X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    Piszę jedynie z perspektywy prawnej, nie ma czegoś takiego jak zwolnienie na ciążę. Jest na chorobę w ciąży i na tej podstawie lekarz wystawia zwolnienie.
    Robak, Twój komentarz skłonił mnie do zgłębienia tematu i tu polecam artykuł mamaginekolog o L4 w ciąży... w sumie do tej pory na bazie własnego doświadczenia byłam przekonana, że chociaż ciąża to nie choroba (sama pracowałam dość długo a wg standardów w mojej firmie to aż za długo 😛) ale że lekarz wystawia je zawsze jeśli tylko pacjentka uważa, że praca jej nie służy, a tu faktycznie wcale to tak oczywiste nie jest.
    No i mam zagwostkę, bo planuję tygodniowy pobyt u rodziców na 2gim końcu kraju podczas gdy mąż będzie malował mieszkanie, a tu z artykułu wynika, że podróż w czasie L4 może mnie pozbawiać zasiłku w razie kontroli ZUS 🤷

Celia89 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    a ty piszesz z perspektywy osoby pracujacej czy na zwolnieniu? jak widzisz po komentarzach dziewczyny sa na zwolnieniu od dawna albo lekarz im je przynajmniej proponowal - mimo ciaz "zdrowych". Ja nie czuje sie "wspaniale" tylko normalnie jak kobieta w 3-cim trymestrze. mam gorszy dzien, mniej energii, ciezko mi niektore "normalne" wykonywac albo robie to dwa razy wolniej. w Szwajcarii kiepskie samopoczucie matki nie jest podstawa do wystawienia zwolnienia. Na bole placow radza yoge lub masaze i duuuzo odpoczynku (ciekawe kiedy...)

ja tez znam dziewczyny ktore nie szly na zwolnienie w Polsce - te w firmach to potem zalowaly, ze nie skorzystaly ze zwolnienia jak im lekarz dawal tylko sie poswiecaly dla firmy czy kariery. a te ktore maja wlasne dzialalnosci to czesto nie mialy ani macierzynskiego ani zwolnienia przed porodem tylko caly czas tak naprawde w prace byly jakos tam zaangazowane. ale to indywidualna decyzja i wybor.

jak to jest pracowac w 3-cim trymestrze, jezdzic przepelniona komunikacja, padac na twarz, zapominac polowy rzeczy, a potem w domu ogarniac jeszcze dwulatke (dzieki bogu mam mame ktora pomaga!! i oczywiscie meza) to wie tylko ten kto to robi.
    Jesteś naprawdę dzielna. Ja może w biblio bym wysiedziala do tego7-8 mc, ale w obecnej firmie chyba bym musiała wziąć zwolnienie na jakąś nerwice, albo depresję. Zniszczyliby mi tą ciąże.
    A Ty dzielnie jedziesz, robisz swoje, ogarniasz dziecko bezdyskusyjnie. Szkoda trochę, że tam takie podejście bo później z płaczącym brzdzącem nie ma człowiek kiedy się zregenerować i odpocząć. Wierzę, że dasz radę. Przynajmiej dobrze płacą i traktują pracowników?

ug378rib3ih251jk.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Robak, Twój komentarz skłonił mnie do zgłębienia tematu i tu polecam artykuł mamaginekolog o L4 w ciąży... w sumie do tej pory na bazie własnego doświadczenia byłam przekonana, że chociaż ciąża to nie choroba (sama pracowałam dość długo a wg standardów w mojej firmie to aż za długo 😛) ale że lekarz wystawia je zawsze jeśli tylko pacjentka uważa, że praca jej nie służy, a tu faktycznie wcale to tak oczywiste nie jest.
    No i mam zagwostkę, bo planuję tygodniowy pobyt u rodziców na 2gim końcu kraju podczas gdy mąż będzie malował mieszkanie, a tu z artykułu wynika, że podróż w czasie L4 może mnie pozbawiać zasiłku w razie kontroli ZUS 🤷
    Możesz być w innym miejscu jest to w tej sytuacji uzasadnione ale powinnaś podać przy L4 że w tych dniach będziesz pod innym adresem polecam bloga https://matkaprawnik.pl/tag/l4/

