Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
co do zwolnienia to dzieki za wsparcie jak pisalam czasem jest lepiej a czasem jest gorzej...co zrobic. dobrze ze jest moja mama ktora ugotuje, zrobi pranie i jeszcze pomoze mi sie mala zajac. moj maz tez robi zakupy, ogarnia jakies prace domowe, wiec naprawde nie mam tak w domu drugi etat na mnie czeka...
w pracy czy jest jakas taryfa ulgowa..chyba nie ma. a jak jest to nie od wszystkich i na pewno nie oficjalnie. na szczecie nie pracuje na caly etat w mojej szkole 30 godzin to pelen etat a ja mam 20-cia z czego kilka opiekunczych (siedze i nic nie robie) i kilka tylko z jednym uczniem. Wiec jakos daje rade
Niestety w Szwajcarii tak jest, ze wczesniejsze poronienia, ciaza z in vitro itp. nie sa podstawa do zwolnienia. wiem, bo znam mamy z takim doswiadczeniem ktore tez pracowaly do konca. znam mame ktore czekala na chore dziecko z planowana powazna operacja zaraz po porodzie i ciagle miala w ciazy najrozniejsze badania, bylo ryzyko innych chorob i tez pracowala bardzo dlugo (7-8 miesiac). jesli pracujesz w ciezkich warunkach to pracodawca ma ci stworzyc odpowiednie warunki. widzialam list napisany przez lekarke dziewczynie ktora miala prace stojaca z info ile moze stac, jak czesto przerwy itp.
a moja kolezanka jeszcze w dzien terminu jechala pociagiem do biura bo nie urodzila, zwolnienia nie miala, wiec trzeba bylo do pracy jechac.
chyba to jest tradycja kraju rolniczego, gdzie trzeba w polu pracowac czy krowy itp ogarniac niewazne co sie dzieje. albo tez oczywiscie ubezpieczenia bardziej kontroluja lekarzy niz u nas...sama nie wiem!
milego dnia dziewczyny!
Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
gonia13 wrote:no ja tez planuje: body, spodenki, cieply pajac, na to polarek, tak wpiac do fotelika w ktorym bedzie specjany fotelikowy spiworek i na ten spiworek jeszcze kocyk.
dzieki za odpowiedzi! kupie tez jeszcze spiworek do gondoli. ale musze dobrze popatrzec jaki, bo jest mega wybor...
Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
gonia13 wrote:no ja tez planuje: body, spodenki, cieply pajac, na to polarek, tak wpiac do fotelika w ktorym bedzie specjany fotelikowy spiworek i na ten spiworek jeszcze kocyk.
dzieki za odpowiedzi! kupie tez jeszcze spiworek do gondoli. ale musze dobrze popatrzec jaki, bo jest mega wybor...
Aa ten z fotelika nee idzie wyjąć ii żeby też go używać do gondoli? Hmmm -
gonia13 trochę przerażające jest to co piszesz o podejsciu tam do poronień. Przecież taka kobieta jest zniszczona psychicznie, a im więcej ma ich za sobą tym gorszy się z niej robi wrak człowieka. Bez sensu zmuszać kogoś takiego do pracy bo straci na efektywności i produktywności. Jak pracować i się uśmiechać do ludzi jak cały Twój świat umarł. Marudzi się na tą nasza polandie, ale ja się ciesze tu z tych zwolnień.
Pracodawca ma Ci załatwić odpowiednie warunki pracy? taaa ja widzę jak u mnie by załatwili. Gó*no tam a nie.
Pogoda fantastyczna. Niniejszym ogłaszam, że zakończył się mój sezon na wyjścia z domu aż do odwołania. Byłam nakarmić kroliki i du.. prawie mi odmarzla.abbigal lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, dzisiaj na wizycie pani dr powiedziała mi, że dobrze by było żebym się zaszczepiła przeciwko krztuścowi i grypie... czy Wy się szczepicie/szczepiłyście? Jej argumentacja była całkiem logiczna i pomijam już fakt, ze oczywiście bez refundacji, ale jednak nie spotkałam się dotąd z tym tematem i nie wiem co myśleć...
