X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płynów do mycia butelek - na początku używałam NUKa, potem już normalnie Fairy, czyli tego samego co do reszty naczyń.
    Czasem wrzucam normalnie do zmywarki :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa, ale właśnie mój gin mi te tabletki przepisał... Chyba widział co robi? Pomimo to, po przeczytaniu ulotki i opinii o nich, jakoś nie jestem przekonana. Chyba wolę ich nie brać poprostu.
    A boje się ze powie ze wchodzę.w.jego kompetencje jak na wizycie zwrócę mu uwagę ze tych tabletek nie brałam i ze nie powinno się ich w ciąży brać, nawet w ulotce o tym piszą. I opinie tez mają fatalne...

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Kaczorek Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia niekiedy lekarze przepisują Theovent na spięta macice i skurcze.
    Jest to lek typowo stosowany przy astmie i podobnych no ale działa tez na stany skurczowe innych mięśni.
    Myślę że lekarz wie co robi.
    Efekty uboczne zawsze mogą wystąpić jak i przy każdym leku.
    A brałaś wcześniej cos innego np no spe?

Dagn_ lubi tę wiadomość

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
    5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno <3
    f2w3yx8dqelvgt49.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic wcześniej nie brałam. Te skurcze aż tak mnie nie męczyły... Czasem tylko czuje jak macica się napina, ale za chwile przechodzi. Ja nie jestem zwolennikiem brania tabletek. Wogole. A w ciąży tym bardziej. Co prawda teraz czasem mi się zdarzy... Jak wielokrotnie w ciągu dnia łapią mnie skurcze to właśnie biorę nospe. Choć i tak max 1 dziennie. Oprócz tego biorę magnez i jem dużo pomidorów żeby uzupełnić potas

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Kaczorek Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz ciężko wchodzić w kompetencje lekarza.
    Może skonsultuj to jeszcze raz z nim.
    Po prostu powiedz jakie masz obawy i tyle.

Martusiazabka lubi tę wiadomość

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    f2w3yx8dqelvgt49.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja proszków też nie lubię, mam wrażenie że ten proszek siedzi w ubraniach
    od lat wszystko nasze piorę w płynie, dziecka tym bardziej

ja mam dziś o 17 usg :D nie mogę się doczekać :) mam nadzieję że nic tej mojej córce nie wyrosło ;)

baranosia, polkosia, Nulka, Iskierka3, Werix, Martusiazabka, Dotty84, cudek2 lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Kaczorek Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez piorę w płynie, proszek nie raz mi się osadzał na ubraniach jak prałam w niższej temperaturze.
    Dziecięce tez planuję prać w płynach tylko jeszcze nie wiem w jakim
    ;)

f2w3yx8dqelvgt49.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do mycia butelek od początku używałam zwykłego płynu do naczyń
    w szpitalu myłam szpitalnym mydłem bo nie miałam nic innego ;)

82doroeqdnooy9dr.png
  • Lady Highlander Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka wrote:
    Hej dziewczyny. Dawno mnie tu nie było. Wróciliśmy dziś w nocy znad morza :-) udało mi się juz was nadrobić. Widze zakupy mnie ominęły :-) chyba musze się przejść do biedronki i do lidla... Może uda mi się jeszcze kupić coś fajnego :-)

Powiedzcie mi... Bo na ostatniej wizycie doktor przepisał mi jakieś tabletki rozkurczowe THEOVENT 100. Kazał brać narazie po 1 dziennie. Mówi ze są majlepsze, bo nie powodują rozwarcia. Kupiłam je, ale przeczytałam ulotkę i tam jest napisane ze to tabletki rozkurczowe ale na drogi oddechowe :-/ stosuje się je przy zapaleniach płuc i oskrzeli. I że nie powinno się ich stosować w ciąży.
    Szukałam w internecie jakiś forów żeby zobaczyć co ludzie piszą. I tak jak myślałam... Dziewczyny się wypowiadają ze miały po nich duszności, zdarzało im się zasłabnąć i miały straszne mdłości. Każda jak leci odstawiała je na własną rękę i skutki uboczne mijały.
    Nie wzięłam do tej pory ani jednej tabletki. Nie chce ryzykować. Jak brzuch mi.się napina to biorę poprostu nospe. Wydaje mi się bezpieczniejsza... Co o tym myślicie? Miała któraś cokolwiek do.czynienia z tymi tabletkami?

