Październik 2020 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja też lepiej śpi w nocy niz w dzień. Bywa, że są dni z turbodrzemkami na rekach, jedyny dłuższy sen na spacerze. Robię wszystko w przelocie i na szybko, np wejdę do łazienki, to wstawię przy okazji pranie.
Noc zaczyna się u nas pozno, gdzieś koło 23. Ale za to ten pierwszy sen jest długi, nawet do 5h. Kolejny około 3h. Odsypia dzień 😉
Na brzuszku lubi, ale nie za długo. Na macie polezy dłużej, jeśli będzie koło okna 😊
Uśmiechy już mamy całkiem świadome, czasem całą buzią, taki niemy śmiech 😊 też mi sie wydaje że zwraca uwagę na zabawki. Na karty kontrastowe na pewno. Wkładam jej piłkę oball do reki i jest zdziwiona skąd takie dźwięki 😊 polecam na jedną z pierwszych zabawek-jest miękka, prawie nic nie waży i dobrze się łapie małą rączką.
Maybelle, po raz kolejny czytając opis Gabrysi przychodzi mi na myśl mój syn. Też pozycja na kołyske go strasznie wkurzała. Musiał wszystko widzieć i bardzo mało spał. Ta bystrosc mu została, niestety szybka rezygnacja z drzemek w dzień również 😄 -
Evoleth wrote:Jagoda, więcej pewności siebie! Jesteś mama po raz drugi, masz już doświadczenie i nie musisz przejmować się tym, co Ci mówi teściowa. Karmienie przecież idzie Ci świetnie, Zosia ładnie przybiera. A to, że czasem denerwuje się i płacze przy piersi to normalne u takich małych dzieci. Serio, wyluzuj i rób swoje.
Jola, czuję że to będzie dla Was piękny czas☺️ tego życzę!
Sylwia, to pewnie prawda o tej karuzeli w łóżeczku. Ale ja nie mam łóżeczka🙈 Mamy dostawkę w sypialni i kołyskę w salonie. Chcę karuzelę właśnie żeby mała poleżała sobie chwilkę, gdy ja będę miała coś do zrobienia. Wydaje mi się że już zwraca uwagę na grzechotki i takie tam.
Inga, a nie masz przypadkiem cukrzycy? Przy cukrzycy ciążowej brzuszek u dziecka jest większy.
Boszsz... U nas wieczorne usypanie przedłuża się do 1,5h😔 Próbuje rezygnować z tulika, ale chyba do niego wrócę, bo w nim było lepiej. Za to w ciągu dnia Iza usypia ślicznie i śpi na brzuszku po 2h i dłużej. Dziś TYLE zrobiłam podczas jej drzemek. Szkoda że noce nie są tak dobre...
Właśnie niewyniki po obciążeniu glukozą wyszły w normie 😭
-
Melduję, że nasza Łucja była grzeczna na chrzcie. Trzymała mnie chwilę w niepewności ale w końcu zasnęła 😀
Ja też właśnie zastanawiam się nad karuzelą. Nasza już jest bardzo zainteresowana kontrastowymi zabawkami. Mam zawieszone obok przewijaka karty kontrastowe to się do nich śmieje jak leży na przewijaku. Rozglądam się też za puzzlami piankowymi żeby położyć na podłodze. Polecane są te że skip hopa np ale drogie to na pierona.