Celia89, abbigal lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    dokladnie. ale jak to wyglada w praktyce to wszyscy wiemy. tak samo jak nie ma "cesarki na zyczenie" tylko musi byc do tego jakas podstawa. ale tak z ciekawosci: jestes na zwolnieniu czy pracujesz jeszcze?
    To akurat u mnie w mieście jest podobnie. Kuzynki się bały i chciały i im lekarz nie zrobił. Ja chcę rodzić SN bo sobie wymylilam, że teraz chcę stado dzieciów! No a jakby nie patrzyl juz 3 dyszki za mna, troche pozno sie wzielam, ale wiecznie praca byla wazniejsza. No ale znając moje szczęście neurolog każę mi rodzic CC.
    Właśnie ogladam rosyjska porodówkę :D jakis masochizm mi sie dzis wlaczyl...
    Znaczy porody maja piękne, personel niczym kołcz majk nad nimi stoi i mówi "dasz radę, jesteś dzielna, będziesz mieć piękną córeczkę", porody mają lajtowe, szybkie, bez komplikacji, a mimo to chcę mi się płakać ... :D Ja nie chcę.

ug378rib3ih251jk.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Jak masz chodzące możesz jechać, ale musisz poinformować ZUS o zmianie tymczasowego adresu pobytu i ewentualnie ich przekonać, że nie będzie to nadużycie zwolnienia lekarskiego;) L4 dostaje sie z roznych powodow w ciazy.

abbigal lubi tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, dzięki Dziewczyny, w sumie nie wpadłam na poinformowanie ZUS. Idę w pon. po dalsze L4, więc podpytam lekarkę o formalności.

age.png

age.png
  • Vella83 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostało mi 70 dni do porodu..

Celia89, SusieOne, abbigal, Klio86, sasquacz lubią tę wiadomość

relgx1hpi2zbw8vm.png
  • Robak Ekspertka

Wysłany: 26 października 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    To się cieszę :) też polecam ten artykuł. Lekarz też odpowiada za wystawienie zwolnienia, zus zawsze może zakwestionować i wezwać na kontrolę, żeby sprawdzić. O tym też jest dużo artykułów.

Przy zmianie miejsca pobytu podczas zwolnienia należy poinformować i Zus i pracodawcę.

Celia89 może Tobie się uda rodzić SN, lekarz przyjmujący ostatecznie decyduje o formie porodu, mając nawet dokumenty na cc mogą odmówić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2019, 17:17

za85tzc.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba będę mieć zmienionego lekarza, bo mój aoani dr w ciąży, a ja się dowiaduję z forum od jej innych pacjentek 😭

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robak wrote:
    To się cieszę :) też polecam ten artykuł. Lekarz też odpowiada za wystawienie zwolnienia, zus zawsze może zakwestionować i wezwać na kontrolę, żeby sprawdzić. O tym też jest dużo artykułów.

Przy zmianie miejsca pobytu podczas zwolnienia należy poinformować i Zus i pracodawcę.

Celia89 może Tobie się uda rodzić SN, lekarz przyjmujący ostatecznie decyduje o formie porodu, mając nawet dokumenty na cc mogą odmówić.

Dzięki :* Wole 12 godzin odpukać niż potem chodzić z depresją, że rok czekania na drugie. Jesteśmy ostro napaleni już z nie mężem na drugie. Wręcz był gotów dziś dorabiać chłopca do parki XD Zobaczymy najpierw jak to będzie po pierwszym.

Susie - A od razu idzie na zwolnienie doktorka? Pisały jaki etap ciąży?

abbigal lubi tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • Lula90 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja chyba będę mieć zmienionego lekarza, bo mój aoani dr w ciąży, a ja się dowiaduję z forum od jej innych pacjentek 😭
    Moja na wizycie ostatnio mówiła, że na kolejnej może ktoś inny przyjmować, bo możliwe że będzie na zwolnieniu... Ja przejęta wizytą o tym zapomniałam, a teraz jak to piszesz to pomyślałam, że możliwe że moja też w ciąży :/

eh4cm4u.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia89 wrote:
    Dzięki :* Wole 12 godzin odpukać niż potem chodzić z depresją, że rok czekania na drugie. Jesteśmy ostro napaleni już z nie mężem na drugie. Wręcz był gotów dziś dorabiać chłopca do parki XD Zobaczymy najpierw jak to będzie po pierwszym.

