X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Noworoczne mamuśki styczeń 2020
Odpowiedz

Noworoczne mamuśki styczeń 2020

Oceń ten wątek:
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze wyprawkowe pytanie. W związku z tym, że jeszcze nie ma decyzji czy mogę karmić piersią, to potrzebuję rady - z jakiej firmy butelki dla noworodka są najlepsze? No i jaki sterylizator (w domu nie mamy mikrofali🤦) tak żeby pasował do butelek i ew. laktatora.

A i jestem dumna z naszej Malutkiej, bo chociaż mamy słabe przepływy to ma ponoć najlepsze ktg na całym oddziale 🤗☺️❤️ (a mamy ktg codziennie 6x po godzinie 🤷)

age.png

age.png
  • LenaAnna Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abi z tymi butelkami to jest tak, że nie do końca najważniejsze jaka firma najlepsza tylko jaką zaakceptuje dzidziuś :)

Z tego co widzę obecnie na topie system medela calma, chwalą też tommy tippie anti-colic.
    Ja też raczej karmić nie będę, jeśli już to bardzo krótko, butelki mam z medeli wlasnie plus po jednej z 4 firm różnych- zobaczymy co zaskoczy :)

abbigal lubi tę wiadomość

I IUI 12.2018 :(
    Aniolki 6tc (**), cp blizniacza lipiec 2017
    Aniołek 6tc(*) maj 2018
    MTHFR homozygota
    Hiperhomocysteinemia
    Hiperprolaktynemia czynnosciowa,
    Nawracające polipy macicy
    Mąż super :)
    "Nienarodzone dzieci nie odchodza, one tylko zmieniaja swoja date przyjscia na swiat"
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Mam jeszcze wyprawkowe pytanie. W związku z tym, że jeszcze nie ma decyzji czy mogę karmić piersią, to potrzebuję rady - z jakiej firmy butelki dla noworodka są najlepsze? No i jaki sterylizator (w domu nie mamy mikrofali🤦) tak żeby pasował do butelek i ew. laktatora.

A i jestem dumna z naszej Malutkiej, bo chociaż mamy słabe przepływy to ma ponoć najlepsze ktg na całym oddziale 🤗☺️❤️ (a mamy ktg codziennie 6x po godzinie 🤷)
    6h pod ktg? Jaaaaa ja mam raz x 30 min, przepływy mam idealne wody poniżej normy raz w normie niskiej

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LenaAnna, dzięki, chyba tak zrobię, że kupię kilka i będę testować.
    Pewnie tak samo będzie z mm. Zobaczymy co Małej zasmakuje 🙂

age.png

age.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    6h pod ktg? Jaaaaa ja mam raz x 30 min, przepływy mam idealne wody poniżej normy raz w normie niskiej
    U mnie na oddziale to nikt chyba nie ma raz dziennie, tylko tak 3-6x 30min-1h, dostosowują indywidualnie do sytuacji w danej chwili. Na razie się cieszę jak jest, bo groził mi stały zapis (hardcore 🤪), ale puki nie ma spadków ktg to jest ok. W sumie to nawet fajnie posłuchać ❤️ ale pobudka o 5 rano na pierwsze ktg to już słaby pomysł personelu 🙃

age.png

age.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja karmilam krotko, chociaz chcialam bardzo...niestety sie nie udalo.

Mam Avent caly czas, ale mialam tez MAM, Medela. ta medela calma jest dla dzieci na piersi, zeby im nie bylo za latwo.

mam tez jakies inne. Wielu dzieciom bardzo MAM pasuje, bo ma taki plaski smoczek. moja nie miala preferencji, ale byla i jest niejadkiem...mam nadzieje, ze znowu takiego osobnika nie bede miala...

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy synu miałam avent ii tomme tippe.. Pił z nich obu..

Teraz kupiłam avent ii mambaby.

4018d16ae9.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dziś po wizycie u diabetolog , poszlam pod wskazane drzwi a tam kurde 5 bab i to tylko jedna w ciąży a mówiły mi w rejestracji że same ciężarne przyjmuje ta doktorka no ale nic to sobie pomyślałam że jednak dobrze że teściową jest z Adą bo pewnie sobie poczekam i na dodatek byłam 12:45 pod drzwiami a ona jeszcze nie zaczęła przyjmować , po chwili jednak przyszła i zawołała mnie pierwszą :) takiego fuksa miałam jak nigdy , trochę mi głupio było przed tą ciężarna która czekała pewnie od 12 ale co zrobię , w pokoju mnie zapytała tylko czy jeszcze czeka jakaś ciężarna , powiedziałam że tak to mi powiedziała żeby weszła po mnie . Ale do sedna jak zobaczyła mój wynik po godzinie tego obciążenia to powiedziała że mój ginekolog jest nie odpowiedzialny bo powinnam od października mieć od razu wypisane skierowanie do diabetologa i dobrze że mialam na tyle rozumu że sama sobie mierze cukry od tego października bo jak by były wysokie i nie byłabym na diecie to zrobiłabym krzywdę dziecku . Także powiem wam że już całkowicie straciłam zaufanie do mojego ginekologa zwłaszcza że pokazałam jej wyniki badań a tam leukocyty wysokie i była w szoku że lekarz nic z tym nie robił żadnego crp nie zlecił no powiem wam że w szoku jestem że mój ginekolog do tego tak luźno podszedł eh Ona mi dała skierowanie na to CRP , wizyta kolejna 2 styczeń i powiedziała że widzi że cukry spoko także żebym tylko 3 razy dziennie sobie mierzyła bo szkoda moich palców hehe dala receptę na paski i nie wydałam za dwa opakowania 100 zł tylko 23 zł także się cieszę :)
    A co do mojej teściowej to nie umiała Ady uśpić rozwaliła mnie na łopatki twierdząc że jest cieżka do usypiania , śmiać mi sie chciało bo co jest ciężkiego w leżeniu koło dziecka przez 5 min i czekaniu aż zaśnie? Pewnie pierdoliła jej do uszu coś jak ta leżała i pospane