Wowka super sprawa z tym oddawaniem mleka, trochę jak oddawanie krwi 😀 ale fakt, dodatkowy obowiązek. Ja swoich cyckow ostatnio nie ogarniam. Mam wrażenie, że szybko się napełniają. Mała się też czasami przy nich złości, pewnie jej w szybko leci. Jak się w trakcie odessie czasami to jestem i ja i ona mokra bo mi z cycka sika strumieniem 😀 kilka razy dziennie muszę wkładki zmieniać. A jak wczoraj przystawiłam kolektor do piersi to nakapalo 70 ml z jednej 🙈 Piję od jakiegoś czasu właśnie inkę. Nie wiem czy to ona ma jakiś wpływ czy to niezależnie od tego. -
Maybelle wrote:U mnie właśnie na odwrót. W dzień śpi po 10 minut.. Raz zasnęła na godzinę, to moglam chociaż łazienki posprzątać. Albo najlepsze jak udaje, że śpi. Oczy zamknięte, niby odpłynęła, a jak tylko odejdę od niej na chwilę, to już oczy jak 5 złoty 🙄
Za to w nocy potrafi spać i spać. Na nocne karmienia muszę ją delikatnie wybudzać, bo jak już zaśnie, to potrafi sama wybudzać się i zasypiać od nowa bez płaczu. Czasem też wierci się, jęczy sobie ale po chwili śpi dalej. Dziwne to dziecko 🤔🙃
U Gabrysi też zauważyłam większy rozwój. Uśmiech świadomy jest jeszcze taki nieśmiały, chociaż widzę, że bardzo by chciała. Za to przy przebieraniu, jak się do niej mówi, to ona bardzo uważnie slucha. Wydobywa też takie pojedyncze dźwięki "au", "a gu". Jakby wstęp do gaworzeniaJest bardzo zainteresowana światem i tak się wszystkiemu przygląda, gdy jest noszona. A i nienawidzi być noszona na kołyskę - od razu jest płacz. Jak noszona to tylko na pionowo, albo na leniwca, żeby mogła widzieć wszystko dookoła 🙈
Na brzuszku też strasznie nie lubi. Czasem ją kładę na chwilę i po paru minutach jest płacz. Lepiej to znosi, gdy ją kładziemy na siebie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2020, 11:41
2015 r. - Rozpoczęcie starań, oligozoospermia ekstremalna - Novum, od 2019 Macierzyństwo,
17.12.2019 r. ICSI, punkcja
16.01.2020 r. Crio Blastusia 3.1.1.
6 dpt - bhcg 16,2
25 dpt jest ♥️
Mamy jeszcze❄️❄️❄️ 3.1.2., 4.1.1., 4.2.3. -
Marysia, jak dobrze, że chrzest przebiegł spokojnie 😊
Możliwe, że większa rzeka mleka jest od Inki. Zawiera słód jeczmienny, to samo co w femaltikerze. Ja już nie piję.
U nas trochę lepiej z tym zalewaniem mlekiem. Był ryk przy każdym karmieniu i po, bo niedojedzona, ale nie chce jeść. Teraz trochę więcej spokoju. Karmię przez 6h z jednej i tej samej piersi. Wtedy druga mnie zalewa, raz więcej, raz mniej. Ale właśnie to ma trochę przystopować produkcję, a przede wszystkim to tryskanie. -
Ma.rysia, to Ty chyba pierwsza chrzciłaś swojego malucha. My czekamy do wiosny. Gdyby nie pandemia, chrzcilabym pewnie teraz albo na Święta. Straszą chrzciliśmy po 2 miesiącach i też przez większość imprezy spała.
Wowka, a co Ty robisz z małą tak późno wieczorem? Ja próbuje uśpić zwykle już od 20.00, a jak mi się nawet uda, to potem jest kilka pobudek, więc biegam do niej co chwilę i usypiam od nowa. To jest takie frustrujące😔
Lena, ja mam właśnie odstawkę i chcę do niej karuzelę. Ale ta dostawka to takie mini łóżeczko, więc nie widzę problemu.Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
Izabela październik 2020 ❤️
-
Żadna z was nie pisze o trądziku noworodkowym /niemowlecym. Tylko mój Janek ma? Jutro mamy pierwszą wizytę patronazową - ciekawe czy coś pani dr poradzi czy "minie" 😉 Położna kazala tylko przemywać wodą przegotowana. Rozsiewa się coraz bardziej : policzki czoło broda teraz nawet główka 😞
Mój starszy syn też to miał ale nie pamiętam czy aż tyle i jak długo...
