X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny u Was tez tak zimno ? u mnie juz -1

j36regz209hdv9cb.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 9 na plusie.

Oj ja bardzo się cieszę że prasowałam i prałam we wrześniu i sierpniu. Teraz bym zdechła przy desce do prasowania. Poza tym nic mi się nie chce, a pewnie lepiej nie będzie.

Co do aktywności to ja głównie spacery i joga. Na razie 10,5 kg na plusie.

MoBo lubi tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna123 wrote:
    Hej dziewczyny u Was tez tak zimno ? u mnie juz -1

wasnie siostra zadala mi to samo pytanie :P
    zimno zimno brrrr

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix to ze bede zdechac to ja wiem :P tylko ja mentalnie bariery rozpoczecia nie moge przeskoczyc :P

wczoraj meble w koncu zlozone i na swoim miejscu wiec teraz z wymowkami ciezko :P

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wrote:
    U mnie 9 na plusie.

Oj ja bardzo się cieszę że prasowałam i prałam we wrześniu i sierpniu. Teraz bym zdechła przy desce do prasowania. Poza tym nic mi się nie chce, a pewnie lepiej nie będzie.

Co do aktywności to ja głównie spacery i joga. Na razie 10,5 kg na plusie.

Ja nie zamierzam prasować :) Pranie wrzucę gdzieś w listopadzie pewnie, jak już ściągnę ubranka z domu moich rodziców

Jakoś zaraz po porodzie któraś z listopadówek wrzuciła artykuł jak ułatwić sobie życie będąc młodą matką i kilka z punktów od razu zaadoptowałam - m.in to, że nie przegotowywałam wody do mleka - tylko podgrzewałam zwykłą butelkową i to, ze nie prasowałam ubranek :D Polecam.

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te pierwsze przeprasowalam. Czesc lumpkowa, czesc lezala w tych strasznych magazynach i niewiadomo kto ich dotykal. Brrr.
    Ja w przyszlym tygodniu zamykam zakupy. Zostalo do kupienia: kapcie, mydlo bialy jelen, stanik do karmienia, balsam do ciala, przewijak na lozeczko.

Werix, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • Dee Koleżanka

Wysłany: 7 października 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane :) Co do prania i pracowania to ja pierwsze ciuszki i pieluchy i pościeil oczywiście wyprasuje, chociaż nie nawidze tego brrr. Ale później to juz raczej nie, zawsze tak robiłam, pierwszy raz owszem prasowałam ale więcej nie, chyba,że materiał tego wymaga ;)
    Ogólnie to nic prawie nie mam z ciuchów bo musimy najpierw grubsze tematy załatwić a czasu ciągle brak. W ten weekend wywozimy łóżko z sypialni i przywozimy sofkę która zajmuje mniej miejsca, tak żeby zmieścić łóżeczko i przerobić sypialnie w pokój nasz + młodego. Pod koniec miesiąca zamówię łóżeczko i szafę a listopad poświęcę na pierdółki typu ciuszki, kosmetyki itp., tak żeby początkiem grudnia poprać i poprasować. Obym się wyrobiła :P Najgorsze,że praca pochłania większość mojego czasu i kurcze wszystko jest tylko teoretycznie zaplanowane hahah Chyba ciąża jest zbyt krótka jak dla mnie.

ymiavr4.png
  • Madziula87 Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doberek

Ja tak przyszalałam z praniem i prasowaniem, ,ze rożek jest do wyrzucenia, tak go wyprasowałam, że się spłaszczył i jest cały twardy, swoją drogą ostatnio położna na szkole rodzenia mnie zaintrygowała, bo powiedziała, że rożków nie poleca tylko lepszy zwykły koc. Mi już zostały tylko rzeczy do kąpieli małej, fotelik, staniki do karmienia i tu moje pytanie do doświadczonych mam. Jeśli przyrost moich piersi w ciąży był praktycznie zerowy i powiedzmy mam teraz rozmiar 80 B, o ile mogą urosnąc mi piersi przy dostaniu mleka, oczywiście jest to dość mocno orientacyjne, sprawa indywidualna ile komu przybędzie i jak jeszcze urosną, ale czy brać zakładkę o jeden rozmiar czy może dwa?

Ja wczoraj zmieśćiłam się jedynie w wiatrówę i zmarzłam strasznie, nie dopinam się w żaden płaszcz ani kurtkę, trzeba coś kupić na dwa miesiące.

