Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
abbigal wrote:Dziewczyny, a jak z Waszą wagą? Ja chyba mam zgoła odwrotnie niż przeciętnie, bo ok. 4mc miałam na plusie ok 2 kg więc przynajmniej powoli jakoś szło w górę, a tu przez ostatnie dni waga zaczęła mi spadać codziennie niżej:|
Ogólnie to drobna jestem, bo startowałam z 45,5 kg dobiłam do 48,3 kg, ale zjechałam do 47,0 i widzę tendencję spadkową już drugi tydzień
Lekarz mi powiedział, że to niedobrze i trzeba będzie Małą utuczyć, no ale jak??? Z jednej strony dieta cukrzycowa (i tak przestrzegam jej w 75%, więc się nie głodzę), a z drugiej strony wcale nie chodzę głodna, nie mam zachcianek... no już nie wiem co robić, bo się boję, że Malutka będzie za małaCelia89, abbigal, SusieOne lubią tę wiadomość
-
Jeśli jest dieta cukrzycowa to może być opcja stania wagi w miejscu/spadku. Podobno zalecają dietę białkowa na podniesienie wagi dziecka plus jakiś lek . Ale jeśli maluch rośnie mimo spadku Twojej wagi to myślę, że nie ma się co stresowac
abbigal, sasquacz, SusieOne lubią tę wiadomość
-
SusieOne wrote:A masz cukrzycę?
Nie mam stwierdzonej cukrzycy. Co prawda robiłam w lipcu krzywą cukrową i na czczo wyszło mi minimalnie za wysoko, więc z ostrożności skierowali mnie do poradni diabetologicznej, dali glukomet i kazali przestrzegać diety cukrzycowej. Takie tak raczej dmuchanie na zimno. Ale jak mierzę glukometrem cukier to zawsze mam w normie. Wyeliminowałam słodycze, czy białe pieczywo z diety, częściej kasza niż ziemniaki i tyle. Nie zmieniłam nawyków żywieniowych za bardzo. A owoców jem więcej niż wcześniej.
Na połówkowym Mała miała prawie 300 g, więc no gdzieś to się powinno odbijać na mojej wadze, a tu w zasadzie nic...Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2019, 12:05
Celia89 lubi tę wiadomość
-
Robak wrote:A tłuszcz i białko jesz? Po białym pieczywie masz wysokie cukry? Mnie się często wydaje, że dla szczupłych ta dieta jest bardzo średnia.
Jak zaczęłam na początku stosować się do diety cukrzycowej tak dokładnie, to czułam się fatalnie, więc sobie odpuściłam i tylko staram się redukować cukry .Rzadko teraz jem białe pieczywo, głównie w weekendy robię sobie dyspensę ale nie rośnie mi po nim jakoś szczególnie cukier. Nabiału i mięsa drobiowego jem sporo, tłuszcze też.Celia89 lubi tę wiadomość
-
Nigdy nie mogłam przytyć, taki metabolizm, więc może dlatego niewiele mi trzeba żeby schudnąć, ale w ciąży??? Ja się cieszyłam na początku z każdego pół kilo bo to znaczy, że dzidzia rośnie, a tu taki klops.
Dzięki Dziewczyny, może faktycznie w moim przypadku ta minimalna redukcja cukrów wystarczyła. Poczytam o diecie białkowej, może jeszcze coś ruszy w górę, wyjątkowo się nie obrażęCelia89 lubi tę wiadomość
-
abbigal wrote:Nie mam stwierdzonej cukrzycy. Co prawda robiłam w lipcu krzywą cukrową i na czczo wyszło mi minimalnie za wysoko, więc z ostrożności skierowali mnie do poradni diabetologicznej, dali glukomet i kazali przestrzegać diety cukrzycowej. Takie tak raczej dmuchanie na zimno. Ale jak mierzę glukometrem cukier to zawsze mam w normie. Wyeliminowałam słodycze, czy białe pieczywo z diety, częściej kasza niż ziemniaki i tyle. Nie zmieniłam nawyków żywieniowych za bardzo. A owoców jem więcej niż wcześniej.
