Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Celia89 wrote:Dobranoc dziewczęta spokojnej nocy.
Celia89 lubi tę wiadomość
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
no niestety. urlop 14-cie tygodni po porodzie to malutko. sama ledwo dojdziesz do siebie, jakos sie ogarniesz i musisz wracac do pracy. Zlobki biora od 4-tego miesiaca, wiec ten macierzynski nawet nie wystarcza...duzo kobiet bierze bezplatny urlop (firmy sie czesto zgadzaja) i zostaje jeszcze troche, albo zostaje sie w domu, szybko rodzi drugie dziecko i dopiero po kilku latach wraca do pracy. Znam kobiety ktore oddaly malenstwa lub oddaly polroczne do zlobka na pelne 5 dni. znam tez takie ktore mialy takie plany, ale nie daly rady zostawic dziecka i przestaly pracowac. oczywiscie tu tez sa babcie i czesto sie zajmuja.
u mnie jest moja mama, z drugim tez planujemy ze babcia sie bedzie zajmowac. Zosia bedzie w zlobku. Ile dni i ile godzin to wszystko zalezy jak wroce do pracy itp.
ja jestem dzis po badaniu 3-ciego trymestru. Dzidzia ma 1,5 kg wszystko ok. duzo wod, dluga szyjka itp. nadal jestem bez zwolnienia...to kolejny urok Szwajcarii cos zaczelam jej mowic, ze sie slabo czuje itp. to zlecila badania na gestoze...ech
dzieki za info o spiworkach. musze pomyslec. tez myslalam i kombinezonie, kocyk i ewentualnie to przykrywka na wozek. ale chyba ten spiworek kupie. tylko musze ogarnac gdzie. piekne widzialam w necie, ale cenowo mega!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2019, 23:48
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
W Polsce niedawno jeszcze było 20tyg macierzyńskiego i był to faktycznie bardzo krótki okres, taki na dojście do siebie po porodzie.
Ja wracałam do pracy a tu maluch na piersi, zero szans na utrzymanie karmienia tylko szybko rozszerzanie diety i karmienie butelka mm lub odciagnietym mlekiem.
-
lipa wrote:Dziewczyny, czy na twardniejący brzuch przepisuje się takze luteinę dopochwową?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2019, 09:19
lipa, Celia89 lubią tę wiadomość
-
Od wtorku mam okropne twardnienia. Myslslam, że to może od zaparć, ale zaparcia zlikwidowałam, a brzuch ciągle twardnieje. Nieboleśnie, ale w taki sposób, że ledwie chodze, tylko jak leżę jest ok. A nie bardzo mam jak leżeć. Zaraz jadę po magnez,.bo przestałam brać, po nospe, luteinę na szczęście mam. Są jeszcze jakieś sposoby?
-
gonia13 wrote:ja jestem dzis po badaniu 3-ciego trymestru. Dzidzia ma 1,5 kg wszystko ok. duzo wod, dluga szyjka itp. nadal jestem bez zwolnienia...to kolejny urok Szwajcarii cos zaczelam jej mowic, ze sie slabo czuje itp. to zlecila badania na gestoze...ech
-
lipa wrote:Od wtorku mam okropne twardnienia. Myslslam, że to może od zaparć, ale zaparcia zlikwidowałam, a brzuch ciągle twardnieje. Nieboleśnie, ale w taki sposób, że ledwie chodze, tylko jak leżę jest ok. A nie bardzo mam jak leżeć. Zaraz jadę po magnez,.bo przestałam brać, po nospe, luteinę na szczęście mam. Są jeszcze jakieś sposoby?
lipa, Celia89 lubią tę wiadomość
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
Robak wrote:To chyba dobrze, że bez zwolnienia i masz ciążę niepowikłaną? W Polsce też nie dostajesz zwolnienia jak sie doskonale czujesz, masz fizjologiczną ciążę, bez zagrożeń, charakter pracy bez zagrożeń. Są kobiety pracujące do porodu albo biorą urlop macierzyński przed porodem. Krótki obowiązkowy urlop po porodzie lub dłuższy, ale coś za coś.
Mnie się już 3 raz pytał lekarz czy chce zwolnienie, a ciaza przebiega dobrze. Czy to kwestia tych wcześniejszych poronień.. chyba tez nie, wydaje mi się ze to wszystko zależy od lekarza.Celia89 lubi tę wiadomość
-
Klio86 wrote:Mnie się już 3 raz pytał lekarz czy chce zwolnienie, a ciaza przebiega dobrze. Czy to kwestia tych wcześniejszych poronień.. chyba tez nie, wydaje mi się ze to wszystko zależy od lekarza.
SusieOne, Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość
-
Robak wrote:To tylko się cieszyć, że lekarz zna historię pacjentki i ciąża dobrze przebiega.
Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość
Angelius Provita -
Te L4 to chyba kwestie indywidualnie zarówno co do pacjentki jak i lekarza. U mnie co prawda wywiad trochę skomplikowany, ale ciąża bez żadnych komplikacji, a gdzieś od 12 tc każdy lekarz co się nawinął to mi L4 proponował, a gin. ze szpitala powiedziała, że L4 się należy od kiedy tylko kobieta w ciąży zechce nie pracować.
