Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do zwolnienia to dzieki za wsparcie :) jak pisalam czasem jest lepiej a czasem jest gorzej...co zrobic. dobrze ze jest moja mama ktora ugotuje, zrobi pranie i jeszcze pomoze mi sie mala zajac. moj maz tez robi zakupy, ogarnia jakies prace domowe, wiec naprawde nie mam tak w domu drugi etat na mnie czeka...

w pracy czy jest jakas taryfa ulgowa..chyba nie ma. a jak jest to nie od wszystkich i na pewno nie oficjalnie. na szczecie nie pracuje na caly etat :) w mojej szkole 30 godzin to pelen etat a ja mam 20-cia z czego kilka opiekunczych (siedze i nic nie robie) i kilka tylko z jednym uczniem. Wiec jakos daje rade :)

Niestety w Szwajcarii tak jest, ze wczesniejsze poronienia, ciaza z in vitro itp. nie sa podstawa do zwolnienia. wiem, bo znam mamy z takim doswiadczeniem ktore tez pracowaly do konca. znam mame ktore czekala na chore dziecko z planowana powazna operacja zaraz po porodzie i ciagle miala w ciazy najrozniejsze badania, bylo ryzyko innych chorob i tez pracowala bardzo dlugo (7-8 miesiac). jesli pracujesz w ciezkich warunkach to pracodawca ma ci stworzyc odpowiednie warunki. widzialam list napisany przez lekarke dziewczynie ktora miala prace stojaca z info ile moze stac, jak czesto przerwy itp.

a moja kolezanka jeszcze w dzien terminu jechala pociagiem do biura :) bo nie urodzila, zwolnienia nie miala, wiec trzeba bylo do pracy jechac.

chyba to jest tradycja kraju rolniczego, gdzie trzeba w polu pracowac czy krowy itp ogarniac niewazne co sie dzieje. albo tez oczywiscie ubezpieczenia bardziej kontroluja lekarzy niz u nas...sama nie wiem!

milego dnia dziewczyny!

Celia89, Klio86 lubią tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do twardego brzucha to ja tylko wiem, zeby magnez na to brac.

lipa lubi tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    no ja tez planuje: body, spodenki, cieply pajac, na to polarek, tak wpiac do fotelika w ktorym bedzie specjany fotelikowy spiworek i na ten spiworek jeszcze kocyk.

dzieki za odpowiedzi! kupie tez jeszcze spiworek do gondoli. ale musze dobrze popatrzec jaki, bo jest mega wybor...
    Ja mam taki co jest do tego i do tego nie ma potrzeby dwóch

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 wrote:
    no ja tez planuje: body, spodenki, cieply pajac, na to polarek, tak wpiac do fotelika w ktorym bedzie specjany fotelikowy spiworek i na ten spiworek jeszcze kocyk.

dzieki za odpowiedzi! kupie tez jeszcze spiworek do gondoli. ale musze dobrze popatrzec jaki, bo jest mega wybor...

Aa ten z fotelika nee idzie wyjąć ii żeby też go używać do gondoli? Hmmm

4018d16ae9.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gonia13 trochę przerażające jest to co piszesz o podejsciu tam do poronień. Przecież taka kobieta jest zniszczona psychicznie, a im więcej ma ich za sobą tym gorszy się z niej robi wrak człowieka. Bez sensu zmuszać kogoś takiego do pracy bo straci na efektywności i produktywności. Jak pracować i się uśmiechać do ludzi jak cały Twój świat umarł. Marudzi się na tą nasza polandie, ale ja się ciesze tu z tych zwolnień.
    Pracodawca ma Ci załatwić odpowiednie warunki pracy? :D taaa ja widzę jak u mnie by załatwili. Gó*no tam a nie.
    Pogoda fantastyczna. Niniejszym ogłaszam, że zakończył się mój sezon na wyjścia z domu aż do odwołania. Byłam nakarmić kroliki i du.. prawie mi odmarzla.

abbigal lubi tę wiadomość

ug378rib3ih251jk.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzisiaj na wizycie pani dr powiedziała mi, że dobrze by było żebym się zaszczepiła przeciwko krztuścowi i grypie... czy Wy się szczepicie/szczepiłyście? Jej argumentacja była całkiem logiczna i pomijam już fakt, ze oczywiście bez refundacji, ale jednak nie spotkałam się dotąd z tym tematem i nie wiem co myśleć...