MoBo lubi tę wiadomość

tb738ribfs156aj0.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej później też nie będę prasować. Do kupienia też zostanie mi jeszcze stanik do karmienia, ale ponoć warto go kupić po 36 tc jeden góra dwa, a potem po jakiś 3 tyg. od porodu, gdy laktacja już jest w miarę i można dobrać odpowiedni rozmiar.

Madziula87 lubi tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej... Nadal brak czasu na nadrobienie, ale może w weekend się uda. Klementynka zaczęła chodzić przy meblach i pełno jej wszędzie, nie ma czasu na relaks :( A teraz jak śpi wzięłam się za sprzątanie.

Tyle co na tej stronie przeczytałam, to ja wyprasuję tylko ubranka do szpitala, reszty nie prasuję i nigdy tego nie robiłam. Okropne zajęcie ;)

Werix, kupiłam staniki do kp przed porodem i żaden się nie nadawał. Chodzę po domu do tej pory tylko w koszulkach do karmienia, są super w HM :) Nawet był wątek na forum i wszystkie dziewczyny, które ich używały, były zadowolone. Na pewno nie polecam takich z fiszbinami, niewygodnie się karmi. Najlepiej kupić miękkie, ja jestem zakochana w tych z M&S. Dwa kosztują 179 zł, nie czuć, że je na sobie masz. Kupiłam też kilka Freya po ponad 200 zł i są takie sobie...

Madziula87, Werix, cudek2 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Oczywiście mnóstwo osób tam rodzi i jest ok - ja tylko zaznaczam, że ja bym się bała :) choc warunki na pewno super.

A co do Żelaznej ogolnie...Listopadowki, które rodziły w Zofii były bardzo zadowolone, choc lekki stres z powodu obłożenia oddziału był

Ja bardzo chciałam do DN, ale ciśnienie mi z wrażenia skoczyło i mnie odrzucili w ostatniej chwili :( Ale znam kilka dziewczyn, które tam rodziły i absolutnie wszystko OK. Teraz znów będę próbować do DN, chociaż porodówka jest praktycznie tak samo intymna. Mam nadzieję, że znów mi się uda tam urodzić.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • chiara Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę o praniu rzeczy gdzieś pod koniec października. Pakowanie torby w sumie to sprawa czysto techniczna, bo już wszystko do niej mam. Dziewczyny, a jak z laktatorem? Kupujcie? Ja chce karmić piersią jednak jeśli laktacja nie zaskoczy to szkoda mi kasy :/ no chyba, że on w tym pomaga, żeby ruszyło? Szykuje cię się na butelki do karmienia? Jeśli tak to jakie?

• baranosia Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam laktatora nie mam butelki. Jak się nie uda to wtedy będę ganiać męża do apteki

chiara, polkosia lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te koszulki też chcę kupić, ale jakoś nie wyobrażam sobie chodzenia bez stanika.

Jeśli chodzi o laktator to mam tylko taki odciągacz ręczny za kilkanaście złotych, Coś grubszego będę kupować, jak będzie taka potrzeba. Na razie spróbuję tylko piersią.

chiara, polkosia lubią tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • Dee Koleżanka

Wysłany: 7 października 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chiara wrote:
    Dziewczyny, a jak z laktatorem? Kupujcie? Ja chce karmić piersią jednak jeśli laktacja nie zaskoczy to szkoda mi kasy :/ no chyba, że on w tym pomaga, żeby ruszyło? Szykuje cię się na butelki do karmienia? Jeśli tak to jakie?
    Ja nie kupuje laktatora wcześniej, mleko można odciągać ręcznie i powiem szczerze,że mi najsprawniej to szło zawsze :P Przy pierwszym synku żeby sobie ułatwić to miałam taki laktator ręczny polski nazywał się Lakta miał ekstra ciąg i używałam go jak miałam dużo pokarmu a jak miałam troszkę mniej do ściągnięcia to ręcznie sobie ściągałam do szklanych pojemników. Przy drugim synku wymysliłam sobie,że kupię z aventu zestaw do ręcznego ściągania z butelką, pojemniczkami itp.-dziadostwo zupełnie nie chciało ściągać pokarmu, wiec oczywiście zaczęłam ręcznie znów cisnąć i zakupiłam kolejny raz tanią , polską Lakte na większe potrzeby. Jak będzie tym razem się okaże. ;)

chiara lubi tę wiadomość

ymiavr4.png
  • chiara Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź :) Dee znalazłam na Allegro tanio ręczny laktator Lakta i po Twojej rekomendacji kupuję :) butelki też kupię dwie żeby mieć w razie w. Później czy herbatke czy wodę też trzeba w czymś dziecku dać więc chyba się nie zmarnuje.

