Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja sie dowiedzialam, ze u nas kasa chorych oplaca pania do pomocy (gotuje, sprzata, zajmie sie dzieckiem) gdy jest taka potezeba np jak sie jest po cc a maz musi pracowac.
Moze to jakos wykorzystam chociaz moj maz bedzie po porodzie ze mna dlugo w domi no ale on sie musi zajac nasza dwojka. -
nick nieaktualnyLilolu wrote:Jagoda_ współczuję, ja też nie mam nikogo do pomocy... Moja mama pracuje i ma do mnie 80km tak samo siostry i najbliżsi znajomi. Także rozumiem twoja sytuację. Teściowa mam na miejscu ale cóż dużo mówić nasze stosunki nie układają się dobrze... Jedyne co można radzić to odpoczynek w miarę możliwości. 3mam za Ciebie kciuki żebyś jeszcze trochę wytrzymała.
Z innej beczki czy któraś z Was robiła gbs w diagnostyce? Robiłam tydzień temu w poniedziałek i jeszcze nie mam wyniku. To narmalnie, że tyle się czeka ?
Oddawałam w poniedziałek. Minimum 5 dób mam czekać na wynik. Myślę, że lada moment powinnaś mieć wynik 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 08:55
-
Lilou, czasem jest tak że wynik nie jest wprowadzony do systemu. Miałam tak z jednym badaniem, odczynem Coombsa. Poszłam do mojego laboratorium i poprosiłam o sprawdzenie co z tym badaniem. Pani w rejestracji zadzwoniła do diagnostyki i okazało się że faktycznie jest, ale jeszcze nie w systemie. Też po dwóch tygodniach to było🙄 Po paru minutach mi go wydrukowali.Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
KotkaPsotka3 wrote:A ja sie dowiedzialam, ze u nas kasa chorych oplaca pania do pomocy (gotuje, sprzata, zajmie sie dzieckiem) gdy jest taka potezeba np jak sie jest po cc a maz musi pracowac.
Moze to jakos wykorzystam chociaz moj maz bedzie po porodzie ze mna dlugo w domi no ale on sie musi zajac nasza dwojka.
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
JustynaG wrote:Freja, a dlaczego zależy Ci na długim rękawie? W połogu raczej jest problem z nadmiernym poceniem a nie marznięciem.
Ze swojej strony polecam koszule na ramiączka Dolce Sonno plus szlafrok. Wtedy możesz łatwiej regulować temperaturę
narazie mi wiecznie gorąco, ale normalnie jestem zmarźluchem... najbardziej w ręce własnie. Nawet teraz już śpię w długim rekawie...
KotkaPsotka3 wrote:Dziewczny ktore sa GBS pozytywne i beda rodzic sn.
Trafilam dzis na bardzo ciekawy profil na fb lekarza ktory zajmuje sie wlasnie mikrobiota.
W jednym z postow pisze on tam wlasnie o tym, ze antybiotyk podawany podczas porodu bardzo negatywnie wplywa na flore bakteryjna jelit dziecka i matki(stad tez na mleko). Zabijane sa te najwazniejsze bakterie (lactobacillusy i bifidobacterie).
Bardzo bardzo zaluje, ze nie mialam o tym pojecia podczas drugiego porodu bo ratowalabym sie probiotykami.
Wiec jesli jestescie gbs + i checie ta mikroflore swoja odbudowac to zapytajcie sie lekarza albo w aptece co brac. Albo poczytajcie same ktory suplement kupic*
*Niestety lekow jest chyba tylko 4 i w srod nich nie ma chyba w skladzie bifidobacterii ani niczego co kierowane jest do kobiet w ciazy/karmiacyc
Ja biorę (chcociaż w kratkę...) probiotyk antyhistamnowy z Seeking Health. Ma mnóstwo bifidosów.
Natomiast doczytałam (bo też mnie ten gbs stresuje), że nie trzeba dawać w ciemno antybiotyku. Na grupach fb kobiety pisały, że robiły crp i wymaz z uszka i jak czysto to nie trzeba antybiotyku.
Bo faktem jest, że probiotykiem mozna zaszkodzić. Ideałem byłoby zbadać florę bakteryjną i dac to czego brakuje. Zrobiłam tak z moim synem jak miał problemy zdrowotne. Wyszło czego mu brakuje i tylko to dostawał.
-
Agusiagim my zaczęliśmy budowę domu, teraz tez w domu mieszkamy nie w bloku, ale nie mam możliwości zawalać całego piętra rzeczami mojego małego😂😁 cóż pozostaje cierpliwie zbierac gotówe💪
Wiecie wizyte mam w piatek za tydzień. Jak dotrwam to będzie 35 tydz. Ginka wspomniala coś o GBS wlasnie, ja nie dopytałam czy zrobi mi posiewy na miejscu🤦♀️ kazała mi luteine odstawić dzień wcześniej. Opakowanie kończy mi się w niedzielę więc na 4 dni musialabym kupowac nowe. Szczerze nie uśmiecha mi się gromadzić kolejnych leków zużytych do połowy, nie nadających się już potem do niczego. Mam 4 opakowania teraz takich... czytalam,ze przed gbs kilka dni trzeba odstawić leki dopochwowe wiec może ona zleci mi badanie na własną rękę. Glupia ja bo nie dopytałam. Teraz mam zagwozdkę czy kupic to opakowanie luteiny czy nie ? Jak myślicie? -
Freja000 wrote:Ja biorę (chcociaż w kratkę...) probiotyk antyhistamnowy z Seeking Health. Ma mnóstwo bifidosów.