Vella83, sasquacz lubią tę wiadomość

preg.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ktg to w poprzednich ciążach dowiedziałam się wogole co to takiego jak zostałam przyjęta do szpitala na poród a teraz moja położna już dwa razy mi robiła ktg i mówiła że jeśli chce to raz w tygodniu żebym przychodzila na ktg :) mi tam na rękę to bo chociaż posłucham bicia serduszka małej .
    Dobrze że napisałyscie o tych kosmetykach dla maluszka bo jestem przed zakupem teraz wiem co kupić :) Co do butelek to tak jak dziewczyny piszą to już dzidzia zweryfikuje nasze wybory choć przy Adzie miałam Avent i tomme tippe piła z obu i teraz też kupiłam te same ale jak będzie to się okaże :)

preg.png
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi ale jaja u tego lekarza no to twój ginekolog przygral ładnie

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy czop może odrywac się z krwią koloru brunatnego ? Jednorazowa sytuacja, teraz jak sprawdzam jest czysto.

• CYTRYNKA_2016 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolika wrote:
    Czy czop może odrywac się z krwią koloru brunatnego ? Jednorazowa sytuacja, teraz jak sprawdzam jest czysto.

Tak może. Może być sam czop, czop z krwią i brunatny, gdyby z krwią to IP.

preg.png

IUI 1 - 30.01.2019 :-( IUI 2 - 27.02.2019 :-(
    23.04.2019 - IVF
    4.05.2019 - punkcja (6 cumulusów -4 prawidłowe)
    5.05.2019 - 4 zapłodnione komórki❤️
    9.05.2019 - transfer naszego malucha 4AA ❤️( zostaje nam ❄️ mrożaczek 3BB)
    16.05.2019 - beta 7 dpt -101,8 😍 9 dpt - 234,6 😍 14 dpt - 2074 😍 20 dpt - 8315 😍 22 dpt - 13377 😍 26 dpt - ❤️
    16.08.2022- powrót po ❄️
    5.09.2022 - transfer
    12.09.2022 - beta 7 dpt - 11, 8 dpt - 19, 9 dpt -28 CB 😭😭😭

24.05.2023 - 3 testy z II - Naturalny Cud! ❤️
    25.05.2023 - beta 383 😍
    26.05.2023 - beta 679 prog - 14,70
    30.05.2023 - beta 2457 prog - 29,4
    02.06.2023 - pęcherzyk ciążowy ✊
    13.06.2023 - ❤️

„Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie.”
  • Klio86 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra z tym ginekologiem 😡 nieodpowiedzialny to chyba dużo za mało powiedziane...

A ja dziś wymiotuje...
    Chyba się złożyło na to pare czynników jak koja długotrwała zgaga i przejedzenie na wieczór, ale głównie szarpiący kaszel i zapachy u fryzjera..

Doszłam o 11:00 do domu i się zaczęło. Córka przedwczoraj wymiotowała do 2:00 w nocy ale to tylko jednodniowy wirus był.

KTG u mnie w szpitalu po 36tc.

Dziewczyny miała ktoras pH moczu 8.0? Ja niestety ostatnio mało wody pije a więcej herbaty z miodem i cytryna albo cukierki na gardło ilościowo pochłaniam wiec zastanawia mnie czy to od tego🤔 mam infekcje napewno przez to zapalenie górnych dróg oddechowych od 3 tg ale czy to ma wpływ? Nic mnie nie piecze i nic nie boli z układu moczowego poza tym..

• Sovi Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klio86 wrote:
    Masakra z tym ginekologiem 😡 nieodpowiedzialny to chyba dużo za mało powiedziane...

A ja dziś wymiotuje...
    Chyba się złożyło na to pare czynników jak koja długotrwała zgaga i przejedzenie na wieczór, ale głównie szarpiący kaszel i zapachy u fryzjera..

Doszłam o 11:00 do domu i się zaczęło. Córka przedwczoraj wymiotowała do 2:00 w nocy ale to tylko jednodniowy wirus był.

KTG u mnie w szpitalu po 36tc.

