X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojej, to może powinnaś poleżeć na oddziale pod kroplówką magnezową jak leżenie domowe nie pomaga

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perl kochana leż a wyprawkę kupuj przez Internet :)

Poproś również kogoś o spakowanie awaryjnej torby i ściskaj mocno nogi :)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, Perl, trzymaj się i dbaj o siebie. Naprawdę niezłe kwiatki tu dzisiaj wychodzą... Aż strach pomyśleć która będzie pierwsza.

17u9ha00otchcgqb.png
  • Perl Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu leżałam juz trzy razy. Kroplowkami rozluźnia trochę macice i puszczają do domu skoro rozwarcia nie ma. Chociaż tyle ze się jeszcze rozwarcie nie zrobiło...
    Jeśli chodzi o zakupy to wolę zrobić w aptece na miejscu bo place wtedy karta apteczna z PZU (za każde leżenie w szpitalu dostawałam kartę do płacenia w aptece o wartości 300zł) wiec szkoda było by mi płacić gotówką za zakupy w internecie skoro mogę mieć to wszystko "za darmo".
    Co do butelek to ja mam dwie malutkie z canpolu i lovi. Dostałam od położnej z programu niebieskie pudełko. Zamierzam karmić piersią, ale myślę że taka buteleczka przyda się np do cherbaty na kolki, albo w lecie na jakieś soki...

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli nawet przytyłyście więcej ale badania cukru macie ok - to nie musicie się przejmować! Waga nie jest wyznacznikiem niczego! Często to są uwarunkowania genetyczne - jedna przytyje 12kg i zostanie z kilkukilogramową nadwyżką trudną do zrzucenia, inna przytyje +25kg i zrzuci zaraz po porodzie :)

Nie rozumiem takich komentarzy położnych czy lekarzy "sporo Pani przytyła, proszę uważać" Ale uważać na co niby k...? To znaczy, że masz przejść na dietę? Głodzić się? Jeśli to nie jest wynik stwierdzonej cukrzycy ciążowej to kazdy plus jest ok - będziemy się tym martwić po porodzie :D

Dagn_, RedLady lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tyle było o tym, jak ubrać dziecko na noc - znalazłam fajną ściągawkę
    0,5 tog to cienki kocyk lub letnia kołderka
    1 tog to średniej grubości kocyk lub kołderka
    2 tog to grubsze, zimowe okrycie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/15055fc8937b.jpg

Kushina, Werix, Perl, baranosia, Dagn_, RedLady, Martusiazabka, chiara lubią tę wiadomość

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia79 wrote:
    tyle było o tym, jak ubrać dziecko na noc - znalazłam fajną ściągawkę
    0,5 tog to cienki kocyk lub letnia kołderka
    1 tog to średniej grubości kocyk lub kołderka
    2 tog to grubsze, zimowe okrycie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/15055fc8937b.jpg

Właśnie weszłam tu, żeby udostępnić link do tego artykułu :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty dobrze powiedziane! Za każdym razem gdy stoję na wadze i słyszę uwagę lekarza "za dużo Pani przytyła" to mam chęć powiedzieć to co mam przejść na dietę? Sorry ale 170 i 69kg to nie potwór...

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perl co do karty aptecznej to ja zamawiałam leki na doz.pl i odbierałam w aptece płacąc tą kartą więc Tobie też polecam zamówić przez Internet i wysłać kogoś po odbiór :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 14:30

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Elcia89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pearl ja tez mam nakaz bezwzglednego lezenia. Jestem nadal w szpitalu. Dwa razy mialam regularne skurcze 40-60 w skali na 100 i wtedy tez mialam dozylnie magnez. Dzisian jestem kilka dni po magnezie i znowu pojawiaja sie skurcze ale rzadko. Dostalam sterydy na pluca dzidziusia gdybym wczesniej urodzila. Szyjka mi sie skrocila po pierwszych skurczach do 2 cm i poki co taka sie utrzymuje. Rozwarcia nie mam. Beda mnie badac w piatek i decydowac czy ide do domu. Wolalabym zostac tu w szpitalu bo czuje sie bezpieczzniej , ja nie czuje tych skurczy jako bolesnych , po prostu twardnieje mi macica a ktg pokazuje 40 a nawet 60 wiec to sa skurcze juz rozwierajace szyjke macicy i boje sie ze jak bede w domu to po prostu je zignoruje i zrobi mi sie rozwarcie. A i mysle tykko o tym zeby wytrzymac do 36 tygodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 14:49

34bw3e3k9p7xsrt2.png
  • Perl Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elcia, to widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji. Mnie półtora tygodnia temu wypuścili ze szpitala bo na porodowce w Sandomierzu (miasto obok) ponoć nie przyjmowali z powodu złego stanu sufitów czy coś takiego i u nas zrobiło się przeludnienie.
    Trzymam kciuki żebyś wytrzymała tak jak i ja minimum do 36-37 tygodnia.