Borykamy się też z ropką w oczach. Od początku samego. Czasem jedno oko. Czasem dwa. Przeplukuje solą fizjologiczną i jalowymi gazikami. Ale na razie bez zmian. Pewnie będzie antybiotyk w kroplach
Dziś dwa spacerki 👶🥰🥰 pospał sobie na powietrzu.
Jolu moj synek śpi z zamknięta buzią..
Jagoda olej teściową. Zaufaj sobie. To ty jesteś mamą 🥰 i to najlepszą dla Zosi
Wowka wielkie wooow dla twojej mlecznej produkcji 😁👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2020, 15:23
Wowka lubi tę wiadomość
-
Evoleth, zazwyczaj wpada jeszcze jakaś turbodrzemka, później jest chwila czuwania, cyc, przytulanie, cyc, przytulanie i tak w koło, aż głęboko uśnie. Też ten proces zaczyna się koło 20. Ale nawet nie próbuję odkładać do łóżeczka, siedzimy na kanapie, albo biorę do siebie do łóżka.
Marysia, jak karmię jedną to druga boli i z niej sika. Można laktatorem, ale tylko troszeczkę. Mam o tyle dobrze, że nie robia mi się zastoje, jak jest za dużo to płynie, płynie, płynie... Po kilku godzinach odciągam mleko pierwszej fazy z tego nieuzywanego cycka i już z niego karmię. Nie wiem, czy jasno to opisałam 😊 -
Baby, moja Iza ma trądzik. I to duży, rozsiany jak u Janka. Pojawił się szybko, jakoś po 7-10 dniach po urodzeniu. Źle to wygląda, ropne czerwone krostki. Teraz już jej trochę schodzi, a w każdym razie przysycha. U nas już szósty tydzień leci. Położna kazała tylko przemywać wodą przegotowana albo własnym pokarmem. Ale to u nas nic nie dało. Smaruję małą kremem Emolium bo fajnie nawilża i po prostu czekam aż to minie.
Strasza córka też miała taki brzydki trądzik. Ale po dwóch miesiącach na chrzcinach już tego nie było, więc myślę że to kwestia paru tygodni.
My się jeszcze zmagamy z ciemieniuchą, więc Iza nieciekawą ma skórę teraz🙄Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
-
Evoleth pytanie za 100 pkt: jesteś z natury brunetką lub szatynką? Moja położna ma taką teorię że mamy z ciemniejszą "oprawą" 😉 dają dziecku w pokarmie więcej hormonów androgennych. Stąd ten trądzik. I pewnie to dziecko jak będzie nastolatkiem niestety też będzie miało problem skórny
-
Haha, tak mam z natury ciemne włosy🙋♀️ Taki mysi brąz. No i miałam problemy z cerą jako nastolatka, w sumie dosyć długo. Biedne te moje córki. A tata blondyn z gładką cerą👱♂️
baby lubi tę wiadomość
Poronienie październik 2015
Alicja marzec 2017 ❤️
-
Nadrobiłam was
)
Baby, u mnie córka miała trądzik niemowlęcy. Syn na razie nie ma.
Jestem brunetka
Córkę w szpitalu położne doradzili żeby do kąpieli dosypać nadmanganian potasu ( takie kryształki do kupienia w aptece) . Mąż kupił, a ze byłam w szpitalu jescze to położne wykąpały mi ją w tym. Wtedy nie wiedziałam czy tak ma być czy nie, ale zaszło jej to, w domu już nie było i nie wracało.
Może zapytaj swojej położnej/ lekarza czy zna to i czy zaleci? A nuz pomoże.
Ja wczoraj miałam podwyższona temp 37,7 i martwię się.. spadło samo ale pociłam się jak szczur i zaczęła bolec mnie głowa wzięłam dwa apapy. Nie mam pojęcia skąd ta tem, oby to nie był covid albo coś połowowego...
-
U nas niezla noc, gorszy dzien. Mąż wrócił i spedzil z mala czas do rana wgapiajac sie w nia nawet jak spala. Dzieki temu ja pospalam, budzil mnie na karmienia kiedy malutka sienjuz wiercila.
