X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dlatemu rozważam zakup. Po 2 :D też czasem będę chciała się wyspać. Chłop w domu sobie będzie smacznie spał, a tylko ja będę wstawać :D?

ug378rib3ih251jk.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi, w sumie to urocze 😘 facet to tak czasem coś odwali, ale my czasem nie lepsze haha :) wysikala się to najważniejsze 😂😘😘😘

Celia89 lubi tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 24 października 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ouesu ale robal się wierzga. Nie da pospać. Silna jest jak diabli.

ug378rib3ih251jk.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LenaAnna wrote:
    To prawda ze w szpitalach jest dramat z dostepnoscia laktatorow niestety... :( podobnie z tymi malymi butelkami z mm poczatkowym, niby polozne maja, ale czesto nie chca dac tylko zmuszaja do przystawiania mimo wrzasku dziecka. Dlatego lepiej miec swoje i nie musiec sie ani pytac o zgode ani prosic - a te male mleka i jednorazowe smoki to groszowe sprawy sa.
    Laktator tez juz mam, kupilam medela swing podwojny- dla mnie niezbedny przy kp no bo przeciez jakos zapasy trzeba zrobic nie? Jakies wyjscia ze znajomymi, randka z mezem czy chociaz wiadomo ze zawsze mozna podac mm przy awarii ;)
    Tylko u nas z tego co mi mówiła położna jak sobie sama podasz mleko mm bez konsultacji z poloznymi to robią aferę. Jest mega nacisk na KP. Może i głupie bo powinien być wybór no ale się przemecze jakoś najwyżej będę im truc o podanie mm.

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Sobi widzę, że znasz się na temacie :-) powiedz mi proszę, jakie jest nastawienie twojego diabetologa co do słodzików. Mój mi.kategorycznie zabronił. W internecie czytam rozne opinie. A ja jestem naucIna jeść kanapki zawsze z herbatą, z tą łyżeczka-dwoma cukru. I cholernie mi tej herbaty Teraz brakuje do popijania. Nie, nie przestawie się na gorzka. Kawę zaakceptowałam, herbatę nie.
    Siedzę w temacie od 6 tc to trochę już wiem he he. Mi pozwala od czasu do czasu ale nie słodziak tylko naturalne zamienniki cukru czyli ksylitol i erytrol. W ogóle poszukaj gdzieś w necie jest taki dokument chyba ptgip albo polskiego towarzystwa diabetologicznego nt slodzikow w ciąży. Mi nie pozwala takich wiesz z aspartamem albo czymś takim. Ale te 2 można tylko w ograniczonych ilościach bo jednak nie ma aż tylu badań nad tymi cukrami

lipa, Celia89 lubią tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • LenaAnna Ekspertka

Wysłany: 25 października 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Tylko u nas z tego co mi mówiła położna jak sobie sama podasz mleko mm bez konsultacji z poloznymi to robią aferę. Jest mega nacisk na KP. Może i głupie bo powinien być wybór no ale się przemecze jakoś najwyżej będę im truc o podanie mm.

A pewnie, że tak, wszędzie robią aferę :D Dlatego tym bardziej zamierzam mieć swoje, a położne mogą mnie pocałować w... nosek ;)
    Aczkolwiek ja rodzę w szpitalu w którym sama pracuję jako lekarz, więc raczej nie odważą się mi nic powiedzieć.
    Natomiast terror jaki rozsiewają położne na oddziałach w całej Polsce budzi mój szczery sprzeciw.

abbigal, Celia89 lubią tę wiadomość

I IUI 12.2018 :(
    Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
    Aniołek 6tc(*) maj 2018
    MTHFR homozygota
    Hiperhomocysteinemia
    Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
    Nawracające polipy macicy
    Mąż super :)
    "Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat"
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LenaAnna wrote:
    A pewnie, że tak, wszędzie robią aferę :D Dlatego tym bardziej zamierzam mieć swoje, a położne mogą mnie pocałować w... nosek ;)
    Aczkolwiek ja rodzę w szpitalu w którym sama pracuję jako lekarz, więc raczej nie odważą się mi nic powiedzieć.
    Natomiast terror jaki rozsiewają położne na oddziałach w całej Polsce budzi mój szczery sprzeciw.
    No to jesteś mysle na zupełnie innej pozycji niż taki zwykły pacjent jeśli chodzi o relacje z personelem ;) ja się ogólnie bardzo źle czuje w szpitalu i bardzo stresuje mnie każda uwaga personelu itd więc nie chcę sobie dokładać trosk i się podporzadkuje. Tłumacze sobie ze te parę dni muszę przetrwać na ich warunkach a w domu sobie obczaje co i jak. Ale powiem Ci ze z tym ciśnieniem na KP to też trochę zależy od szpitala. Bo u mnie w mieście jest parę i nie w każdym tak cisna. Oczywiście zachęcają itd ale nie ma aż takiego ciśnienia. Tu akurat jest duże ale nie ma co, przetrwa się :)

km5sio4p4vcbay7l.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja źle wspominam to całe kp w szpitalu.. Zresztą co zmiana położonych to inne 'rady'zalecenia 🤦
    Aa dla matek co mają pierwsze dziecko ii ogólnie kontakt z noworodkiem..
    To można czasem rzec, że to był terror.. Albo też hormony robia swoje 🤷

