X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża donoszona jest od 37+0. Ja rodziłam w 37+5 i to już było w terminie :)

Ja używam tylko "skończonych tygodni", czyli dziś jak mam 34+0 to mówię, że jestem w skończyonym 34 (a nie 35) Tak się posługują wszyscy lekarze i położne z którymi miałam styczność - ich nie obchodzi coś takiego jak "zaczęty" tydzień.

Ale w pierwszej ciąży też liczyłam "zaczęte" hehe, bo bardziej się niecierpliwiłam - czyli wg tamtej terminologii powiedziałabym że już jestem w 35.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 15:26

Nita, Dagn_, Isia86, Krakuska, polkosia lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Belly zawsze jest tydzień do przodu ;) donoszona to skończony 37 czyli 38t0d

Skończony 37 jest w 37+0 :)

Krakuska, polkosia lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cudek2 wrote:
    Nita....a prywatnie?
    Kochana, Londyn... Oszałamiająco drogo, nawet nie pytaj ile, bo będziesz w ciężkim szoku :(
    Trudno, przemęczę się jakoś. Nie jest aż tak tragicznie, żebym chodzić nie mogła, ale boli przy poruszaniu się. Odpocząć w łóżku też nie idzie, bo mam remont nad głową i tak dziś walą, rzucają jakimiś rurami na podłogę, że cały sufit popękał, są już takie linie. I tak codziennie od 7 rano do 16...

Werix, belly tak pokazuje, ale to w zasadzie jest tydzień do przodu. Na przykład mi pokazują 35 tydzień ciąży, ale tak naprawdę nikt nie używa tego terminu. W szpitalu jakbym urodziła, to by mi wpisali właśnie 34 tydzień. Wszystkie położne również operują tym systemem, że liczy się aktualny tydzień ciąży. Czyli u Ciebie będzie ciąża donoszona za 3 dni, bo wtedy wejdziesz w 37 tydzień.

baranosia, Werix lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Nita Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slyszałyście o dziecku gigancie urodzonym w szpitalu w Radomsku? Mały ważył nieco ponad 6 kg i chyba 65 cm wzrostu. Na zdjęciu wygląda jak zapaśnik sumo :P

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już nie wiem ale lekarz kazał mi dotrwać do końca 37tc żeby zacząć rodzić ;)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To znaczy ze musisz dotrwać jeszcze tydzien i dwa dni ;)) w czwartek kończymy 36

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 16:00

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Werix Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja też nie wiem :D widzę, że co lekarz to opinia. Jak ja byłam w szpitalu to mówili że jestem w 36 tyg a byłam 35+5... No cóż to dla pewności będę czuła się bezpiecznie od 38+0 :) czyli jeszcze 10 dni.

17u9ha00otchcgqb.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze powiedzieli tak, bo to był juz prawie skończony 36tc :) bez dwóch dni. Ja tez bede czuć sie najbezpieczniej po 38

Werix lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sab Simplex i espunisan to te same substancje- tak. Ale jeden ze składników jest w większej ilości w sab właśnie.
    U nas Trzymając się dawkowania espunisan nic sab od razu ulga dla małego.

Donoszona to 37 tyg i 1 dzień.
    Tzn kobieta jest w 38 tyg.
    Mój Szymon z 37 i 0 - wcześniak w karcie. Gdyby urodził się 4h później byłby donoszony

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    To znaczy ze musisz dotrwać jeszcze tydzien i dwa dni ;)) w czwartek kończymy 36
    Oj nie nie dotrwać to ja muszę do 27.11 bo wtedy mąż wraca z poligonu, a nie chciałabym ściągać go w trakcie :D
    A najlepiej jakbym dotrwała do grudnia jakoś taki przyjemniejszy miesiąc niż listopad ;)

Krakuska, Isia86 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u Was kwestia rozstępów? Leżałam w szpitalu z dziewczyną której dopiero w 40tyg wyszły i to sporo :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam ani jednego
    z poprzedniej ciąży mam takie drobniusieńkie dookoła pępka, jak miałam normalny brzuch to ich w ogóle nie widać ale teraz jak się rozciągnął to takie białe maleńkie blizny widać
    mam nadzieję że już nic nowego się nie dorobię :P

82doroeqdnooy9dr.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cudek2 wrote:
    Polkosia- a kiedy miałaś ktg?