age.png

age.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Dziewczyny, dzisiaj na wizycie pani dr powiedziała mi, że dobrze by było żebym się zaszczepiła przeciwko krztuścowi i grypie... czy Wy się szczepicie/szczepiłyście? Jej argumentacja była całkiem logiczna i pomijam już fakt, ze oczywiście bez refundacji, ale jednak nie spotkałam się dotąd z tym tematem i nie wiem co myśleć...
    Ja na pewno nie będę

mj26, abbigal lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Ja też nee będę

4018d16ae9.png
  • Celia89 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez sie nie szczepie.

ug378rib3ih251jk.png
  • I_1985 Ekspertka

Wysłany: 28 października 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie to nie szczepien

• Rumiankowa Koleżanka

Wysłany: 28 października 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Ja również się nie szczepię. A napiszesz w skrócie jakich argumentów użyła Twoja Pani dr?
    Ja dziś po USG 3 trymestru. Mała waży ok 1670 g i podobno ma mnóstwo włosów na głowie. Wszystko wygląda dobrze;) też szukam śpiworka i do fotelika i gondoli najlepiej regulowanego. Zastanawiam się jednak czy nie kupić dwóch. Do fotelika cieńszego jednak a do gondoli coś mocno zimowego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2019, 19:53

Celia89, ppieguskaa, abbigal, I_1985 lubią tę wiadomość

a626892bbb.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic lekarka nie mowila o szczepieniach wiec nawet o tym nie myślałam. Dzisiaj za to dowiedziałam sie ze u dziecka w przedszkolu sa owsiki i jedni pisza zeby dac całej rodzinie profilaktycznie leki w tym mnie a nawet nie wiem czy mogę, a drudzy ze dopóki sie nie drapie to nic nie robić

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dana222 wrote:
    Mi nic lekarka nie mowila o szczepieniach wiec nawet o tym nie myślałam. Dzisiaj za to dowiedziałam sie ze u dziecka w przedszkolu sa owsiki i jedni pisza zeby dac całej rodzinie profilaktycznie leki w tym mnie a nawet nie wiem czy mogę, a drudzy ze dopóki sie nie drapie to nic nie robić
    Lepiej nie brać

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rumiankowa wrote:
    Ja również się nie szczepię. A napiszesz w skrócie jakich argumentów użyła Twoja Pani dr?
    Ja dziś po USG 3 trymestru. Mała waży ok 1670 g i podobno ma mnóstwo włosów na głowie. Wszystko wygląda dobrze;) też szukam śpiworka i do fotelika i gondoli najlepiej regulowanego. Zastanawiam się jednak czy nie kupić dwóch. Do fotelika cieńszego jednak a do gondoli coś mocno zimowego.
    Mi pani dr powiedziała, że u nas to jeszcze nie jest zbyt popularyzowane, a same zalecenia obowiązują od 2018 r. ale w wielu krajach są już obligatoryjne. Co do krztuśca to noworodek jest szczepiony dopiero w 6(?) tygodniu, więc jeśli ja się zaszczepię to maluch będzie mieć ochronę od razu, a co do grypy to zbliża się szczyt sezonu i lepiej się uchronić samej i małego ludka przy okazji. W Sieci jest sporo artykułów zalecających praktykę tych szczepień (mamaginekolog też). Ja mam jeszcze jutro pryw. wizytę to zasięgnę opinii drugiego lekarza i zobaczę co mi powie.
    Wow duża dziewczynka się zapowiada 😊 i super że ma włoski, bo to chyba różnie bywa. My dopiero za 2 tyg. takie USG, nie mogę się doczekać.

age.png

age.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja mam taki co jest do tego i do tego nie ma potrzeby dwóch
    ppieguskaa wrote:
    Aa ten z fotelika nee idzie wyjąć ii żeby też go używać do gondoli? Hmmm

no wlasnie on jest taki do fotelika i nie taki za cieply jak te do gondoli. cos w tym stylu:

http://bobasstyl.pl/spiworki/1798-przybornik-na-lozeczko.html

co do szczepienia to byl watek o nich tu na belly w 2017 jak bylam w pierwszej ciazy :)

w Szwajcarii sa zalecane. Ja sie nie szczepilam i nie bede teraz tez. Moja pierwsza gin bardzo nalegala i uparla sie ze mnie zaszczepi na wizycie patronazowej, ktora nalezy do opieki ciazowej. Wiec bardzo tu widze, ze chodzi o kase... ona twierdzila, ze "bede miala na nastepna ciaze" co tak naprawde nic nie znaczy, bo zaleca se szczepienie w ciazy i tak.

moja obecna gin mnie poinformowala, ze sa zalecane ale nie nalegala.