4018d16ae9.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie dla mam z doświadczeniem. Chodzi mi o czapkę zimowa. Bo np w HM najmniejsza czapka to taka chyba 40/42. Jakaś wydaje mi się ogromna. Rzeczywiście noworodki maja takie głowy czy szukać mniejszej?

Celia89, I_1985 lubią tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Mam pytanie dla mam z doświadczeniem. Chodzi mi o czapkę zimowa. Bo np w HM najmniejsza czapka to taka chyba 40/42. Jakaś wydaje mi się ogromna. Rzeczywiście noworodki maja takie głowy czy szukać mniejszej?
    Ja pamiętam, że kupiłam w crocodillo rozmiar 38 ii on był na obwód 37jakos tak.. Ii była super

4018d16ae9.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli poszukam czegoś mniejszego. Dziękuję ;)

km5sio4p4vcbay7l.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was będzie rodzić w Gliwicach? Ja mam termin na koniec grudnia, jestem po jednym cc, ale podjęłam decyzję teraz o próbie porodu naturalnego więc pewnie bliżej stycznia. Zobaczymy co Staś wymyśli 😁

relg6iyem5hi69f7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula90 wrote:
    Są dwie strony medalu jeśli chodzi o karmienie. Przy mm oczywiście mama może mieć więcej luzu, bo ktoś inny może karmić, ale i tak to wyparzanie, przygotowywanie ( pare min woda powinna się gotować na takie mleko) no i cenowo to wychodzi kilka stówek. Znowu przy karmieniu piersią jesteśmy trochę "uwiązane", ale ta bliskość Dziecka, zdrowie, no i w sumie łatwiej wyciągnąć cyca niż robić mieszankę. Na moim mleku i to odciąganym (nienawidzę laktatorów!!) Córka była tylko 3 mc, teraz zrobię wszystko, żeby karmić piersią ;p
    Są kobiety które podają mleko w wodzie o temperaturze pokojowej :) Z tego co słyszałem to te mleka w gotowych butelkach też się nie grzeje :) ale to tak tylko dla informacji mówię:) chyba nawet mamaginekolog podawala w pokojowej :)

• Lula90 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    Są kobiety które podają mleko w wodzie o temperaturze pokojowej :) Z tego co słyszałem to te mleka w gotowych butelkach też się nie grzeje :) ale to tak tylko dla informacji mówię:) chyba nawet mamaginekolog podawala w pokojowej :)
    Woda powinna mieć temp ciała, ale na opakowaniach mleka jest, że najpierw 5 min woda powinna się gotować. Życie weryfikuje, ale ja jak przeszłam na mm to najpierw tak gotowałam ;p

eh4cm4u.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula90 wrote:
    Woda powinna mieć temp ciała, ale na opakowaniach mleka jest, że najpierw 5 min woda powinna się gotować. Życie weryfikuje, ale ja jak przeszłam na mm to najpierw tak gotowałam ;p
    A ja nie gotowałam. Położna kazała nam robić mm z wodą Żywiec niegazowana. Że kranowa jest pełna kamienia itp. Nalewalismy z butelki, podgrzewalismy i rozrabialismy mm.

age.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klio86 wrote:
    Susie mnie często w ciaży ciągnie od pępka, czasem nawet mocno kłuło ale już to znam i o ile dzidziuś jest aktywny to się nie stresuje. Wiadomo ze jeśli cie coś gnębi to leć podglądać maluszka.

Gonia współczuje ze jeszcze musisz pracować, chyba ze mega dobrze się czujesz. Ja odpoczywam jak mam córeczkę w żłobku 😉 a jak w Szwajcarii z macierzyńskim ? Ile się należy urlopu matce?

W Szwajcarii urlop niestety krotki...tylko 14-cie tygodni nawet nie pelnoplatnych...wracam pod koniec kwietnia do pracy. co zrobic.

u mnie jest mama i juz nam pomaga od urodzenia Zosi. Wiadomo, ze jezdzi czesto do Polski, ale wiekszosc czasu jest u nas. dla mnie to sie sprawdza :)

dziewczyny, co bedziecie mialy dla dziecka do gondoli? ja kupilam kombinezon ale nie wiem czy nie trzeba bylo spiworka...

