Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ciąża donoszona jest od 37+0. Ja rodziłam w 37+5 i to już było w terminie
Ja używam tylko "skończonych tygodni", czyli dziś jak mam 34+0 to mówię, że jestem w skończyonym 34 (a nie 35) Tak się posługują wszyscy lekarze i położne z którymi miałam styczność - ich nie obchodzi coś takiego jak "zaczęty" tydzień.
Ale w pierwszej ciąży też liczyłam "zaczęte" hehe, bo bardziej się niecierpliwiłam - czyli wg tamtej terminologii powiedziałabym że już jestem w 35.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 15:26
Nita, Dagn_, Isia86, Krakuska, polkosia lubią tę wiadomość
-
cudek2 wrote:Nita....a prywatnie?
Trudno, przemęczę się jakoś. Nie jest aż tak tragicznie, żebym chodzić nie mogła, ale boli przy poruszaniu się. Odpocząć w łóżku też nie idzie, bo mam remont nad głową i tak dziś walą, rzucają jakimiś rurami na podłogę, że cały sufit popękał, są już takie linie. I tak codziennie od 7 rano do 16...
Werix, belly tak pokazuje, ale to w zasadzie jest tydzień do przodu. Na przykład mi pokazują 35 tydzień ciąży, ale tak naprawdę nikt nie używa tego terminu. W szpitalu jakbym urodziła, to by mi wpisali właśnie 34 tydzień. Wszystkie położne również operują tym systemem, że liczy się aktualny tydzień ciąży. Czyli u Ciebie będzie ciąża donoszona za 3 dni, bo wtedy wejdziesz w 37 tydzień.baranosia, Werix lubią tę wiadomość
-
Sab Simplex i espunisan to te same substancje- tak. Ale jeden ze składników jest w większej ilości w sab właśnie.
U nas Trzymając się dawkowania espunisan nic sab od razu ulga dla małego.
Donoszona to 37 tyg i 1 dzień.
Tzn kobieta jest w 38 tyg.
Mój Szymon z 37 i 0 - wcześniak w karcie. Gdyby urodził się 4h później byłby donoszony -
Krakuska wrote:To znaczy ze musisz dotrwać jeszcze tydzien i dwa dni
) w czwartek kończymy 36
A najlepiej jakbym dotrwała do grudnia jakoś taki przyjemniejszy miesiąc niż listopadKrakuska, Isia86 lubią tę wiadomość
-
Ja nie mam ani jednego
z poprzedniej ciąży mam takie drobniusieńkie dookoła pępka, jak miałam normalny brzuch to ich w ogóle nie widać ale teraz jak się rozciągnął to takie białe maleńkie blizny widać
mam nadzieję że już nic nowego się nie dorobię -
Werix wrote:Nie wszystkie gadżety były użyte
Dotty, a peopos katetera rektalnego dwie położne z dwóch różnych szpitali mówiły żeby absolutnie tego nie używać, bo można podrażnić maluchowi śluzówkę, a po drugie utrudnić mu naukę prawidłowego, samodzielnego wypróżniania.
To akurat nieprawda, konsultowałam z gastrologiem dziecięcym (niby jeden z najlepszych w PL). My używaliśmy przez pierwsze miesiące co kilka dni, dopóki nie odstawiliśmy tej lipnej witaminy D. Bóle brzucha mijały w 30 sekund... Problemów z wypróżnieniem nie ma żadnych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 17:47
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Te wszystkie specyfiki do brzuszka to praktycznie placebo. Próbowałam podawać Dicoflor, ale nic to nie dawało. Rurka przynosiła ulgę od razu i na długo, a ostatecznie wystarczyło wyeliminować przyczynę kolek. Wielokrotnie też słyszałam, że do 3-4 m.ż. dziecko będzie miało bóle brzucha niezależnie od wszystkiego, bo po prostu dojrzewa mu układ pokarmowy i nie ma co faszerować tymi różnościami.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
baranosia wrote:Dziewczyny a jak u Was kwestia rozstępów? Leżałam w szpitalu z dziewczyną której dopiero w 40tyg wyszły i to sporo
zobaczymy czy brzuch się uchowa
Olcia..89 lubi tę wiadomość
-
To może podjedz na izbę, niech Ci zrobią. Zobaczysz czy skurcze się rysują skoro masz takie odczucia. Wiem , że się boisz że cię zostawia .... też miałam ten dylemat, bo co z małym/ url ciebie z małą.. ale mają tatusiow! A druga dzidzia też ważna! Więc jak masz obawy, że może być wcześniej, to lepiej sprawdzić czy to rozpychanie Matyldy czy faktycznie skurcze
-
baranosia wrote:Dziewczyny a jak u Was kwestia rozstępów? Leżałam w szpitalu z dziewczyną której dopiero w 40tyg wyszły i to sporo
koło pępka coś tam mi się robi jednak liczę na to że po ciąży jakoś sobie z tym poradzę
Dotty dziękuję za tak szczegółowy spis skorzystam na 100% zwłaszcza że jutro mam wychodne do lekarza więc i aptece będę to kupię te rzeczy
Pozostałym dziewczynom też dziękuję za podpowiedzi co do apteczki kupić.
A ja mam słabsze dni ciągle stawia mi się brzuch i jest twardy. Najgorsze jest to, że nie wiem czy to Mała tak się rozpycha czy coś więcej. Jutro wizyta i ktg więc się dowiem, ale bardzo chciałabym uniknąć szpitala.
Orientuje cię się do kiedy wstrzymywanie są skurcze porodowe? I w którym tygodniu najczęściej odstawia się leki na podtrzymanie? Czy raczej nie ma reguły?
Baranosia widzę, że masz dobry pretekst do wytrzymania do 27.11 -
Mam jedynie prześwitujące żyły na brzuchu, ale nie przeszkadza mi to. Zejdzie po porodzie. Na piersiach też żadnych rozstępów. Smaruję je żelem do biustu dla ciężarnych z Mustela.