Jeszcze nie miałam. Dopiero po 36 tc mam się zgłosić.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werix wrote:
    Nie wszystkie gadżety były użyte :)

Dotty, a peopos katetera rektalnego dwie położne z dwóch różnych szpitali mówiły żeby absolutnie tego nie używać, bo można podrażnić maluchowi śluzówkę, a po drugie utrudnić mu naukę prawidłowego, samodzielnego wypróżniania.

To akurat nieprawda, konsultowałam z gastrologiem dziecięcym (niby jeden z najlepszych w PL). My używaliśmy przez pierwsze miesiące co kilka dni, dopóki nie odstawiliśmy tej lipnej witaminy D. Bóle brzucha mijały w 30 sekund... Problemów z wypróżnieniem nie ma żadnych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 17:47

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te wszystkie specyfiki do brzuszka to praktycznie placebo. Próbowałam podawać Dicoflor, ale nic to nie dawało. Rurka przynosiła ulgę od razu i na długo, a ostatecznie wystarczyło wyeliminować przyczynę kolek. Wielokrotnie też słyszałam, że do 3-4 m.ż. dziecko będzie miało bóle brzucha niezależnie od wszystkiego, bo po prostu dojrzewa mu układ pokarmowy i nie ma co faszerować tymi różnościami.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dziewczyny a jak u Was kwestia rozstępów? Leżałam w szpitalu z dziewczyną której dopiero w 40tyg wyszły i to sporo :(
    brzuch na razie nie naruszony, ale na piersiach mam mnóstwo :/ zobaczymy czy brzuch się uchowa :)

Olcia..89 lubi tę wiadomość

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • cudek2 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może podjedz na izbę, niech Ci zrobią. Zobaczysz czy skurcze się rysują skoro masz takie odczucia. Wiem , że się boisz że cię zostawia .... też miałam ten dylemat, bo co z małym/ url ciebie z małą.. ale mają tatusiow! A druga dzidzia też ważna! Więc jak masz obawy, że może być wcześniej, to lepiej sprawdzić czy to rozpychanie Matyldy czy faktycznie skurcze

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • chiara Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Niestety mam na udach a od tego leżenia na bokach wyszły mi takie bardzo mocne :/ koło pępka coś tam mi się robi jednak liczę na to że po ciąży jakoś sobie z tym poradzę :)

Dotty dziękuję za tak szczegółowy spis skorzystam na 100% zwłaszcza że jutro mam wychodne do lekarza więc i aptece będę to kupię te rzeczy :)
    Pozostałym dziewczynom też dziękuję za podpowiedzi co do apteczki kupić.
    A ja mam słabsze dni ciągle stawia mi się brzuch i jest twardy. Najgorsze jest to, że nie wiem czy to Mała tak się rozpycha czy coś więcej. Jutro wizyta i ktg więc się dowiem, ale bardzo chciałabym uniknąć szpitala.
    Orientuje cię się do kiedy wstrzymywanie są skurcze porodowe? I w którym tygodniu najczęściej odstawia się leki na podtrzymanie? Czy raczej nie ma reguły?

Baranosia widzę, że masz dobry pretekst do wytrzymania do 27.11 ;)

• Nita Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Nie mam ani jednego, na szczęście. Ale sumiennie smaruję brzuch bio olejkiem lub na zmianę z kremem bepanthen na rozstępy. Zaczęłam smarować z początkiem ciąży, chyba w 7 tygodniu.
    Mam jedynie prześwitujące żyły na brzuchu, ale nie przeszkadza mi to. Zejdzie po porodzie. Na piersiach też żadnych rozstępów. Smaruję je żelem do biustu dla ciężarnych z Mustela.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już drugi wieczór mały tak mnie napiera że te szpilki w pochwie są nie do wytrzymania...

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 921 922 923 924 925 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