X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październik 2020 ♥️
Odpowiedz

Październik 2020 ♥️

Oceń ten wątek:
  • baby Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale skąd wiadomo że ona teraz zaraz urodzi? I ma teraz dostawać antybiotyk? Dziwna polityka

Ja pytałam poloznej jak to jest jak sie nie zdąży zrobić gbs i zacznie się poród. I powiedziała że jak już się zacznie to podają antybiotyk dlatego potem pobyt trwa dłużej.

Mój gbs był pobierany w skończone 31tygodni. Być może będę miała jeszcze raz. Trudno

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem kochane. Właśnie miałam KTG i się wystraszyłam bo w pewnej chwili aparat zaczął pikać. Spojrzałam na monitor a tam tętno malutkiej 97 ale za moment podskoczyło. Z tym że w ogóle jakieś niskie wskazania. Większość czasu od 109 do 120 parę. Zobaczymy co lekarka powie bo położna stwierdziła że wszystko jest ok

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    ❤Kacperek 06.05.2019 SN 37tc, 55cm, 2990g
    Styczeń 2020 druga ciąża
    ❤Zosieńka 24.09.2020 SN 35tc,
    50cm, 2550g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2020, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda kciuki, zebys wytrzymala jeszcze troszkę w dwupaku.

Ja mam wynik GBS i jest ok, z synem 4 lata temu byl dodatni, wiec nie liczyłam na to za bardzo. Robilam w przychodni, ktora współpracuje z Diagnostyką, wieźli go do laborstorium w szpitalu. Ale jakoś tak obawiam się, że może wynik jest błędny i mam tego GBSa i dziecko nie będzie zabezpieczone, bo nie dostanę antybiotyku :/
    Z drugiej strony mam miec CC, to nawet jeśli, to chyba jest niewielkie ryzyko zarazenia dziecka, prawda?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zalogowałam się na Diagnostykę i mam to badziewie dodatnie. W poprzednich ciążach GBS był ujemny. Shit! Leczy się to w trakcie ciąży? Czy tylko okołoporodowo?😩

• ma.rysia Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda trzymam kciuki za jeszcze parę tygodni w dwupaku! ❤️

Ja miałam pobrany GBS w 33+4 tygodniu, ale wynik poznam dopiero 14 września, mam nadzieję, ze będzie ujemny.

Emka wydaje mi się że to już za późno żeby leczyć GBS. Pewnie zostaje tylko podanie antybiotyku podczas porodu, ale pewnie najlepiej zapytać lekarza.

Dziewczyny a nie wiecie co się dzieje z BlondHeroina? Strasznie długo już jej nie ma na wątku.

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka tego sie nie leczy antybiotykami w trakcie ciazy. Jedyne co mozesz zrobic, a masz jeszcze na to chwile czasu, to lykac duzo duzo probiotykow i liczyc na to ze te bakterie wypchna te streptokoki. Ale musialabys wtedy np tydzien przed tp jeszcze powtorzyc badanie. Moim zdanie gra jest warta swieczki bo gdy podczas porodu podadza ci anrybiotyk to wyjalowia ciebie i dziecko wiec duza czesc z zalet porodu sn pojdzie sie brzydko mowiac walic.
    Tak niestety bylo u mnie. I mimo tego ze sie umeczylam i ze prawie zostalam kaleka bo rozerwalo mnie po sama d**e to moje dziecko nie dostalo tego co najwazniejsze- mojej flory bakteryjnej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2020, 22:06

Emka31 lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodazdw92 wrote:
    No nie wierze. Nie mam pobranego GBS i przez to chyba co 4 godziny będę dostawać antybiotyk bo w razie gdybym rodziła to żehy dziecko było chronione. Tak trudno hylo im pobrać wymaz jak.mnie przyjmowali?

Ja bym sie nie zgodzila. Przeciez jak sie ma dodatni gbs to antybiotyk podaja w trakcie porodu.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka, myślisz, że łykanie doustnie Lakcidu i Lacibios Feminy plus Lactovaginal od dołu coś da?

W piątek mam wizytę, więc dopytam lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2020, 22:05

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:
    Jagoda też tak mam.

U nas wczoraj imprezka rodzinna i część rodziny dopiero się dowiedziałą o ciąży. Był szok :D ale komplementów dostałam, że pięknie wyglądam. To miłe :)

Kotka, akurat czytam książkę "czwarty trymestr" i autorka pisze, że poród sn ją tak sponiewierał, że 5 miesięcy nie mogła siadac bez bólu... ogólenie masakra przez 2 lata była, aż trafiła do specjalistki, która jej pomogła. No ale to w stanach...

Jola, odpisała mi producent, ze po 1 trymestrze olejek jest bezpieczny :)

Ja na szczescie siadac moglam od razu i to bez zadnego bolu (nie wiem czemu to zawdzieczam, ponoc po peknieciu mniej boli niz po nacieciu) chociaz jeszcze z tydzien mialam wrazenie jakbym tam miala jakas wielka kluche zamiast krocza).

A co to za terapeutka?

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • baby Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co czytalam w różnych źródłach to antybiotyk na gbsa podaje sie okołoporodowo. Podaje sie go też matkom które mimo wyniku ujemnego miały w poprzednich ciążach dodatni. Jest pare takich różnych sytuacji. I na przykład kiedy rodząca ma gorączkę 38 i więcej

Jola17a lubi tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

• KotkaPsotka3 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka31 wrote:
    Kotka, myślisz, że łykanie doustnie Lakcidu i Lacibios Feminy plus Lactovaginal od dołu coś da?

W piątek mam wizytę, więc dopytam lekarza.