A my dzisiaj zaczynamy III trymest 😊 i z tej okazji moja waga znowu zjechała o ponad 0,5 kg w dół 🙄 ale Mała się wierci czasami, więc najważniejsze, że tam jest ❤️
Miłego weekendu Kobietki ☺️SusieOne, Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość
-
o widzę to, co sto lat sto lat ja dziś zaczynam 28 tygodniny Teraz nam będzie lecieć. Już jak tylko zobaczyłam, że to 100 dni to tak mi poleciało...
U mnie jak wzięłam l4 powiedział "no nareszcie". Ale tłumaczyłam, mu jaka byla sytuacja. Że no nie bardzo miałam możliwość skorzystania z takiego przywileju.abbigal lubi tę wiadomość
-
Robak wrote:To chyba dobrze, że bez zwolnienia i masz ciążę niepowikłaną? W Polsce też nie dostajesz zwolnienia jak sie doskonale czujesz, masz fizjologiczną ciążę, bez zagrożeń, charakter pracy bez zagrożeń. Są kobiety pracujące do porodu albo biorą urlop macierzyński przed porodem. Krótki obowiązkowy urlop po porodzie lub dłuższy, ale coś za coś.
a ty piszesz z perspektywy osoby pracujacej czy na zwolnieniu? jak widzisz po komentarzach dziewczyny sa na zwolnieniu od dawna albo lekarz im je przynajmniej proponowal - mimo ciaz "zdrowych". Ja nie czuje sie "wspaniale" tylko normalnie jak kobieta w 3-cim trymestrze. mam gorszy dzien, mniej energii, ciezko mi niektore "normalne" wykonywac albo robie to dwa razy wolniej. w Szwajcarii kiepskie samopoczucie matki nie jest podstawa do wystawienia zwolnienia. Na bole placow radza yoge lub masaze i duuuzo odpoczynku (ciekawe kiedy...)
ja tez znam dziewczyny ktore nie szly na zwolnienie w Polsce - te w firmach to potem zalowaly, ze nie skorzystaly ze zwolnienia jak im lekarz dawal tylko sie poswiecaly dla firmy czy kariery. a te ktore maja wlasne dzialalnosci to czesto nie mialy ani macierzynskiego ani zwolnienia przed porodem tylko caly czas tak naprawde w prace byly jakos tam zaangazowane. ale to indywidualna decyzja i wybor.
jak to jest pracowac w 3-cim trymestrze, jezdzic przepelniona komunikacja, padac na twarz, zapominac polowy rzeczy, a potem w domu ogarniac jeszcze dwulatke (dzieki bogu mam mame ktora pomaga!! i oczywiscie meza) to wie tylko ten kto to robi.
malwa88, Mysza, abbigal, Celia89, lipa lubią tę wiadomość
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Gonia ja ci powiem, że podziwiam i musi ci być mega ciężko i faktycznie przydałoby się zwolnienie, 3 trymestr męczy już a co dopiero przed nami
Angelius Provita -
gonia13 wrote:a ty piszesz z perspektywy osoby pracujacej czy na zwolnieniu? jak widzisz po komentarzach dziewczyny sa na zwolnieniu od dawna albo lekarz im je przynajmniej proponowal - mimo ciaz "zdrowych". Ja nie czuje sie "wspaniale" tylko normalnie jak kobieta w 3-cim trymestrze. mam gorszy dzien, mniej energii, ciezko mi niektore "normalne" wykonywac albo robie to dwa razy wolniej. w Szwajcarii kiepskie samopoczucie matki nie jest podstawa do wystawienia zwolnienia. Na bole placow radza yoge lub masaze i duuuzo odpoczynku (ciekawe kiedy...)
ja tez znam dziewczyny ktore nie szly na zwolnienie w Polsce - te w firmach to potem zalowaly, ze nie skorzystaly ze zwolnienia jak im lekarz dawal tylko sie poswiecaly dla firmy czy kariery. a te ktore maja wlasne dzialalnosci to czesto nie mialy ani macierzynskiego ani zwolnienia przed porodem tylko caly czas tak naprawde w prace byly jakos tam zaangazowane. ale to indywidualna decyzja i wybor.
jak to jest pracowac w 3-cim trymestrze, jezdzic przepelniona komunikacja, padac na twarz, zapominac polowy rzeczy, a potem w domu ogarniac jeszcze dwulatke (dzieki bogu mam mame ktora pomaga!! i oczywiscie meza) to wie tylko ten kto to robi.Celia89 lubi tę wiadomość
-
Robak wrote:Piszę jedynie z perspektywy prawnej, nie ma czegoś takiego jak zwolnienie na ciążę. Jest na chorobę w ciąży i na tej podstawie lekarz wystawia zwolnienie.
dokladnie. ale jak to wyglada w praktyce to wszyscy wiemy. tak samo jak nie ma "cesarki na zyczenie" tylko musi byc do tego jakas podstawa. ale tak z ciekawosci: jestes na zwolnieniu czy pracujesz jeszcze?Mysza, abbigal, Celia89 lubią tę wiadomość
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019