Natomiast doczytałam (bo też mnie ten gbs stresuje), że nie trzeba dawać w ciemno antybiotyku. Na grupach fb kobiety pisały, że robiły crp i wymaz z uszka i jak czysto to nie trzeba antybiotyku.
Bo faktem jest, że probiotykiem mozna zaszkodzić. Ideałem byłoby zbadać florę bakteryjną i dac to czego brakuje. Zrobiłam tak z moim synem jak miał problemy zdrowotne. Wyszło czego mu brakuje i tylko to dostawał.
Ale komu nie terzeba dawac antybiotyku w ciemno?
Ja czytalam wczoraj akurat ze bakterie w kale roznia sie bardzo od tego co wychodzi jak pobiera sie probke bezposrednio z jelita i ze te wszystkie nibylaboratoria co badaja kupe daja poprostu falszywa albo raczej bardzo niepelny wynik. -
Pastelova, ja bym już nie kupowała tej luteiny. Ja odstawiłam równo w 34 tyg, w sobotę. U Ciebie ten termin już jutro, te kilka dni nie powinno robić róznicy 😊
A jeśli chcesz brać, to mogę przeliczyć ile mam i Ci coś dosłać, bo zostałam z jakimś otwartym opakowaniem 😄
Co do pobrania wymazu na gbs, to pewnie Ci pobierze sama na wizycie. Pytanie tylko, co dalej, czy Twoja gin współpracuje z jakimś labem, czy po prostu sama będziesz musiała zawiezc np do Diagnostyki 😊
Jola, dobrze ze wspomniałaś o opiece. Po porodzie sn też lekarz może wystawić, tak na prawdę kwestia podejścia 😊 -
Wowka po porodzie SN za bardzo nie chcą wypisywać bo ZUS węszy. A CC to operacja wiec nie podważa. Mój wczoraj w firmie usłyszał że ma już zaplanować urlop ojcowski i dali mu wniosek, ech
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Jola czy oni sobie jaja robią? Urlop ojcowski może wziąć zaraz po porodzie ale może też wykorzystać go w ciągu 2 lat od urodzenia się dziecka. Ja bym powiedziała że to jest moja sprawa kiedy wykorzystam ten urlop i nie muszę go planować jeszcze przed porodem.
JustynaG lubi tę wiadomość
-
Pastelova, a czy przypadkiem luteina nie jest teraz refundowana 100%? Musi być jednak dobrze wypisana recepta, bodajże z kodem "c" w dodatkowych uprawnieniach
https://www.facebook.com/374634872872729/posts/1269484673387740
Jagodowa, przepraszam - nie chciałam Cię pouczać. Mam żywiołową dwulatkę w domu więc wiem jak jest ciężko dbać o siebie. Odpoczywaj ile się da. Może wspólne śpiewanie piosenek, czytanie/oglądanie książeczek, naśladowanie zwierzątek? Albo zabawa samochodzikami/klockami LEGO? Może kolorowanki wodne? Może bajka? (Na początku mówiłam sobie, że zero ekranów przed 2 rokiem ale życie zweryfikowało). Moja też lubi wkładanie i wyjmowanie różnych rzeczy z pojemników. Co prawda większość tego robiłam z nią jak miała 1,5roku. -
Justyna wiem że chciałaś dobrze.
Wiecie co juz nawet rozmawiałam z mężem i teściową żeby na te parę godzin wynająć jakąś opiekunkę do małego.
Oni uważają że dam sobie radę a jak będzie się coś działo to mam dzwonić. Uwierz mi nie jest łatwo. Tłumaczę że w każdej chwili może dojść do porodu ale to na nic. "No jak się Zosia urodzi wcześniej to też damy sobie radę" nosz k***a to dzieciątko powinno jak najdłużej siedzieć u mnie w brzuszku.
Wiecie co chyba najlepszym co mogłabym dla siebie teraz zrobić żeby nie siedzieć sama z synkiem w domu i żeby też nie urodzić to poprostu okłamać trochę teściową i męża powiedzieć że mam bóle brzucha i jedziemy na szpital. Mnie położą na bank chociażby na obserwację a mąż będzie musiał wziąć opiekę na syna i tyle.
Co Wy o tym sądzicie? Naprawdę cholernie się boję porodu teraz. Tzn nie samego porodu bo wiem jak to wyglada tyle że boję się o moją córeczkę. Ona jest jeszcze taka drobna, krucha i różnie by się to mogło teraz potoczyć. Ja już naprawdę nie mam siły żeby nie płakać. Cały czas myślę o tym maleństwie w brzuszku. Chcę dla niej jak najlepiej -
U mnie też coraz więcej takich skurczy-straszaków. Wczoraj wieczorem miałam kilka pod rząd. Są bardziej bolesne niż zwykle twardnienia i przypominają ból miesiączkowy. Ale położyłam się i wszystko się wyciszyło. Myślę że to po prostu macica ćwiczy do porodu. Póki nie są częste i regularne, nic się nie dzieje.
Maybelle lubi tę wiadomość
Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️