Susie - A od razu idzie na zwolnienie doktorka? Pisały jaki etap ciąży?
    Niestety szczegółow nie znam wiem że od grudnia przejmuje je inny lekarz też z tego samego szpitala, ale najbardziej martwi mnie to, że bez jej inicjatywy nie dostanę się na poród w tej konkretnej placówce a w tym szpitalu co obok jest szpital miejski akurat byłam na szwie, bo tam właśnie miejsc nie było i bądź tu teraz zestresowany

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Niestety szczegółow nie znam wiem że od grudnia przejmuje je inny lekarz też z tego samego szpitala, ale najbardziej martwi mnie to, że bez jej inicjatywy nie dostanę się na poród w tej konkretnej placówce a w tym szpitalu co obok jest szpital miejski akurat byłam na szwie, bo tam właśnie miejsc nie było i bądź tu teraz zestresowany
    O kurka, a kiedy masz teraz u niej wizytę? Może po prostu uda się teraz poodpinać kwestie porodu na ostatni guzik i się nie martwić na zapas.

ug378rib3ih251jk.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia89 wrote:
    O kurka, a kiedy masz teraz u niej wizytę? Może po prostu uda się teraz poodpinać kwestie porodu na ostatni guzik i się nie martwić na zapas.
    5.11 dopiero mam. No wiem ale jak zaplanuje sn? Okaże się że nie ma miejsca i będę w stresie gdzie mam iść a tam w tym miejskim (ten obok do którego kierują jak miejsc nie ma) są tylko czasem 2 lub 1 położna na całą noc... Chyba sobie nie wyobrażam żeby mi ktoś nie pomógł i zostawił przy porodzie.... Byłam tam i się nasluchalam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2019, 17:59

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    5.11 dopiero mam. No wiem ale jak zaplanuje sn? Okaże się że nie ma miejsca i będę w stresie gdzie mam iść a tam w tym miejskim (ten obok do którego kierują jak miejsc nie ma) są tylko czasem 2 lub 1 położna na całą noc... Chyba sobie nie wyobrażam żeby mi ktoś nie pomógł i zostawił przy porodzie.... Byłam tam i się nasluchalam
    Kurde w sumie co racja to racja... Ja też na początku liczyłam że do wawy pojadę bo tam dają zzo, ale skąd ja będę wiedzieć kiedy urodzę i rodzę u siebie. Wizyta już niedługo może coś Ci poradzi ta Twoja dr. Oby było dobrze, no nie może Cię tak zostawić teraz. Rozumiem Twój stres bo dla mnie, czy taki, czy taki poród to jakaś abstrakcja i ostatnio cierpie na bezsenność bo ciągle o tym myślę. Też mam wizytę 5.11 na 15:40 :)

ug378rib3ih251jk.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam o 10.20
    No jedynie tym się stresuję bo już komfortu psychicznie nie będzie jak się okaże że nie ma miejsca

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja mam o 10.20
    No jedynie tym się stresuję bo już komfortu psychicznie nie będzie jak się okaże że nie ma miejsca
    Musi być. Nie wierzę że Cię tak zostawi. :)

SusieOne lubi tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz na znowu umowę tylko do końca grudnia i sam mówił że nie wie jak to będzie. Liczę że w najgorszym przypadku mnie komuś przekaze co by o to miejsce zadbał (tu też tak z ulicy nie przyjmują) ale mam nadzieję że jednak zostanie albo że urodze w grudniu. Susie ja mysle że nawet jak będzie na zwolnieniu to i tak przez tel może zadzwonić do kogoś od siebie by Cię przyjęli w razie problemów. Kwestia dogadania się z nią.

Celia89, SusieOne lubią tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już w domku w pomalowanej i urządzone j sypialni. Pięknie jest napracowali się by szybko to skończyć :) i mam już rozłożone łóżeczko bo trzeba było sprawdzić jak pasuje bo u nas to na cm wymierzone he he

Celia89, SusieOne, Robak, abbigal lubią tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 26 października 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    A ja już w domku w pomalowanej i urządzone j sypialni. Pięknie jest napracowali się by szybko to skończyć :) i mam już rozłożone łóżeczko bo trzeba było sprawdzić jak pasuje bo u nas to na cm wymierzone he he
    U nas też w tym tygodniu będzie łóżeczko bo też co do cm

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