Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Lula90 wrote:Ja startowałam z 52.5kg przy wzroście 166 cm. W pierwszej ciąży przytyłam 17kg, ale jadłam więcej niż teraz. Mimo to, moje 12kg na tym etapie raczej zapowiada większą wagę końcową.
Celia89, abbigal lubią tę wiadomość
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
A ja od rana dzis latam i załatwiam... wczoraj udało mi sie umówić wizytę prywatnie u diabetologa na dzis ale ja odwołałam... rano zarejestrowałam sie w trybie pilnym do przychodni, rodzinny wystawił mi skierowanie do diabetologa w trybie pilnym bez kolejki... w przychodni dostałam glukometr z instrukcja co i jak ogarnac dostałam tez zalecenia żywieniowe wiec generalnie wszystko co potrzebuje... pozniej wykonałam milion telefonów do poradni żeby gdzies sie umówić i wkoncu w jednej sie udało ale nie obyło sie bez wizyty osobistej w rejestracji bo przez telefon dopiero za tydzień a jak podjechałam to na jutro nagle... wiec jutro będę z wywalonym jęzorem biegac od diabetologa do ginekologa - pierwszy o 10 a drugi o 12.... mam nadzieje, ze sie wyrobie bo kawałek musze przejechać...Nasz mały cudzie trwaj...
-
Kropeczka super że załatwiłas na nfz należy się i przynajmniej glukometr dają to cie czeka jutro dzień, a ja idę do położnej na zajęcia juupi wyjdę z domu
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
Wiesz co zrobiłam tak tylko dlatego ze pogadałam z wujkiem moim który jest diabetologiem i on mi tak doradził żeby prosić o pilne skierowanie i ze nie mogą odmówić kobiecie w ciazy. Najlepiej by było gdyby on mnie prowadził ale powiedział mi tez ze ja musze byc pod stała kontrola i nieraz i dwa razy w tygodniu wiec wizyty u niego odpadają bo on mieszka ponad 250 km ode mnie a z drugiej strony płacić 140 zł za każdym razem za wizyty prywatne... nie dość ze ginekolog prywatnie to jeszcze diabetolog a i zapewne od takiego prywatnie bym nie dostała glukometru tylko trzeba kupic a to znow koszt 200-300 zł plus paski bez refundacji 50 zł a z refundacja 12 zł wiec No nie miałoby to sensu chodzić prywatnie na wizyty...
SusieOne lubi tę wiadomość
Nasz mały cudzie trwaj...
-
Kropeczka1986 wrote:Wiesz co zrobiłam tak tylko dlatego ze pogadałam z wujkiem moim który jest diabetologiem i on mi tak doradził żeby prosić o pilne skierowanie i ze nie mogą odmówić kobiecie w ciazy. Najlepiej by było gdyby on mnie prowadził ale powiedział mi tez ze ja musze byc pod stała kontrola i nieraz i dwa razy w tygodniu wiec wizyty u niego odpadają bo on mieszka ponad 250 km ode mnie a z drugiej strony płacić 140 zł za każdym razem za wizyty prywatne... nie dość ze ginekolog prywatnie to jeszcze diabetolog a i zapewne od takiego prywatnie bym nie dostała glukometru tylko trzeba kupic a to znow koszt 200-300 zł plus paski bez refundacji 50 zł a z refundacja 12 zł wiec No nie miałoby to sensu chodzić prywatnie na wizyty...
Diabetologa odwiedzam albo raz w miesiacu albo raz na dwa tygodnie, nie widzę sensu częściej. Ginekolog też kontroluje cukrzycę ciążową. -
Kropeczka1986 wrote:Robak dzięki za info wczoraj byłam przerażona tym wszystkim a dzis juz powoli przestawiam sie na diete cukrzycowa...
-
Robak wrote:Jeśli dieta będzie wystarczająca, to rzadko się chodzi do diabetologa. Gorzej jak jest insulinoterapia, ale po miesiacu się to już wszystko ogarnia, i też wiesz na co źle reagujesz, chociaż ciągłe kłucie jest niezwykle uciążliwe..
Angelius Provita -
Ja tez mam hrparyne i biorę insuline - heparyna w brzuch, insulina w udo. Jakby nie te uczulenie na tą insulinę byłoby ok.
Ja również chodzę do diabetologa prywatnie i też dostałam i glukometr i pen do insuliny za darmo, recepty na siofor, paski, mam ze zniżką. Tylko na insulinę nie, bo akurat ta co ostatecznie biorę nie jest refundowana dla kobiet w ciąży. Ale jak przez pewien czas brałam inną, to ona była za złotówkę.