Na połówkowym Mała miała prawie 300 g, więc no gdzieś to się powinno odbijać na mojej wadze, a tu w zasadzie nic...Celia89, abbigal lubią tę wiadomość
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
Celia89 wrote:Mi nie rosla nie rosła... ostatnio jak zaczęła to kilo w tydzień
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
SusieOne wrote:Może powtórz krzywą i jak coś zrezygnuj z tej diety? Bo jednak jesteś bardzo szczupła. U mnie nie odbiło się ponad 600 już pewnie z 700 ma teraz, ja dalej utylam tylko 0.5 kg także dziecko zabiera z ciebie co ma zabrać ale ty też dużo zapasów nie masz nie to co ja u mnie w nadmiarze kilo 😅😅😅🤣
Tak właśnie myślałam, żeby poprosić za tydzień na wizycie lekarkę o skierowanie ponowne na krzywą i się zastanowić, czy nie wrócić do bezkarnego jedzenia
Nie mogę pozwolić, żeby mój Mały Ludek "zjadł" mnie od środka, no bo muszę mieć trochę mięśni i tłuszczyku, żeby ją nosić później na rękach
-
Ja trochę nabralam od początku ciąży 4,8 ale sciagnela mi tłuszcz z ramion i brody. Swojej krzywej jeszcze nie widziałam. Zobaczę na wizycie 8. Jakby było nie tak to chyba lekarz by zadzwonił. Puki co jem bezstresowo jak świnka
abbigal lubi tę wiadomość
-
Celia89 wrote:Ciężko powiedzieć ostanie badanie miałam 2 tygodnie temu to w 21+3 ważyla 480. Jakbym miała wrozyc z kart to dałabym jej 620-700. Okaże sie za 2 tygodnie
Celia89, abbigal lubią tę wiadomość
Angelius Provita -
Ja mam dużo uciągliwych swetrów. Jak były upały jeszcze niedawno próbowałam się wcisnąć sukieniuniu podfruwsjki nad kolano. No... to są do połowy pośladków xd
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2019, 12:52
abbigal, SusieOne lubią tę wiadomość
-
Ja tyje,nie chudnę. Dziś wstawilam fotkę więc widać że nie jest źle.. Ale już z 7,8 kg będzie na plus. Dwa tyg temu było 62,2.teraz w domu jak się ważę oczywiście waga inna rano i wieczorem. Rano 62,8 a wieczorem nawet 64. Wzięło mnie na słodkości. Myślę że do 74 mogę dojść.
-
I_1985 wrote:Dziewczyny na każdym iść dowuadujecie się ile wazy i mierzy dziecko??
Ja w ogóle nie dostaję takich info Jedynie na połówkowym mi powiedziano ile waży mniej więcej i to tylko dlatego że się dopytałam. A co do wielkości to lekarz mi powiedział, że dziecko za duże i już się nie mierzy ... o_O
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2019, 13:10
-
Oczywiście że co wizytę mam informacje o wadze i mnie to zawsze bardzo interesuje i to też jest dość ważne czy wszystko ok
W zeszłym roku kupiłam online 2 za duże swetry i nie chciało mi się wymienić Hahhaha będą akuratCelia89, abbigal lubią tę wiadomość
Angelius Provita -
SusieOne wrote:Oczywiście że co wizytę mam informacje o wadze i mnie to zawsze bardzo interesuje i to też jest dość ważne czy wszystko ok
W zeszłym roku kupiłam online 2 za duże swetry i nie chciało mi się wymienić Hahhaha będą akurat
No to zazdro, bo jak mam wizytę na NFZ co miesiąc to nawet usg nie mam, tylko lekarka sprawdza tętno detektorem A jak chodzę do mojego prywatnego, to robi usg i mówi, że wszystko ok i tyle. Myślałam, że to jest norma, ale na następnej wizycie chyba zacznę wymuszać te dane, bo mnie to też zawsze bardzo ciekawi.Celia89 lubi tę wiadomość