Ja w pierwszej ciazy troche czytalam i znalazlam ciekawy artykul o tym, ze jak jest epidemia krztusca to oczywiscie takie szczepienie jest wskazane, ale jesli nie to trzeba rozwazyc ryzyko szczepionki i zachorowania.

pytalam sie tez dwoch doswiaczonych poloznych, ktore powiedzialy, ze nie widzialy jeszcze noworodka z krztuscem.

Ta szczepionka to tez nie sam krztusiec tylko kojarzona DTP.

Teraz mam wiekszego stresa niz przy pierwszym dziecku, bo Zosia urodzila sie w maju. Teraz rodzimy w sam sezon grypowy itp. a jeszcze jak starsze dzieci gdzies chodza i przynosza bakterie to ryzyko chorob jest oczywiscie duze...

ktoras z was sie szczepi? a co ze szczepionka na grype? tu tez jest zalecana ale ja sie nie zaszczepie.

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • RudyLis Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2019, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zaszczepilam przeciwko grypie. Mieszkam w Niemczech i 3 lekarzy zaleciło.

sasquacz, Klio86, abbigal lubią tę wiadomość

02.10.2019 - chłopcy po 550g 💪
    06.11.2019 - 1146 i 1166g 🤩
    19.12.2019 - 2160 i 2140 👶👶
    pwu8fzk.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cellia super zdjęcia i śliczna mama , zazdroszczę takiej sesji :)
    Iga,rumiankowa super duże już wasze bobasy w brzuszku :) ja mam dopiero wizytę 12.11 ciekawe ile moja dzidzia waży
    Wogole to cały weekend mnie tu nie było ale miałam stron do nadrabiania ;)
    Jeśli chodzi o szczepienia to też nie będę się szczepić. Ostatnią noc miałam nieprzespaną i coś czuję że ta będzie podobna , nie mogę znaleźć sobie miejsca , wogole tak mi się czas dłuży od tej zmiany czasu że coś okropnego . Miłej nocki dziewczyny :)

Celia89 lubi tę wiadomość

preg.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 października 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia89 wrote:
    gonia13 trochę przerażające jest to co piszesz o podejsciu tam do poronień. Przecież taka kobieta jest zniszczona psychicznie, a im więcej ma ich za sobą tym gorszy się z niej robi wrak człowieka. Bez sensu zmuszać kogoś takiego do pracy bo straci na efektywności i produktywności. Jak pracować i się uśmiechać do ludzi jak cały Twój świat umarł. Marudzi się na tą nasza polandie, ale ja się ciesze tu z tych zwolnień.
    Pracodawca ma Ci załatwić odpowiednie warunki pracy? :D taaa ja widzę jak u mnie by załatwili. Gó*no tam a nie.
    Pogoda fantastyczna. Niniejszym ogłaszam, że zakończył się mój sezon na wyjścia z domu aż do odwołania. Byłam nakarmić kroliki i du.. prawie mi odmarzla.

tzn. nie wiem jak jest ze zwolnieniami po poronieniu. Moja kolezanka miala po ciazy pozamacicznej i operacji chyba 2 tygodnie zwolnienia (tak jak ja po operacji tarczycy).

chodzilo mi o to, ze poprzednie poronienia czy tez zabieg in vitro nie sa podstawa do zwolnienia jak sie jest w ciazy. znam mamy po poronieniach u ktorych kolejna ciaza byla traktowana "normalnie" i po in vitro ktore tez pracowaly do konca ciazy prawie.

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • sasquacz Ekspertka

Wysłany: 29 października 2019, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:

Ja się zaszczepiłam P/grypie i w najbliższym czasie planuje szczepienie P/krztuścowi. Brawa dla pani doktor za zalecenia zgodne z aktualna wiedza medyczna :)

klz9tv735sof9ei2.png
  • sasquacz Ekspertka

Wysłany: 29 października 2019, 05:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, kilka śni mnie tu nie było a mam tyle czytania do nadrobienia ze starczy na kolejna bezsenna noc ;) dziś miałam pobudkę po 3 i nie wiem czy jeszcze zasnę...w ciągu dnia tez nie chce mi się spać i chyba pierwszy raz w życiu nie cieszę sie na pójście spać ;) to przekręcanie się z boku na bok i wstawanie do toalety skutecznie mnie rozbudzają a potem zasnąć już trudno ;) a bobo mam aktywne raczej w ciągu dnia, w nocy raczej jest spokojna :)

Klio86 lubi tę wiadomość

klz9tv735sof9ei2.png
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