-
abbigal wrote:Dziewczyny, dzisiaj na wizycie pani dr powiedziała mi, że dobrze by było żebym się zaszczepiła przeciwko krztuścowi i grypie... czy Wy się szczepicie/szczepiłyście? Jej argumentacja była całkiem logiczna i pomijam już fakt, ze oczywiście bez refundacji, ale jednak nie spotkałam się dotąd z tym tematem i nie wiem co myśleć...
mj26, abbigal lubią tę wiadomość
przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
Angelius Provita -
abbigal wrote:Dziewczyny, dzisiaj na wizycie pani dr powiedziała mi, że dobrze by było żebym się zaszczepiła przeciwko krztuścowi i grypie... czy Wy się szczepicie/szczepiłyście? Jej argumentacja była całkiem logiczna i pomijam już fakt, ze oczywiście bez refundacji, ale jednak nie spotkałam się dotąd z tym tematem i nie wiem co myśleć...
abbigal lubi tę wiadomość
-
Ja dziś po USG 3 trymestru. Mała waży ok 1670 g i podobno ma mnóstwo włosów na głowie. Wszystko wygląda dobrze;) też szukam śpiworka i do fotelika i gondoli najlepiej regulowanego. Zastanawiam się jednak czy nie kupić dwóch. Do fotelika cieńszego jednak a do gondoli coś mocno zimowego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 19:53
Celia89, ppieguskaa, abbigal, I_1985 lubią tę wiadomość
-
Mi nic lekarka nie mowila o szczepieniach wiec nawet o tym nie myślałam. Dzisiaj za to dowiedziałam sie ze u dziecka w przedszkolu sa owsiki i jedni pisza zeby dac całej rodzinie profilaktycznie leki w tym mnie a nawet nie wiem czy mogę, a drudzy ze dopóki sie nie drapie to nic nie robić
-
dana222 wrote:Mi nic lekarka nie mowila o szczepieniach wiec nawet o tym nie myślałam. Dzisiaj za to dowiedziałam sie ze u dziecka w przedszkolu sa owsiki i jedni pisza zeby dac całej rodzinie profilaktycznie leki w tym mnie a nawet nie wiem czy mogę, a drudzy ze dopóki sie nie drapie to nic nie robić
Angelius Provita -
Rumiankowa wrote:Ja również się nie szczepię. A napiszesz w skrócie jakich argumentów użyła Twoja Pani dr?
Ja dziś po USG 3 trymestru. Mała waży ok 1670 g i podobno ma mnóstwo włosów na głowie. Wszystko wygląda dobrze;) też szukam śpiworka i do fotelika i gondoli najlepiej regulowanego. Zastanawiam się jednak czy nie kupić dwóch. Do fotelika cieńszego jednak a do gondoli coś mocno zimowego.
Wow duża dziewczynka się zapowiada 😊 i super że ma włoski, bo to chyba różnie bywa. My dopiero za 2 tyg. takie USG, nie mogę się doczekać. -
SusieOne wrote:Ja mam taki co jest do tego i do tego nie ma potrzeby dwóchppieguskaa wrote:Aa ten z fotelika nee idzie wyjąć ii żeby też go używać do gondoli? Hmmm
no wlasnie on jest taki do fotelika i nie taki za cieply jak te do gondoli. cos w tym stylu:
http://bobasstyl.pl/spiworki/1798-przybornik-na-lozeczko.html
co do szczepienia to byl watek o nich tu na belly w 2017 jak bylam w pierwszej ciazy
w Szwajcarii sa zalecane. Ja sie nie szczepilam i nie bede teraz tez. Moja pierwsza gin bardzo nalegala i uparla sie ze mnie zaszczepi na wizycie patronazowej, ktora nalezy do opieki ciazowej. Wiec bardzo tu widze, ze chodzi o kase... ona twierdzila, ze "bede miala na nastepna ciaze" co tak naprawde nic nie znaczy, bo zaleca se szczepienie w ciazy i tak.
moja obecna gin mnie poinformowala, ze sa zalecane ale nie nalegala.
