X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula90 wrote:
    Ja startowałam z 52.5kg przy wzroście 166 cm. W pierwszej ciąży przytyłam 17kg, ale jadłam więcej niż teraz. Mimo to, moje 12kg na tym etapie raczej zapowiada większą wagę końcową.
    No to w 9 miesiącu i tak będziesz szczuplejsza niż ja przed ciąża haha

Celia89, abbigal lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od rana dzis latam i załatwiam... wczoraj udało mi sie umówić wizytę prywatnie u diabetologa na dzis ale ja odwołałam... rano zarejestrowałam sie w trybie pilnym do przychodni, rodzinny wystawił mi skierowanie do diabetologa w trybie pilnym bez kolejki... w przychodni dostałam glukometr z instrukcja co i jak ogarnac dostałam tez zalecenia żywieniowe wiec generalnie wszystko co potrzebuje... pozniej wykonałam milion telefonów do poradni żeby gdzies sie umówić i wkoncu w jednej sie udało ale nie obyło sie bez wizyty osobistej w rejestracji bo przez telefon dopiero za tydzień a jak podjechałam to na jutro nagle... wiec jutro będę z wywalonym jęzorem biegac od diabetologa do ginekologa - pierwszy o 10 a drugi o 12.... mam nadzieje, ze sie wyrobie bo kawałek musze przejechać...

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka super że załatwiłas na nfz należy się i przynajmniej glukometr dają :) to cie czeka jutro dzień, a ja idę do położnej na zajęcia juupi wyjdę z domu

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita

Wysłany: 9 października 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co zrobiłam tak tylko dlatego ze pogadałam z wujkiem moim który jest diabetologiem i on mi tak doradził żeby prosić o pilne skierowanie i ze nie mogą odmówić kobiecie w ciazy. Najlepiej by było gdyby on mnie prowadził ale powiedział mi tez ze ja musze byc pod stała kontrola i nieraz i dwa razy w tygodniu wiec wizyty u niego odpadają bo on mieszka ponad 250 km ode mnie a z drugiej strony płacić 140 zł za każdym razem za wizyty prywatne... nie dość ze ginekolog prywatnie to jeszcze diabetolog a i zapewne od takiego prywatnie bym nie dostała glukometru tylko trzeba kupic a to znow koszt 200-300 zł plus paski bez refundacji 50 zł a z refundacja 12 zł wiec No nie miałoby to sensu chodzić prywatnie na wizyty...

SusieOne lubi tę wiadomość

mhsvpx9ik2z006il.png

• Robak Ekspertka

Wysłany: 9 października 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    Wiesz co zrobiłam tak tylko dlatego ze pogadałam z wujkiem moim który jest diabetologiem i on mi tak doradził żeby prosić o pilne skierowanie i ze nie mogą odmówić kobiecie w ciazy. Najlepiej by było gdyby on mnie prowadził ale powiedział mi tez ze ja musze byc pod stała kontrola i nieraz i dwa razy w tygodniu wiec wizyty u niego odpadają bo on mieszka ponad 250 km ode mnie a z drugiej strony płacić 140 zł za każdym razem za wizyty prywatne... nie dość ze ginekolog prywatnie to jeszcze diabetolog a i zapewne od takiego prywatnie bym nie dostała glukometru tylko trzeba kupic a to znow koszt 200-300 zł plus paski bez refundacji 50 zł a z refundacja 12 zł wiec No nie miałoby to sensu chodzić prywatnie na wizyty...
    Ja prywatnie dostałam glukometr, prywatnie lekarz też ma możliwość wystawiania recept refundowanych. W przypadku kobiet w ciaży na nfz mają 7 dni na wyznaczenie wizyty, najczęściej trzeba rejestrować się osobiście by przedstawić dokumenty potwierdzające ciążę.
    Diabetologa odwiedzam albo raz w miesiacu albo raz na dwa tygodnie, nie widzę sensu częściej. Ginekolog też kontroluje cukrzycę ciążową.

za85tzc.png

Wysłany: 9 października 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak dzięki za info :) wczoraj byłam przerażona tym wszystkim a dzis juz powoli przestawiam sie na diete cukrzycowa...

mhsvpx9ik2z006il.png

• Robak Ekspertka

Wysłany: 9 października 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    Robak dzięki za info :) wczoraj byłam przerażona tym wszystkim a dzis juz powoli przestawiam sie na diete cukrzycowa...
    Jeśli dieta będzie wystarczająca, to rzadko się chodzi do diabetologa. Gorzej jak jest insulinoterapia, ale po miesiacu się to już wszystko ogarnia, i też wiesz na co źle reagujesz, chociaż ciągłe kłucie jest niezwykle uciążliwe..

za85tzc.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    Jeśli dieta będzie wystarczająca, to rzadko się chodzi do diabetologa. Gorzej jak jest insulinoterapia, ale po miesiacu się to już wszystko ogarnia, i też wiesz na co źle reagujesz, chociaż ciągłe kłucie jest niezwykle uciążliwe..
    No właśnie dlatego cieszę się że mi nie wyszli bo bym nie wiedziała gdzie kłuć bo jeszcze heparyna....

