X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Też mam takie coś zastygniete od mniej więcej 20 tc

I chyba to nie jest siara po namyśle. Mówiłam nawet o tym gin to mówił że to może być związane z dużą ilością progesteronu taka wydzielina.
    Dziwne, przecież to logiczne, że siara, u mnie jest żółta :) wydzielina z piersi to pod wpływem pdolaktyny co ten gin

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Rumiankowa Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi. Kupię więc jakiś kocyk to się zawsze przyda i rożek i zobaczymy. Kołderkę mam ale widzę że będzie za duża do dostawki. Dostałam też jakiś cienki otulacz. Z moimi piersiami nic się nie dzieje. Jakby w ogóle nie były świadome ciąży. Żadnej wydzieliny ani wrażliwości czy powiększenia. Ja się biorę dziś w końcu za pranie i prasowanie ubranek. Kupiłam organizery w Ikei będę je układać rodzajami i opisywać bo tyle tego dostałam że nie wiem co jest co. Ja miałam USG co miesiąc na każdej wizycie plus prenatalne 2 razy w innym gabinecie. Teraz miałam wizytę w poniedziałek a kolejny raz mam przyjść za 3 tygodnie niecałe czyli w 37+3. Nie wiem jak dalej.

a626892bbb.png
  • Sarcia1 Znajoma

Wysłany: 28 listopada 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informacje jak to u Was wygląda. Myślę, że umówię się na USG gdzieś indziej i wtedy będę już miała pewność czy wszystko jest ok.

abbigal lubi tę wiadomość

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia1 wrote:
    Dzięki za informacje jak to u Was wygląda. Myślę, że umówię się na USG gdzieś indziej i wtedy będę już miała pewność czy wszystko jest ok.
    A dużo płacisz za te wizyty? Powinien robić usg skoro są prywatnie eh

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Dziwne, przecież to logiczne, że siara, u mnie jest żółta :) wydzielina z piersi to pod wpływem pdolaktyny co ten gin
    A może on mówił prolaktyny a nie progesteronu nie wiem już bo dawno się pytałam go o to :) no u mnie jest właśnie biała więc nie mam pewności czy to już siara

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tez nie ma wydzieliny z piersi...moje piersi tez normalne i nie reaguja na ciaze. w poprzedniej tez tak bylo i mialam duze problemy z laktacja. mam nadzieje, ze tym razem sie uda karmic.

co do banku krwi pepowinowej to w szwajcarii tez sa te banki, ale mi polozna odradzala. to chyba tylko ma sens jesli teraz ta krew by sie komus w rodzinie przydala, bo nie wiadomo co bedzie np. za 20 lat. moze sie okaze, ze tej krwi nie mozna uzyc? itp. tu nikt do tego nie namawia i nie slyszalam, zeby ktos tak przechowywal.

ale mi fajnie na zwolnieniu :) dziecko w zlobku. wczoraj mialysmy mega fajny dzien: zakupy jakies drobne swiateczne, biblioteka, potem w domu robilysmy sushi :) (oczywiscie tylko w pieczona ryba)

jutro sie spotykam z kolezanka, ktorej wieki nie widzialam...moza jakis shopping na black friday i chyba juz troche ciasteczek popieczemy z Zosia.

Milego dnia dziewczyny!!

SusieOne, abbigal lubią tę wiadomość

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje piersi też w normie, nic nie bolą więc nawet o nich raczej nie myślę, a nic mi z nich nie wypływa, czekają raczej na historyczny moment spotkania z usteczkami dzidziusia. W poprzednich ciążach też tak miałam, a z laktacją nie było problemu, gdyby nie fakt, że lekarz mi zabronił karmić będąc w obecnej ciąży pewnie by to trwało do dzisiaj...
    Ps. Dziecko w żłobku :) też bym chciała doczekać tych czasów w Polsce, że daję dziecko do żłobka i spokojnie mogę czymś się zająć, a tu, przynajmniej w dużym mieście jest z tym dramat, miejsc brak, 9 m-c temu 330 na liście oczekujących, dziś 174 więc chyba się nie doczekamy tej przyjemności. Minusem tego jest jakieś dziwne uzależnienie mojej córeczki odemnie bo chodzi za mną wszędzie jak cień i w nocy nawet przychodzi przypomnieć o swojej obecności :)
    Wzajemnie, miłego dnia wam wszystkim życzę.

• Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaa126 wrote:
    Moje piersi też w normie, nic nie bolą więc nawet o nich raczej nie myślę, a nic mi z nich nie wypływa, czekają raczej na historyczny moment spotkania z usteczkami dzidziusia. W poprzednich ciążach też tak miałam, a z laktacją nie było problemu, gdyby nie fakt, że lekarz mi zabronił karmić będąc w obecnej ciąży pewnie by to trwało do dzisiaj...
    Ps. Dziecko w żłobku :) też bym chciała doczekać tych czasów w Polsce, że daję dziecko do żłobka i spokojnie mogę czymś się zająć, a tu, przynajmniej w dużym mieście jest z tym dramat, miejsc brak, 9 m-c temu 330 na liście oczekujących, dziś 174 więc chyba się nie doczekamy tej przyjemności. Minusem tego jest jakieś dziwne uzależnienie mojej córeczki odemnie bo chodzi za mną wszędzie jak cień i w nocy nawet przychodzi przypomnieć o swojej obecności :)
    Wzajemnie, miłego dnia wam wszystkim życzę.
    U nas trzeba zapisać od razu po urodzeniu to jest szansa że jak dziecko skończy 1 -1,5 roku to się dostanie:D:D

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do prywatnego żłobka??

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niby małe miasteczko a do żłobka zapisuje się jak się jest w ciąży to wtedy napewno niemowlę się dostanie hehe ale wiecie u mnie tylko 2 żłobki
    Właśnie idę z Adą na drzemkę :) na 16 znów mam wywiadówkę u starszej córy a tak mi się nie chce iść. Zresztą wszystkie oceny mam w dzienniku elektronicznym więc dla mnie to spotkanie bez sensu jest bo nic nowego się nie dowiem

preg.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciesze sie ta chwila, bo dziecko jest tylko jeden dzien w zlobku :)

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Do prywatnego żłobka??
    Do państwowego. Do prywatnego nie wiem bo się nie interesowałam bo nie mam blisko domu żadnego a ten państwowy mam na przeciwko klatki :)

SusieOne lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Do państwowego. Do prywatnego nie wiem bo się nie interesowałam bo nie mam blisko domu żadnego a ten państwowy mam na przeciwko klatki :)
    No ja myślałam raczej o prywatnym :)

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje piersi poza tym ze większe niż przed ciaza to ani nie bolą ani nic z nich mie wycieka...
    Dziewczyny miałyście racje jak zwykle - mały daje po wątrobie dzis tak ze aż boli - chyba poprostu sie obrócił wtedy i celował w cos mniej wrażliwego :) w każdym razie rusza sie i czuje go dzis cały dzień ❤️

SusieOne, abbigal lubią tę wiadomość

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• abbigal Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzebuję krótkiej rady. Kompletuję w końcu ubranka i na razie doszłam do wniosku, że na początek będą pajace plus body - i tu utknęłam - body z długim czy krótkim rękawkiem do pajaca? - z długim nie będzie za ciepło małemu człowiekowi? a może zima i lepiej dlugi?

ew. półśpiochy plus body z długim rękawem też się sprawdzają u takiego noworodka?

Ot, rozkmina, bo nie mam w otoczeniu żadnych małych dzieci by podpytać, a jutro może upoluje jakieś promocje... 😉

age.png

age.png
  • LenaAnna Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję body z krótkim plus pajac, albo body z długim plus półśpiochy i ewentualnie bluzeczka na to gdyby było zimno.
    Trzeba pamiętać, że dziecior będzie i tak cały czas czymś przykryty albo zamotany w otulaczu więc to dodatkowa warstwa. Moja koleżanka która urodziła w tym miesiącu ubiera w ogóle same pajace bez bodziaków- mówi że ma ciepło w mieszkaniu a młody i tak lezy pod kocykiem :)