Ja w pierwszej ciazy troche czytalam i znalazlam ciekawy artykul o tym, ze jak jest epidemia krztusca to oczywiscie takie szczepienie jest wskazane, ale jesli nie to trzeba rozwazyc ryzyko szczepionki i zachorowania.
pytalam sie tez dwoch doswiaczonych poloznych, ktore powiedzialy, ze nie widzialy jeszcze noworodka z krztuscem.
Ta szczepionka to tez nie sam krztusiec tylko kojarzona DTP.
Teraz mam wiekszego stresa niz przy pierwszym dziecku, bo Zosia urodzila sie w maju. Teraz rodzimy w sam sezon grypowy itp. a jeszcze jak starsze dzieci gdzies chodza i przynosza bakterie to ryzyko chorob jest oczywiscie duze...
ktoras z was sie szczepi? a co ze szczepionka na grype? tu tez jest zalecana ale ja sie nie zaszczepie.
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Cellia super zdjęcia i śliczna mama , zazdroszczę takiej sesji
Iga,rumiankowa super duże już wasze bobasy w brzuszku ja mam dopiero wizytę 12.11 ciekawe ile moja dzidzia waży
Wogole to cały weekend mnie tu nie było ale miałam stron do nadrabiania
Jeśli chodzi o szczepienia to też nie będę się szczepić. Ostatnią noc miałam nieprzespaną i coś czuję że ta będzie podobna , nie mogę znaleźć sobie miejsca , wogole tak mi się czas dłuży od tej zmiany czasu że coś okropnego . Miłej nocki dziewczynyCelia89 lubi tę wiadomość
-
Celia89 wrote:gonia13 trochę przerażające jest to co piszesz o podejsciu tam do poronień. Przecież taka kobieta jest zniszczona psychicznie, a im więcej ma ich za sobą tym gorszy się z niej robi wrak człowieka. Bez sensu zmuszać kogoś takiego do pracy bo straci na efektywności i produktywności. Jak pracować i się uśmiechać do ludzi jak cały Twój świat umarł. Marudzi się na tą nasza polandie, ale ja się ciesze tu z tych zwolnień.
Pracodawca ma Ci załatwić odpowiednie warunki pracy? taaa ja widzę jak u mnie by załatwili. Gó*no tam a nie.
Pogoda fantastyczna. Niniejszym ogłaszam, że zakończył się mój sezon na wyjścia z domu aż do odwołania. Byłam nakarmić kroliki i du.. prawie mi odmarzla.
tzn. nie wiem jak jest ze zwolnieniami po poronieniu. Moja kolezanka miala po ciazy pozamacicznej i operacji chyba 2 tygodnie zwolnienia (tak jak ja po operacji tarczycy).
chodzilo mi o to, ze poprzednie poronienia czy tez zabieg in vitro nie sa podstawa do zwolnienia jak sie jest w ciazy. znam mamy po poronieniach u ktorych kolejna ciaza byla traktowana "normalnie" i po in vitro ktore tez pracowaly do konca ciazy prawie.
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Ja się zaszczepiłam P/grypie i w najbliższym czasie planuje szczepienie P/krztuścowi. Brawa dla pani doktor za zalecenia zgodne z aktualna wiedza medycznaabbigal lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, kilka śni mnie tu nie było a mam tyle czytania do nadrobienia ze starczy na kolejna bezsenna noc dziś miałam pobudkę po 3 i nie wiem czy jeszcze zasnę...w ciągu dnia tez nie chce mi się spać i chyba pierwszy raz w życiu nie cieszę sie na pójście spać to przekręcanie się z boku na bok i wstawanie do toalety skutecznie mnie rozbudzają a potem zasnąć już trudno a bobo mam aktywne raczej w ciągu dnia, w nocy raczej jest spokojna
Klio86 lubi tę wiadomość