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • lipa Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    W Szwajcarii urlop niestety krotki...tylko 14-cie tygodni nawet nie pelnoplatnych...wracam pod koniec kwietnia do pracy. co zrobic.

u mnie jest mama i juz nam pomaga od urodzenia Zosi. Wiadomo, ze jezdzi czesto do Polski, ale wiekszosc czasu jest u nas. dla mnie to sie sprawdza :)

dziewczyny, co bedziecie mialy dla dziecka do gondoli? ja kupilam kombinezon ale nie wiem czy nie trzeba bylo spiworka...
    Mam.spiworek z wózka, był w komplecie.

age.png
  • Lula90 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    A ja nie gotowałam. Położna kazała nam robić mm z wodą Żywiec niegazowana. Że kranowa jest pełna kamienia itp. Nalewalismy z butelki, podgrzewalismy i rozrabialismy mm.
    Ja później nie gotowałam, ale na początku tak. Później przestałam, bo było to zbyt uciążliwe. U mnie w kranie jest akurat bardzo dobra woda, chociaż z źródlaną z butelki jeszcze wygodniej ;)

eh4cm4u.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonią ja miałam do synka kombinezon, do tego dawałam kocyk, a jak wiało to dawałam ta pokrywę na wózek. Śpiwór miałam dopiero w następnym roku do spacerówki

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wypowiem się z doświadczenia mojego, nie dam rady was nadrobić bo od dwóch dni mam dużo znów na głowie unie mogę się zorganizować.

Mam laktator canpol easy start i polecam, na rozkręcenie laktacji po szpitalu super, naprawdę warto zakupić, jednak spokojnie na Allegro można bo w aptece chyba jest dużo wyższa.

Butelek miałam aż za dość bo kupiłam sama dwie, na wszelki wypadek a dostałam w prezentach 4 razu tyle. Córka bawi się nimi do dziś 😂 16 miesięcy karmiłam piersią, zero butli zero smoczka, dziecko nie chciało i nie tolerowalo, ja jej nie wpychałam.

Karmiłam tylko piersią ponieważ w późniejszym okresie nie mogłam odciągnąć prawie żadnych ilości laktatorem w związku z bolesnoscia piersi lewej z cysta i chowającym sie sutkiem, niestety tez Michalina odrzuciła ta piers wiec laktator po 6 miesiącach przestał być potrzebny. Dziecko riwniez tego mleka odgrzewanego nie lubiło, ale kiedy była maleńka i musiałam na 3 godziny wyjsc do fryzjera moja mama podawała jej maleńkie ilości z kieliszka i to jej wystarczało. Przybierała super. Była małym pulpetkiem 😜 dokarmiałam tylko pierwsze 6 tygodni kiedy uczyłam się dziecka i karmienia a ona mnie. W szpitalu tez przez 4 dni karmiłam
    Mleczkiem z buteleczek.

Kupiłam pare średnio potrzebnych rzrczy jak wlekrryczna niania, detektor oddechu za 450zl i owszem używałam go ale bardzo krótko bo jak budziłam się żeby dziecku w nocy dać piers to zapominałam go wyłączać i wył w niebogłosy po 2 minutach..

Podgrzewacz dostałam w prezencie, tez przydał mi się dopiero przy rozszerzaniu diety.

Co do karmienia butla to moja koleżanka bardzo sprawnie to robiła właśnie dzięki wodzie przegotowanej w termosie i podgrzewaczowi. Ja nigdy dziecku nie dawałam tylko i wyłącznie wody przegotowanej a raczej mieszana od 6 miesiaca, z filtra, z odrobina przegotowanej np.

Gonia13 współczuje ze tak krótko będziesz na urlopie, słyszałam właśnie ze te urlopy w Szwajcarii Danii anglii wyglądają jak wyglądają, ale co zrobić, dasz radę 🌷

Sovi ja kupowałam na początek zwykle bawełniane czapeczki i ubierałam kapturek, Mam w domu h&m 62/68 podszyta polarem i wełniana na zewnątrz i chyba kupiłabym coś pośredniego..r.50 np re najmniejsze rozmiary wystarcza naprawdę na bardzo krótko 🤔

Gonią do gondoli mam śpiworek i kombinezon ale taki misiowy, nie puchowy śliski, ogółem to chyba tak woziłam, w śpiworku i tym kombinezonie lub cieplejszej kurteczce a przy mrozach kombinowałam, to śpiworek to przyrzucilam kocykiem, zależy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 09:46

‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