X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc dziewczęta :P spokojnej nocy.

abbigal lubi tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia89 wrote:
    Dobranoc dziewczęta :P spokojnej nocy.
    Dobranoc 😴😴😴

Celia89 lubi tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 25 października 2019, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety. urlop 14-cie tygodni po porodzie to malutko. sama ledwo dojdziesz do siebie, jakos sie ogarniesz i musisz wracac do pracy. Zlobki biora od 4-tego miesiaca, wiec ten macierzynski nawet nie wystarcza...duzo kobiet bierze bezplatny urlop (firmy sie czesto zgadzaja) i zostaje jeszcze troche, albo zostaje sie w domu, szybko rodzi drugie dziecko i dopiero po kilku latach wraca do pracy. Znam kobiety ktore oddaly malenstwa lub oddaly polroczne do zlobka na pelne 5 dni. znam tez takie ktore mialy takie plany, ale nie daly rady zostawic dziecka i przestaly pracowac. oczywiscie tu tez sa babcie i czesto sie zajmuja.

u mnie jest moja mama, z drugim tez planujemy ze babcia sie bedzie zajmowac. Zosia bedzie w zlobku. Ile dni i ile godzin to wszystko zalezy jak wroce do pracy itp.

ja jestem dzis po badaniu 3-ciego trymestru. Dzidzia ma 1,5 kg :) wszystko ok. duzo wod, dluga szyjka itp. nadal jestem bez zwolnienia...to kolejny urok Szwajcarii ;) cos zaczelam jej mowic, ze sie slabo czuje itp. to zlecila badania na gestoze...ech

dzieki za info o spiworkach. musze pomyslec. tez myslalam i kombinezonie, kocyk i ewentualnie to przykrywka na wozek. ale chyba ten spiworek kupie. tylko musze ogarnac gdzie. piekne widzialam w necie, ale cenowo mega!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 23:48

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Iga66 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce niedawno jeszcze było 20tyg macierzyńskiego i był to faktycznie bardzo krótki okres, taki na dojście do siebie po porodzie.
    Ja wracałam do pracy a tu maluch na piersi, zero szans na utrzymanie karmienia tylko szybko rozszerzanie diety i karmienie butelka mm lub odciagnietym mlekiem.

40 lat - 13cs 🥰
    Czekamy na Zuzię 😍❤ 6.01.2020
    thgf3e3khr8j7bti.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no właśnie bo myślałam jak to z kp przy tak szybkim powrocie. Nie będę sobie truć tym głowy już. I tak podjęłam decyzje że rok chcę z moją córeczką wykorzystać.

ug378rib3ih251jk.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy na twardniejący brzuch przepisuje się takze luteinę dopochwową?

Robak, Celia89 lubią tę wiadomość

age.png
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 26 października 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Dziewczyny, czy na twardniejący brzuch przepisuje się takze luteinę dopochwową?
    Pewnie też pomoże, ona jest na utrzymanie ciąży, przeciwporonna, zapobieganie przedwczesnemu porodowi, skurcze, plamienia, bóle podbrzusza, niewydolność szyjki..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2019, 09:19

lipa, Celia89 lubią tę wiadomość

za85tzc.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wtorku mam okropne twardnienia. Myslslam, że to może od zaparć, ale zaparcia zlikwidowałam, a brzuch ciągle twardnieje. Nieboleśnie, ale w taki sposób, że ledwie chodze, tylko jak leżę jest ok. A nie bardzo mam jak leżeć. Zaraz jadę po magnez,.bo przestałam brać, po nospe, luteinę na szczęście mam. Są jeszcze jakieś sposoby?