A ja mam pytanie- czy któraś z Was dostawała sterydy na przyspieszenie dojrzewania płuc płodu? Ze względu na to że moja córcia ma już ponad 1700g, a ja dalej mam mikrobrzuch, to on jest strasznie twardy i bardzo napięty. Ginekolodzy boją się że mogę mieć małą podatność mięśnia macicy i że jest ryzyko porodu przedwczesnego bo po prostu ta macica nie będzie się chciała rozciągnąć do pełnych wymiarów. Stąd kładą mnie na sterydy. Nie mam z tym doświadczen, wiem tylko ze 24h po zastrzyku dzidzia zdecydowanie mniej się rusza i można świrować.... któraś przerobiła? Będę wdzięczna za odzew :)

I IUI 12.2018 :(
    Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
    Aniołek 6tc(*) maj 2018
    MTHFR homozygota
    Hiperhomocysteinemia
    Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
    Nawracające polipy macicy
    Mąż super :)
    "Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat"
  • kasiaa126 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam sterydy na płucka 3 lata temu co 24h, a z 2 tyg. znowu bo też mam duże ryzyko porodu przedwczesnego. Też liczyłam na 2 ukłucia i do domu ale okazało się, że teraz robią co 12 godzin mniejszą dawkę i wtedy 4 razy bo to niby wg.lekarza jak spytałam lepiej się wchłania. Po każdym zastrzyku 5-10 min.dyskomfortu, takiego lekkiego kłucia w mięśniu, później przechodzi, raz trochę pieczenie na twarzy jeszcze czułam ale to też z 20 min.po zastrzyku i przechodzi. Faktycznie dzidzia po tym jakaś spokojniejsza ale to tylko w moim odczuciu bo jak na KTG codziennie mnie podłączali to tętno i wszystko w normie. Dasz radę!

• Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LenaAnna wrote:
    Ja planuję body z krótkim plus pajac, albo body z długim plus półśpiochy i ewentualnie bluzeczka na to gdyby było zimno.
    Trzeba pamiętać, że dziecior będzie i tak cały czas czymś przykryty albo zamotany w otulaczu więc to dodatkowa warstwa. Moja koleżanka która urodziła w tym miesiącu ubiera w ogóle same pajace bez bodziaków- mówi że ma ciepło w mieszkaniu a młody i tak lezy pod kocykiem :)

A ja mam pytanie- czy któraś z Was dostawała sterydy na przyspieszenie dojrzewania płuc płodu? Ze względu na to że moja córcia ma już ponad 1700g, a ja dalej mam mikrobrzuch, to on jest strasznie twardy i bardzo napięty. Ginekolodzy boją się że mogę mieć małą podatność mięśnia macicy i że jest ryzyko porodu przedwczesnego bo po prostu ta macica nie będzie się chciała rozciągnąć do pełnych wymiarów. Stąd kładą mnie na sterydy. Nie mam z tym doświadczen, wiem tylko ze 24h po zastrzyku dzidzia zdecydowanie mniej się rusza i można świrować.... któraś przerobiła? Będę wdzięczna za odzew :)
    Ja miałam celestone steryd 2 dawki w odstępie doby. Dziecko mniej ruchliwe ale i ktg jest wtedy i pomiar tętna przez położna więc na spokojnie. Jak ktoś ma cukrzycę i mierzy to cukry mogą być wyższe. A jak ktoś nie ma to nie powinien od razu po sterydzie badać np glukozy na czczo bo wyjdzie podwyższona ani robić krzywej.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje krótki rękaw i pajac. W domu jest jednak ciepło. Ew polspiochy i body długi rękaw. I zapewne dochodzi dodatkowo jakiś kocyk rożek czy coś

km5sio4p4vcbay7l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje jak dziewczyny body krótki rękaw i pajac albo body długo rękaw i spiochy/ pół spiochy tak też mówili na szkole rodzenia:) wyjątkiem był poród bo tam na pierwsze ubranko kazali przygotować body długi rękaw, pajac skarpetki i czapkę A także niedrapki ale dlatego żeby przez rączki nie uciekało ciepło i tylko raz je się zakłada na jedna dobe. I ja taki zestaw przygotowałam do tego papersa i wszystko włożyłam w woreczek z ikea :)

abbigal, sasquacz lubią tę wiadomość

‹‹ 419 420 421 422 423 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