Za to dzien mniej spokojny, moze za duzo emocji. Mala płaczliwa i zaczelam robić jej juz 120ml mleka bo je jak smoczyca. Wprowadzam bebilon comfort zeby złagodzić te akcje brzuszkowe. Kupa zmienila kolor... Zobaczymy jak bedzie.
Jutro 3 wizyta poloznej.
Ja zaczekam narzekac na kregoslup piersiowy, nie dbam o pozycje karmienia i mam za swoje, garbie sie, pochylam nad przewijakiem a pitem wyprostowac nie moge. Wysokie osoby maja przekichane.
U nas tradziku nie widac. Sa moze jakies drobinki na buzi, ale bardzidj to potoweczka jakas. Buzie myje codziennie gazikiem nasaczonym przegotowana woda.
Zaliczylismy dzis spacerek wkolo domu.
Marysia trzymam kciuki za wizyty, ja jeszcze chwile... Ale jak pomysle o szczepieniu juz mam gesia skorke, bo moja gwiazda nie olacze, ona wrzeszczy.
40 lat, starania od V/2018 SALVE Łódź
niedrożny prawy jajowód; histeroskopia w XII/18
AMH 1,38; lewy jajnik torbiel endo.;
1 punkcja 05.19 3 jajeczka ❄2 punkcja 06.19 1 jajeczko❄3 punkcja 07.19 5 jajeczek. Z 9 szt.
7 zapłodnionych przestało się rozwijac. W 5 i 6 dobie brak blastek 😢
A.K. X/19 4 blastki ❄️❄️❄️❄️
⚠️XII/19 polip. I/20 histero.
7II/20 4AA podane. 🍀
10dpt Beta 427
13dpt Beta 2173
14dpt USG jest kropek
35dpt 13.03.❤️ 7t.6d.
39dpt ❤️ ma 2cm
Serce się raduje, dzidzia zdrowa. Dziewczynka 🎠💗 Spotkamy się w październiku 👨👩👧29.10.2020 Laurunia ❤️
CC w Salve. Polecam!
Nie bedzie staran z pomocą med.o rodzeństwo. -
Inga moja siostra tak miala i to hyło u niej wskazanie do CC.
Macie racje Zosia przybiera i to jest najważniejsze ale to takie demotywujace i przykre. Zosia się nie denerwuje przy piersi tylko poprostu co ją odlożyłam to płakała i teściowa stwierdzila że nawet nie wiadomo czy sie najada.
Co się spłakałam to moje ale już dzis jest lepiej.
Właśnie się karmimy po kąpieli jejku tylko niech ona zaśnie bo ja mam pełny zlew brudnych naczyń bo mąż po sobie iie umie pozmywać i głodna jestem jak wilk -
Jagodazdw92 wrote:Inga moja siostra tak miala i to hyło u niej wskazanie do CC.
Macie racje Zosia przybiera i to jest najważniejsze ale to takie demotywujace i przykre. Zosia się nie denerwuje przy piersi tylko poprostu co ją odlożyłam to płakała i teściowa stwierdzila że nawet nie wiadomo czy sie najada.
Co się spłakałam to moje ale już dzis jest lepiej.
Właśnie się karmimy po kąpieli jejku tylko niech ona zaśnie bo ja mam pełny zlew brudnych naczyń bo mąż po sobie iie umie pozmywać i głodna jestem jak wilk
Dziękuje za odpowiedź, rozumiem że dziecko było zdrowe? Czy po porodzie faktycznie jak zmierzyli dziecko to była taka różnica czy jednak błąd w pomiarach na usg?
Przepraszam, że tak męczę ale strasznie się stresuje -
nick nieaktualnyBaby Antosia tez ma trądzik niemowlęcy. Najpierw byly tylko policzki, potem broda, glowka i trochę pod szyjką, na klatce piersiowej.
Przemywam wodą, polozna mowila, ze mozna tez octaniseptem, ale roznicy nie ma żadnej. To juz z miesiac mamy i chyba trzeba przeczekać.