X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Też mam takie coś zastygniete od mniej więcej 20 tc

I chyba to nie jest siara po namyśle. Mówiłam nawet o tym gin to mówił że to może być związane z dużą ilością progesteronu taka wydzielina.
    Dziwne, przecież to logiczne, że siara, u mnie jest żółta :) wydzielina z piersi to pod wpływem pdolaktyny co ten gin

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Rumiankowa Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi. Kupię więc jakiś kocyk to się zawsze przyda i rożek i zobaczymy. Kołderkę mam ale widzę że będzie za duża do dostawki. Dostałam też jakiś cienki otulacz. Z moimi piersiami nic się nie dzieje. Jakby w ogóle nie były świadome ciąży. Żadnej wydzieliny ani wrażliwości czy powiększenia. Ja się biorę dziś w końcu za pranie i prasowanie ubranek. Kupiłam organizery w Ikei będę je układać rodzajami i opisywać bo tyle tego dostałam że nie wiem co jest co. Ja miałam USG co miesiąc na każdej wizycie plus prenatalne 2 razy w innym gabinecie. Teraz miałam wizytę w poniedziałek a kolejny raz mam przyjść za 3 tygodnie niecałe czyli w 37+3. Nie wiem jak dalej.

a626892bbb.png
  • Sarcia1 Znajoma

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informacje jak to u Was wygląda. Myślę, że umówię się na USG gdzieś indziej i wtedy będę już miała pewność czy wszystko jest ok.

abbigal lubi tę wiadomość

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia1 wrote:
    Dzięki za informacje jak to u Was wygląda. Myślę, że umówię się na USG gdzieś indziej i wtedy będę już miała pewność czy wszystko jest ok.
    A dużo płacisz za te wizyty? Powinien robić usg skoro są prywatnie eh

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Dziwne, przecież to logiczne, że siara, u mnie jest żółta :) wydzielina z piersi to pod wpływem pdolaktyny co ten gin
    A może on mówił prolaktyny a nie progesteronu nie wiem już bo dawno się pytałam go o to :) no u mnie jest właśnie biała więc nie mam pewności czy to już siara

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tez nie ma wydzieliny z piersi...moje piersi tez normalne i nie reaguja na ciaze. w poprzedniej tez tak bylo i mialam duze problemy z laktacja. mam nadzieje, ze tym razem sie uda karmic.

co do banku krwi pepowinowej to w szwajcarii tez sa te banki, ale mi polozna odradzala. to chyba tylko ma sens jesli teraz ta krew by sie komus w rodzinie przydala, bo nie wiadomo co bedzie np. za 20 lat. moze sie okaze, ze tej krwi nie mozna uzyc? itp. tu nikt do tego nie namawia i nie slyszalam, zeby ktos tak przechowywal.

ale mi fajnie na zwolnieniu :) dziecko w zlobku. wczoraj mialysmy mega fajny dzien: zakupy jakies drobne swiateczne, biblioteka, potem w domu robilysmy sushi :) (oczywiscie tylko w pieczona ryba)

jutro sie spotykam z kolezanka, ktorej wieki nie widzialam...moza jakis shopping na black friday i chyba juz troche ciasteczek popieczemy z Zosia.

Milego dnia dziewczyny!!

SusieOne, abbigal lubią tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje piersi też w normie, nic nie bolą więc nawet o nich raczej nie myślę, a nic mi z nich nie wypływa, czekają raczej na historyczny moment spotkania z usteczkami dzidziusia. W poprzednich ciążach też tak miałam, a z laktacją nie było problemu, gdyby nie fakt, że lekarz mi zabronił karmić będąc w obecnej ciąży pewnie by to trwało do dzisiaj...
    Ps. Dziecko w żłobku :) też bym chciała doczekać tych czasów w Polsce, że daję dziecko do żłobka i spokojnie mogę czymś się zająć, a tu, przynajmniej w dużym mieście jest z tym dramat, miejsc brak, 9 m-c temu 330 na liście oczekujących, dziś 174 więc chyba się nie doczekamy tej przyjemności. Minusem tego jest jakieś dziwne uzależnienie mojej córeczki odemnie bo chodzi za mną wszędzie jak cień i w nocy nawet przychodzi przypomnieć o swojej obecności :)
    Wzajemnie, miłego dnia wam wszystkim życzę.

• Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaa126 wrote:
    Moje piersi też w normie, nic nie bolą więc nawet o nich raczej nie myślę, a nic mi z nich nie wypływa, czekają raczej na historyczny moment spotkania z usteczkami dzidziusia. W poprzednich ciążach też tak miałam, a z laktacją nie było problemu, gdyby nie fakt, że lekarz mi zabronił karmić będąc w obecnej ciąży pewnie by to trwało do dzisiaj...
    Ps. Dziecko w żłobku :) też bym chciała doczekać tych czasów w Polsce, że daję dziecko do żłobka i spokojnie mogę czymś się zająć, a tu, przynajmniej w dużym mieście jest z tym dramat, miejsc brak, 9 m-c temu 330 na liście oczekujących, dziś 174 więc chyba się nie doczekamy tej przyjemności. Minusem tego jest jakieś dziwne uzależnienie mojej córeczki odemnie bo chodzi za mną wszędzie jak cień i w nocy nawet przychodzi przypomnieć o swojej obecności :)
    Wzajemnie, miłego dnia wam wszystkim życzę.
    U nas trzeba zapisać od razu po urodzeniu to jest szansa że jak dziecko skończy 1 -1,5 roku to się dostanie:D:D

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do prywatnego żłobka??

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niby małe miasteczko a do żłobka zapisuje się jak się jest w ciąży to wtedy napewno niemowlę się dostanie hehe ale wiecie u mnie tylko 2 żłobki
    Właśnie idę z Adą na drzemkę :) na 16 znów mam wywiadówkę u starszej córy a tak mi się nie chce iść. Zresztą wszystkie oceny mam w dzienniku elektronicznym więc dla mnie to spotkanie bez sensu jest bo nic nowego się nie dowiem

preg.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciesze sie ta chwila, bo dziecko jest tylko jeden dzien w zlobku :)

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Do prywatnego żłobka??
    Do państwowego. Do prywatnego nie wiem bo się nie interesowałam bo nie mam blisko domu żadnego a ten państwowy mam na przeciwko klatki :)

SusieOne lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Do państwowego. Do prywatnego nie wiem bo się nie interesowałam bo nie mam blisko domu żadnego a ten państwowy mam na przeciwko klatki :)
    No ja myślałam raczej o prywatnym :)

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje piersi poza tym ze większe niż przed ciaza to ani nie bolą ani nic z nich mie wycieka...
    Dziewczyny miałyście racje jak zwykle - mały daje po wątrobie dzis tak ze aż boli - chyba poprostu sie obrócił wtedy i celował w cos mniej wrażliwego :) w każdym razie rusza sie i czuje go dzis cały dzień ❤️

SusieOne, abbigal lubią tę wiadomość

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• abbigal Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzebuję krótkiej rady. Kompletuję w końcu ubranka i na razie doszłam do wniosku, że na początek będą pajace plus body - i tu utknęłam - body z długim czy krótkim rękawkiem do pajaca? - z długim nie będzie za ciepło małemu człowiekowi? a może zima i lepiej dlugi?

ew. półśpiochy plus body z długim rękawem też się sprawdzają u takiego noworodka?

Ot, rozkmina, bo nie mam w otoczeniu żadnych małych dzieci by podpytać, a jutro może upoluje jakieś promocje... 😉

age.png

age.png
  • LenaAnna Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję body z krótkim plus pajac, albo body z długim plus półśpiochy i ewentualnie bluzeczka na to gdyby było zimno.
    Trzeba pamiętać, że dziecior będzie i tak cały czas czymś przykryty albo zamotany w otulaczu więc to dodatkowa warstwa. Moja koleżanka która urodziła w tym miesiącu ubiera w ogóle same pajace bez bodziaków- mówi że ma ciepło w mieszkaniu a młody i tak lezy pod kocykiem :)