age.png
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 26 października 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    ja jestem dzis po badaniu 3-ciego trymestru. Dzidzia ma 1,5 kg :) wszystko ok. duzo wod, dluga szyjka itp. nadal jestem bez zwolnienia...to kolejny urok Szwajcarii ;) cos zaczelam jej mowic, ze sie slabo czuje itp. to zlecila badania na gestoze...ech
    To chyba dobrze, że bez zwolnienia i masz ciążę niepowikłaną? W Polsce też nie dostajesz zwolnienia jak sie doskonale czujesz, masz fizjologiczną ciążę, bez zagrożeń, charakter pracy bez zagrożeń. Są kobiety pracujące do porodu albo biorą urlop macierzyński przed porodem. Krótki obowiązkowy urlop po porodzie lub dłuższy, ale coś za coś.

za85tzc.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Od wtorku mam okropne twardnienia. Myslslam, że to może od zaparć, ale zaparcia zlikwidowałam, a brzuch ciągle twardnieje. Nieboleśnie, ale w taki sposób, że ledwie chodze, tylko jak leżę jest ok. A nie bardzo mam jak leżeć. Zaraz jadę po magnez,.bo przestałam brać, po nospe, luteinę na szczęście mam. Są jeszcze jakieś sposoby?
    Nie powinno być to nic złego, miałam i rósł wtedy mocno brzuch. Jak cie niepokoi napisz do lekarza

lipa, Celia89 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    To chyba dobrze, że bez zwolnienia i masz ciążę niepowikłaną? W Polsce też nie dostajesz zwolnienia jak sie doskonale czujesz, masz fizjologiczną ciążę, bez zagrożeń, charakter pracy bez zagrożeń. Są kobiety pracujące do porodu albo biorą urlop macierzyński przed porodem. Krótki obowiązkowy urlop po porodzie lub dłuższy, ale coś za coś.

Mnie się już 3 raz pytał lekarz czy chce zwolnienie, a ciaza przebiega dobrze. Czy to kwestia tych wcześniejszych poronień.. chyba tez nie, wydaje mi się ze to wszystko zależy od lekarza.

• Robak Ekspertka

Wysłany: 26 października 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klio86 wrote:
    Mnie się już 3 raz pytał lekarz czy chce zwolnienie, a ciaza przebiega dobrze. Czy to kwestia tych wcześniejszych poronień.. chyba tez nie, wydaje mi się ze to wszystko zależy od lekarza.
    To tylko się cieszyć, że lekarz zna historię pacjentki i ciąża dobrze przebiega.

SusieOne, Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość

za85tzc.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    To tylko się cieszyć, że lekarz zna historię pacjentki i ciąża dobrze przebiega.
    Mnie się w 17 tygodniu pytała czy chce jeszcze na L4 czy chce iść do pracy hehe nie chciałam ale miło się zrobiło że tak dobrze wszystko :) 2 tygodnie później na szwie już byłam i leżenie także...

Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te L4 to chyba kwestie indywidualnie zarówno co do pacjentki jak i lekarza. U mnie co prawda wywiad trochę skomplikowany, ale ciąża bez żadnych komplikacji, a gdzieś od 12 tc każdy lekarz co się nawinął to mi L4 proponował, a gin. ze szpitala powiedziała, że L4 się należy od kiedy tylko kobieta w ciąży zechce nie pracować.

A my dzisiaj zaczynamy III trymest 😊 i z tej okazji moja waga znowu zjechała o ponad 0,5 kg w dół 🙄 ale Mała się wierci czasami, więc najważniejsze, że tam jest ❤️
    Miłego weekendu Kobietki ☺️

SusieOne, Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :D o widzę to, co sto lat sto lat :D ja dziś zaczynam 28 tygodniny :P Teraz nam będzie lecieć. Już jak tylko zobaczyłam, że to 100 dni to tak mi poleciało...