Mysle ze jest szansa ze da ale nie zdziw sie ze lekarz moze cie wysmiac bo to sa niesprawdzone i nie zawsze dzialajace praktki na zasadzie nie zaszkodzi a moze pomoze.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • baby Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Ja bym sie nie zgodzila. Przeciez jak sie ma dodatni gbs to antybiotyk podaja w trakcie porodu.
    No właśnie

f2wl4z17a25l2zbv.png

• Evoleth Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emka31 wrote:
    Właśnie zalogowałam się na Diagnostykę i mam to badziewie dodatnie. W poprzednich ciążach GBS był ujemny. Shit! Leczy się to w trakcie ciąży? Czy tylko okołoporodowo?😩

Zdaje się że można jeszcze podziałać probiotykami. Chyba KotkaPsotka tym pisała. Ale jak masz ten wynik dodatni, to raczej to już w papierach zostanie i lekarze dadzą antybiotyk.
    Tu więcej na ten temat:
    https://mamaginekolog.pl/gbs-co-to-takiego/

EDIT, już się Kotka odezwała😊👍

No właśnie, też ostatnio myślałam o BlondHeroinie. Szkoda że zamilkła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2020, 22:14

Emka31, baby, Jola17a lubią tę wiadomość

Poronienie październik 2015
    Alicja marzec 2017 ❤️
    Izabela październik 2020 ❤️

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby wrote:
    Z tego co czytalam w różnych źródłach to antybiotyk na gbsa podaje sie okołoporodowo. Podaje sie go też matkom które mimo wyniku ujemnego miały w poprzednich ciążach dodatni. Jest pare takich różnych sytuacji. I na przykład kiedy rodząca ma gorączkę 38 i więcej

Aaa no wlasnie....Ja przy pierwszym mialam minus a przy drugim plus. I szefowa ginekologii (a przyjmuje ze sie kobieta w takim razie dobrze zna) tlumaczyla ze to jest wlasnie tak, ze jak ktos ma streptokoki to juz ma i to ze akurat wyszedl ujemny wynik nie znaczy ze za pare tyg bedzie nadal ujemny a do tego zalezy jak byl wymaz pobrany.

Dlatego ja teraz lykam te probiotyki ale nawet jesli wyjdzie mi minus to troche sie jednak zastanawiam czy robic to vaginal seeding po cc bo jednak teoretycznie jest ryzyko.

baby lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Mysle ze jest szansa ze da ale nie zdziw sie ze lekarz moze cie wysmiac bo to sa niesprawdzone i nie zawsze dzialajace praktki na zasadzie nie zaszkodzi a moze pomoze.

Spróbuje i powtórzę ten wymaz. Kurde, nie napisali też, czy to z pochwy czy z odbytu. Tylko, że stwierdzono obecność... Dupa trochę..

A gdybym teraz zaleczyła go antybiotykiem? Zdążę nadbudować florę bakteryjną do porodu...

• Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była Pani doktor na obchodzie. Powiedziała że mogę być dobrej myśli bo wyniki są dobre i nie wykazują żadnych cech infekcji i myśli że jeszcze jutro i we wtorek już będzie można myśleć o wyjściu.

A ten antybiotyk dostawałam dlatego że się bali że urodzę a nie mam wyniku gbs więc na wszelki wypadek musieli podać gdybym urodziła bo to podobno do 4h przed porodem muszą podać

baby lubi tę wiadomość

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • baby Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodazdw92 wrote:
    A ten antybiotyk dostawałam dlatego że się bali że urodzę a nie mam wyniku gbs więc na wszelki wypadek musieli podać gdybym urodziła bo to podobno do 4h przed porodem muszą podać

A no to akurat prawda. Tak robią. Tylko mogli i tak najpierw wymaz wziąć. A tak dalej nie wiesz czy go masz czy nie

Grunt że jest ok jak powiedziała lekarka. Z tym wyjściem do domu to nie wiem czy się cieszysz czy nie 😉 ale niech będzie tak żebyś była zadowolona

f2wl4z17a25l2zbv.png

• Jagodazdw92 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby szczerze? Wolałabym na spokojnie siedzieć tutaj gdzie wiem że w każdej chwili mam opiekę i że tak powiem nic nie muszę robić. Co do wtorku imperspektywy wyjścia narazie czekam na dzisiejszy obchód i zobaczymy co powiedzą. Aczlolwiek 5 lat temu właśnie w tym szpitalu leżała moja siostra i tak właśnie zawsze obiecywali że w poniedziałek wyjdzie i za każdym razem w poniedziałek płakałabo mówili że za tydzień aż w końcu jej powiedzieli że wyjdzie jak urodzi i nie wiem jak to się stało że na drugi dzień urodziła synka równo 35tc a po 10 dniach wyszła z nim do domu.

Kurczę wczoraj było tak fajnie już mnie mnie bolało a dziś rako wstałam tylko się wypróżnić i jak wróciłam do łóżka to po chwili brzuch zaczął boleć jak na miesiączkę. Zgłosiłam położnej bo akurat była wymienić strzykawkę w pompie to powiedziała że nic więcej nie mogą zrobić i jak będzie bardzo bolałoto zostaje już tylko porodówka :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2020, 03:50

8c74df9084.png
    6f88193a00.png
    Starania od maj 2018
    Styczeń 2020 druga ciąża
    50cm, 2550g
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam, że na szkole rodzenia położna mówiła, że zgodnie z procedurami muszą przyjąć na oddział z rozwarciem na 2 palce. Jeśli jest mniejsze (mimo skurczy) mogą odesłać do domu.
    Skoro Jagodowa ma rozwarcie na 4cm to u niej dalszy etap może pojawić się ekspresowo więc zdziwię się jeżeli ją wypuszczą przed Porodem.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam właśnie w kolejce do lekarza, ciekawe co nowego się dzisiaj dowiem.

Jola17a lubi tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