Dee lubi tę wiadomość

• cati Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktatorow wszystko zalezy od naszych cyckow :D no ale taka prawda. Ich krztałt ich zachowanie sie wzgledem wielkosci lejkow i tego jaka sile ssaca musisz miec by mleko zaczelo leciec pelnym strumieniem itd... Jest tyle aspektow ze i tak wsystko zweryfikuje sie podczas karmienia - ja mialam tez reczny tylko z Aventa jak dobrze pamietam - niestety na moje cycki kiepsko dzialal , dodaktowo mialam je malutkie wiec i zlapac nie bylo jak , dobrze by objeta byla cala otoczka - jak jest w instrukcji.
    Suma sumaru w szpitalu miaalm medele elektryczna taka na dwa pojemniczki - i bylam zachwycona - zwlaszcza ze mialam tak pociete sutki ze nie bylo mowy o karmieniu noramlnie - przynajmniej przez pierwsze 4 dni .
    Bo co go dostawialam to wylam i plakalam z bólu - nie ma sesnu sie tak meczyc dla idei - bo bede karmic piersia.... bedziesz to cie w zaden sposob nie wyklucza tylko twoje piersi tez musza dojsc do siebie , po malym ssaku ktory np. mogl byc zle przystawiany.
    Po sprawie w szpitalu zakupilam domową medele - wydatek ogromny ! ale skoro nic innego nie dzialalo ?! , kupilam i dzieki temu moglam spokojnie sobie odciagac pokarm w "kryzysie laktacyjnym " ... Ale po mimo laktatora karmilam naturalnie piersia mojego nie jadka - a pozniej łakomczucha :D

Tak wiec wszystko samo sie zweryfikuje :) Mam nadzieje ze kazda z nas bedzie karmic bez problemow na swojej drodze !

chiara, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix, też sobie nie wyobrażałam chodzenia bez stanika :P Szczególnie, że mam wielkie cycki ;) A jednak te koszulki super trzymają i nie muszę :) Teraz to nie wiem jak wrócę do noszenia :P Na szczęście jeszcze ze 2 lata kp conajmniej ;P

Laktator miałam i ręczny i elektryczny, ale działałam tylko kilka razy ręcznym.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Werix Autorytet

Wysłany: 7 października 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam właśnie małe piersi i 'rozjeżdżające się na boki, więc bez stanika wyglądają mega słabo! Mam nadzieję, że uda mi się dopasować wygodny stanik do karmienia. Na pewno przymierzę te koszulki i zobaczę jak to wygląda.

Tak mnie boli żebro że zastanawiam się czy nie wziąć apapu. Nic nie mogę przez nie robić. Tylko leżeć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 14:53

17u9ha00otchcgqb.png
  • Dee Koleżanka

Wysłany: 7 października 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chiara wrote:
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź :) Dee znalazłam na Allegro tanio ręczny laktator Lakta i po Twojej rekomendacji kupuję :) butelki też kupię dwie żeby mieć w razie w. Później czy herbatke czy wodę też trzeba w czymś dziecku dać więc chyba się nie zmarnuje.
    Ta lakta którą ja zawsze kupowałam ma szklaną część co się ją zasysa na piersi i do której mleko spływa, moim zdaniem świetnie się właśnie przez to zasysa na piersi i można ją sterylizować. Szkło wydaje mi się lepsze niż plastik. Wiem,że zawsze były od kopa w aptekach dostępnę więc tez możesz sobie obejrzeć, no i cena ok 30-40 zł więc nie szkoda kasy. JA bardzo żałowałam zakupu aventu bo zupełnie się nie zasysał na piersi i nie było ciśnienia a Lakta miała moc jak kleszcze hahah ;) Myślę,że równie dobrze sprawdzają się elektryczne ale zanim się kupi dobrze by było przetestować bo jednak to duży wydatek a każda pierś jest inna.

ymiavr4.png
‹‹ 813 814 815 816 817 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