Wizytę mam różnie, zawyczaj raz na 1-1,5 miesiąca. Chyba że coś się dzieje, np. raz miałam tydzień gdzie miałam gorsze cukry i ketony w moczu to wtedy dodatkowo. Nie wiem o czym bym miała z nią rozmawiać częściej Na wizycie to w sumie sprawdza mi dzienniczek, jak są jakieś wyskoki to patrzy co jadłam i ew komentuje, waży, dawkuje leki, daje recepty i odpowiada na jakieś moje pytania dotyczące diety, czasem daje jakieś przepisy jak miałam problem z ketonami. Jedyny minus to to, że ma mega mega dużo pacjentek bo specjalizuje się w cukrzycy ciążowej i trudno się dostać czasem, tzn. nie ma się wyboru terminu tylko narzucony, ale jak jestem na zwolnieniu to obojetne. -
Wiecie, chyba jednak nie muszę panikować z tą wagą. Dzisiaj byłam ostatnio raz na czasie AV i dobiłam targu - ja się dałam zbadać przez dwie praktykantki, a doktor dodatkowo zerknął na naszego malucha i na dzień dzisiejszy brzuszek odpowiada 24 tc a waga ok 660 g ☺️ Raczej Malutka nie będzie wielkoludem, ale chyba wagowo nie odbiega od normy (ciekawe tylko gdzie ona się mieści w tym mini brzuchu i gdzie ta jej waga w mojej wadze 🤷). Oczywiście za tydzień pójdę na to prywatne USG po pełny obraz sytuacji, ale ulżyło mi dzisiaj.
SusieOne lubi tę wiadomość
-
abbigal wrote:Wiecie, chyba jednak nie muszę panikować z tą wagą. Dzisiaj byłam ostatnio raz na czasie AV i dobiłam targu - ja się dałam zbadać przez dwie praktykantki, a doktor dodatkowo zerknął na naszego malucha i na dzień dzisiejszy brzuszek odpowiada 24 tc a waga ok 660 g ☺️ Raczej Malutka nie będzie wielkoludem, ale chyba wagowo nie odbiega od normy (ciekawe tylko gdzie ona się mieści w tym mini brzuchu i gdzie ta jej waga w mojej wadze 🤷). Oczywiście za tydzień pójdę na to prywatne USG po pełny obraz sytuacji, ale ulżyło mi dzisiaj.
abbigal lubi tę wiadomość
-
Sovi wrote:Wpisałam tą twoją masę dzidziusia do programu i mieści się w normie centylowej, więc spokojnie
Angelius Provita -
Na belly mąż mi wykupił w ramach prezentu konto i tam można wpisywać masę dziecka i wymiary na dany dzień i sprawdzać jak jest w centylach na takim wykresie, nie dokładne wartości. Usunęłam swoje dane, wpisałam abbigal i wyszło że masa się mieści. Choć troche inaczej pokazuje te centyle na usg a troche inaczej na belly, na belly troche zaniża, ale nawet w tych zaniżonych masa dzidziusia abbigal się mieści.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 16:51
SusieOne, abbigal lubią tę wiadomość
-
abbigal wrote:Wiecie, chyba jednak nie muszę panikować z tą wagą. Dzisiaj byłam ostatnio raz na czasie AV i dobiłam targu - ja się dałam zbadać przez dwie praktykantki, a doktor dodatkowo zerknął na naszego malucha i na dzień dzisiejszy brzuszek odpowiada 24 tc a waga ok 660 g ☺️ Raczej Malutka nie będzie wielkoludem, ale chyba wagowo nie odbiega od normy (ciekawe tylko gdzie ona się mieści w tym mini brzuchu i gdzie ta jej waga w mojej wadze 🤷). Oczywiście za tydzień pójdę na to prywatne USG po pełny obraz sytuacji, ale ulżyło mi dzisiaj.
Abbigail, ja świeżo po USG, 23t3d, waga młodej 630g i jest to 70centyl. Tez nie wiem gdzie się mieści
Co do pomiarów i centyli polecam wpisać w google FMF growth calculator- najbardziej wiarygodne siatki centylowe, zgodne z Fetal Medicine Foundation.
Belly zaniża bardzo, nie wiem skąd oni wzieli te centyle?!abbigal lubi tę wiadomość
I IUI 12.2018
Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
Aniołek 6tc(*) maj 2018
MTHFR homozygota
Hiperhomocysteinemia
Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
Nawracające polipy macicy
Mąż super
"Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat" -
LenaAnna wrote:Abbigail, ja świeżo po USG, 23t3d, waga młodej 630g i jest to 70centyl. Tez nie wiem gdzie się mieści
Co do pomiarów i centyli polecam wpisać w google FMF growth calculator- najbardziej wiarygodne siatki centylowe, zgodne z Fetal Medicine Foundation.
Belly zaniża bardzo, nie wiem skąd oni wzieli te centyle?!
Angelius Provita -
Mini89 wrote:Ja 58 i 8kg na plusie... A taka miałam nadzieję że w tej ciąży nie będzie aż tyle dodatkowych kilogramów. W 1 ciąży doszło mi 28kg, w drugiej 18 A teraz chciałam 10 ha ha