U mnie jak wzięłam l4 powiedział "no nareszcie". Ale tłumaczyłam, mu jaka byla sytuacja. Że no nie bardzo miałam możliwość skorzystania z takiego przywileju.

abbigal lubi tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • Niqa89 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś rady na rwę kulszową? Tak mnie wczoraj dopadło, że nawet nie wiem jak się ułożyć, a o chodzeniu już nie wspomnę ☹

mhsvi09kaq7hme36.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:

a ty piszesz z perspektywy osoby pracujacej czy na zwolnieniu? jak widzisz po komentarzach dziewczyny sa na zwolnieniu od dawna albo lekarz im je przynajmniej proponowal - mimo ciaz "zdrowych". Ja nie czuje sie "wspaniale" tylko normalnie jak kobieta w 3-cim trymestrze. mam gorszy dzien, mniej energii, ciezko mi niektore "normalne" wykonywac albo robie to dwa razy wolniej. w Szwajcarii kiepskie samopoczucie matki nie jest podstawa do wystawienia zwolnienia. Na bole placow radza yoge lub masaze i duuuzo odpoczynku (ciekawe kiedy...)

ja tez znam dziewczyny ktore nie szly na zwolnienie w Polsce - te w firmach to potem zalowaly, ze nie skorzystaly ze zwolnienia jak im lekarz dawal tylko sie poswiecaly dla firmy czy kariery. a te ktore maja wlasne dzialalnosci to czesto nie mialy ani macierzynskiego ani zwolnienia przed porodem tylko caly czas tak naprawde w prace byly jakos tam zaangazowane. ale to indywidualna decyzja i wybor.

jak to jest pracowac w 3-cim trymestrze, jezdzic przepelniona komunikacja, padac na twarz, zapominac polowy rzeczy, a potem w domu ogarniac jeszcze dwulatke (dzieki bogu mam mame ktora pomaga!! i oczywiscie meza) to wie tylko ten kto to robi.

malwa88, Mysza, abbigal, Celia89, lipa lubią tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonia ja ci powiem, że podziwiam i musi ci być mega ciężko i faktycznie przydałoby się zwolnienie, 3 trymestr męczy już a co dopiero przed nami

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 26 października 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    a ty piszesz z perspektywy osoby pracujacej czy na zwolnieniu? jak widzisz po komentarzach dziewczyny sa na zwolnieniu od dawna albo lekarz im je przynajmniej proponowal - mimo ciaz "zdrowych". Ja nie czuje sie "wspaniale" tylko normalnie jak kobieta w 3-cim trymestrze. mam gorszy dzien, mniej energii, ciezko mi niektore "normalne" wykonywac albo robie to dwa razy wolniej. w Szwajcarii kiepskie samopoczucie matki nie jest podstawa do wystawienia zwolnienia. Na bole placow radza yoge lub masaze i duuuzo odpoczynku (ciekawe kiedy...)

ja tez znam dziewczyny ktore nie szly na zwolnienie w Polsce - te w firmach to potem zalowaly, ze nie skorzystaly ze zwolnienia jak im lekarz dawal tylko sie poswiecaly dla firmy czy kariery. a te ktore maja wlasne dzialalnosci to czesto nie mialy ani macierzynskiego ani zwolnienia przed porodem tylko caly czas tak naprawde w prace byly jakos tam zaangazowane. ale to indywidualna decyzja i wybor.

jak to jest pracowac w 3-cim trymestrze, jezdzic przepelniona komunikacja, padac na twarz, zapominac polowy rzeczy, a potem w domu ogarniac jeszcze dwulatke (dzieki bogu mam mame ktora pomaga!! i oczywiscie meza) to wie tylko ten kto to robi.
    Piszę jedynie z perspektywy prawnej, nie ma czegoś takiego jak zwolnienie na ciążę. Jest na chorobę w ciąży i na tej podstawie lekarz wystawia zwolnienie.

za85tzc.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    Piszę jedynie z perspektywy prawnej, nie ma czegoś takiego jak zwolnienie na ciążę. Jest na chorobę w ciąży i na tej podstawie lekarz wystawia zwolnienie.

dokladnie. ale jak to wyglada w praktyce to wszyscy wiemy. tak samo jak nie ma "cesarki na zyczenie" tylko musi byc do tego jakas podstawa. ale tak z ciekawosci: jestes na zwolnieniu czy pracujesz jeszcze?

Mysza, abbigal, Celia89 lubią tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
‹‹ 354 355 356 357 358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