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam hrparyne i biorę insuline - heparyna w brzuch, insulina w udo. Jakby nie te uczulenie na tą insulinę byłoby ok.
    Ja również chodzę do diabetologa prywatnie i też dostałam i glukometr i pen do insuliny za darmo, recepty na siofor, paski, mam ze zniżką. Tylko na insulinę nie, bo akurat ta co ostatecznie biorę nie jest refundowana dla kobiet w ciąży. Ale jak przez pewien czas brałam inną, to ona była za złotówkę.
    Wizytę mam różnie, zawyczaj raz na 1-1,5 miesiąca. Chyba że coś się dzieje, np. raz miałam tydzień gdzie miałam gorsze cukry i ketony w moczu to wtedy dodatkowo. Nie wiem o czym bym miała z nią rozmawiać częściej :D Na wizycie to w sumie sprawdza mi dzienniczek, jak są jakieś wyskoki to patrzy co jadłam i ew komentuje, waży, dawkuje leki, daje recepty i odpowiada na jakieś moje pytania dotyczące diety, czasem daje jakieś przepisy jak miałam problem z ketonami. Jedyny minus to to, że ma mega mega dużo pacjentek bo specjalizuje się w cukrzycy ciążowej i trudno się dostać czasem, tzn. nie ma się wyboru terminu tylko narzucony, ale jak jestem na zwolnieniu to obojetne.

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i prosi o usg albo się pyta, jak tam dziecko w centylach się mieści.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, chyba jednak nie muszę panikować z tą wagą. Dzisiaj byłam ostatnio raz na czasie AV i dobiłam targu - ja się dałam zbadać przez dwie praktykantki, a doktor dodatkowo zerknął na naszego malucha i na dzień dzisiejszy brzuszek odpowiada 24 tc a waga ok 660 g ☺️ Raczej Malutka nie będzie wielkoludem, ale chyba wagowo nie odbiega od normy (ciekawe tylko gdzie ona się mieści w tym mini brzuchu i gdzie ta jej waga w mojej wadze 🤷). Oczywiście za tydzień pójdę na to prywatne USG po pełny obraz sytuacji, ale ulżyło mi dzisiaj.

age.png

age.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Wiecie, chyba jednak nie muszę panikować z tą wagą. Dzisiaj byłam ostatnio raz na czasie AV i dobiłam targu - ja się dałam zbadać przez dwie praktykantki, a doktor dodatkowo zerknął na naszego malucha i na dzień dzisiejszy brzuszek odpowiada 24 tc a waga ok 660 g ☺️ Raczej Malutka nie będzie wielkoludem, ale chyba wagowo nie odbiega od normy (ciekawe tylko gdzie ona się mieści w tym mini brzuchu i gdzie ta jej waga w mojej wadze 🤷). Oczywiście za tydzień pójdę na to prywatne USG po pełny obraz sytuacji, ale ulżyło mi dzisiaj.
    Wpisałam tą twoją masę dzidziusia do programu i mieści się w normie centylowej, więc spokojnie ;)

abbigal lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Wpisałam tą twoją masę dzidziusia do programu i mieści się w normie centylowej, więc spokojnie ;)
    Jaki program?

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na belly mąż mi wykupił w ramach prezentu konto i tam można wpisywać masę dziecka i wymiary na dany dzień i sprawdzać jak jest w centylach na takim wykresie, nie dokładne wartości. Usunęłam swoje dane, wpisałam abbigal i wyszło że masa się mieści. Choć troche inaczej pokazuje te centyle na usg a troche inaczej na belly, na belly troche zaniża, ale nawet w tych zaniżonych masa dzidziusia abbigal się mieści.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 16:51

SusieOne, abbigal lubią tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Ooo, dzięki, dzięki 😘 no to super :)

age.png

age.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis stanelam na wage i 66 kg pokazuje. Szok nieźle :/ ale i brzuch przez dwa tyg ostro urósł.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 58 i 8kg na plusie... A taka miałam nadzieję że w tej ciąży nie będzie aż tyle dodatkowych kilogramów. W 1 ciąży doszło mi 28kg, w drugiej 18 A teraz chciałam 10 ha ha

ex2buay3h02dl23a.png
  • LenaAnna Ekspertka

Wysłany: 9 października 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:

Abbigail, ja świeżo po USG, 23t3d, waga młodej 630g i jest to 70centyl. Tez nie wiem gdzie się mieści ;)

Co do pomiarów i centyli polecam wpisać w google FMF growth calculator- najbardziej wiarygodne siatki centylowe, zgodne z Fetal Medicine Foundation.
    Belly zaniża bardzo, nie wiem skąd oni wzieli te centyle?!

I IUI 12.2018 :(
    Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
    Aniołek 6tc(*) maj 2018
    MTHFR homozygota
    Hiperhomocysteinemia
    Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
    Nawracające polipy macicy
    Mąż super :)
    "Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat"
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LenaAnna wrote:
    Abbigail, ja świeżo po USG, 23t3d, waga młodej 630g i jest to 70centyl. Tez nie wiem gdzie się mieści ;)

Co do pomiarów i centyli polecam wpisać w google FMF growth calculator- najbardziej wiarygodne siatki centylowe, zgodne z Fetal Medicine Foundation.
    Belly zaniża bardzo, nie wiem skąd oni wzieli te centyle?!
    Nie mam tych wymiarów bo mi lekarka podaję już wagę po zamierzeniu więc chyba nic z tej stronki nie będzie :(

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini89 wrote:
    Ja 58 i 8kg na plusie... A taka miałam nadzieję że w tej ciąży nie będzie aż tyle dodatkowych kilogramów. W 1 ciąży doszło mi 28kg, w drugiej 18 A teraz chciałam 10 ha ha
    Ja mam 4 kg na plusie bo wazylam 62 kg przy 175 cm Ale martwi mnie że teraz tak szybko przybywa. Do 22 tyg prawie nic a tu nagle taki wzrost. To normalne?

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
‹‹ 315 316 317 318 319 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