorstwo a brakuje na rzeczy na prawdę ważne :(

cudek2 lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    A jak to możliwe? to nie jest tak, że dostajesz 80% średniej z ostatnich 12 miesięcy?
    Dotty l4 ciążowe jest płatne 100% i do wypłaty wliczane są weekendy

Isia86 lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam dziś pomysłu na obiad więc na szybko popełniłam spaghetti z kiełbasą i papryką (nie lubię z mięsem mielonym) i tak się najadłam że zaraz pęknę :D

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo ja kiedyś zmagałam się z problemami skórnymi. Już miałam dość tego trądziku, poszłam do rodzinnego lekarza, ona w google wpisała "acne" no i zaczęła czytać na ten temat O.o
    Jedyne co sobie tutaj chwalę to rodzenie dzieci, doświadczenie położnych i opiekę po porodzie. Uważam, że jest na bardzo wysokim poziomie, większość koleżanek, które rodziły i w Polsce, i w Anglii mówiły, że nie chciałyby rodzić w Polsce ponownie. No ale jest jedno "ale". W Anglii nadal używają kleszczy do porodu, bardzo często i tego się boję.

MoBo lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• MoBo Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    MoBo, mieszkasz w Szwajcarii? Zazdrość! :)

Wiesz zle nie jest, ale... macierzynski 16 tygodni O.o + do 3 miesiecy bezplatnego, pozniej pracodawca musi rozwiazac umowe o prace. Przy dwojce dzieci to sie do pracy nie oplaca wcale isc bo wiecej sie placi za zlobek.
    Przedszkole jest od 3 lat do szkoly i konczy sie o 11.30 O.o to co pozniej z dzieciakiem zrobic? tez trza kombinowac. Szkola podobnie, dzieci sa wypuszczane do domu miedzy 11.30, a jakos 13.30. Tak zmuszaja mamusie do siedzenia w domu :P
    L4 to jeszcze nie wiem i bede lekarza testowac dzisiaj hehehe
    Kolezanki to do 2 tygodni przed planowanym terminem pracowaly :/

l22ndf9her11uere.png
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja w Polsce ale nie mam komfortu korzystania z L4. Znaczy niby mam, ale nie mogę, bo..
    zatrudniona jestem na umowie mieszanej - 1400 z etatu a reszta-umowa o współpracę czyli działalność gospodarcza. Ponieważ mam ten etat, to nie mogłam podnieść sobie składek na ZUS, bo tylko idą z etatu. No i jak pójdę na L4 czy na macierzyński to dostanę te 1400 i będę chyba losować, które rachunki zapłacić, bo o kredytach mogę zapomnieć. Więc będę ciągnąć pracę dopóki lekarz nie zabroni. Na szczęście dogadałam się z szefem, że jak już nie dam rady, albo będę miała nakaz leżenia -to będę pracować z domu - to i tak duży plus, bo inaczej dramat by był. A coś czuję, że już niedługo to nastąpi, bo mi coraz ciężej, już mi ciężko w pracy nawet 6 godzin wysiedzieć, więc coraz bardziej skracam i przenoszę się do domu

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polska służba zdrowia rozczarowuje mnie na każdym kroku. Te kolejki, połamani staruszkowie na izbie przyjęć czekający po 6 godzin na pomoc, te odsyłanie od szpitala do szpitala, ten brak sprzętu, a jak jest to się marnuje, rety... ile tego mogę wymieniać. Teraz znowu- maja babcia. Prawie 100 lat. Złamanie kości udowej. Zabieg. Opieka po... koszmar. Gdyby nie rodzina, byłaby glodna i leżała we własnych odchodach :/ anemia... nie zrobią transfuzji, bo po co... już tyle żyje, a krew na wagę złota. Bóle. Zero kontroli, żadnego rtg po zabiegu. Rehabilitacja. Bóle. Temperatura. Biegunka. Zero relacji, poza jedną kroplowka. Pielegnkarka nie chcisla zmienic poscieli- starsza pani popuscila,bo przecież jutro idzie do domu - no szok. Wypisanie do domu. Po 2 dniach z rany schodzi ponad 1 litr płynu z krwią. Chirurg do domu prywatnie
    200 zł. Odesłanie do szpitala. Okazało się że spierniczyl ordynator zabieg, złożył kości w 2 a nie 4 miejscach, na skutek rehabilitacji i braku kontroli po doszło do jeszcze większego urazu.
    Nie podjęli się naprawić błędu. Odesłali karetka 100 km od domu do innego szpitala.

I to nasza polska rzeczywistość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2016, 16:55

Martusiazabka lubi tę wiadomość

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
‹‹ 673 674 675 676 677 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