A ja mam pytanie- czy któraś z Was dostawała sterydy na przyspieszenie dojrzewania płuc płodu? Ze względu na to że moja córcia ma już ponad 1700g, a ja dalej mam mikrobrzuch, to on jest strasznie twardy i bardzo napięty. Ginekolodzy boją się że mogę mieć małą podatność mięśnia macicy i że jest ryzyko porodu przedwczesnego bo po prostu ta macica nie będzie się chciała rozciągnąć do pełnych wymiarów. Stąd kładą mnie na sterydy. Nie mam z tym doświadczen, wiem tylko ze 24h po zastrzyku dzidzia zdecydowanie mniej się rusza i można świrować.... któraś przerobiła? Będę wdzięczna za odzew :)

I IUI 12.2018 :(
    Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
    Aniołek 6tc(*) maj 2018
    MTHFR homozygota
    Hiperhomocysteinemia
    Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
    Nawracające polipy macicy
    Mąż super :)
    "Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat"
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam sterydy na płucka 3 lata temu co 24h, a z 2 tyg. znowu bo też mam duże ryzyko porodu przedwczesnego. Też liczyłam na 2 ukłucia i do domu ale okazało się, że teraz robią co 12 godzin mniejszą dawkę i wtedy 4 razy bo to niby wg.lekarza jak spytałam lepiej się wchłania. Po każdym zastrzyku 5-10 min.dyskomfortu, takiego lekkiego kłucia w mięśniu, później przechodzi, raz trochę pieczenie na twarzy jeszcze czułam ale to też z 20 min.po zastrzyku i przechodzi. Faktycznie dzidzia po tym jakaś spokojniejsza ale to tylko w moim odczuciu bo jak na KTG codziennie mnie podłączali to tętno i wszystko w normie. Dasz radę!

• Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LenaAnna wrote:
    Ja planuję body z krótkim plus pajac, albo body z długim plus półśpiochy i ewentualnie bluzeczka na to gdyby było zimno.
    Trzeba pamiętać, że dziecior będzie i tak cały czas czymś przykryty albo zamotany w otulaczu więc to dodatkowa warstwa. Moja koleżanka która urodziła w tym miesiącu ubiera w ogóle same pajace bez bodziaków- mówi że ma ciepło w mieszkaniu a młody i tak lezy pod kocykiem :)

A ja mam pytanie- czy któraś z Was dostawała sterydy na przyspieszenie dojrzewania płuc płodu? Ze względu na to że moja córcia ma już ponad 1700g, a ja dalej mam mikrobrzuch, to on jest strasznie twardy i bardzo napięty. Ginekolodzy boją się że mogę mieć małą podatność mięśnia macicy i że jest ryzyko porodu przedwczesnego bo po prostu ta macica nie będzie się chciała rozciągnąć do pełnych wymiarów. Stąd kładą mnie na sterydy. Nie mam z tym doświadczen, wiem tylko ze 24h po zastrzyku dzidzia zdecydowanie mniej się rusza i można świrować.... któraś przerobiła? Będę wdzięczna za odzew :)
    Ja miałam celestone steryd 2 dawki w odstępie doby. Dziecko mniej ruchliwe ale i ktg jest wtedy i pomiar tętna przez położna więc na spokojnie. Jak ktoś ma cukrzycę i mierzy to cukry mogą być wyższe. A jak ktoś nie ma to nie powinien od razu po sterydzie badać np glukozy na czczo bo wyjdzie podwyższona ani robić krzywej.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje krótki rękaw i pajac. W domu jest jednak ciepło. Ew polspiochy i body długi rękaw. I zapewne dochodzi dodatkowo jakiś kocyk rożek czy coś

km5sio4p4vcbay7l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje jak dziewczyny body krótki rękaw i pajac albo body długo rękaw i spiochy/ pół spiochy tak też mówili na szkole rodzenia:) wyjątkiem był poród bo tam na pierwsze ubranko kazali przygotować body długi rękaw, pajac skarpetki i czapkę A także niedrapki ale dlatego żeby przez rączki nie uciekało ciepło i tylko raz je się zakłada na jedna dobe. I ja taki zestaw przygotowałam do tego papersa i wszystko włożyłam w woreczek z ikea :)

abbigal, sasquacz lubią tę wiadomość

‹‹ 419 420 421 422 423 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