oar8skjo4squlk4t.png

Martusiażabka, przez moją 3 letnią "kariere zawodową" w aptece nie spotkałam się ze stosowaniem Theoventu u ciężarnych. On faktycznie powoduje rozkurcz mięśni gładkich oskrzeli, dlatego stosowany jest w dusznościach i problemach z oddychaniem, ale nie słyszałam o zastosowaniu go u ciężarnych. Zaraz odkopię moją mądrą książkę do Farmakologii i poszukam info :)

eiktrjjgno5jwujd.png

Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784
  • Lady Highlander Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W mojej "mądrej" książce nie ma informacji o zastosowaniu w przypadku skurczów macicy, ale tak jak Kaczorek pisze czasami lekarze mają informację nie tyle naukowe, co wywodzące się z doświadczenia, dlatego najlepiej będzie jak porozmawiasz ze swoim lekarzem i powiesz jakie masz wątpliwości.

eiktrjjgno5jwujd.png

Beta Hcg 14 dpo - 130,9, 15 dpo - 277 17 dpo - 784
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam chyba pierwszy raz od roku żołądki z indyka. Ale pyszności ;P Chyba sama wciągnę cały garnek :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama w domu mam proszki i plyny do prania. Do plukania zloty lenor, pachnie najdluzej ze wszystkiego co uzywalam. Jednak proszku uzywam tylko do Damiana ubran roboczych i ciezkich przypadkow. Nie wiem czemu ale wszystko mnie swedzi po proszku. Dla malenstwa juz mam spory zapas plynow, proszkow z loveli. Odplamiacz tez jest.
    Czuje dzis straszny ucisk z lewej strony. Tak od szyjki macicy do biodra. Bolesne i bardzo niekomfortowe :/
    Powodzenia Polkosiu na polowkowych <3
    I witam nowa mamusie w naszym gronie. Bardzo sie ciesze sie coraz wiecej mamusiek ma odwage do nas dolaczyc :)

Przypominam rowniez o liscie na pierwszej stronie (3 post) oraz ze udzielamy sie na fb (tu poprosze o wiadomosc priv na belly)

polkosia, Iva79 lubią tę wiadomość

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • Perl Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po czterech latach męczenia się z jedzeniem białego barszczu mojej teściowej który jest jak woda i bez smaku, postanowiłam zrobić swój. Taki na zakwasie, a nie z torebki i taki na grzybkach suszonych i z chrzanem do smaku i mąką zabielony żeby był gęsty... mniam! zajadamy się nim z mężem :) I mój mąż wczoraj do swojej mamy mówi: "to jest barszcz, a nie jakaś woda..."
    A moja teściowa oczy na niego wywaliła i nic nie powiedziała, bo ona chyba ciągle uważa że tym co ja zrobie można się otruć... a tymczasem jak się zdarzy tak że ja coś ugotuje to w domu wszyscy chwalą, tylko teściowa nie, zazwyczaj nawet nie próbuje...

Nulka, Martusiazabka, guerretenshi lubią tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perl, moja mama to robi wodę - rosół :D Nie ma to kompletnie smaku, bo daje za mało mięsa, a na koniec dolewa wody :D A potem mówi, że to specjalnie taki delikatny zrobiła :P A najbardziej mnie wkurza, że do każdej zupy daje kostkę rosołową, a to sam syf. Ja przez to nie umiałam normalnie gotować, bo mi żadna zupa potem bez kostki nie smakowała... Dopiero jak dla Klementynki zaczęłam uczyć się gotować, to się zorientowałam, że trzeba walić całą włoszczyznę, a nie tylko 1 marchewka, seler i pietruszka. Aktualnie moją ulubioną "przyprawą" jest natka z pietruszki suszona albo czasem świeża. Niestety młodej nic nie mogę solić, ale dzięki temu odważyłam się stosować dużo ziół i przypraw i naprawdę można zrobić pyszne rzeczy bez tego syfu. A barszczu zazdroszczę, nie umiem zrobić :( W ogóle dopiero ciągle się uczę...