Dziewczyny miała ktoras pH moczu 8.0? Ja niestety ostatnio mało wody pije a więcej herbaty z miodem i cytryna albo cukierki na gardło ilościowo pochłaniam wiec zastanawia mnie czy to od tego🤔 mam infekcje napewno przez to zapalenie górnych dróg oddechowych od 3 tg ale czy to ma wpływ? Nic mnie nie piecze i nic nie boli z układu moczowego poza tym..
    Ja mam 6 i juz trochę ginowi się nie poodbało. Może sprobuj zakwasić sokiem z żurawiny/pokrzywy?

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi2019 wrote:
    Dziewczyny ja dziś po wizycie u diabetolog , poszlam pod wskazane drzwi a tam kurde 5 bab i to tylko jedna w ciąży a mówiły mi w rejestracji że same ciężarne przyjmuje ta doktorka no ale nic to sobie pomyślałam że jednak dobrze że teściową jest z Adą bo pewnie sobie poczekam i na dodatek byłam 12:45 pod drzwiami a ona jeszcze nie zaczęła przyjmować , po chwili jednak przyszła i zawołała mnie pierwszą :) takiego fuksa miałam jak nigdy , trochę mi głupio było przed tą ciężarna która czekała pewnie od 12 ale co zrobię , w pokoju mnie zapytała tylko czy jeszcze czeka jakaś ciężarna , powiedziałam że tak to mi powiedziała żeby weszła po mnie . Ale do sedna jak zobaczyła mój wynik po godzinie tego obciążenia to powiedziała że mój ginekolog jest nie odpowiedzialny bo powinnam od października mieć od razu wypisane skierowanie do diabetologa i dobrze że mialam na tyle rozumu że sama sobie mierze cukry od tego października bo jak by były wysokie i nie byłabym na diecie to zrobiłabym krzywdę dziecku . Także powiem wam że już całkowicie straciłam zaufanie do mojego ginekologa zwłaszcza że pokazałam jej wyniki badań a tam leukocyty wysokie i była w szoku że lekarz nic z tym nie robił żadnego crp nie zlecił no powiem wam że w szoku jestem że mój ginekolog do tego tak luźno podszedł eh Ona mi dała skierowanie na to CRP , wizyta kolejna 2 styczeń i powiedziała że widzi że cukry spoko także żebym tylko 3 razy dziennie sobie mierzyła bo szkoda moich palców hehe dala receptę na paski i nie wydałam za dwa opakowania 100 zł tylko 23 zł także się cieszę :)
    A co do mojej teściowej to nie umiała Ady uśpić rozwaliła mnie na łopatki twierdząc że jest cieżka do usypiania , śmiać mi sie chciało bo co jest ciężkiego w leżeniu koło dziecka przez 5 min i czekaniu aż zaśnie? Pewnie pierdoliła jej do uszu coś jak ta leżała i pospane
    No to dobrze że jestes bardziej odpowiedzialna niż on:D Ja mam curkzycę od samego początku i mimo pozwolenia diab mierzę raczej po każdym posiłku (6 posiłków plus na czczo) bo i grzechy się zdarzają nie powiem, ale na szczęście mi nie wyrzuca. Dodatkowo po jakimś grzeszku to mierzę nie tylko po 1 h, ale i po 40 min i po 1,5 h i czasem po 2. Więc czasem mierzę z 10 razy dziennie jak i lepiej. Palce mam już masakryczne.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ja nie pomogę z tym pH póki co w normie u mnie , ale po tej wizycie u diabetolog zaczelam się martwić o te loukocyty eh

preg.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justi2019 wrote:
    Oj ja nie pomogę z tym pH póki co w normie u mnie , ale po tej wizycie u diabetolog zaczelam się martwić o te loukocyty eh
    a to z krwi? i jak bardzo wysokie? masz juz crp?

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi to faktycznie dużo razy mierzysz , póki co ja 6 razy dziennie mierzyłam ale jak mi powiedziała że 3 to nie sprzeciwiam się zwłaszcza że przepisała mi 100 pasków To może będę 4 razy mierzyła żeby mi nie zabrakło bo wizyta za 3 tygodnie

preg.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z krwi .U mnie norma jest od 3,98 do 10,04. A mój wynik to 15. Wynik Crp dopiero mam przyniesc na następną wizytę 2 stycznia

preg.png
  • Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis wyszłam ze szpitala - hipotrofia wykluczona i szczerze mówiąc nie wiem na jakiej podstawie bo nikt synka drugi raz nie mierzył... w każdym razie przez szpitalna diete mam szaleństwo z cukrami teraz... mam nadzieje ze wróci wszystko do normy i nie będziemy mieli insuliny na koniec ciazy... Aa i dowiedziałam sie dzis ze ja mam podpisany koc z ujastkiem co dziwne nie mam pojęcia kiedy go podpisywałam... całe szczęście nie musze jeździć taki kawał na ktg i wystarczy jak będę chodzić do swojej gin... wiec w sumie sie ciesze Nono tak chciałam tam rodzic a tak to przynajmniej mam pewność ze mnie nie odeślą gdzie indziej czego byłam świadkiem przy przyjęciu...

Klio86, abbigal lubią tę wiadomość

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

‹‹ 439 440 441 442 443 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