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    Dziewczyny, jeśli nawet przytyłyście więcej ale badania cukru macie ok - to nie musicie się przejmować! Waga nie jest wyznacznikiem niczego! Często to są uwarunkowania genetyczne - jedna przytyje 12kg i zostanie z kilkukilogramową nadwyżką trudną do zrzucenia, inna przytyje +25kg i zrzuci zaraz po porodzie :)

Nie rozumiem takich komentarzy położnych czy lekarzy "sporo Pani przytyła, proszę uważać" Ale uważać na co niby k...? To znaczy, że masz przejść na dietę? Głodzić się? Jeśli to nie jest wynik stwierdzonej cukrzycy ciążowej to kazdy plus jest ok - będziemy się tym martwić po porodzie :D
    Ja się do tej grupy nie zaliczam, bo mi badań cukru nie robiono - nie jestem rodzinnie obciążona cukrzycą. Nikt mnie nie waży, nie wiem ile moje dziecko waży, bo ostatnie usg było na połówkowym. Więc u mnie to taka jedna wielka niewiadoma i później ródź jak nawet nie wiesz czy nosisz dziecko 3 kg czy np.prawie 5 kg... Na porodówce dopiero się okaże czy dasz radę wypchnąć klocka czy też odeślą w ostatniej chwili na cc. Ale cóż poradzić, tak tu prowadzą ciąże u każdej kobiety. Taki kraj. Ja przed ciążą ważyłam 51 kg, teraz już 66kg na czczo rano. U mnie to na pewno nie geny, bo i mama, i babcia są wręcz chude, a mama w ciąży ze mną przytyła jedynie 10 kg. Myślę, że to brak ruchu. Słodyczy prawie w ogóle nie jem.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy przy kupowaniu wanienki trzeba zwrócić uwagę na coś szczególnego? Czy warto kupić wanienkę ze stelażem? Te kubełki do mycia mnie jakoś nie przekonują, wolę coś klasycznego ;)

• chiara Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj mnie nie było i dość sporo do nadrobienia:) Jestem po wizycie. Pierwszy raz od dwóch tygodni z domu wyszłam :) u nas Mała waży 1400gram :). W 2tyg przybrała ponad 300gram, cieszy mnie to, bo boję się przedwczesnego porodu i walczymy o każdy dzień w brzuchu i gram. Z dobrych wiadomości moja konsekwencja i poświęcenie męża dały wynik w postaci dłuższej o 5mm szyjki obecnie 43mm. Nadal walczymy z twardym brzuchem więc leżymy dalej. Jeśli chodzi o poród póki co ułożenie pośladkowe więc póki co wyjścia za bardzo nie ma. Jednak jest mi wszystko jedno jak urodzić byle z Małą było wszystko dobrze.
    Co do karty ciąży zmieniłam lekarza w 25 tygodniu i od tego czasu mam zlecane badania także moja karta ciąży jest uzupełniona za każdą wizytą w 100%. Dziewczyny, którym stawia się brzuch bądź twardnieje to wyczytalam i potwierdzil mi to lekarz, że problem może tkwić w niedoborze witaminy d3. Obecnie ja suplementuje.
    Perl mnie bardzo pomógł lek Spasmolina. Dosłownie po pierwszej dawce po ok. 40 min poczułam ogromną ulgę w brzuchu jakby całe napięcie minęło. Nie powiem, że teraz mam miękki brzuch, ale zdecydowanie lepszy efekt niż po nospie.
    Uff ale się rozpisalam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 16:20

baranosia lubi tę wiadomość

• baranosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kushina ja mam zwykłą wanienkę. Położna poleca te na stelażu ze względu na nasz kręgosłup ja (proszę się nie śmiać) bałabym się myć dziecko na wysokości :D

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • chiara Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam zwykłą wanienkę bez stelaża. Mam wysoki stół jakby z kręgosłupem był problem, ale stwierdziłam, że szkoda mi na niego miejsca. Wiem, że się składa, ale mimo wszystko;)

• baranosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam dwie wanienki jedną malutką na sam początek drugą większą na później :)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Kushina ja mam zwykłą wanienkę. Położna poleca te na stelażu ze względu na nasz kręgosłup ja (proszę się nie śmiać) bałabym się myć dziecko na wysokości :D

Nie śmieję się, sama mam podobne obawy :D Jakoś te stelaże nie wyglądają za stabilnie :P

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kushina wrote:
    Dziewczyny, czy przy kupowaniu wanienki trzeba zwrócić uwagę na coś szczególnego? Czy warto kupić wanienkę ze stelażem? Te kubełki do mycia mnie jakoś nie przekonują, wolę coś klasycznego ;)

Moja rada to kupić najzwyklejszą, najprostszą wanienkę
    Stelaż do niej to mega wygoda, więc jak masz miejsce dla niego (ja trzymałam pod łóżkiem w sypialni) to bierz śmiało :) lepiej kupować w komplecie bo te stelaże i wanienki są różnie profilowane i czasem się kolebią
    Ja stelaż pożyczałam od koleżanki i musiałam sposobem umieszczać na nim wanienkę żeby się nie ruszała

Kushina lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 12 października 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O stabilność nie ma się co obawiać, przecież i tak trzymasz takie dziecko w ręku i jesteś z nim cały czas :) a jak wanienka obciążona wodą to nie ma szans żeby to wywalić
    ja miałam taki
    https://www.google.pl/search?q=stela%C5%BC+do+wanienki&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKqO2V0tXPAhXH1SwKHSb5Df0Q_AUIBygB&biw=360&bih=512&dpr=4#imgrc=qhOOMjcyQp1QjM%3A

82doroeqdnooy9dr.png
‹‹ 825 826 827 828 829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