Martusiazabka, Izieth lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia powodzenia na wizycie :) chyba faktycznie jesteś ostatnia

A co do rosołu to mój tata też zawsze wodę robił, raju jakie to było niedobre :/
    Mi jeszcze nigdy nie wyszedł taki rosół żebym była w 100% usatysfakcjonowana ale próbuję, w końcu kiedyś osiągnę mistrzostwo :P

82doroeqdnooy9dr.png
  • Sea Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę o przyjęcie na fb, jest możliwość wysłania na emaila zaproszenia? mój email: [email protected]

Dziś byłam u lekarki. 23 tydzień i dzidzia waży 550gram. Jaka waga była u Was? Dostałam skierowanie na glukoze za trzy tygodnie i zastanawiam się czy już wprowadzić post na cukry wszelkie teraz by wynik wyszedł mi wzorcowo a bardzo mi na nim zależy. Lekarka powiedziała żeby nie pić tego duszkiem i żeby wycisnąć sobie do buteleczki jedną małą cytrynę i dać pani zabiegowej wraz z glukozą to mi rozrobi to razem i będzie lepsze do strawienia i po wypiciu trzeba czekać 2 godziny na ponowne pobranie.

Co byście proponowały zjeść dzień wcześniej? Czy to ma jakieś powiązanie z tym badaniem na następny dzień? Nie chciałabym zwymiotować i drugi raz wlec się na to badanie więc zastanawiam się nad kolacją dzień przed: gulasz czy zupa mleczna czy sałatka warzywna czy coś innego czy znaczenia to najmniejszego nie ma?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 14:29

Szczęśliwa Mamusia, Dotty84 lubią tę wiadomość

• Perl Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja używam w domu wegety robionej samodzielnie z suszonych warzyw. jest dobra w smaku i wiem co dodaje :) Ale zaczęłam robić coś takiego dopiero ze cztery lata temu jak do domu kupiliśmy termomix, wcześniej też do wszystkiego waliłam kostke rosołową... w tym Termomixie są przepisy na takie domowej roboty i kostki rosołowe i wegete i wogóle wszystko... Nawet soczki ala kubuś albo krem ala nutella można zrobić...

Szczęśliwa Mamusia, Martusiazabka, polkosia lubią tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • Sea Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czekałam w kolejce do ginekologa to widziałam tyle pięknych brzuszków . Lubię wizyty bo raz, że można sprawdzić co u Synka to jeszcze można sobie pogadać z innymi kobitkami w stanie wyjątkowym :) :) :)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sea generalnie zaleca się jeść normalnie, nie ma sensu wprowadzać żadnej specjalnej diety wcześniej żeby nie zafałszować wyników
    Zjedz normalną kolację przed snem tak żebyś się najadła, do rana i tak wszystko strawisz, rano nie jedz i nie pij
    Badanie ma pokazać jak twój organizm radzi sobie z taką dawką glukozy w naturalnych warunkach
    Niewykryta cukrzyca ciążowa jest na prawdę dużo groźniejsza niż to badanie ;)

82doroeqdnooy9dr.png
  • Flauta Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sea wrote:
    Poproszę o przyjęcie na fb, jest możliwość wysłania na emaila zaproszenia? mój email: [email protected]

Dziś byłam u lekarki. 23 tydzień i dzidzia waży 550gram. Jaka waga była u Was? Dostałam skierowanie na glukoze za trzy tygodnie i zastanawiam się czy już wprowadzić post na cukry wszelkie teraz by wynik wyszedł mi wzorcowo a bardzo mi na nim zależy. Lekarka powiedziała żeby nie pić tego duszkiem i żeby wycisnąć sobie do buteleczki jedną małą cytrynę i dać pani zabiegowej wraz z glukozą to mi rozrobi to razem i będzie lepsze do strawienia i po wypiciu trzeba czekać 2 godziny na ponowne pobranie.

Co byście proponowały zjeść dzień wcześniej? Czy to ma jakieś powiązanie z tym badaniem na następny dzień? Nie chciałabym zwymiotować i drugi raz wlec się na to badanie więc zastanawiam się nad kolacją dzień przed: gulasz czy zupa mleczna czy sałatka warzywna czy coś innego czy znaczenia to najmniejszego nie ma?

Z tego co mi wiadomo to dzień wcześniej lepiej nie jeść słodyczy, ale ja się zapomniałam i na kolację zjadłam naleśniki ze słodkim dżemem, a wynik wyszedł prawidłowy. Cytryna zdecydowanie poprawia smak tego roztworu. Bez niej chyba bym nie przełknęła....

2nn3gzu3wl2058ef.png
‹‹ 702 703 704 705 706 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